Sezon 2 - dyskusja
Napisano 24.07.2005 - |07:35|
Napisano 24.07.2005 - |09:50|
link do tego tematu: http://forum.gatewor...ead.php?t=14193
Użytkownik ZenOm edytował ten post 24.07.2005 - |09:57|
Napisano 01.08.2005 - |10:47|
Hmmmm
Ciekawe co. Tym bardzej, F-302 ma większą siłe ognia i jest bardziej zwrotny niż Skoczek.
W końcu Dedal przyleciał i chyba zozstawi mi pare sztuk.
Użytkownik Nerevar edytował ten post 02.08.2005 - |22:30|
Napisano 02.08.2005 - |17:44|
Niwykluczone, że gdzies na Atlantydzie są jakieś hangary z myśliwcami, ktorych jeszcze nie znaleźli. Skoczki są przy wroptach, bo służyły do takich lotów.
Napisano 02.08.2005 - |18:57|
Użytkownik VADER edytował ten post 02.08.2005 - |18:58|
Napisano 02.08.2005 - |19:14|
Napisano 02.08.2005 - |22:13|
Osobiście uważam że goa'uld sami zbudowali myśliwce.
Dwa. Nie rozważam czy na Atlantis są inne jednostki czy nie. Ja zastanawiam się tylko czy jest możliwe podłaczenie modułu maskującego do F-302. Pomyślcie myśliwiec z taką osłoną mógł by się przydać np. do eskorty skoczków, oczywiście w obrębie galaktyki ponieważ F-302 nie mieści się we wrotach. Ale za to może z dostępem do wiedzy Pradawnych wreszci uda im się rozwiązać problem z Naquarią. Wtedy nawet jeden myśliwiec byłby bezcenny.
Trzy. Pradawni mieli wiele innych jednostek. Pamiętacie odcinek kiedy to znaleźli zamrożoną dr. Weir. Wtedy opowiadała im jak to były 10 000 lat temu, mówiła o oblężenie Atlantis. To wtedy w cenrtum dowodzenie mówili o ostatnich tansportowcach z innymi. Szczeże mówiąc wątpie by rasa pradawnych wymyśliła coś takiego jak myśliwiec. Pamiętajmy że była to rasa badaczy i naukownców a nie wojowników. Myśliwce poprostu nie były im potrzebne. Co prawda mieli broń ale była ona raczej przeznaczona do obrony tak jak mówiłeś "Atlantis".
Cztery. Pradawni zanurzyli miasto bo stwierdzili że "NIE WYRGAJĄ WOJNY", ale za to mogli wygrać każdą bitwę. Postanowili się poprostu wycować.
NO ale się rozgadałem. chyba napiszę jakąś pracę z Stargate, możę doktorską. A co tam lubie tak sobie pogadać. :>
DLA TEGO, KTÓRY TO WSZYSTKO PRZECZYTAŁ GRATULACJĘ. I TO WIELKIE
:clap: :clap: :clap:
Użytkownik Nerevar edytował ten post 02.08.2005 - |22:37|
Napisano 03.08.2005 - |16:40|
Pomyślcie myśliwiec z taką osłoną mógł by się przydać np. do eskorty skoczków, oczywiście w obrębie galaktyki ponieważ F-302 nie mieści się we wrotach. Ale za to może z dostępem do wiedzy Pradawnych wreszci uda im się rozwiązać problem z Naquarią. Wtedy nawet jeden myśliwiec byłby bezcenny.
Naprawdę? Przyznam, że raczej trudno mi to sobie wyobrazić. Sugerujesz, że skoczek przechodzi przez wrota a później czeka aż doleci F-302? Czy może F-302 wylatuje wcześniej i czeka na skoczka? :/
Szczeże mówiąc wątpie by rasa pradawnych wymyśliła coś takiego jak myśliwiec. Pamiętajmy że była to rasa badaczy i naukownców a nie wojowników. Myśliwce poprostu nie były im potrzebne. Co prawda mieli broń ale była ona raczej przeznaczona do obrony tak jak mówiłeś "Atlantis".
Przyznam, że jak słyszę określenia "rasa badaczy i naukowców" od razu wyobrażam sobie inne rasy np. rasę zbieraczy złomu czy rasę zbieraczy jagód. A poważnie to naprawdę naiwne sądzić, że nawet najbardziej pokojowo usposobione rasy nie potrzebują militarnego wsparcia. Załoga Atlantis przekonała się o tym już wielokrotnie! Nie widzę więc najmniejszego powodu aby myśliwce nie były Pradawnym potrzebne... Szczególnie, że myśliwiec to także broń przeznaczona do obrony - obrony przed atakującymi jednostkami wroga. O ich istnieniu (czy nie) nie ma sensu przesądzać skoro do tej pory zbadano jedynie małą część miasta...
Cztery. Pradawni zanurzyli miasto bo stwierdzili że "NIE WYRGAJĄ WOJNY", ale za to mogli wygrać każdą bitwę. Postanowili się poprostu wycować.
Brzmi to może i efektownie, ale jest wewnętznie sprzeczne. Chyba, że chodziło ci o to, że Pradawni mogli dalej bronić Atlantis, ale nie byli w stanie zrobić nic ponadto.
Napisano 03.08.2005 - |19:07|
Jesli chodzi o F-302 to eskorta skoczka miała być w obrębie układu (PRZEJĘZYCZYŁEM SIĘ). A nie skoczek przez wrota a 302 niech se leci.Naprawdę? Przyznam, że raczej trudno mi to sobie wyobrazić. Sugerujesz, że skoczek przechodzi przez wrota a później czeka aż doleci F-302? Czy może F-302 wylatuje wcześniej i czeka na skoczka?
Każda broń jest przeznaczona do obrony i dlatego twierdze że skoro Pradawi mieli drony i skoczki do myśliwce nie były im potrzebne.Szczególnie, że myśliwiec to także broń przeznaczona do obrony - obrony przed atakującymi jednostkami wroga.
To prawda że odkryta część miasta jest niewielka, ale twierdze że myśliwce Pradawnym nie były potrzebne. Poza tym wierzyli że dadzą radę każdemu zagrożeniu jak w przypadku Wraith. A potemu OPSss!!. I wyskakuje Damulka z hologramu, która mówi nam że przegrali bo byli zbyt pewni siebie i zlekceważyli wroga.nie ma sensu przesądzać skoro do tej pory zbadano jedynie małą część miasta
Każda broń jest przeznaczona do obrony i dlatego twierdze że skoro Pradawi mieli drony i skoczki do myśliwce nie były im potrzebneSzczególnie, że myśliwiec to także broń przeznaczona do obrony - obrony przed atakującymi jednostkami wroga.
A co ja napisałem, że niby mogli wygrać wojne.Brzmi to może i efektownie, ale jest wewnętznie sprzeczne. Chyba, że chodziło ci o to, że Pradawni mogli dalej bronić Atlantis, ale nie byli w stanie zrobić nic ponadto.
Wytłumacze to najprościej jak się daPrzyznam, że jak słyszę określenia "rasa badaczy i naukowców" od razu wyobrażam sobie inne rasy
RASA = ISTOTY NP. LUDZIE (w tym przypadku Pradawni)
CO ROBILI PRADAWNI -->> BADALI
"RASA BADACZY" === RASA ISTOT KTÓRE COŚ BADAJĄ(w tym przypadku Galaktykę pegaza)
Użytkownik Nerevar edytował ten post 03.08.2005 - |19:18|
Napisano 04.08.2005 - |15:41|
To zależy od tego jak tak myśliwiec miałby wyglądać i czy mógłby przechodzić przez wrota. Bo jeśli mógłby to choćby dla eskorty skoczków. Poza tym myśliwce przydają się np. do ochrony statków transportowych czy jakichkolwiek większych mniej zwrotnych jednostek.Każda broń jest przeznaczona do obrony i dlatego twierdze że skoro Pradawi mieli drony i skoczki do myśliwce nie były im potrzebne.
Być może, ale ta pewność siebie powinna mieć jakieś solidne fundamenty np. przewagę w uzbrojeniu. Krótko mówiąc z czegoś musiała wynikać.To prawda że odkryta część miasta jest niewielka, ale twierdze że myśliwce Pradawnym nie były potrzebne. Poza tym wierzyli że dadzą radę każdemu zagrożeniu jak w przypadku Wraith. A potemu OPSss!!.
Napisałeś, że mogli wygrać każdą bitwę - gdyby tak było wygraliby i wojnę. Chyba, że jak napisałem chodziło ci tylko o obronę Atlantis.A co ja napisałem, że niby mogli wygrać wojne.
Tak, tak rozumiem - pamiętam też dobrze, że miał to być argument na to, że wymyślili myśliwców. Zapytam więc podchwytliwie: czy Ziemianie są rasą badaczy i naukowców czy wojowników? Po prostu nie wierzę w naiwne "specjalizacje ras" (jak ze słabszych odcinków Star Treka) i uważam to za uproszczenie służące jedynie scenariuszowi filmowemu (wiadomo, można zaoszczędzić na dekoracjach), ale nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.Wytłumacze to najprościej jak się da
RASA = ISTOTY NP. LUDZIE (w tym przypadku Pradawni)
CO ROBILI PRADAWNI -->> BADALI
"RASA BADACZY" === RASA ISTOT KTÓRE COŚ BADAJĄ(w tym przypadku Galaktykę pegaza)
Napisano 05.08.2005 - |11:07|
Tak jeśli chodzi o myśliwiec Pradawnych, który może istnieje, mi natomiast chodziło o X-302. Eskorta skoczka przy użyciu 302.Każda broń jest przeznaczona do obrony i dlatego twierdze że skoro Pradawi mieli drony i skoczki do myśliwce nie były im potrzebne.
To zależy od tego jak tak myśliwiec miałby wyglądać i czy mógłby przechodzić przez wrota. Bo jeśli mógłby to choćby dla eskorty skoczków. Poza tym myśliwce przydają się np. do ochrony statków transportowych czy jakichkolwiek większych mniej zwrotnych jednostek.
Chociaż nadal twierdzę że Pradawni nie mieli myśliwców. Ale z kolei jakby się nad tym głębiej zastanowić to... Patrzcie Wraith zwineli część technologii od Pradawnych tak? Wraith mają myśliwce. To może pradawni jednak mieli oprócz skoczków coś w stylu myśliwca. Trzebaby poczekać aż odkryją reszte miasta.
A dlaczego goa'uld byli pewni siebie? Bo mieli technologię. Prawdopodobnie Pradawni też tak myśleli "Mamy technologie to nikt nam nie dokopie". Kto to wie.Być może, ale ta pewność siebie powinna mieć jakieś solidne fundamenty np. przewagę w uzbrojeniu. Krótko mówiąc z czegoś musiała wynikać.
napisałem tak jak mówił Sheppard w rozmowie z Pułkowikiem w odcinkach "Siege"A co ja napisałem, że niby mogli wygrać wojne.
Napisałeś, że mogli wygrać każdą bitwę - gdyby tak było wygraliby i wojnę. Chyba, że jak napisałem chodziło ci tylko o obronę Atlantis.
Szczerze, nie mam zielonego pojęcia.Zapytam więc podchwytliwie: czy Ziemianie są rasą badaczy i naukowców czy wojowników?
Użytkownik Nerevar edytował ten post 05.08.2005 - |11:32|
Napisano 08.08.2005 - |20:23|
Mam nadzieję że po obejrzeniu całej serii znowu będę czekał z drżącymi rękoma na następną
Napisano 08.08.2005 - |23:30|
TROCHĘ ODLECIAŁEŚ OD TEMATU. Mówiliśmy o czym innym jak możesz dostrzec z postów powyżej.
Ale co ja tam się czepiam.
Osobiście to w 7 sezonie SG-1 szkoda mi było, że pani doktor odeszła.
Choć zastanawia mnie ten fakt że dostała z miotacza. W końcu bitwa toczyła się gdzi indziej.
A jeśli chodzi o SG:Atlantis to
Daedalus RULEZ!!!!!!!!!!!! :> :> :> :>
Tu macie linka do strony pewnego gościa
Stargate 3D
NAPRAWDĘ WARTO ZAJRZEĆ
Użytkownik Nerevar edytował ten post 10.08.2005 - |09:25|
Napisano 14.08.2005 - |17:39|
Napisano 15.08.2005 - |12:43|
P.S. Astromatrix byłeś na tej stronie "Stargate 3D" ? Jeśli nie to zajrzyj bo naprawdę warto. Strona niczego sobie :>
Użytkownik Nerevar edytował ten post 15.08.2005 - |21:35|
Napisano 21.08.2005 - |22:07|
Napisano 22.08.2005 - |15:24|
Osobiście powinni dopracować jeszcze uzbrojenie. Nie żeby przeszkadzały mi działka elektro-magnetyczne, których pociski lecą na odległość 250 mil z prędkością 6 machów, a na dodatek mają w standardowym mag. 10 000 pocisków
(masz wątpliwości patrz pierwszy odcinek drugiej serii Atlantis). Sądze, że powinni wymyśleć coś rodzaju "torped fotonowych" czy coś w tym stylu. :>
Użytkownik Nerevar edytował ten post 22.08.2005 - |15:32|
Napisano 22.08.2005 - |16:12|
Sądze, że powinni wymyśleć coś rodzaju "torped fotonowych" czy coś w tym stylu. :>
Drony wystarczą . Mam nadzieję, że w odcinku Tower zdobędą ich trochę z tej wieży Pradawnych.
Użytkownik Nom edytował ten post 22.08.2005 - |16:12|
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat
Napisano 22.08.2005 - |19:46|
Masz całkowitą rację. Jednak mi chodziło o uzbrojenie Dedala.Drony wystarczą . Mam nadzieję, że
Pozatym wątpie żeby udało się połączyć Drony Pradawnych z technologią Dedala.
Te technologie mogłyby się kłócić. Pozatym. Z tego co wiemy drony są kontrolowane myślą
(Jak większość technologii Prwadawnych :/ ), więc to stanowi kolejny problem.
CHWILA REFLEKSJI...
Chociaż można by podłączyć cały fotel(Pradawnych) do systemów uzbrojenia Dedala i kontrolować drony lub całe uzbrojenie. Jednak byłoby to prawdziwe wyzwanie dla Mc'Keya i innych naukowców. Ale skoro udało im się ze Skoczkami to dlaczego miałoby im się nie udać z Dedalem. :>
Użytkownik Nerevar edytował ten post 22.08.2005 - |19:49|
Napisano 23.08.2005 - |11:06|
Swoją drogą, ciekawe, czy nasi naukowcy z pomocą Hermioda zdołaliby wymyślić sposób na blokowanie transportera Wraith. Dzięki temu mogliby się bezpiecznie poruszać po ziemi nie martwiąc się, że ktoś może zostać porwany .
Mogłoby być też ciekawie, gdyby z danych uzyskanych z placówki Pradawnych w odcinku Trinity potrafili zbudować taki generator. Gdyby udało im się stworzyć jego zmniejszoną wersję mogliby ją zamienić w doskonałą broń, zdolną niszczyć całe floty statków-uli (skoro generator normalnej wielkości zniszczył 3/4 systemu ).
Użytkownik Nom edytował ten post 23.08.2005 - |11:07|
tát savitúr váreniyam
bhárgo devásya dhimahi
dhíyo yó nah pracodáyat
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych