Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 017 - S01E17 - Pain

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (104 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (6 głosów [6.25%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.25%

2. 9 (3 głosów [3.12%] - Zobacz)

Procent z głosów: 3.12%

3. 8 (12 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

4. 7 (21 głosów [21.88%] - Zobacz)

Procent z głosów: 21.88%

5. 6 (19 głosów [19.79%] - Zobacz)

Procent z głosów: 19.79%

6. 5 (12 głosów [12.50%] - Zobacz)

Procent z głosów: 12.50%

7. 4 (4 głosów [4.17%] - Zobacz)

Procent z głosów: 4.17%

8. 3 (6 głosów [6.25%] - Zobacz)

Procent z głosów: 6.25%

9. 2 (5 głosów [5.21%] - Zobacz)

Procent z głosów: 5.21%

10. 1 (8 głosów [8.33%] - Zobacz)

Procent z głosów: 8.33%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 16.05.2010 - |19:52|

jedyne co mi sie nasuwa na mysl, to ze film jest glownie adresowany do nastolatkow i starzy malkontenci nie maja co liczyc na dopasowanie formuly do ich wymagan :P

Ja od początku mam wrażenie, że SGU jest raczej dla starszych osób, podobnie jak było z BSG. Twórcy serialu również są starsi niż gdy robili SG-1 i Atlantis.
Sam odcinek realizacyjnie był świetny - podobała mi się praca kamery, klimat. Tylko pomysł był oklepany - kolejna przeróbka starego motywu z halucynacjami/szaleństwem na pokładzie, każdy serial SF miał taki odcinek (Atlantis też, jeśli dobrze pamiętam i był to chyba jeden z najlepszych odcinków SG:A).
Wolałbym by SGU prezentowało coś nowego.

W takim razie LOL nasze życie też jest kiepską telenowelą/reality show.

Dlatego niektórzy wolą fantastykę od rzeczywistości. ;)

Użytkownik Magnes edytował ten post 16.05.2010 - |19:52|

• 0
http://magory.net - moja strona

#82 mjmartino

mjmartino

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 16.05.2010 - |20:14|

:unsure: ale o co chodzi... odcinek ni [beeep] ni z pietruchy :blink:
Pobudka odcinek był mizerny i słaby... zapychacz jakich mało!
Rozczarowałem się tym odcinkiem .. był nudny po prostu..
Ten odcinek by pasował w pierwszej części sezonu a nie pod koniec.. zamiast budować napięcie dostaliśmy gniota
3/10 to i tak dużo...
To jest najgorszy odcinek od początku... Ten odcinek mógłby być zapychaczem jeszcze ewentualnie w 2 sezonie lub 3 ...
Coś ta akcja nam upadła..
Coraz większe mam obawy co do finału.. ponieważ jakiś kretyn napisał (na hataku) w jednym słowie co się wydarzy mogę spekulować że rozczaruje się finałem.
Chciałbym się mylić..
Wracając na chwile do serialu mamy statek itp. dlaczego go nie eksplorują .. ? pomysły się skończyły na wynalazki pradawnych ? kur*** nawet ambulatorium niema tylko jakaś prowizorka...
Zaczyna mi brakować technologi w serialu..
Po takim odcinku tracę wszelka ochotę na następne.. ehh.. ;/
  • 0

#83 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.05.2010 - |20:30|

Wracając na chwile do serialu mamy statek itp. dlaczego go nie eksplorują .. ? pomysły się skończyły na wynalazki pradawnych ? kur*** nawet ambulatorium niema tylko jakaś prowizorka...

Wybrano taki a nie inny styl prowadzenia serialu... niefortunnie niestety jak dla mnie, robi się kupę błędów, akcja jest prowadzona jakoś chaotycznie... ech co to dużo mówić, po SG spodziewaliśmy się wszyscy czegoś więcej, pozostaje nam tylko mieć nadzieję na 2 sezon, a jak 2 sezon bedzie wyglądał jak pierwszy to na szybki Cancel i przejście do innego projektu.
  • 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#84 mjmartino

mjmartino

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 16.05.2010 - |20:39|

MOD: Nie cytujemy niepotrzebnie całego poprzedniego posta.

Dobrze piszesz jak nic się nie zmieni w 2 sezonie to cancel nasz czeka, ale może to da pole do popisu i ruszy 3 film SG-1 Revolution a potem SG-A Extinction :rolleyes:

Użytkownik Toudi edytował ten post 16.05.2010 - |20:47|

• 0

#85 dr Danielle Jackson

dr Danielle Jackson

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 335 postów
  • MiastoŹwirek

Napisano 16.05.2010 - |20:50|

odcinek cieżki i nierówny. jak pisali inni - z jednej strony świetne wykonanie, z drugiej - trywialna treść.
kleszcze - jedno wielkie cliche. nie ma co się rozpisywać.

majaki James aka BigBoobyMamma, Chloe aka jaka-jestem-emocjonalna - poniżej krytyki. Aktorka, która gra James robi dwie miny, z czego jedna to brak miny a druga to rozdziawiona paszcza i ni to łkanie ni to szok. Halucynacje Matt'a - również zero inwencji, żadnej psychologicznej głębi.

z drugiej strony - Rush i troszkę słabszy Greer. Rush - pomyślany jako supervillain i postać pozostająca trochę z boku wybija się na gwiazdę serialu (i świetnie prowadzona fabularnie postać - jego czyny, historia, nieobliczalność, i świetnie zagrana - Carlyle to aktor z klasą), tak samo jak McKay w SGA - który poprostu ukradł cały serial a reszta była tylko tłem.

jedno wielkie - BAZINGA w wykonaniu twórców, czyli słynna scena abordażu obcych okazała się halucynacją Rusha. Wg mnie - genialne:) Czasami mam dość podniet niektórych, którzy uparcie w każdym poście wspominają o czymś mało istotnym, vide - 5 serii marzeń o furlingach w SG-1, spekulacje, kiedy pojawią się Lucjanie w SGU (bo przecież 7-planowa postać wspomniała o nich w pierwszym odcinku w 21 minucie, więc na pewno muszą się pojawić) lub kiedy obcy wejdą na Destiny (bo przecież pół roku temu w trailerze była 2-sekundowa migawka, więc muszą wejść) i inne wyciąganie wątpliwych wniosków na podstawie mało istotnych szczegółów. No to teraz macie ;P

razem wychodzi średnio, czyli 5/10
  • 0
- And a hug is just like a public dry hump.
- I think you're hugging wrong.

#86 jaarek13

jaarek13

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 16.05.2010 - |21:15|

Ja od początku mam wrażenie, że SGU jest raczej dla starszych osób, podobnie jak było z BSG. Twórcy serialu również są starsi niż gdy robili SG-1 i Atlantis.
Sam odcinek realizacyjnie był świetny - podobała mi się praca kamery, klimat.

Sama realizacja-widac ze tworcy sa bardziej dojrzali i mozliwosci technologiczne pozwalaja na znacznie wiecej, tutaj tez nie mam zadnych zastrzezen i bardzo mi sie podoba.

Dylematy moralne jakie targaja czlonkami zalogi - jak bym mial 14 lat to pewnie czulbym sie jak w domu i w 100% bym ich rozumial.
Im czlowiek starczy tym mniej podoba mu sie latajaca kamera (Kino, krecenie z reki), gorzej tez odbiera dynamiczny obraz.
Nacisk jest na kase a ludzie 30+ maja inne priorytety i sf jest w wiekszosci traktowane jako malusia odskocznia. Stad te smaczki w postaci pani James, proste rozwiazania, wyjasnienia w dodatkach na GateWorld'zie, aby zachecic mlodziez.

SunTzu - filmy to inna para kaloszy, jest sex w tej czy innej postaci, sa widoczki za grube miliony, a do tego jest bardzo wartka akcja ze strzelaniem, mordobiciem itp., wszystko obrobione na komputerach zeby wygladalo idealnie. Tematyka SF albo Fantasy jest chyba najlepsza do filmowania, jezeli jest budzet to powstanie taka perelka ze pojdziesz do kina chocby dla samych efektow. (Avatar-(237mln)5 miejsce w najdrozszych produkcjach, StarTrek-(150mln)30, a np. SG arka miala budzet w wysokosci 7mln).

ps. do wczesniejszych postow:
SGA nie bronilem gdyz zawitalem na forum dopiero jak sie mocno zdziwilem ze nie ma 6 sezonu i zaczalem szukac przyczyny :(
  • 0

#87 DevilDrom

DevilDrom

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 16.05.2010 - |21:29|

Wracając na chwile do serialu mamy statek itp. dlaczego go nie eksplorują .. ? pomysły się skończyły na wynalazki pradawnych ?

W odcinku Faith mieliśmy eksplorację, przeszukali "cały" statek i dokonali znaczących napraw, ale z wartościowych rzeczy, to znaleźli wyłącznie robota.

kur*** nawet ambulatorium niema tylko jakaś prowizorka...

Nie posiadają przecież sprzętu na jego wyposażenie, a główne ambulatorium Destiny może znajduje się w odciętej części statku. Zresztą nawet w SGA nie wykorzystywano aparatury Pradawnych, cały sprzęt był ziemski, bo z technologią Pradawnych to nawet lekarzy by nie potrzebowali [:

Użytkownik DevilDrom edytował ten post 16.05.2010 - |21:32|

• 0

#88 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.05.2010 - |21:53|

:unsure: ale o co chodzi... odcinek ni [beeep] ni z pietruchy :blink:
... zapychacz jakich mało!... Ten odcinek mógłby być zapychaczem jeszcze ewentualnie w 2 sezonie lub 3 ...

I tak oto wywołaliśmy razem z graffim wilka z lasu-zapychacz powrócił! a kysz, cholero jedna! ;)

Stargate: Atlantis, kontratak zza grobu...

Rush - pomyślany jako supervillain i postać pozostająca trochę z boku wybija się na gwiazdę serialu (i świetnie prowadzona fabularnie postać - jego czyny, historia, nieobliczalność, i świetnie zagrana - Carlyle to aktor z klasą)

Ha ha ha ha, a ja pamiętam jak Tennant załapał bulwersa, że Caryle poszedł do Stargate. Sam grał wtedy w Doctor Who, ale miał czelność zapytać się pod adresem Caryle'a "Czy on w ogóle widział ten serial (w domyśle Stargate)?" A ty gościu swój widziałeś? :rolleyes:

jedno wielkie - BAZINGA w wykonaniu twórców, czyli słynna scena abordażu obcych okazała się halucynacją Rusha.

Aż się samo prosi: BAZINGA!

i inne wyciąganie wątpliwych wniosków na podstawie mało istotnych szczegółów.

Bazinga :)
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#89 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 16.05.2010 - |21:56|

Że niby jaki motyw? Z kleszczami? w Pandorum? haha xD. W Pandorum rozchodziło się zupełnie o coś innego ;]

Kleszcze to szczegół, chodzi oczywiście o świrowanie w zamkniętej metalowej puszce. No wiesz jakiś koleś widzi coś czego nie ma i ma ochotę załatwić jakiegoś innego.

Na pewno można było wymyślić coś lepszego niż kleszcze-które powinny co najwyżej posłużyć do odwrócenia uwagi.
...
Ale przede wszystkim-podejrzenie, że to nie wszystko. Że coś faktycznie dzieje się za kulisami.

Najprawdziwsza prawda.

Użytkownik Dinsdale edytował ten post 16.05.2010 - |22:00|

• 0

#90 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 16.05.2010 - |22:08|

Dinsdal halucynacja w pandorum to pikuś, chociaż można to nazwać rozdwojeniem jaźni prędzej i chyba tym to było ;]
Po za tym w pandorum to latali ludzie po ewolucji tak w skrócie.
  • 0

#91 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 16.05.2010 - |22:22|

I tak oto wywołaliśmy razem z graffim wilka z lasu-zapychacz powrócił! a kysz, cholero jedna! ;)

Obiecuję, że już nigdy nie użyję przeklętego słowa na z... ;) I jeśli złamię obietnicę, oby mnie dopadł wielki jeż...
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#92 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 16.05.2010 - |22:28|

Ale to już był dla mnie element jak z horroru a nie sci-fi.
  • 0

#93 Logon

Logon

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów

Napisano 16.05.2010 - |22:40|

Ale to już był dla mnie element jak z horroru a nie sci-fi.

Ewolucja to sci-fi w tym filmie, zreszta w takim razie wraitch też uważasz za potworki z horroru?
Pandorum można raczej określić jako horror-sci-fi, bo faktycznie z horroru też coś ma, ale akcja skupia się wciąż głównie na tym że ludzie tam wyewoluowali, to właśnie nadaje napęd temu filmowi. Rozdwojenie jaźni to tylko taki dodatek.
Muszę ten film znowu zobaczyć.
  • 0

#94 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.05.2010 - |06:43|

...ten "zapychacz" to dobry zapychacz...

Nic dodać, nic ująć.
  • 0

#95 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.05.2010 - |11:58|

Słabiutko.

Na plus chyba tylko halucynacje + zachowanie Greera i Rusha. Co prawda kosmiczne kleszcze mi nie przeszkadzają i wolałem takie wyjaśnienie, niż "tajemnicze egzotyczne promieniowanie emitowane z urządzenia Pradawnych", jednak czegoś w tym odcinku brakowało.

Na minus na pewno fakt, iż znaleźli się w nowej galaktyce bez słowa wyjaśnienia. Jeżeli faktycznie ten odcinek miał być pierwotnie puszczony w innej kolejności, to może w kolejnym epizodzie będzie jakiś tekst "4 tygodnie wcześniej", gdzie pokażą podróż. Na tą chwilę duuuży minus.
Na uwagę zasługuje też kompletny debilizm Eli. Chloe prosi go o utrzymanie tajemnicy o jej kleszczu (jak to brzmi :)), a on się na to zgadza zamiast biec do Younga. Przecież ona powodowała zagrożenie dla statku!

Z przykrością 5/10
  • 0

#96 Derten

Derten

Plutonowy

• LAMER
  • 367 postów

Napisano 17.05.2010 - |13:46|

Szatanie Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy z takiego uczucia jak miłość  , a jak wiadomo miłosć wywołuje debilskie zachowania ^^ więc  to nie do końca wina Eli-ego ;d 
  • 0

#97 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 17.05.2010 - |14:34|

nawet wyjaśnienie mamy tych obcych przechodzących przez wrota w zapowiedzi 2 połowy pierwszego sezonu do czego wielkie nadzieje miałem, ale nie! zepsujmy to, ten potencjał jaki mogliśmy wykorzystać! Wrzućmy to do kogoś halucynacji i już, przecież i tak jesteśmy świetni i świetnie nam wszystko wychodzi więc i to chycą fani.

Hahaha, od samego początku gdy obejrzałem ten trailer zapowiadający drugą połowę sezonu czułem że ci obcy przechodzący przez wrota będą w czyjejś halucynacji albo śnie. Ogólnie cieszy mnie takie rozwiązanie :P.

Co do samego odcinka to spodziewałem się że w końcu pojawi się odcinek z halucynacjami. Osobiście spodziewałem się że jakieś halucynacje będą mieli w tym odcinku co część grupy chciała pozostać na tej stworzonej przez kogoś/coś planecie.

Jedyne co mi się nie podobało to końcówka. Osobiście miałem nadzieję że w tym odcinku będą jeszcze podróżować przez złowrogą pustkę między galaktykami, a tutaj już jakaś planeta na koniec.

Także miało być 9/10, będzie mocne 7/10. Nie podobają mi się takie szybkie przeskoki czasowe, skoro na pewno można było akcję tego odcinka umieścić jeszcze w tej pustce między galaktykami.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#98 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 17.05.2010 - |14:36|

To oni tą pustkę przelecieli? Wydaje mi się, że jeszcze nie. Ale może faktycznie, hm.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#99 wujek_szatan

wujek_szatan

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 630 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 17.05.2010 - |14:38|

Skoro mogli wybrać adres to przelecieli i są już w nowej galaktyce.
  • 0

#100 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 17.05.2010 - |19:47|

Po pierwsze jak to ujął graffi był to bardzo dobrze zrobiony zapychacz. Bo niewątpliwie zapychacz, nic się istotnego nie zmieniło od początku do końca odcinka w położeniu bohaterów. Z drugiej strony jest to typowa dla wielu serialu 'cisza przed burzą' jaką są zawsze odcinki finałowe. A te już za tydzień.

Nie do końca tego oczekiwałem, ale odcinek mi się podobał. Tak na 7.

Mam jednak nadzieję, że na drugi sezon twórcy wezmą sobie do serca różne rankingi i statystyki; i tego rodzaju odcinków raczej się będą wystrzegać. Bo mimo że dobrze się ogląda, nie nastraja to do oczekiwania na kolejny ep. W tym przypadku to tylko przedłuża oczekiwanie na rozwinięcie wątków od odcinka z tygodnia wcześniej.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych