Myślę, że odnośnie Furlingów dobre są 2 "gdybaczne" założenia.
1) Furlingowie mieli "na pieńku" z Asgardem
2) Furlingów już spotkaliśmy w naszej galaktyce, tylko że o tym nie wiedzieliśmy. Kandydatmai do tytułu Furlinga Roku
Byli jednak czasami goście dosyć dziwni, jak na przykład rasa z "Grace". Dobrym pomysłem jest próba połączenia Furlingów z rzekomymi "gigntami" z "Crystal Skull". Ale nikt nie wspomniał o dwóch istotnych rasach
a)Istoty z odcinka "Entity". Mieli wysoko postawioną technikę, a sami byli bezcielesnymi (najprawdopodobniej) istotami składajacymi sie z energii. Nie byli 'źli" a w ostateczności okazali się uczciwi (choć lekko pod przymusem)
b)Rasa z "Scorched Earth". To mój ulubiony kandydat-wogóle nie podobni do ludzi, obcy jak to obcy
no i zachowali się etycznie...
W miarę (bo przeciez i tak zniszcyzli, jakby nie patzeć, cały pierwotny ekosystem planety, by zbudowac swój). Są jednak trzy "ale"
-ale w odcinku pada nazwa rasy, i nie sa to bynajmniej Furlingowie. Kontrargument: sami sie tak nazwali, a "Furlings" to imię nadane im przez pradawnych, asgard lub Nox.
-ale Daniel nie rozpoznał pisma. Kontrargument: mogło ewoluować. Zreszta, na Ziemi te zmamy n-ta ilośc pism.
-ale historia nagrana rasy siega tylko 10 000 lat wstecz. Kontrargument: 10 k i owszem, ale pare tysiecy lat ich stateczek obijał się po wszechświecie.
Ta rasa wybitnie pasuje do obrazu Furlingów-Nie-Futrzaków, jak i też teorii, ze mieli na pienku z asgardem (ktos w koncu ich załatwił-dlaczeog nie asgard? Mogły byc różne tego powody, i wcale nie wszyscy asgardczycy musieli w tym uczestniczyć)
Jest jednak jeszcze jedno "ale"-mimo wszystko wolałbym, żeby Furlingowie byli osobną rasą, chociaż mozliwość ukazana przeze mnie otwiera droe do ratowania tyłków Tauri-pojawiają się Furlingowie i nam pomagaja. Dlaczego teraz? A,bo przedtem musieli odnowić swój świat. A dlaczego pomagają? Z wdzieczności za to, że roiiwązali kryzys, gdy ich statek zaczął terraformować planete.
Jednak osobiście uważam, ze furlingów nie znajdziemy w naszej galaktyce. Przyjryzyjmy się bowiem rasom Przymierza. Asgard pochodzi z Idy, Pradawni z galaktyki Ori, a tylko Noxowie siedzieli w Drodze Mlecznej. Logiczne chyba jest założenie, że Furlingowe pochodza z jeszcze innej galaktyki. Wtedy mielibyśmy komplet-każda rasa z innej części kosmosu.
Teza, ze widizelismy Furlingów, ejst dosyc prawdopodobna. Sam producent, Robert C. Cooper w ejdnym z wywiadów na pytanie "kiedy zobacyzmy furlingów" odpowieidzła 'A kto mówił, ż eich nie widizeliśmy"? Tak więc cłakiem logicnze wydaje sie szukanie furlingów sórd tajemniczych ras Stargate.
Podsumujmy więc najprawdopodobniejszych kandydatów. Warunkami jest jako-takie pacyfistycnze nastawienie (gdyż tak wydaje sie, postępowali Furlingowie), anty-goa'uldowość i wysoka technologia
-Gadmeer z "Schorced Earth"
-Oannes z "fire and water"
-Salish spirits
-"Giganci"
-obcy z "Entity"
Użytkownik Zarrow edytował ten post 20.11.2006 - |01:45|