Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 177 - S09E03 - Origin

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (155 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

2. 9.5 (25 głosów [17.61%])

Procent z głosów: 17.61%

3. 9 (31 głosów [21.83%])

Procent z głosów: 21.83%

4. 8.5 (8 głosów [5.63%])

Procent z głosów: 5.63%

5. 8 (23 głosów [16.20%])

Procent z głosów: 16.20%

6. 7.5 (6 głosów [4.23%])

Procent z głosów: 4.23%

7. 7 (9 głosów [6.34%])

Procent z głosów: 6.34%

8. 6.5 (4 głosów [2.82%])

Procent z głosów: 2.82%

9. 6 (5 głosów [3.52%])

Procent z głosów: 3.52%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.70%])

Procent z głosów: 0.70%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.70%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (1 głosów [0.70%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [1.41%])

Procent z głosów: 1.41%

18. 1.5 (1 głosów [0.70%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 19.12.2008 - |22:54|

Przyznam, że zakończenie tej 3-odcinkowej trylogii podobało mi się znacznie bardziej niż początek i rozwinięcie. Przede wszystkim bliższe zapoznanie z nowymi wrogami - ogniści Ori są bardzo klimatyczni, a biorąc pod uwagę że to ascendenci i "źli bracia" naszych Pradawnych to może być bardzo ciekawie. Szalenie mi się podobały scenki w komnacie tego głównego kapłana (Doci jeśli dobrze zapamiętałem) - on sam, piekielna ognista brama i wstąpienie jedno z Ori w niego - te świecące oczka niby przypominające Goa'uldów, ale jednak tutaj to świecenie było inne, takie ognisto-piekielne :) W ogóle o ile wężyki to były po prostu istoty wykorzystujące swoją przewagę technologiczną, o tyle Ori są już raczej mistyczni. Mieszkanko też mają ładne - ten pałac z zewnątrz prezentował się znakomicie. Podobał mi się też cały ten klimat religijnego nawiedzenia i fanatyzmu - na zupełnie innym poziomie niż u Goa'uldów, co wnosi powiew świeżości do serialu, mimo podobieństwa w tendencji do udawania bogów u obu ras.

Minusy hmm... niezupełnie zrozumiałem, dlaczego ten kapłan w SGC spłonął. Jakoś cała sprawa Jaffa nie bardzo mi się wpasowuje w to wszystko i wolałbym aby się na niej zbytnio nie skupiano jako na wątku, który jest dla mnie mniej interesujący. Aha no i pojawienie się na koniec Jacka - nie mam nic przeciw pod warunkiem że z sensem, a tu widać, że wciśnięto go wyraźnie na siłę, nie wiedzieć po co.

Ogólnie otwarte wątki niosą ze sobą spory potencjał i wiele ciekawych rozwiązań, oby nie zostało to zmarnowane. A odcinkowi daję 9/10
  • 0

#82 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 19.12.2008 - |23:23|

Co do Jack'a zgadzam się całkowicie.

Jak wspomniałem przy poprzednim odcinku Ori czerpią dużo większe korzyści z udawania bogów niż Goa'uld chociaż narazie trzymają się na dystans ale to dopiero początek. Chociaż jednak czegoś zabrakło w tym odcinku. Łudziłem się że zobaczymy wrota w galaktyce Ori które z racji bytu powinny mieć starszy design, ale da się to przeżyć.

Z tym kapłanem to no cóż ... sam się zastanawiam. Może chciał udowodnić coś głębokiego a na naszych nie zrobiło to wrażenia. Albo scenarzyści chcieli pokazać 'prior self destruct mode' ;)

No i jeszcze Jaffa ... hmm ... po wiekach zniewolenia dostali władzę do ręki, najlepsze że to dopiero początek. Nie rozumiem skąd nagle wzięli się ci wysoko postawieni Jaffa przewodzący pozostałym, ale pomiędzy 8 a 9 sezonem minęło trochę czasu więc nie wnikam.
  • 0
don't try

#83 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 20.12.2008 - |19:08|

Co do kapłana - no tak, w końcu trafił na prostych i pragmatycznych ludzi, wiec mogli nie zrozumieć przesłania ;) Bo jeśli chodzi o "prior self destruction mode" to w sumie nie miałby po co - wystarczyło machnąć raz czy dwa tą laską, porozstawiać naszych po kątach po czym spokojnie sobie powrócić przez wrota...

Jeśli chodzi o Jaffa - po prostu ta historia nijak współgra z wątkiem Ori - mam wrażenie w tym momencie jakby serial opowiadał dwie równoległe historie nie mające ze sobą nic wspólnego, więc osobiście wybieram tą ciekawszą ;) Tym bardziej ze historii podobnych do historii Jaffa już się nasłuchałem trochę... kiedyś na lekcjach historii ;) W końcu Polacy mają to samo - do walk narodowo-wyzwoleńczych nadają się idealnie, ale jak już wywalczą sobie tą wolność to mają pewne problemy z poradzeniem sobie z nią.
  • 0

#84 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 20.12.2008 - |21:11|

Wiesz jak to jest z Jaffa. Mają ta swoją dumę i nie pozwolą żeby ktoś im się tam wtrącał. Zwróć uwagę że w świątyni na Dakarze są sami Jaffa a co oni potrafią poza walką? Nie da się od razu zrobić z wojownika polityka, każdy chciałby zrobić wszystko po swojemu. Swoją drogą też mi się to niepodobało ale ostatecznie sam wątek Jaffa jest nawet ciekawy w dalszej części. No i splecie się z wątkiem Ori ale to dopiero 3 odcinek także 'relax, take it easy... ;)'.

Wracając do kapłana to tak jak pisałem. Kapłan chciał zrobić wrażenie i mu nie wyszło. Pewnie myślał że trafił na takich wieśniaków jak ma w swojej galaktyce.
  • 0
don't try

#85 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 21.12.2008 - |20:15|

No i splecie się z wątkiem Ori ale to dopiero 3 odcinek także 'relax, take it easy... ;)'.

No domyślam się, że się splecie, ale wiesz, ja oceniam tutaj tylko wrażenia z tego odcinka, a w nim Ori i Jaffa sprawiali wrażenie dwóch odrębnych światów i dziejących się niezależnie historii. Zauważ, że nawet Teal'c sprawia wrażenie jakby się znalazł trochę przez przypadek i bardziej dla ozdoby (na szczęście to później ulega zmianie).
  • 0

#86 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 21.12.2008 - |22:27|

Ekipa zbiera się tak trochę nijako. A Teal'c sam chyba na tym etapie nie wie czy chce wrócić do SG-1 czy zostać z Jaffa. Ogólnie wydaje mi się że jak na człowieka [Jaffa] który chyba w największym stopniu przyczynił się do uwolnienia swojego ludu jest tak jakby pomijany w całym tym teatrzyku na Dakarze. Powinni go wynieść na piedestał i posadzić na tronie za poświęcenie. Zauważ że we wszystkich odcinkach czasowych gdzie Teal'c nie przyłączył się do naszych Jaffa są nadal ciemiężeni.
  • 0
don't try

#87 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 22.12.2008 - |21:24|

Całkowicie się zgadzam co do Teal'ca. On sam na tym etapie za bardzo nie wie czego chce (pewnie dlatego jest taki nijaki), a "bracia" go trochę olali, a w każdym bądź razie zdecydowanie nie doceniają.
  • 0

#88 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 22.12.2008 - |21:37|

Nagle wyrwali się spod władzy Goa'uld i władza uderzyła im do głowy. Zapomnieli że przez większość swojego życia biegali na smyczy za swoim panem. Teal'c i Bra'tac już nie są im potrzebni więc tak na pociechę dali im członkostwo w radzie. Nie wiem tylko skąd się wziął Gerak. Gość się strasznie nosi jak na kogoś kogo nie było widać w czasie najważniejszych starć z Goa'uld.
  • 0
don't try

#89 Altair

Altair

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 25.12.2008 - |02:02|

Mam wrażenie, że wprowadzając wątek Geraka chciano pokazać, jak łatwo różni krzykacze mogą zyskać poparcie i władzę w społeczeństwie znajdującym się w takiej sytuacji, jak Jaffa - wiekami zniewoleni i teraz świeżo po uzyskaniu wolności.
  • 0

#90 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 25.12.2008 - |11:56|

No właśnie i do tego wszyscy chcieli by wskoczyć na stołek i wszystkimi dyrygować. Szczerze powiem że trochę to przypomina czerpanie z wiedzy Goa'uld. Jak można zauważyć nie wszyscy Jaffa są zadowoleni z tej rady w której każdy ma głos.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 25.12.2008 - |11:56|

• 0
don't try

#91 jurkow

jurkow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoLublin

Napisano 28.05.2009 - |21:11|

A misie poczatek 9 sezonu bardzo podoba :P Czuć odświezenie serii -pojawia sie nowy "mistyczny" wróg natomiast widzimy też jak jest układany nowy porządek świata po upadku Goauldów. Ten wątek z Ori troche przypomina wojny religijne i krucjaty... <_< zobaczymy jak sie to dalej potoczy. Nowi aktorzy wywiązuja sie dobrze ze swoich ról-Ben Bowder wypada przekonywującono ale oczywiscie wszystkich na kolana powala Vala :lol: Po prostu dla samego humoru w jej wydaniu warto te odcinki oglądać... :P Oby tak dalej :rolleyes:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych