Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rubicon

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#81 Lcsh

Lcsh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 04.11.2010 - |21:27|

Przez caly sezon niezwykle leniwy, ale nastroj to on mial. Ogolnie historia calkiem madrze poprowadzona, dosc trudny i wymagajacy serial, ale chyba jednak warto. Chlodno okalkulowana prezentacja historii i pytan na ktore dostajemy odpowiedzi, a pozostawienie tyle ile trzeba na nastepny sezon. Ogolnie postaci i interakcje interesujace, czuc ze to od AMC. Mysle ze warto. Jedynie licze na to ze moze przydalby sie czasem zastrzyk jakichs wiekszych dzialan, cos na styl BB, w koncu tam tez historia czasem dosc sie wlecze, ale oglada sie i tak dobrze, tyle ze potrafi niespodziewanie sie tak rozegrac ze nikt by sie nie spodziewal. I to by sie przydalo, bo w napieciu nawet trzyma.
  • 0
Mistrz: The Sopranos, Tell me you love me, The Wire, Oz
Bardzo dobre: Carnivale, Deadwood, Six Feet Under
Przyzwoite:Apparitions, Jericho, My Name is Earl, Odwroceni,
Ok, ale: Day Break, Happy Town, Heroes, Numb3rs, The Pacific, Prison Break, Twin Peaks

#82 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 06.11.2010 - |17:55|

Serial jako całość na pewno warty polecenia. Jedynie ostatni odcinek psuje wrażenie. Może to wina cliffhangerów z innych seriali, ale chyba lepszy koniec byłby, gdyby urwali po 1x12.
Tymczasem mamy niby wyjaśnianie i kończenie wątków, a tak naprawdę nic się nie dzieje i nie wyjaśnia. Sąsiadka Willa od początku była podejrzana, zabicie Katherine wisiało w powietrzu od kilku odcinków, Spangler też mógł być typowany do odstrzału, bo już wcześniej podpadł kumplom. Jedynie rozmowa na końcu była ciekawa. Zabrakło mi podsumowania: co z wynikami prywatnego śledztwa zrobi Will, czy i w jaki sposób to ujawni. Cały następny sezon będzie chodził do gazet czy może będzie miał zajęcie z następną intrygą?
Generalnie bardziej to wyglądało na wstęp do drugiego sezonu, niż zakończenie pierwszego.
  • 0

#83 kris.m

kris.m

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 112 postów

Napisano 09.11.2010 - |07:49|

Serial podobał mi się niezwykle! Świetna, ciągnąca się fabuła, dopracowanie szczegółow, rewelacyjna atmosfera i przede wszystkim, specyficzna konwencja "oldskul" jak z powieści szpiegowskiej z lat 70tych. Oczywiste skojarzenia z filmem "Trzy dni Kondora". Serial pokazuję przewagę ludzkiego umysłu nad techniką. W pierwszym odcinku poruszono sprawę 11 września - w WTC zginęła żona i córka Willa, a jak pamiętamy - zaraz po 9/11 było wiele głosów, że CIA zbytnio inwestowała w wywiad elektroniczny, nie doceniając żmudnej pracy analitycznej i prawdziwych kontaktów z siatką agentów. Może to sugerować, że API "wybiła się przed szereg" właśnie po 11 września. Podobał mi się ten oldskul - nawet komputer i jego interfejs był stylizowany na lata 70/80 - informatyk wklepywał dane na znakowej konsoli. Troszkę podobnie było w pierwszym sezonie Alias, gdzie komputery miały prosty, linuxowy interfejs.
Jeśli będzie drugi sezon... tak sobie wyobrażam, że Will zasiądzie na fotelu szefa API i podejmie podwójna grę :)

Użytkownik kris.m edytował ten post 09.11.2010 - |07:49|

• 0

#84 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 11.11.2010 - |19:36|

Nie będzie drugiego sezonu. Może zabrzmi to głupio przy tych okolicznościach, ale jestem zaskoczony.
  • 0

#85 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 11.11.2010 - |20:14|

Po prostu by oszczędzić czas należy oglądać seriale po ich zakończeniu. Caprica, Flash Forward, Rubicon, Day Break, TSCC - długo by wymieniać. Dobre seriale które które zostały zakończone w połowie. Day Break miał zakończenie sensowne ale nie do końca zamknięte. Jeszcze kilka lat temu serial miał emitowane minimum dwa sezony by zainteresować widzów. Teraz ma 2-3 odcinki. Wynika z tego że dziś nie zobaczylibyśmy między innymi Seinfelda, Przyjaciół ani 24 bo w momencie premiery oglądalność była słaba.
  • 0

#86 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 11.11.2010 - |20:27|

Porównywanie Day Break, TSCC czy FlashForward do Rubicon jest nie na miejscu.

Czytaj uważnie. Nie porównuję tych seriali jako takich tylko sposób w jaki zostały zamknięte. Wytwórnie w podzięce widzom mogły by zamknąć je sensownie a nie zostawiać otwarte zakończenia. Nie wiem jak ty ale ja się czuję oszukany. Co z tego ze serial jest super skoro nie wiem jak się skończył. Na drugim biegunie jest HBO twierdzące że Carnivale skończył się tak jak powinien.

Dla mnie Rubicon jest serialem świetnym, kapitalna odskocznia od 24.

Użytkownik wergora edytował ten post 11.11.2010 - |20:28|

• 0

#87 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 11.11.2010 - |20:31|

Wielka szkoda :( Dobrze chociaż, że zakończenie można od biedy uznać za zamknięte.

Co do oglądania seriali dopiero po ich zakończeniu - no nie wiem. Wizja np. 8 sezonów do nadrobienia może niektórych skutecznie odstraszyć. Czasem łatwiej jest oglądać na bieżąco. Bez świadomości, że świetny serial został urwany w beznadziejnym momencie.
  • 0

#88 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 11.11.2010 - |22:24|

wergora, póki polityka stacji ogólnokrajowych będzie, aby tylko wypełnić ramówkę, to nie spodziewam się zmian.
NBC w tym roku średnia w A18-49 to chyba 2.0... Katastrofa to mało powiedziane. Te szuje Gaspin i Zucker powinni zostać usunięci dawno temu. Oby jak najszybciej Comcast tam wlazł i zrobił porządki. Pocieszeniem jest to, że prawdopodobnie nową osobą, która będzie odpowiadać za szukanie seriali w NBC będzie była osoba, która kierowała Showtime. Jeden z najlepszych ludzi w biznesie. Trzeba będzie poczekać ze 3 lata na efekty.
  • 0

#89 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 11.11.2010 - |23:08|

Z tym cancelem to najgorszy news dzisiajeszego dnia. Nawet mi do głowy nie przychodziło, że mogą go anulować. Zakończenie niby jakieś jest więc tragedii nie ma, ale miłoby się oglądało dalszy ciąg tej historii. Tym bardziej, że nic zbliżonego klimatem w tej chwili po prostu nie ma i nie wiadomo czy będzie w najbliższym czasie. Serial był świetną odskocznią od innych seriali o podobnej tematyce, ale skupiających się głównie na ciągłej akcji.
  • 0

#90 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 12.11.2010 - |14:36|

Pocieszeniem jest to, że prawdopodobnie nową osobą, która będzie odpowiadać za szukanie seriali w NBC będzie była osoba, która kierowała Showtime. Jeden z najlepszych ludzi w biznesie.

Tylko że w ogólnokrajowej nie przejdzie to co można pokazać w kablówce. Mam na myśli zarówno treści (Dexter) jak i budżet (Pacific). Faktem jest że drugi z kolei sezon ogólnokrajowe stacje nie mają nic ciekawego do zaoferowania. Jest nawet gorzej bo nie ma 24 i Lost. Gotowe na Wszystko spadek formy (przynajmniej jak dla mnie), seria CSI powinna lecieć na jakimś kanale sf bo z realizmem nie ma to nic wspólnego. Teraz jak patrzę na tytuły seriali które oglądam to są to pozycje z kablówek.

Użytkownik wergora edytował ten post 12.11.2010 - |14:36|

• 0

#91 pnwc

pnwc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 12.03.2011 - |13:26|

Właśnie skończyłem oglądać i podsumować serial można w dwóch słowach: jest mega. Tydzień temu skończyłem Terriers - rewelacja ale 2 sezonu nie ma :( dziś skończyłem rewelacyjny Rubicon i też nie ma 2 sezonu :(

ps Terriers jest bdb ale Rubicon wypada jeszcze lepiej, nie oglądać tego serialu jak człowiek przysypia :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych