Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 171 - S08E17 - Reckoning (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (173 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (108 głosów [66.67%])

Procent z głosów: 66.67%

2. 9.5 (29 głosów [17.90%])

Procent z głosów: 17.90%

3. 9 (16 głosów [9.88%])

Procent z głosów: 9.88%

4. 8.5 (4 głosów [2.47%])

Procent z głosów: 2.47%

5. 8 (4 głosów [2.47%])

Procent z głosów: 2.47%

6. 7.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6.5 (1 głosów [0.62%])

Procent z głosów: 0.62%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Asen

Asen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 06.02.2005 - |15:01|

moje ulubione sceny z odcinka
- Replicarter wykanczająca Yu - jak T1000 w Terminatorze2 :)  i te metalowe ostrze ociekające krwią, do tego super muzyka w tle - swietna czołówka

No chyba -> ten sam motyw, z Danielem w roli drugoplanowej
już ci tak do gustu nie przypadł ?? :angry:

A przy okazji: cliffhanger
Film o takim tytule, przetłumaczono : 'Na krawędzi'
W dosłownym tłumaczeniu:
cliff: urwisko, hanger: wieszak, podwieszenie
Zatem odcinek w zawieszeniu

cyt. ze: http://www.startrek....owFaqAns&ftid=4
Co to jest cliffhanger?
Twórcy seriali wykorzystują często wakacyjną przerwę na stworzenie ciekawego odcinka, zwanego cliffhangerem - ostatniego odcinka sezonu (często z fabułą o przełomowym znaczeniu), rozpoczynającego jakieś wątki, których dokończenie znajduje się dopiero w pierwszym odcinku następnego sezonu, emitowanego po wakacjach. W Star Trek, najczęściej oba te odcinki mają takie same nazwy (chociaż wyjątkiem jest tu Deep Space Nine).

Co ciekawe, często przy tworzeniu pierwszej części twórcy nie wiedzą, jak ona się skończy, gdyż kontynuacja jest dopiero w głowie scenarzysty lub w trakcie pisania, a w skrajnych przypadkach po prostu nikt się jeszcze nad nią nie zastanawia.

Ciekawe czy czeka nas cliffhanger, jak w SGA :(
  • 0

#82 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 06.02.2005 - |17:34|

10 - Rewelacyjny odcinek .Problem Replikatorów w naszej galaktyce został rozwiązany - co nie znaczy że zniszczone zostały wszystkie . Udało się też zdobyćważną planetę dla Jaffa (co nie oznacza ze na pewno ją utrzymają ) , Anubis powrócił i podporządkował sobie Baala , no i oczywiście film obejżany w doskonałym towarzystwie - na zlocie w Opolu :D.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#83 micha

micha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 06.02.2005 - |19:43|

Baal nie chciał, żeby bron dostała sie w rece Anubisa, bo bał sie o własne życie. Jakby nawet sam przejął tą broń, to pewnie nie wiedział by nawet jak użyć jej przeciwko Anubisowi, wiec wolał ją zniszczyć

Wyświetl post

OK, zgodzę się, że jeśli Baal wiedział o istnieniu broni, to mógł celowo osłabić obronę planety, aby umozliwić jej przejęcie przez wolnych Jaffa. Wszystko po to, aby broń nie wpadła w ręce Anubisa. To ma sens, tylko że...

Planeta nie była chroniona celowo. W scenie gdy Baal informuje Anubisa o przejęciu przez Jafa planety ten mówi że na to właśnie liczył.

Wyświetl post

...czyli wynika z tego, że to sam Anubis kazał osłabić obronę planety. To miałoby sens, gdyby Anubis nie wiedział o istnieniu broni. No bo gdyby wiedział, to mógłby z niej skorzyskać już wcześniej. W takim razie jednak, skąd ostatecznie Anubis się o broni dowiedział? Baal chyba nie byłby aż tak głupi, aby mu powiedzieć.
  • 0

#84 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 06.02.2005 - |20:30|

...czyli wynika z tego, że to sam Anubis kazał osłabić obronę planety. To miałoby sens, gdyby Anubis nie wiedział o istnieniu broni. No bo gdyby wiedział, to mógłby z niej skorzyskać już wcześniej. W takim razie jednak, skąd ostatecznie Anubis się o broni dowiedział? Baal chyba nie byłby aż tak głupi, aby mu powiedzieć.

Wyświetl post

Słuchaj, czy ty nie wiesz jacy są bogowie? Przecież nie mógł sie przyznać do porażki mimo wszystko musiał zachować twarz. Zauważ co powiedział Baal, gdy Sam kalibrowała broń: "jestem bogiem, jestem wszechwiedzący". Myśle, że sprawa Jaffa to sprawa dumy....
Sprawa użycia tej broni była dla Anubisa ostatecznością, bo by musiał sporo czekać, aż galaktyka zapełni sie spowrotem niewolnikami
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#85 micha

micha

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 07.02.2005 - |00:43|

Słuchaj, czy ty nie wiesz jacy są bogowie?

Wyświetl post

Owszem wiem - są aroganccy i zadufani w sobie, ale jednocześnie (w odróżnieniu od Wrath) są inteligentni i potrafią logicznie myśleć. A logika podpowiada, że nie oddaje się dobrowolnie najpotężniejszej broni w galaktyce, jeśli nie ma po temu naprawdę poważnych powodów. Baal takie powody miał (nie chciał, aby Anubis zdobył broń), ale Anubis takich powodów zdecydowanie nie miał. Zatem jeśli to Anubis wydał rozkaz obniżenia ochrony planety (a z treści odcinka wynika, że owszem), to decyzja ta jest bezsensowna i kompletnie nielogiczna. Bogowie nie popełniają takich błędów.
  • 0

#86 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 07.02.2005 - |12:13|

Tylko Anubis wiedział że tam jest broń. Wolni Jaffa, nawet gdyby wiedzieli co podbili, to i tak nie umieli by tego użyć. Jeszcze raz mówie, nikt nie wiedział że tam jest broń, wiec po co sie męczyć, żeby w czasie wszędobylskich replikatorów niszczących co sie da, bronić jakiegoś tam miejsca kultu Jaffa...
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#87 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 07.02.2005 - |19:17|

Bogowie nie popełniają takich błędów.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale w całym tym serialu chodzi o to, że Goa'uldowie NIE SĄ BOGAMI ;) A jeżeli już to są wszechwiedzący (wg Baala) a nie bezbłędni ;)

W sumie ja myśle, że jeżeli Anubis wogóle wiedział, że tam coś jest, to miał poważne podstawy, żeby sądzić, że nikt więcej nie wie (choćby dlatego, że było to schowane) i po uno nikt tam nie będzie szukał najpotężniejszej broni w galaktyce a po drugie uno jakby tego za bardzo pilnował, to ktoś by się zaintersował (np Tok'ra)
Baal z kolei mógł się dowiedzieć o tym dopiero póżniej, od Anubisa kiedy kazał zawrócić flotę, bo wg mnie Anubis zaczął panikować i chciał odzyskać planetę a nie tylko znisczyć Jaffa. To wszystko oczywiście dotyczy sytuacji, że o tej broni wiedział.
  • 0

#88 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.02.2005 - |20:10|

Anubis wiedzial ze tam jest bron podobnie jak Daniel. oboje byli ascendentami i oboje mieli wspomnienia ukryte gdzies w swiadomosci. z Daniela trzeba bylo to wyciagnac ale Anubis jako pol-ascendent i pol-czlowiek mial juz jakas swiadomosc o sprawach i technologii Pradawnych (wzmacnianie oslon statkow, nowy rodzaj broni, zabawa urzadzeniami ktore stworzyli Pradawni) wiec wydaje mi sie ze Anubis mial doskonale pojecie o tej broni ale nie chcial pokazac ze cos takiego jest bo ktos by sie skumal ze cos tam musi byc gdyby Anubis bronil tej planety!!
przynajmniej tak mi sie wydaje :P
  • 0

#89 sidi

sidi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 08.02.2005 - |00:37|

No to generalnie myślimy tak samo, aspekt Anubisa i broni mamy przemyslany 5 razy, więc wnoszę o zmianę kierunku tej dyskusji.
  • 0

#90 Loco

Loco

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 08.02.2005 - |01:25|

Kombinujecie niepotrzebnie, Anubis wiedzial o broni i uzylby jej tylko w ostatecznosci (musialby troche sie naczekac na nowych niewolnikow)
Natomiast celowo odpuscil obrone planetki liczac na to ze zwabi tam Rebel Jaffa a nastepnie przypusci zmasowany atak i wybije wszystkich do cna. Bez koniecznosci "sprzatania galaktyki"
Chcial zakonczyc wojne na jednym froncie by moc skupic sie na replikatorach. Nie sadzil ze Ci tak szybko poznaja gdzie jest ukryta bron oraz gdzie poleciala flota ktora wycofala sie z frontu. No i mialby racje gdyby nie RepliSam i jej metody sledcze ;-)

Użytkownik Loco edytował ten post 08.02.2005 - |01:27|

• 0

#91 Gabram

Gabram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów
  • MiastoAleksandrów Łódzki

Napisano 09.02.2005 - |21:46|

Odcinek super, ale co się dzieje z Danielem??
  • 0

#92 chantica

chantica

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoWarszawa//Piaseczno

Napisano 10.02.2005 - |19:02|

Gemini poszlo lekko w zapomnienie wiec dałam 10. Bo co tu dużo mówić jeden z najlepszych odcinków w całej serii. I mimo że brakowało mi troche Thora, a Daniel życie stracił ... znowu... to była to naprawdę świetna zabawa. Ba'al ciągle pozostaje moim ulubionym Goa'uldem :P

A Sam powstrzymała się od technobełkotu na temat mechaniki aktywowania wszystkich wrót w galaktyce w tej samej chwili. Hm. Ciekawe dlaczego? :P
  • 0

#93 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2005 - |17:07|

1. Wstęp
2. Scena: Inwazja replikatorów na SGC (+)
3. Scena: "Uczę się" (+)
4. Scena: Moment zwycięstwa i przegranej - odpalenie broni i śmierć Daniela (+)
5. Scena: Baal ucieka (+)
6. Podsumowanie: 10/10

(1) Wydarzenia w galaktyce nabierają tempa i są w przełomowym momencie. Wszystkie siły kierują się w stronę planety Dakara na której ukryta została przez Pradawnych potężna broń masowej zagłady która może zniszczyć całe życie w całej galaktyce. Planeta została zajęta przez piątą kolumnę Jaffa, ale swoje siły zbiera już Baal będący na rozkazach Anubisa, oraz do celu podąża RepliSam. Reckoning część druga kontynuuje wspaniałą historię z części pierwszej. Wiele dobrych punktów z części pierwszej przechodzi tutaj, więc skupię się na najlepszych scenach. Oto szczegóły!
(2) Zacznę od sceny inwazji replikatorów na SGC, którą można byłoby nazwać krzyżówką Entity i Meance. Jednak mimo to jest w niej oryginalność i zaskoczenie w momencie gdy monitory w sterowni zaczynają szaleć, otwiera się przesłona, a przez nią przechodzi zgraja replikatorów którą przez chwilę próbują powstrzymać strażnicy. Smaku scenie dodaje przypomnienie sobie obietnicy jaką LegoSam złożyła Danielowi. Jedyne co pozostaje myśleć w tamtej chwili to to że mamy przechlapane! Cała akcja w SGC piękna sprawa. Ewakuacja, pojawienie się dowódcy SG3, planowanie ewakuacji helikopterem, misja ratunkowa po Silera, ochrona pomieszczenia wrót przed replikatorami...
(3) Gdy już widz jest wystarczająco zaniepokojony faktem że LegoSam może posiąść wiedzę Pradawnych ukrytą w Daniela mimo zapewnień Jacksona że maszyna nie może jej zrozumieć Daniel dokopuje klockom siłą swojego umysłu. W tym momencie chce się tylko powiedzieć: "GO GO GO DANIEL!"
(4) Jednak największą sceną jest odpalenie broni masowego rażenia na całą galaktykę i śmierć Daniela - fantastyczna scena przedstawiająca niesamowity ciąg wydarzeń, równie dobra jak końcówka Lost City, a nawet lepsza bo pokazuje to o czym tak naprawdę jest ten serial! Moment zwycięstwa powiązany `z momentem przegranej. Podczas gdy wrota się otwierały i broń się ładowała w międzyczasie na wszystkich frontach walczy SG-1. Jack w SGC, Sam na Dakarze, Teal'c jako dowódca floty rebelii Jaffa. Ta koordynacja działań doprowadziła do wygranej, także wojna umysłu Daniela z RepliSam przyczyniła się do wygranej jednak ostatecznie poświęcił on swoje życie za te parę minut przerwy w ataku którym kierowała RepliSam na Dakare. ( Ironicznie też chce sie powiedzieć że na Daniela wszyscy się uwzięli i ginie co sezon, ale na szczęście został zabity tutaj z klasą)
(5) Myśląc po tej scenie odpalenia broni, że to koniec dobrych momentów w odcinku byłem w błędzie. Jaka radość happy endu mnie wypełniła gdy Bratac mówił by pojmać "waszego fałszywego boga", a w chwilę później ten śmiech Baal'a i natychmiastowa teleportacja to totalne zaskoczenie i złość. No nie! Nie udało się! NO NIE!
(6) O czym ta wyliczanka świadczy? O tym że to STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ! O tym że kontynuacja jest równie rewelacyjna co część pierwsza. Kulminacja wielu wątków, wspaniała akcja, muzyka, sceny, efekty! Dużo drużyny SG1, dużo postaci związanych z kanonem Stargate. Esencji odcinkowi dodaje humor, który pojawia się w tle. Odpowiedni dobór tych składników zawdzięczamy reżyserowi, historie scenarzystą... Ekipa producentów stworzyła odcinek klasykę!

PS: Jeżeli 818 (jeżeli czytacie ten tekst to znaczy że zapewne właśnie ściągam ten odcinek),819,820 też dostaną u mnie 10 zacznę się martwić czy nie oszalałem! Jak na razie kolekcja dziesiątek to u mnie: There but for the Grace of God, Fifth Race, Point of View, Window of Opportunity, Enemis, Redemption 2, Full Circle, Heroes, Lost City! Okazałoby się że 50% to odcinki z tej końcówki. Oj jakieś 9,5 będzie musiało polecieć. :>

majn gott - Daniel jest Pradawnym!!! 

heh... on to powiedział już w Full Circle :]

tylko czemu ta bron wyglada jak machina z window of oportunity ;/ 

Bo takie rzeczy produkowali w Panele Sterowania Pradawnych SA

A jeśli to Anubis maczał palce w teleportacji Daniela i cyberSam(icy)? Może wkrótce poznamy nowego Anubisa w ciele replikatora  Wole nawet nie myśleć co by to było...

kto poznaje planety które były w migawkach przed odpaleniem broni?

1. Double Jeopardy
2. Family (ChulaK) - co wydaje się śmieszne bo jak ktoś zauważył nie ma przecież już straży przybocznej Apofisa ;)
3. Forever in a Day (ze snu Daniela)
4. poczatkowo myslalem ze TBFTGOG, ale po sprawdzeniu Past and Prentt
5. Prisoners
6. typowalem One False Step, ale to nie to,:>
Na dodatek podwójnie wykorzystali scen z poprzednich odcinków. Pierwszy przed zdawaniem raportu przez Baala Anubisowi to był Delmak (baza Sokara) co ciekawsze jeszcze z istniejącym księżycem Netu (nie dziwie sie skojarzeniu ze na tronie mógł siedzieć Sokar), drugi to z odcinka Meance nacierających replikatorów na oddział strzegący wrót (co śmieszniejsze, w scenie można zobaczyć przybocznego Apofisa podobnego do Teal'ca tylko ze bez włosów)

PS: Okazało się że co recenzje na koniec mam tekst narzekający że mamy dyskusje o dyskusji. Podkreślę zdanie że: "nie komentuję tego", ale już w tym podkreśleniu braku komentarza jest komentarz (wiecie o co mi chodzi :>)
Log65: Happy camper

#94 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.02.2005 - |10:34|

Daję 9,5. Odcinek równie dobry jak poprzedni. Chyba doczekaliśmy sytuacji, gdy jeden z głównych graczy w serialu definitywnie odpadł. Początkowo miałem za to obniżyć ocenę. Będę tęsknił za Robo- Sam i sp. Dzisiaj po przebudzeniu uświadomiłem sobie, że serial zmierza ku końcowi i autorzy zamykają wątki. Więc jak tu obniżać ocenę?
Goa’uldów już chyba nie za wielu zostało. Definitywny znak, że serial się kończy.
Po obejrzeniu całości mam tylko dwa pytania. Czy Ha’taki Replikatorów zachowają swoje zdolności bojowe i co Jaffa zrobią z tymi wszystkimi statkami?
A na poważnie. Całość była wciągająca, przeplatana humorem, i lepsza niż jakikolwiek odcinek SGA.
  • 0

#95 Miriell

Miriell

Szeregowy

• Użytkownik
  • 64 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 04.05.2005 - |18:17|

Tendencja wzrostowa - bo 8,5, ale ginie Daniel - to jest niewybaczalne. :] :hyhy: na szczęście później wraca. :hyhy:
  • 0
Ci, którzy poszukują jedności,znajdą wszystko, czego szukają.

Ja już znalazłam!!!

#96 artche

artche

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 05.05.2005 - |21:15|

Witam wszystkich, w sumie to nowy tu jestem. Nie miałem czasu czytać całego wątku o tym odcinku i nie wiem czy ktos to wyptrzyl ale, czy ktoś zauwazyl tą scene, 22minuta i 55 sekunda. 2 zolnierzykow wybiega przez drzwi i porownal ją z tym odcikiem Stargate SG-1 - 1x01 - Children of the Gods 4 minuta i 35 sekunda.

pozdr
artche
  • 0

#97 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 14.05.2005 - |11:41|

Może nie kapitalne,ale zadowalające zakończenie pewnego wątku 2 odcinkowego epizodu.Dakara podbita(kto wie,może tu właśnie odbędą się kolejne rajdy motocyklowe Paryż-Dakara?),Baal uciekł,replikatory zniszczone ;),powiedzmy sobie na pewien czas i rzecz jasna parę stateczków mamy :] Ogólnie było fajnie.

Ocena:8 :)
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#98 Augustus the Impaler

Augustus the Impaler

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 27.08.2005 - |22:05|

Definitywnie jeden z najlepszych odcinków całego serialu. Respekt ;] 10
  • 0

#99 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 12.09.2005 - |08:29|

No no no no :o . Mówiąc szczerze po obejrzeniu odcinka opadła mi szczęka :D . To było baaaardzo dobre rozwiązanie. Dwa odcinki wielkiego fimału. Mamy rozwiązanie wielu wątków: Jaffa, SG1 i Tok'ra, Replikatorów i Samego naczelnego wężyka. No i oczywiście Ziemianie. Choć to troche dziwne. Gdyby nie Tauri - a dokładniej Amerykanie - to wszechświat by zaginął. Ciekawe. A więc wejście ziemian na scenę wielkich wojen - działa ocalająco. Niby tacy prymitywni. No ale miał rację Thor, że nasze głupie pomysły są nie tylko, że niebezpieczne, to jeszcze skuteczne :D

Użytkownik jack edytował ten post 12.09.2005 - |08:29|

• 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#100 Grace

Grace

Szeregowy

• Email
  • 67 postów
  • MiastoOlsztyn

Napisano 22.12.2005 - |19:22|

Właśnie obejrzałam i jestem pod wrażeniem! Sama nie wiem co napisać, tyle się działo! Wszystko naraz goauldy, replikatory, tokra, thor...Napięcie było, efekty super. Poprostu podobało mi się:) Aż ciężko uwierzyć, Jaffa wreszcie wolni, po tylu latach...Przełomowe odcinki poprostu.
Baal był genialny z tym swoim tekstem "Jestem Bogiem, jestem wszechwiedzący" czy jakoś tak...:D
Daję 9 :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych