Skocz do zawartości

Zdjęcie

Sezon 2 - dyskusja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
111 odpowiedzi w tym temacie

#81 Popo

Popo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoSopot

Napisano 24.07.2005 - |07:35|

Może wybrał skoczka, któremu akurat ta funkcja wykazuje awarie. W innych pojazdach już wszystko jest ok. :P :P :P
  • 0

#82 ZenOm

ZenOm

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 24.07.2005 - |09:50|

Gdzieś na forum gateword wypowiadał sie na ten temat ktoś z ekipy realizującej SGA. Skoczekiem w poblizu atlantydy steruje automat a DHD moze obsługiwać każdy.

link do tego tematu: http://forum.gatewor...ead.php?t=14193

Użytkownik ZenOm edytował ten post 24.07.2005 - |09:57|

• 0

#83 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 01.08.2005 - |10:47|

Ja się tak zastanawiam co by było gdyby podłączyli jeden z maskujących modułów do F-302.
Hmmmm
Ciekawe co. Tym bardzej, F-302 ma większą siłe ognia i jest bardziej zwrotny niż Skoczek.

W końcu Dedal przyleciał i chyba zozstawi mi pare sztuk.

Użytkownik Nerevar edytował ten post 02.08.2005 - |22:30|

• 0

#84 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.08.2005 - |17:44|

Skoczek nie jest myśliwcem, więc nic dziwnego, że nie jest za bardzo zwrotny. To taki stateczek transportowy, który ma zapewnić bezpieczeństwo przy przechodzeniu przez wrota i umożliwić loty na planety, które mają SG na orbicie, nawet te "rakiety" wydają się być bardziej bronią defensywną, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę możliwości technologii pradawnych.
Niwykluczone, że gdzies na Atlantydzie są jakieś hangary z myśliwcami, ktorych jeszcze nie znaleźli. Skoczki są przy wroptach, bo służyły do takich lotów. :)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#85 VADER

VADER

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 89 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 02.08.2005 - |18:57|

Jeżeli dobrze pamiętam to skoczkiem steruje automat ale w trakcie przechodzenia przez każde wrota, a nie w pobliżu atlantydy. Wątpie czy gdzieś tam sa ukryte hangary z myśliwcami bo te przecież powinny brać udział w obronie atlantydy tak więc raczej jeżeli takie były powinny znajdować się właśnie na niej. Myślę że nawet gdyby istniały, to raczej zostały zniszczone podczas obrony atlantydy, należy pamiętać że pod koniec obrona polegała przecież na schowaniu się za polem siłowym. Pewnie spowodowane to było zupełnym brakiem broni zaczepnej, przecież nawet dron mieli już końcówkę

Użytkownik VADER edytował ten post 02.08.2005 - |18:58|

• 0

#86 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.08.2005 - |19:14|

Musieli się schować, bo Wrait zasypali ich duża ilością jednostek i wysyłanie ostatnich skoczków czy hipotetycznych myśliwców byłoby bez sensu, bo zostałyby zniszczone. Możliwe, że gdzieś w mieście znajdą jeszcze jakieś pojazdy, bo nie wydaje mi się, żeby te kilka skoczków, które służa właściwie tylko do lotów przez Wrota były jedynym rodzajem małych stateczków jakich używali Pradawni. :) Goa'uldowie mają kilka rodzajów mniejszych jednostek.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#87 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 02.08.2005 - |22:13|

Raz. Goa'uld nie są pradawnymi, jedynie zwileni im technologię(JAK INNYM ZRESZTĄ) by stworzyć swoję potęgę. Więc wątpie czy mogli też zwinąć myśliwce.
Osobiście uważam że goa'uld sami zbudowali myśliwce.

Dwa. Nie rozważam czy na Atlantis są inne jednostki czy nie. Ja zastanawiam się tylko czy jest możliwe podłaczenie modułu maskującego do F-302. Pomyślcie myśliwiec z taką osłoną mógł by się przydać np. do eskorty skoczków, oczywiście w obrębie galaktyki ponieważ F-302 nie mieści się we wrotach. Ale za to może z dostępem do wiedzy Pradawnych wreszci uda im się rozwiązać problem z Naquarią. Wtedy nawet jeden myśliwiec byłby bezcenny.

Trzy. Pradawni mieli wiele innych jednostek. Pamiętacie odcinek kiedy to znaleźli zamrożoną dr. Weir. Wtedy opowiadała im jak to były 10 000 lat temu, mówiła o oblężenie Atlantis. To wtedy w cenrtum dowodzenie mówili o ostatnich tansportowcach z innymi. Szczeże mówiąc wątpie by rasa pradawnych wymyśliła coś takiego jak myśliwiec. Pamiętajmy że była to rasa badaczy i naukownców a nie wojowników. Myśliwce poprostu nie były im potrzebne. Co prawda mieli broń ale była ona raczej przeznaczona do obrony tak jak mówiłeś "Atlantis".

Cztery. Pradawni zanurzyli miasto bo stwierdzili że "NIE WYRGAJĄ WOJNY", ale za to mogli wygrać każdą bitwę. Postanowili się poprostu wycować.

NO ale się rozgadałem. chyba napiszę jakąś pracę z Stargate, możę doktorską. A co tam lubie tak sobie pogadać. :>

DLA TEGO, KTÓRY TO WSZYSTKO PRZECZYTAŁ GRATULACJĘ. I TO WIELKIE
:clap: :clap: :clap:

Użytkownik Nerevar edytował ten post 02.08.2005 - |22:37|

• 0

#88 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 03.08.2005 - |16:40|

Pomyślcie myśliwiec z taką osłoną mógł by się przydać np. do eskorty skoczków, oczywiście w obrębie galaktyki ponieważ F-302 nie mieści się we wrotach. Ale za to może z dostępem do wiedzy Pradawnych wreszci uda im się rozwiązać problem z Naquarią. Wtedy nawet jeden myśliwiec byłby bezcenny.

Naprawdę? Przyznam, że raczej trudno mi to sobie wyobrazić. Sugerujesz, że skoczek przechodzi przez wrota a później czeka aż doleci F-302? Czy może F-302 wylatuje wcześniej i czeka na skoczka? :/

Szczeże mówiąc wątpie by rasa pradawnych wymyśliła coś takiego jak myśliwiec. Pamiętajmy że była to rasa badaczy i naukownców a nie wojowników. Myśliwce poprostu nie były im potrzebne. Co prawda mieli broń ale była ona raczej przeznaczona do obrony tak jak mówiłeś "Atlantis".

Przyznam, że jak słyszę określenia "rasa badaczy i naukowców" od razu wyobrażam sobie inne rasy np. rasę zbieraczy złomu czy rasę zbieraczy jagód. A poważnie to naprawdę naiwne sądzić, że nawet najbardziej pokojowo usposobione rasy nie potrzebują militarnego wsparcia. Załoga Atlantis przekonała się o tym już wielokrotnie! Nie widzę więc najmniejszego powodu aby myśliwce nie były Pradawnym potrzebne... Szczególnie, że myśliwiec to także broń przeznaczona do obrony - obrony przed atakującymi jednostkami wroga. O ich istnieniu (czy nie) nie ma sensu przesądzać skoro do tej pory zbadano jedynie małą część miasta...

Cztery. Pradawni zanurzyli miasto bo stwierdzili że "NIE WYRGAJĄ WOJNY", ale za to mogli wygrać każdą bitwę. Postanowili się poprostu wycować.

Brzmi to może i efektownie, ale jest wewnętznie sprzeczne. Chyba, że chodziło ci o to, że Pradawni mogli dalej bronić Atlantis, ale nie byli w stanie zrobić nic ponadto.
  • 0

#89 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 03.08.2005 - |19:07|

Naprawdę? Przyznam, że raczej trudno mi to sobie wyobrazić. Sugerujesz, że skoczek przechodzi przez wrota a później czeka aż doleci F-302? Czy może F-302 wylatuje wcześniej i czeka na skoczka? 

Jesli chodzi o F-302 to eskorta skoczka miała być w obrębie układu (PRZEJĘZYCZYŁEM SIĘ). A nie skoczek przez wrota a 302 niech se leci.

Szczególnie, że myśliwiec to także broń przeznaczona do obrony - obrony przed atakującymi jednostkami wroga.

Każda broń jest przeznaczona do obrony i dlatego twierdze że skoro Pradawi mieli drony i skoczki do myśliwce nie były im potrzebne.

nie ma sensu przesądzać skoro do tej pory zbadano jedynie małą część miasta

To prawda że odkryta część miasta jest niewielka, ale twierdze że myśliwce Pradawnym nie były potrzebne. Poza tym wierzyli że dadzą radę każdemu zagrożeniu jak w przypadku Wraith. A potemu OPSss!!. I wyskakuje Damulka z hologramu, która mówi nam że przegrali bo byli zbyt pewni siebie i zlekceważyli wroga.

Szczególnie, że myśliwiec to także broń przeznaczona do obrony - obrony przed atakującymi jednostkami wroga.

Każda broń jest przeznaczona do obrony i dlatego twierdze że skoro Pradawi mieli drony i skoczki do myśliwce nie były im potrzebne

Brzmi to może i efektownie, ale jest wewnętznie sprzeczne. Chyba, że chodziło ci o to, że Pradawni mogli dalej bronić Atlantis, ale nie byli w stanie zrobić nic ponadto.

A co ja napisałem, że niby mogli wygrać wojne.

Przyznam, że jak słyszę określenia "rasa badaczy i naukowców" od razu wyobrażam sobie inne rasy

Wytłumacze to najprościej jak się da
RASA = ISTOTY NP. LUDZIE (w tym przypadku Pradawni)
CO ROBILI PRADAWNI -->> BADALI
"RASA BADACZY" === RASA ISTOT KTÓRE COŚ BADAJĄ(w tym przypadku Galaktykę pegaza)

Użytkownik Nerevar edytował ten post 03.08.2005 - |19:18|

• 0

#90 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 04.08.2005 - |15:41|

Każda broń jest przeznaczona do obrony i dlatego twierdze że skoro Pradawi mieli drony i skoczki do myśliwce nie były im potrzebne.

To zależy od tego jak tak myśliwiec miałby wyglądać i czy mógłby przechodzić przez wrota. Bo jeśli mógłby to choćby dla eskorty skoczków. Poza tym myśliwce przydają się np. do ochrony statków transportowych czy jakichkolwiek większych mniej zwrotnych jednostek.

To prawda że odkryta część miasta jest niewielka, ale twierdze że myśliwce Pradawnym nie były potrzebne. Poza tym wierzyli że dadzą radę każdemu zagrożeniu jak w przypadku Wraith. A potemu OPSss!!.

Być może, ale ta pewność siebie powinna mieć jakieś solidne fundamenty np. przewagę w uzbrojeniu. Krótko mówiąc z czegoś musiała wynikać.

Napisałeś, że mogli wygrać każdą bitwę - gdyby tak było wygraliby i wojnę. Chyba, że jak napisałem chodziło ci tylko o obronę Atlantis.

Wytłumacze to  najprościej jak się da
RASA = ISTOTY NP. LUDZIE (w tym przypadku Pradawni)
CO ROBILI PRADAWNI -->> BADALI
"RASA BADACZY" === RASA ISTOT KTÓRE COŚ BADAJĄ(w tym przypadku Galaktykę pegaza)

Tak, tak rozumiem - pamiętam też dobrze, że miał to być argument na to, że wymyślili myśliwców. Zapytam więc podchwytliwie: czy Ziemianie są rasą badaczy i naukowców czy wojowników? Po prostu nie wierzę w naiwne "specjalizacje ras" (jak ze słabszych odcinków Star Treka) i uważam to za uproszczenie służące jedynie scenariuszowi filmowemu (wiadomo, można zaoszczędzić na dekoracjach), ale nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
  • 0

#91 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 05.08.2005 - |11:07|

To zależy od tego jak tak myśliwiec miałby wyglądać i czy mógłby przechodzić przez wrota. Bo jeśli mógłby to choćby dla eskorty skoczków. Poza tym myśliwce przydają się np. do ochrony statków transportowych czy jakichkolwiek większych mniej zwrotnych jednostek.

Tak jeśli chodzi o myśliwiec Pradawnych, który może istnieje, mi natomiast chodziło o X-302. Eskorta skoczka przy użyciu 302.

Chociaż nadal twierdzę że Pradawni nie mieli myśliwców. Ale z kolei jakby się nad tym głębiej zastanowić to... Patrzcie Wraith zwineli część technologii od Pradawnych tak? Wraith mają myśliwce. To może pradawni jednak mieli oprócz skoczków coś w stylu myśliwca. Trzebaby poczekać aż odkryją reszte miasta.

Być może, ale ta pewność siebie powinna mieć jakieś solidne fundamenty np. przewagę w uzbrojeniu. Krótko mówiąc z czegoś musiała wynikać.

A dlaczego goa'uld byli pewni siebie? Bo mieli technologię. Prawdopodobnie Pradawni też tak myśleli "Mamy technologie to nikt nam nie dokopie". Kto to wie.

Napisałeś, że mogli wygrać każdą bitwę - gdyby tak było wygraliby i wojnę. Chyba, że jak napisałem chodziło ci tylko o obronę Atlantis.

napisałem tak jak mówił Sheppard w rozmowie z Pułkowikiem w odcinkach "Siege"

Zapytam więc podchwytliwie: czy Ziemianie są rasą badaczy i naukowców czy wojowników?

Szczerze, nie mam zielonego pojęcia.

Użytkownik Nerevar edytował ten post 05.08.2005 - |11:32|

• 0

#92 konmen

konmen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 08.08.2005 - |20:23|

wiecie obejrzałem wszystkie SG1 i Atlantis , i trochę mnie niepokoi że się tak mocno zmieniają w 9 i 2 serii, ale z drugiej strony 8 seria SG1 to się zaczynała też tak dziwnie a potem poszło już dużo lepiej.
Mam nadzieję że po obejrzeniu całej serii znowu będę czekał z drżącymi rękoma na następną
  • 0

#93 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 08.08.2005 - |23:30|

BEZ KOMENTARZA

TROCHĘ ODLECIAŁEŚ OD TEMATU. Mówiliśmy o czym innym jak możesz dostrzec z postów powyżej.

Ale co ja tam się czepiam.

Osobiście to w 7 sezonie SG-1 szkoda mi było, że pani doktor odeszła.
Choć zastanawia mnie ten fakt że dostała z miotacza. W końcu bitwa toczyła się gdzi indziej.

A jeśli chodzi o SG:Atlantis to
Daedalus RULEZ!!!!!!!!!!!! :> :> :> :>

Tu macie linka do strony pewnego gościa

Stargate 3D

NAPRAWDĘ WARTO ZAJRZEĆ

Użytkownik Nerevar edytował ten post 10.08.2005 - |09:25|

• 0

#94 astromatrix

astromatrix

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 14.08.2005 - |17:39|

Jeszcze jedno odnośnie istnienia lub nie myśliwca pradawnych - w odcinku 1x15 Before I Sleep "druga" Elizabeth mówi o tym jak Pradawni wysłali do Wraith delgację "chronioną przez najpotężniejsze statki wojenne" i dodaje, że w walce 1 na 1 jednostki Pradawnych były lepsze. Podsumowując - wciąż nie jest to dowód, że myśliwce istniały, ale bardzo poważna poszlaka skoro już wiemy, że na pewno Pradawni posiadali także statki bojowe.
  • 0

#95 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 15.08.2005 - |12:43|

W rzeczy samej.

P.S. Astromatrix byłeś na tej stronie "Stargate 3D" ? Jeśli nie to zajrzyj bo naprawdę warto. Strona niczego sobie :>

Użytkownik Nerevar edytował ten post 15.08.2005 - |21:35|

• 0

#96 Popo

Popo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 61 postów
  • MiastoSopot

Napisano 21.08.2005 - |22:07|

Jak w życiu prędzej czy później wszystko znajduje się jak przychodzi odpowiednia pora. Na początku sagi nie mogą nas obarczać taką ilością nowej technologii. Jeden Dedal wystarczy na początek.
  • 0

#97 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 22.08.2005 - |15:24|

Tak jeden. A na Ziemi, Tauri planują budowę całej floty statków clasy "Dedal" :clap: (No to wraith będą mieli mały problem :> ). Oczywiście mam na myśli statki kosmiczne. A z tego co wiem to w następnych odcinkach mają znleźć niezły arsenał czy tam jakąś zaawansowaną broń Pradawnych. Jeśli się mylę to sorry. :D

Osobiście powinni dopracować jeszcze uzbrojenie. Nie żeby przeszkadzały mi działka elektro-magnetyczne, których pociski lecą na odległość 250 mil z prędkością 6 machów, a na dodatek mają w standardowym mag. 10 000 pocisków
(masz wątpliwości patrz pierwszy odcinek drugiej serii Atlantis). Sądze, że powinni wymyśleć coś rodzaju "torped fotonowych" czy coś w tym stylu. :>

Użytkownik Nerevar edytował ten post 22.08.2005 - |15:32|

• 0

#98 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 22.08.2005 - |16:12|

Sądze, że powinni wymyśleć coś rodzaju "torped fotonowych" czy coś w tym stylu. :>

Drony wystarczą :D. Mam nadzieję, że w odcinku Tower zdobędą ich trochę z tej wieży Pradawnych.

Użytkownik Nom edytował ten post 22.08.2005 - |16:12|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

#99 Nerevar

Nerevar

Szeregowy

• Email
  • 22 postów
  • MiastoPolska; Łódź

Napisano 22.08.2005 - |19:46|

Drony wystarczą . Mam nadzieję, że

Masz całkowitą rację. Jednak mi chodziło o uzbrojenie Dedala.
Pozatym wątpie żeby udało się połączyć Drony Pradawnych z technologią Dedala.
Te technologie mogłyby się kłócić. Pozatym. Z tego co wiemy drony są kontrolowane myślą
(Jak większość technologii Prwadawnych :/ ), więc to stanowi kolejny problem.

CHWILA REFLEKSJI... <_<

Chociaż można by podłączyć cały fotel(Pradawnych) do systemów uzbrojenia Dedala i kontrolować drony lub całe uzbrojenie. Jednak byłoby to prawdziwe wyzwanie dla Mc'Keya i innych naukowców. Ale skoro udało im się ze Skoczkami to dlaczego miałoby im się nie udać z Dedalem. :>

Użytkownik Nerevar edytował ten post 22.08.2005 - |19:49|

• 0

#100 Nom

Nom

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 23.08.2005 - |11:06|

W Duecie zdobyli Darta Wraith, więc mogliby z niego wyciągnąć te działka. Chyba są lepsze od tych naszych na Dedalu.

Swoją drogą, ciekawe, czy nasi naukowcy z pomocą Hermioda zdołaliby wymyślić sposób na blokowanie transportera Wraith. Dzięki temu mogliby się bezpiecznie poruszać po ziemi nie martwiąc się, że ktoś może zostać porwany :D.

Mogłoby być też ciekawie, gdyby z danych uzyskanych z placówki Pradawnych w odcinku Trinity potrafili zbudować taki generator. Gdyby udało im się stworzyć jego zmniejszoną wersję mogliby ją zamienić w doskonałą broń, zdolną niszczyć całe floty statków-uli (skoro generator normalnej wielkości zniszczył 3/4 systemu :D).

Użytkownik Nom edytował ten post 23.08.2005 - |11:07|

• 0
om bhur bhuvah svah
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych