Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 100-101 - S06E01-02 LA X

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
151 odpowiedzi w tym temacie

#81 K-Ci

K-Ci

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 04.02.2010 - |14:06|

@lead wyjaśnił nieco elementów nad którymi również się zastanawiałem.

Teraz jeszcze jedna kwestia. Jak można było zauważyć "facet w czarnej koszuli" nie tylko potrafił przybrać postać Locke'a ale i stał się nieśmiertelny (strzelano do niego) oraz ma możliwość przemiany w "morderczą chmurkę" lub nią po prostu jest.

Cóż takiego potrafi Jacob? Posiada chyba inne umiejętności. Po pierwsze, jego ciało nie jest nieśmiertelne (możliwe, że się tylko nie starzeje). Czy potrafi zmieniać się w chmurkę? Nie wiadomo chyba do końca. Wiemy, że potrafi rozmawiać z innymi w swojej niecielesnej formie... prawdopodobnie jeżeli traci cielesną formę musi przejść do kolejnej, która jest u progu śmierci (Said) - przekonamy się jeszcze czy to prawda.

Jak już większość zauważyła, odrębna rzeczywistość mogła zostać utworzona podczas wybuchu lub po prostu scenarzyści pokazują nam tak jakby dalsze losy bohaterów po finale sezonu.

Użytkownik K-Ci edytował ten post 04.02.2010 - |14:09|

• 0

#82 Palkers

Palkers

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 04.02.2010 - |14:21|

Kilka stron wcześniej ktoś mi przypomniał o Black Rock. W pierwszym odcinku widzięliśmy wyspę zatopioną - czy możliwe zatem, że pasażerowie Black Rock, w jakiś tajemniczy sposób, podnieśli wyspę z dna oceanu? Czy pamiętnik, który zlicytowano w 4/5 sezonie (pamięć mnie myli) - przejął go Widmore - zawiera wskazówki jak tego dokonać?

Ogólnie sezon zaczął się ciekawie, flip off do malkontentów, którzy jeszcze nie przywykli do schematu większości odcinków.

Intryguje mnie też Desmond - który, jak faktycznie ktoś zauważył - zniknął i nie pokazano go opuszczającego pokład samolotu, a pojawił się również jedynie chwilę po 'turbulencji' - tak jakby w 'polu' oddziaływania wyspy - przepraszam, jeżeli ktoś już to poruszył, nie czytałem wszystkich postów.

Odnośnie Jacoba = Sayida - nie wiem, czy to słuszna teza, wszak nie wiemy, co dokładnie stało się z młodym Benem - możliwe, że w jego przypadku rytuał wyglądał identycznie, a przecież Ben =/= Jacob. Pożyjemy, zobaczymy.

Użytkownik Palkers edytował ten post 04.02.2010 - |14:24|

• 0

#83 atraxxx

atraxxx

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 04.02.2010 - |14:37|

Ja to zrozumialem tak:
Kiedys Jacob byl dymkiem, stad wie ze Jin zna dziure w murze. Po zabiciu Jacoba, Lock "przejal nowa postac".

Nie wydaje mi sie ze Lock byl zawsze taki jak pisze czesc wypowiadajacych sie. To sie stalo teraz.
oczywiscie moge sie mylic.
  • 0

#84 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 04.02.2010 - |14:59|

Dodam jeszcze, że bardzo szkoda Juliet, jednaj z najlepszych postaci w Lost. Sceny z nią może były trochę na siłę, ale zawsze miło było ją zobaczyć. Poza tym mogą być istotne jej słowa - udało się. Czyżby to znaczyło, że Juliet wiedziała o alternatywnej rzeczywistości, w której nigdy nie trafiła na Wyspę, ja to przynajmniej tak odczytałam. Poza tym Sawyer jakby stracił ją po raz drugi, po chwilowym przypływie nadziei i tym większa jest jego rozpacz, co może mieć istotne znaczenie później.

Intryguje mnie też Desmond - który, jak faktycznie ktoś zauważył - zniknął i nie pokazano go opuszczającego pokład samolotu, a pojawił się również jedynie chwilę po 'turbulencji' - tak jakby w 'polu' oddziaływania wyspy - przepraszam, jeżeli ktoś już to poruszył, nie czytałem wszystkich postów.

Bardzo ciekawe spostrzeżenie :) Tak sobie myślę, czy nie ma to związku z tymi tajemniczymi właściwościami Desa, że prawa czasu go nie dotyczą. Może sobie podróżować między rzeczywistosciami?

Kilka stron wcześniej ktoś mi przypomniał o Black Rock. W pierwszym odcinku widzięliśmy wyspę zatopioną - czy możliwe zatem, że pasażerowie Black Rock, w jakiś tajemniczy sposób, podnieśli wyspę z dna oceanu? Czy pamiętnik, który zlicytowano w 4/5 sezonie (pamięć mnie myli) - przejął go Widmore - zawiera wskazówki jak tego dokonać?

Chyba nie, Wyspa jest zatopiona w tej nowej rzeczywistości, i pewnie Black Rock nigdy sie tam nie rozbiła, aukcja nigdy się nie odbyła etc.

Cóż takiego potrafi Jacob? Posiada chyba inne umiejętności. Po pierwsze, jego ciało nie jest nieśmiertelne (możliwe, że się tylko nie starzeje). Czy potrafi zmieniać się w chmurkę? Nie wiadomo chyba do końca. Wiemy, że potrafi rozmawiać z innymi w swojej niecielesnej formie... prawdopodobnie jeżeli traci cielesną formę musi przejść do kolejnej, która jest u progu śmierci (Said) - przekonamy się jeszcze czy to prawda.

A mi się wydaje, że jako duch mógł spotkać się tylko z Hugo, bo tylko Hugo widzi duchy.
Jacob oprócz niestarzenia się/nieśmiertelności prawdopodobnie potrafi uzdrawiać, może potrafi przewidywać przyszłość i wie wszystko, co się dzieje na Wyspie (wiedział o Francuzach i Jinie pod Świątynią).

Jak już większość zauważyła, odrębna rzeczywistość mogła zostać utworzona podczas wybuchu lub po prostu scenarzyści pokazują nam tak jakby dalsze losy bohaterów po finale sezonu.

Wolę już alternatywną rzeczywistość:) Może te dwie linie się przetną ze sobą :)

W ogóle koleżka jacoba = dym to jakieś nieporozumienie.

Zgadzam sie, najpierw przez 5 sezonów wyrywał drzewa z korzeniami, buczał i gonił rozbitków a teraz okazuje się inteligentną i meganiebezpieczną istotą...

I na koniec dwa male pytanka: czym probowal sie zabic Charlie? I - co moze byc dla mnie, jako fana Lost, nieco upokarzajace - czemu bohaterowie na wyspie sa - jak mowicie - w 2007 roku, a nie w 2004, kiedy rozbil sie samolot? Pewnie zapomnialem o ktoryms waznym wydarzeniu z wczesniejszych sezonow.

Myślę, ża chciał przedawkować.
Bohaterowie nie mogli wrócić do 2004, bo na Wyspie minęły już 3 lata. Oceanic 6 opuściło Wyspę w 2004, po kilku dniach Locke przekręcając koło opuścił Wyspę, aby ich ściągnąć z powrotem, ale przerzuciło go 3 lata do przodu i wylądował w 2007. Te 3 lata minęły normalnie poza Wyspą dla Oceanic 6, i tak samo na Wyspie dla Juliet i reszty, z tym że oni żyli w latach 70 (1974-1977). Po przypuszczalnym wybuchu bomby bohaterowie wrócili do właściwego sobie czasu, czyli właśnie do 2007 roku.
  • 0

#85 kuruku

kuruku

Szeregowy

• Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 04.02.2010 - |15:46|

Ja jestem prawie na 100% przekonany, że chodzi o różne linie czasowe, a może być ich nieskończona ilość. My oglądamy aktualnie dwie (jak nie więcej, tylko nie zdajemy sobie z tego sprawy).
Skąd moja pewność?
np. już w 3 sezonie podczas skoków świadomości Desmonda widzieliśmy różne wersje gabinetu Widmora, kiedy Des odwiedził go prosząc o rękę Pen. Nie była to jedyna sytuacja dająca nam znaki istnienia różnych linii czasowych, pomiędzy którymi Des skakał.
  • 1

#86 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 04.02.2010 - |17:29|

Ja jestem prawie na 100% przekonany, że chodzi o różne linie czasowe, a może być ich nieskończona ilość. My oglądamy aktualnie dwie (jak nie więcej, tylko nie zdajemy sobie z tego sprawy).
Skąd moja pewność?
np. już w 3 sezonie podczas skoków świadomości Desmonda widzieliśmy różne wersje gabinetu Widmora, kiedy Des odwiedził go prosząc o rękę Pen. Nie była to jedyna sytuacja dająca nam znaki istnienia różnych linii czasowych, pomiędzy którymi Des skakał.

Albo to zdjęcie na ścianie - kiedy Miles przyszedł porozmawiać z duchem jakiegoś chłopaka.

Użytkownik Teoria spiskowa edytował ten post 04.02.2010 - |17:30|

• 1

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#87 eram

eram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 04.02.2010 - |17:47|

Chyba nie, Wyspa jest zatopiona w tej nowej rzeczywistości, i pewnie Black Rock nigdy sie tam nie rozbiła, aukcja nigdy się nie odbyła etc.

Na zatopionej wyspie widzimy domki z wioski Dharmy i zburzony posąg, więc wszystko wskazuje że wyspa zatopiona została już podczas pobytu Dharmy (najprawdopodobniej w 77 na skutek działam rozbitków). Black Rock przybył (też najprawdopodobniej) jak posąg stał jeszcze w całości, co widzimy w finale 5 sezonu.

Właśnie te zdjęcia też nie dają mi spokoju. Tylko ze wtedy działo się to tak jakby w tej samej scenie, czyli w tej samej rzeczywistości. Wtedy to wskazywało tak jakby na zmiany przeszłości czy cos takiego. Chyba ze to taki sprytny zabieg twórców w ukazywaniu nam kilku rzeczywistości.

Użytkownik eram edytował ten post 04.02.2010 - |17:57|

• 0

#88 the_foe

the_foe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 276 postów
  • Miastodolnośląskie

Napisano 04.02.2010 - |18:01|

mnie sie wydaje ze wizja "bez katastrofy" to taka lostowa wersja "ostatniego kuszenia Chrystusa". Na jakims etapie ta wizja to bedzie to czego lostowicze beda musieli sie zrzec dla wyzszego dobra.
  • 0
..::THE_FOE::..
foe (małpa) cinet (kropa) pl

#89 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 04.02.2010 - |18:12|

Na początek pragnę wyrazić moje nie zadowolenie na moderatora działu Lost, że połączył dwa odcinki (które były zresztą dostępne również i na początku osobno) w jeden temat :P Przez co nie mogłem się wczoraj wypowiedzieć ani nic poczytać.

Teraz kilka słów o odcinkach. Jest dobrze, jak zwykle wiele ciekawych zagadek i nowych pytań, zamiast odpowiedzi, których w zasadzie i tak trochę dostaliśmy. Taki urok Losta, który zbytnio mi nie przeszkadza. Widać twórcy poszli na pokazanie światów równoległych za co plus. Chodź tutaj do końca pewności nie mam, np Desmond w samolocie i zniknięcia ciała ojca Jacka. Czyżby światy w jakimś stopni nachodziły na siebie ? Pokazywanie życia bohaterów w przypadku co by było gdyby się nie rozbili są nawet ciekawe i interesujące tym bardziej, że pewności nie mamy co się właściwie dzieje. Interesującym pytaniem jest również gdzie jest Dom dymka. Czyżby jednak kosmici ? Nice. Trochę nie pasuje to, że zmarli nagle wiedzą wszystko, przykład Juliet która po śmierci dowiedziała się, że się udało. Tak się zastanawiam co nam twórcy sugerują w sprawie co jest po śmierci. Żeby Juliet dowiedziała się, że się udała musiała by przenieść się do świata równoległego. Lecz znowóż do końca nie wiemy co to właściwie jest, na pewno nie inny czas vide Wyspa pod wodą. Zastanawia mnie też oddanie się poleceniom Richarda nie zabijajcie go, i nawet gdy dymek go znokautował i wziął przez ramie i zaczął sobie iść dalej stali jak i się patrzyli i pozwolili mu odejść, chyba, że pamięć mi szwankuje i to oni są Ci źli. Dalej nie wiemy kim jest Richard.. dymek mówiący coś o tym jak Richard był skuty w łańcuchach, jak mniemam na Black Rock był niewolnikiem i zwykłym człowiekiem, lecz na Wyspie coś go spotkało i zyskał to, że się nie starzeje. Ah wracając do sprawy Juliet "it works" pomyliłem się wyżej, Juliet wiedziała już to przed śmiercią!! Bo chciała to powiedzieć Jamesowy, jak mogła to wiedzieć ? Nie mogła! Chyba, że chciała mu powiedzieć kocham Cie, lecz po śmierci jakimś nie zrozumiałym dla mnie sposobem, dowiedziała się i powiedziała Milesowi żeby to powiedział bo to ważniejsze. Miles nie kłamał, jestem tego pewien. Czy coś jescze ? Hmm no chyba przejdę do finałowej sceny.. czyli zmartwychwstający Said. Mamy za mało info aby gdybać czy to np Jacob, w każdym bądź razie wątpie w to bardzo. Inaczej raczej ciało Saida nie powiedziało by "Co się stało ?" a to, że przy transferze świadomośći Jacob mógł stracić całą pamięć to na bank nie bo to bez sensu. I w zasadzie tyle... czekam na kolejny odcinek z niecierpliwością i zabieram się za czytanie wpisów (tak jeszcze tego nie zrobiłem, najpierw chciałem napisać posta)
  • 0

#90 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 04.02.2010 - |18:22|

Mieszanie w głowach-znowu ;). Ach, gdzie te czasy, gdy znajdowali nowe bunkry, zrzuty jedzenia nie wiadomo skąd, i wreszcie pojawienie się Others w osobie Bena.

Nie podobają mi się te alternatywne "skoki". Juliet musiała "kojfnąć" bo nie była Oceanic815 ( trochę naciągane, bo skoro ona nie była to dlaczego "Dejtookmyson" nie został pokazany podczas lotu? Oraz inne postacie z tego lotu)

"Zadziałało" to znaczy ( dla mnie) ,że Juliet, przez Milesa chciała powiedzieć, że wrócili do właściwego czasu.

Edit

Alternatywna rzeczywistość jest pewnie pokazana po to, by Kate na samym końcu sezonu pokochała Sawyer'a :P

Użytkownik Kiz edytował ten post 04.02.2010 - |18:49|

• 0

#91 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.02.2010 - |18:40|

Alternatywna rzeczywistość:
- wyspa zatonęła
- nie ma bunkra, nie ma anomalii
- Desmond nie siedzi nad klawiszami
No a co się stało z Dharmą po 1977 roku w tej rzeczywistości? Dokąd ich wywiało?
Czystki raczej nie było - zatem możemy w pewnym momencie zobaczyć Bena popijającego piwo razem z ojcem w knajpie w LA [chyba że Roger się zdążył zachlać na amen] :P
Ale skoro nie byłoby Czystki, to mamy Dharmę poza wyspą. W komplecie... Zajmującą się nieco czymś innym, skoro nie ma wyspy z anomalią.

Skoro mielibyśmy równoprawnie dwie równoległe rzeczywistości, jak można rozróżnić kto pochodzi z której linii czasowej? I które zdarzenia należą do której linii?

Ciekawe spostrzeżenie z poprzednich komentarzy - czy Dymek jest jeden czy jest ich cała gromadka?
I jak odróżnić czy osoba stojąca przed tobą jest żywym człowiekiem, czy wcieleniem Dymka (bądź Jacoba)?
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#92 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 04.02.2010 - |19:44|

I jak odróżnić czy osoba stojąca przed tobą jest żywym człowiekiem, czy wcieleniem Dymka (bądź Jacoba)?

Zastrzelić. Jak umrze, to znaczy, że to nie był dymek :)
  • 1

#93 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.02.2010 - |20:16|

Zastrzelić. Jak umrze, to znaczy, że to nie był dymek :)

Wolałabym jednak coś mniej drastycznego.

Poszukałam trochę o Świątyni. To nie jest świątynia Majów, czy jakiegokolwiek ludu Dawnej Ameryki.
Styl najbardziej sugeruje hinduistyczną świątynię Indonezji - charakterystyczna "piramida" z pojedynczym wąskim przejściem na szczyt do najświętszej części sanktuarium.
Tylko, że na indonezyjskich wyspach budowano w takim stylu, gdy o Egipcjanach ślad już dawno zaginął.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#94 dOmEn177

dOmEn177

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 04.02.2010 - |20:35|

Witam;)
Odcinek mocny , lecz gorszy od pierwszego 5 sezonu ;]
Ja mam dwie opcje co do Christiana.
Albo jest to postać która jest dla Gościa w czarnym kimś , jak Richard dla Jacoba.
Albo jest to tylko ciało przejściowe , kumpla Jacoba.
Said = Jacob , mega :D
  • 0

#95 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 04.02.2010 - |21:51|

Może Michaela i jego syna nie było w samolocie, bo po prostu aktorzy mają inne projekty, albo mają dosyć? To jest najprostsze rozwiązanie.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#96 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 04.02.2010 - |21:56|

Shannon nie było w samolocie, bo aktorka nie była dostępna, ale wytłumaczyli to. A Walt za bardzo urósł.
Komicznie by to wyglądało.
  • 0

#97 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 04.02.2010 - |22:05|

Dokładnie, to jest tylko serial, który leci szósty rok. Aktorzy się starzeją, odchodzą, a twórcy plączą się w tych swoich fantazjach :P
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#98 eram

eram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 05.02.2010 - |02:04|

Alternatywna rzeczywistość:
- wyspa zatonęła
- nie ma bunkra, nie ma anomalii
- Desmond nie siedzi nad klawiszami
No a co się stało z Dharmą po 1977 roku w tej rzeczywistości? Dokąd ich wywiało?
Czystki raczej nie było - zatem możemy w pewnym momencie zobaczyć Bena popijającego piwo razem z ojcem w knajpie w LA [chyba że Roger się zdążył zachlać na amen] :P
Ale skoro nie byłoby Czystki, to mamy Dharmę poza wyspą. W komplecie... Zajmującą się nieco czymś innym, skoro nie ma wyspy z anomalią.

Skoro pod wodom widzieliśmy baraki Dharmy to raczej Ben i cała ekipa przebywająca na wyspie w 77 tez znalazła się pod wodą.
  • 0

#99 trak711

trak711

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 05.02.2010 - |04:15|

Proponuję już teraz - a co bądźmy w awangardzie - Typujmy tajemnice wyspy, które z różnych przyczyn (małe znaczenie dla fabuły, kompletny debilizm scenarzystów, przedświat, podświat, nadświat, antyświat, pozaświat lub inne przyczyny) nie zostaną nigdy wyjaśnione.
Co waszym zdaniem już teraz "śmierdzi" pozostawieniem na wieczne "kto to wie?" Zróbmy ranking największych potencjalnych niedomówień tego serialu.
Co proponujecie?
Ja skromnie zgłaszam niedźwiedzia polarnego.
  • 0

#100 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 05.02.2010 - |07:51|

I dobrze, że Shannon nie było ;) bo nie lubię tej aktorki. A co do Sayida to chyba się mylimy :)

Spoiler

Jeszcze jedno skąd Jacob wiedział, że Jin w przeszłości był z francuzami przy świątyni gdzie ich dymek zaatakował ;) i wciągał do dziury!

Ja jednak mam wrażenie, że Jacob też przybiera postać Dymka.

Użytkownik Azazell edytował ten post 05.02.2010 - |09:47|

• 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych