1. Wstęp
2. Scena: Inwazja replikatorów na SGC (+)
3. Scena: "Uczę się" (+)
4. Scena: Moment zwycięstwa i przegranej - odpalenie broni i śmierć Daniela (+)
5. Scena: Baal ucieka (+)
6. Podsumowanie: 10/10
(1) Wydarzenia w galaktyce nabierają tempa i są w przełomowym momencie. Wszystkie siły kierują się w stronę planety Dakara na której ukryta została przez Pradawnych potężna broń masowej zagłady która może zniszczyć całe życie w całej galaktyce. Planeta została zajęta przez piątą kolumnę Jaffa, ale swoje siły zbiera już Baal będący na rozkazach Anubisa, oraz do celu podąża RepliSam. Reckoning część druga kontynuuje wspaniałą historię z części pierwszej. Wiele dobrych punktów z części pierwszej przechodzi tutaj, więc skupię się na najlepszych scenach. Oto szczegóły!
(2) Zacznę od sceny inwazji replikatorów na SGC, którą można byłoby nazwać krzyżówką Entity i Meance. Jednak mimo to jest w niej oryginalność i zaskoczenie w momencie gdy monitory w sterowni zaczynają szaleć, otwiera się przesłona, a przez nią przechodzi zgraja replikatorów którą przez chwilę próbują powstrzymać strażnicy. Smaku scenie dodaje przypomnienie sobie obietnicy jaką LegoSam złożyła Danielowi. Jedyne co pozostaje myśleć w tamtej chwili to to że mamy przechlapane! Cała akcja w SGC piękna sprawa. Ewakuacja, pojawienie się dowódcy SG3, planowanie ewakuacji helikopterem, misja ratunkowa po Silera, ochrona pomieszczenia wrót przed replikatorami...
(3) Gdy już widz jest wystarczająco zaniepokojony faktem że LegoSam może posiąść wiedzę Pradawnych ukrytą w Daniela mimo zapewnień Jacksona że maszyna nie może jej zrozumieć Daniel dokopuje klockom siłą swojego umysłu. W tym momencie chce się tylko powiedzieć: "GO GO GO DANIEL!"
(4) Jednak największą sceną jest odpalenie broni masowego rażenia na całą galaktykę i śmierć Daniela - fantastyczna scena przedstawiająca niesamowity ciąg wydarzeń, równie dobra jak końcówka Lost City, a nawet lepsza bo pokazuje to o czym tak naprawdę jest ten serial! Moment zwycięstwa powiązany `z momentem przegranej. Podczas gdy wrota się otwierały i broń się ładowała w międzyczasie na wszystkich frontach walczy SG-1. Jack w SGC, Sam na Dakarze, Teal'c jako dowódca floty rebelii Jaffa. Ta koordynacja działań doprowadziła do wygranej, także wojna umysłu Daniela z RepliSam przyczyniła się do wygranej jednak ostatecznie poświęcił on swoje życie za te parę minut przerwy w ataku którym kierowała RepliSam na Dakare. ( Ironicznie też chce sie powiedzieć że na Daniela wszyscy się uwzięli i ginie co sezon, ale na szczęście został zabity tutaj z klasą)
(5) Myśląc po tej scenie odpalenia broni, że to koniec dobrych momentów w odcinku byłem w błędzie. Jaka radość happy endu mnie wypełniła gdy Bratac mówił by pojmać "waszego fałszywego boga", a w chwilę później ten śmiech Baal'a i natychmiastowa teleportacja to totalne zaskoczenie i złość. No nie! Nie udało się! NO NIE!
(6) O czym ta wyliczanka świadczy? O tym że to STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ! O tym że kontynuacja jest równie rewelacyjna co część pierwsza. Kulminacja wielu wątków, wspaniała akcja, muzyka, sceny, efekty! Dużo drużyny SG1, dużo postaci związanych z kanonem Stargate. Esencji odcinkowi dodaje humor, który pojawia się w tle. Odpowiedni dobór tych składników zawdzięczamy reżyserowi, historie scenarzystą... Ekipa producentów stworzyła odcinek klasykę!
PS: Jeżeli 818 (jeżeli czytacie ten tekst to znaczy że zapewne właśnie ściągam ten odcinek),819,820 też dostaną u mnie 10 zacznę się martwić czy nie oszalałem! Jak na razie kolekcja dziesiątek to u mnie: There but for the Grace of God, Fifth Race, Point of View, Window of Opportunity, Enemis, Redemption 2, Full Circle, Heroes, Lost City! Okazałoby się że 50% to odcinki z tej końcówki. Oj jakieś 9,5 będzie musiało polecieć. :>
majn gott - Daniel jest Pradawnym!!!
heh... on to powiedział już w Full Circle :]
tylko czemu ta bron wyglada jak machina z window of oportunity ;/
Bo takie rzeczy produkowali w Panele Sterowania Pradawnych SA
A jeśli to Anubis maczał palce w teleportacji Daniela i cyberSam(icy)? Może wkrótce poznamy nowego Anubisa w ciele replikatora Wole nawet nie myśleć co by to było...
kto poznaje planety które były w migawkach przed odpaleniem broni?
1. Double Jeopardy
2. Family (ChulaK) - co wydaje się śmieszne bo jak ktoś zauważył nie ma przecież już straży przybocznej Apofisa
3. Forever in a Day (ze snu Daniela)
4. poczatkowo myslalem ze TBFTGOG, ale po sprawdzeniu Past and Prentt
5. Prisoners
6. typowalem One False Step, ale to nie to,:>
Na dodatek podwójnie wykorzystali scen z poprzednich odcinków. Pierwszy przed zdawaniem raportu przez Baala Anubisowi to był Delmak (baza Sokara) co ciekawsze jeszcze z istniejącym księżycem Netu (nie dziwie sie skojarzeniu ze na tronie mógł siedzieć Sokar), drugi to z odcinka Meance nacierających replikatorów na oddział strzegący wrót (co śmieszniejsze, w scenie można zobaczyć przybocznego Apofisa podobnego do Teal'ca tylko ze bez włosów)
PS: Okazało się że co recenzje na koniec mam tekst narzekający że mamy dyskusje o dyskusji. Podkreślę zdanie że: "nie komentuję tego", ale już w tym podkreśleniu braku komentarza jest komentarz (wiecie o co mi chodzi :>)