Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co chcą obce rasy od statków Pradawnych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
159 odpowiedzi w tym temacie

#81 Mr()()z

Mr()()z

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów
  • MiastoRawicz

Napisano 05.11.2010 - |23:42|

ok. KM tak ;]

Nie takie duże ;d
To jak centrum mojego miasta na szerokość ;d
  • 0
Niema to jak zainteresować się astrofizyką, fizyką teoretyczną, programowaniem i mechaniką kwantową ... przez McKaya
Chyba za dużo czasu spędziłem przy SG:A ...

#82 MaTiRune

MaTiRune

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • MiastoZielona Góra (okolice)

Napisano 06.11.2010 - |01:41|

Panowie statek musi mieć możliwość "zadzwonienia" do domu. Pradawni musieli jakoś wracać do milki way i zdawać raporty nim porzucili projekt. Statek ma już swoje lata i rozsypuje się, osłony utrzymują go w kupie. Statek jest ogromny to fakt i nie jest jakąś fabryką xD Jako statek badawczy miał pomieści naukowców i zbierane artefakty bynajmniej ja mam taką teorie może ktoś się ze mną zgodzi ;)
  • 0

#83 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBydgoszcz (okolice)

Napisano 06.11.2010 - |09:48|

Z jednym się nie zgodzę . Jak mozna pchnąć życie we wlaściwą stronę !! To nie jest zabawa w ,,zróbmy sobie rozumną cywilizację''! Każda planeta ma specyficzny stopień ewolucji , więc po co zmieniac wyjątkowe? Baza Pradawnych w tak odległym miejscy - prawie nierealne - Destiny jest duze ale surowce na bodowę miasta przerastają ten statek na 100%.Być może na statku są pradawni (martwi) ale są - stawiam na komory- , bo starożytni nie zajmowali się klonowaniem.

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |11:58|
zbędne powtórzenie poprzedniego posta

• 0

#84 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |09:53|

To dlaczego wrota stały na planecie porośniętej dżungłą , albo na lodowej planecie ? Przeciez tam ,, nikogo'' nie ma . A nasi Niebiescy przyjaciele jakoś nie wygladają na nowo powstałą rasę/

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |11:58|

• 0

#85 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |10:01|

Z SG-1 wynika , że starożytni jedyne co zrobili to ZASIALI ŻYCIE , a nie manipulowali nim . Przypominasz sobie urządzenie z Dakaru? Była wyraźna mowa o ,, zasianiu martwej galaktyki '' . Wiem , chodzi ci o teorie ewolucji , ale naukowcy ciagle sie o nią sprzeczają . Darwin nie cieszył się dobrą sławą gdy opublikował swoją teorię.

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |11:59|

• 0

#86 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |10:06|

Wiem-znam cel Wrót- Starozytni po to je stworzyli , ale sam widziałeś , że dopiero rozumna cywilizacja potrafi ich uzywać ( czarne wrota nie maja sterownikow) , a nawet Niebiescy nie pomysleli o połaczeniu sie przez nie ( czyli nie znaja sposobu ich uzywania) . W naszej galaktyce byly juz sterowniki - więc o czym to swiadczy?

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |11:59|

• 0

#87 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 06.11.2010 - |10:18|

Ale szczytem głupoty byłoby nie przystosować statku który ma lecieć setki tysięcy lat na każdą możliwą ewentualność.

Masz rację. Z pewnością zabezpieczyli Destiny najlepiej, jak potrafili. Może kryje jeszcze jakąś broń. Ale Pradawni nie mogli wyposażyć Destiny w coś, co przerastało ich aktualne możliwości. Więc silniejsza rasa > Destiny.

Było coś że mogły zostać zniszczone podczas jakiejś bitwy ,albo coś takiego.
Ale czy D nie powinno mieć coś w rodzaju zapasowych ,albo żeby ten 1 robot mógł zbudować inne takie same??

Posiada zapasowe roboty naprawcze, jeden z nich został znaleziony i wykorzystany do naprawy silników. Oczywiście to tylko domysły, ale wydaje się logiczne, że Destiny było obsługiwane przez pewną liczbę tego typu robotów naprawczych, które zapewne zostały zniszczone podczas niespodziewanych ataków na Destiny. Mowa oczywiście o aktywnych robotach. Niestety projekt został zapomniany, i nie było komu wyciągnąć z magazynów i aktywować zapasowych robotów, możliwe, że uległ uszkodzeniu system służący do zdalnego ich aktywowania.

Co ty P***dolisz ?
W ostatnim odcinku Eli wyraźnie powiedział, że wielkość słońca jest ważna,
ponieważ aby cała ekipa Destiny przeszła bezpiecznie na Ziemię, jest potrzebna bardzo duża ilość energii...

Ok. Duża ilość energii jest potrzebna. Ale czy średniej wielkości gwiazda nie dostarczy jej aż nadmiar? Wydaje mi się, że nawet mała gwiazda jest w stanie dostarczyć znacznie więcej energii niż planeta z pokładami naquadrii - które to nie były jakoś szczególnie wysysany z energii. Zwłaszcza, że Destiny pobiera paliwo (?) z powierzchni, korony słońca, nie wlatuje do jego jądra. Więc nie uważam, by wielkość miała jakieś istotne znaczenie.

Natomiast odnośnie mostu i makro. Uważam, że jest to nierealne, o ile się nie mylę, konieczne było modyfikowanie wszystkich wrót uczestniczących w tworzeniu mostu. Co wymaga dużych nakładów pracy i czasu. A pozostaje jeszcze kwestia stacji przesiadkowych i ich ilości. Niewykluczone, że byłyby konieczne nie tylko między galaktykami, ale również w obrębie galaktyk, ze względu na duże odległości między niektórymi planetami.

Uważam, ze nie byłoby możliwe dościgniecie w ten sposób Destiny przy jej obecnym tempie. A pozostaje jeszcze kwestia bezpieczeństwa takiego przedsięwzięcia, prac na powierzchni niebezpiecznych planet i zagrożenia ze strony obcych cywilizacji. I to nie tylko dla ekip technicznych, ale również dla Ziemi. Wystarczy przypomnieć Wraith.

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 06.11.2010 - |10:19|

• 0

#88 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |10:21|

No może być-jak mówisz-tylko "zasianie" bez ingerencji - ja nie
wiem wszystkiego - tylko przypuszczam - jak będzie pewnie zobaczymy(albo nie ;) w dalszej fabule..

Może to być ta "poprzeczka"(swoiste zabezpieczenie) żeby z
wrót korzystały tylko istoty na odpowiednim szczeblu rozwoju
(mniej prymitywne i wojownicze a bardziej rozumne i pokojowo
nastawione-choć nie jest tak wszędzie jak wiemy z SG-1 ;) ) i nie wykorzystywały ich do prowadzenia wojen a do np. do handlu,komunikacji,przenikania kultur itp.itd.

Nie wyobrazam sobie by Niebiescy byli na tyle dobrą rasą , aby ,,rozdać'' każdej planecie sterownik ( czyli nie znają sposobu użycia wrót) , bo jeśli by pomysleli to już dawno opanowaliby statek . Tylko pozostaje jeden wątek- są rozwinieci bo sami doszli do nadprzestrzeni a nadal nie znają zastosowania Wrót - co przechodzi ( u bardziej zacofanych ) w kult kręgu itp. Nie wiadomo za co oni uznaja wrota.
  • 0

#89 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 06.11.2010 - |10:48|

Jeśli kogoś przerasta ta wizja - niech się trochę zastanowi przed automatyczną krytyką - bo czy sam ma lepszą - a właściwie jakkąkolwiek sensowną?

Czemu, to przynajmniej brzmi interesująco i sensownie, Nie licząc fabryk i miasta, ofc :P Można dyskutować nad realnością i prawdopodobieństwem teorii, co się zresztą dzieje wyżej. Biorąc pod uwagę zapędy Pradawnych i ich eksperymenty nad istotami żywymi oraz ich ewolucją, to uważam, ze jest to całkiem prawdopodobne.

W końcu to oni rozprzestrzenili życie po całej Drodze Mlecznej i Pegazuzie + przyspieszyli ewolucję Wraith. By obecnie, już jako Ascendenci, obserwować ewolucje ich eksperymentów. W końcu nie bez powodu postanowili nie ingerować w losy życia w galaktyce. Osobiście nigdy nie uważałem Pradawnych za dobroczyńców ludzkości :P

Chociaż nie jestem przekonany, że jest to misja Destiny. Wydaje mi się, że to nie ten poziom zaawansowania technologicznego oraz jest to pozbawione większego sensu. Co Pradawnym po koloniach z którymi nie mogliby nawiązać żadnego kontaktu. Wieśniaków i tubylców w Dordze Mlecznej do eksperymentów mieli pod dostatkiem.

Oczywiście się zgadzam, ze tworzenie sieci wrót tylko dla Destiny nie ma większego sensu, jest marnotrawstwem. Zwłaszcza stawianie ich na planetach niebezpiecznych i nie nadających się do życia, które automatycznie są blokowanie. Powinien istnieć jakiś cel ich stawiania. Ale nie wyklucozne, że jedynym powodem jest możliwość umieszczenia w tytule słowa "StarGate" xD

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 06.11.2010 - |10:50|

• 0

#90 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |11:39|

Tylko , że Starożytni nie wysłali Destiny ,,aby zabjało cywilizacje i kradło złoto od tubylców'', bo potem to się stało z koloniami , a i tak wogóle to na Destiny nie ma ludzi do kolonizowania . Byc może na statku sa zawarte banki danych Alteran lecz one są dostępne dla ludzi na statku więc raczej sie tym nie dzielą.

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |12:00|

• 0

#91 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |12:17|

Jasne że Alterianie to nie Hiszpanie :D (chodziło tylko o aspekt
braku regularnego dopływu zoapatrzenia i czasowego "odcięcia" kolonii od macierzy-a nie o przyszłe postępowanie tych czy tamtych)
Jest wiele przykładów "pokojowych" kolonii-choćby Alterianie na
Ziemi :)

Ascendeci nie kolonizowali Ziemii , tylko na niej przebywali w celach medytacji ( a tak wogóle to uciekli z Atlantydy) , ale masz rację byli pokojowi w stosunku do Ziemian i nawet później nawet dziwił ich nasz rozwój :D co cieszy :D .

Wracając do Destiny w 2x06 było o naprawianiu wielkiej dziury w pomieszczeniu z 1 odcinka by umieścić tam rośliny - jest to bardzo dobre posunięcie ( przynajmniej wiemy , ze działają ) . Mam pytanie co do tego miejsca - czy ono jest odpowienie na rośliny?

Użytkownik aster9990 edytował ten post 06.11.2010 - |12:30|

• 0

#92 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |12:58|

Według mnie kolonizowanie ma na zasadzie tworzenie kolonii na nowej planecie - kolonii( wiosek , miast )
, wtedy planeta staje sie skolonizowana przez nas . Do tego potrzeba wiekszej ilości ludzi ( a Alteran nie było aż tak duzo) , i jedyne co zbudowali na Ziemii to posterunek antarktycki.

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |14:57|

• 0

#93 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.11.2010 - |15:01|

-- Panowie aster9990 i rick pohamujecie proszę ja Was swoje zapędy w notorycznym cytowaniu CAŁEGO poprzedzającego Waszą wypowiedź posta.
Strasznie się to czyta jak co chwila jest dubel CAŁEJ poprzedniej wypowiedzi.
W końcu przestanę przerabiać a zacznę kasować całe wypowiedzi.

-- @Mr()()z zastanów się trochę nad poziomem swoich wypowiedzi a szczególnie przekleństwami. Bo tego tu tolerować nie będziemy.
I za te wszystkie - pier***isz, wku***iasz, ku**a itd to masz wolne aż ochłoniesz.
To nie jest język tego forum.
Już Ci ładnie ktoś odpisał: "...MR()()Z wszystkich się czepiasz ,nie dogryzaj każdemu nie masz 100% racji...."

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |15:16|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#94 Masterton

Masterton

Szeregowy

• Użytkownik
  • 40 postów

Napisano 06.11.2010 - |15:16|

A ja muszę zaznaczyć że wszyscy idziecie tokiem myślenia "człowieka".
Pradawni, niebiescy, zieloni to kosmici więc raczej myślą jakoś inaczej :P (filozofia, sposób życia itp) Np. niebiescy nie mogą być pokojowo nastawieni bo nie znają (uznają) takiego pojęcia :P
Więc wszelkie spekulacje mogą być błędne, oczywiście wszystko zależy od scenarzystów :P i mam nadzieje że jak już coś ujawnią to nie będzie to zbyt proste i ludzkie...
  • 0

#95 Buduni

Buduni

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 06.11.2010 - |15:25|

Wow ale się rozpisaliście i muszę przyznać że ciekawi mnie teoria o komórkach Alteran i budowania koloni.
Szczególnie budowaniu bo jeśli roboty mogą naprawiać to czy nie mogą budować ,albo rozbudowywać może one mają rozbudować D do statku wojennego na wypadek niebezpieczeństwa.
albo jeśli potrzebowałby więcej mocy to rozbudować reaktor i tak na każdą sytuacje.

I ciekawe czy one mogą odbudować stracone promy??

I jeszcze jedno jak myślicie co było w tym changarze w którym jest dziura??

No i na koniec jak myślicie czy ten obcy statek który napotkają da się naprawić aby mogli go zabrać??

Użytkownik Buduni edytował ten post 06.11.2010 - |15:47|

• 0

#96 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |15:49|

Przepraszam za cytaty . Nie myślałem , ze to jakiś problem :(.

A wracając do tematu któraś z naszych spekulacji wkońcu musi być poprawna :P . Wyczerpiemy wszystkie możliwości aż wkońcu trafimy :D
  • 0

#97 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 06.11.2010 - |16:55|

Panowie sprawa jest prosta, i nie ma tu problemu tylko chodzi o estetykę i klarowność wypowiedzi.
Na praktycznie każdym forum w necie mile widziane jest nienadużywanie funkcji cytowania.
:)

Po co cytować wypowiedź która jest przysłowiowy centymetr wyżej na ekranie i którą dopiero co przeczytaliśmy??
Po co czytający ma ją czytać jeszcze raz skoro dopiero co to przeczytał?
Po co połowę albo i więcej Waszych postów zajmują cytaty poprzedniej wypowiedzi?
Przejrzałem ten temat i praktycznie cały składał się w połowie z dublowania poprzedniego posta, po co? Strasznie nieprzejrzyste były wtedy wypowiedzi jak i cała dyskusja.

Aby prowadzić z kimś dyskusję nie trzeba WCIĄŻ go cytować.
Co innego jeśli odpowiadamy komuś kilka postów później wtedy naturalnie używamy cytowania z konkretnej wypowiedzi nawet i całej.

@rick nie musisz formułować swoimi słowami czyjejś kwestii i dopiero na nią odpowiadać. :)
Zobacz jak robią to inni w większości jest sama wypowiedź.
Natomiast u Was pierwsze co mi się odrazu rzuciło w oczy to za każdym razem połowa Waszej wypowiedzi to cytat, po co? Przecież on jest zbędny. :)
Chyba, że chcecie też odnieść się do konkretnego zdania przedmówcy to też nie ma problemu z cytowaniem, ale po co za każdym razem i do tego jeszcze cała poprzednia wypowiedź.

Podsumowując owszem są przyciski cytatu i to po to by ich używać ale nie non stop. ;)
Ja też mam przyciski kasowania, warnów itp ale jak widzicie nie używam ich non stop tylko wtedy kiedy są niezbędne. A tak to przerabiam posty.
Mam nadzieję, że się zrozumieliśmy. :)

oki koniec tego offtopa technicznego/

Użytkownik biku1 edytował ten post 06.11.2010 - |16:56|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#98 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |16:58|

I jeszcze jedno jak myślicie co było w tym hangarze w którym jest dziura??

No i na koniec jak myślicie czy ten obcy statek który napotkają da się naprawić aby mogli go zabrać??

Mogły być tam różne rzeczy ( ale chodzi ci o to pomieszczenie z odc. 1? )
Statek obcych podczas uruchomienia odleci kawałek czyli napęd podprzestrzenny jest sprawny-przynajmniej na chwilę był. Nie wiadomo czy nadświetlna działa . Ze zdjęć widać , ze zdejmą skafandry czyli naprawia podtrzymywanie życia.

Użytkownik aster9990 edytował ten post 06.11.2010 - |17:02|

• 0

#99 Buduni

Buduni

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 06.11.2010 - |17:26|

Tak chodzi mi o changar z odc.1. :mellow:

Może Rusch tam zostanie bo nie będzie mógł wrócić ,i wtwdy powie im o sterowni.
A sam później naprawi statek i ich jakoś dogoni??? :rolleyes:
  • 0

#100 aster9990

aster9990

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 06.11.2010 - |17:30|

Mi ta kopuła przypomina szlarnie ale dobra :huh: . Sami widzielismy , że Rush zostanie ,,obity'' po twarzyczce . Rush i powiedzieć o sterowni - nigdy w zyciu- on powie o niej tej dziewczynie od napędów NAJWYZEJ jej , ale nikomu więcej . Być moze naprawią dużo rzeczy , chciałbym , aby mieli 2 statki . To zawsze jest jakiś + do całej sytuacji .

Użytkownik aster9990 edytował ten post 06.11.2010 - |17:31|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych