Skocz do zawartości

Zdjęcie

Furlingowie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

#81 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.07.2006 - |22:21|

Do to za dziwny dwuodcinkowiec, o którym mówisz, chodzi Ci o piloty obu nowych sezonów, bo jakiegoś podwójnego odcinka jednego z seriali to nie ma.

PS
Furlingowie mają się pojawić w Stargate SG-1 S10E06 :)

chodzilo mi o to ze beda dwa odcinki stargate (sg-1 i sga). ja to ogladam jeden po drugim wiec te prawie 1,5h to dla mnie dwuodcinkowiec :)
sorki za zamotanie :)

PS dzieki za info o Puchatkach :P :>
  • 0

#82 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 07.07.2006 - |19:23|

Mam wrazenie ze Furlingowie nie sa zbyt sympatyczna rasa, jakos za rozowo by bylo. Mysle ze oni moga miec cos wspolnego z Ori i tez moga nie za bardzo lubic Pradawnych.
  • 0

Greed is eternal.

#83 SoBal

SoBal

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 07.07.2006 - |20:41|

Z drugiej strony, jeżeli furlingowie mają się pojawić już w tej serii mamy dwa ciekawe scenariusze:
1) FUR okazują się rasą obcą, dla której ORI stanowią konkurencję i w związku z tym może wejdą w układ z TAU.
2) FUR okażą się rasą sojuszniczą.

Osobiscie żadne rozwiązanie mi nie pasuje, wolałbym gdyby FUR pojawili się w następnej serii jako głównie wrogowie TAU.
  • 0

#84 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.07.2006 - |21:19|

Z drugiej strony, jeżeli furlingowie mają się pojawić już w tej serii mamy dwa ciekawe scenariusze:
1) FUR okazują się rasą obcą, dla której ORI stanowią konkurencję i w związku z tym może wejdą w układ z TAU.
2) FUR okażą się rasą sojuszniczą.

Osobiscie żadne rozwiązanie mi nie pasuje, wolałbym gdyby FUR pojawili się w następnej serii jako głównie wrogowie TAU.

glowni wrogowie Tau'ri?
a Ori to nie sa ich glowni wrogowie? to najpotezniejszy (i najbardziej zaawansowany technologicznie) wrog jakiego Ziemia miala :)
osobiscie pasowaloby mi gdyby Furlingowie byli konkurencja dla Ori, i ci drudzy zamiast podbijac nasza galaktyke zaczeliby walczyc z Furlingami :)
wtedy SG-1 mialoby wiecej czasu i szans na odnalezienie broni Merlina :)
  • 0

#85 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 15.07.2006 - |21:07|

osobiscie pasowaloby mi gdyby Furlingowie byli konkurencja dla Ori, i ci drudzy zamiast podbijac nasza galaktyke zaczeliby walczyc z Furlingami :)
wtedy SG-1 mialoby wiecej czasu i szans na odnalezienie broni Merlina :)

Mysle że Furlingowie jak zagoszczą w serialu to będą rasą podobną do Tollan, czyli będą interesowały ich tylko ich interesy w galaktyce, przez wiele wieków zli sobie spokojnie w galaktyce nie zważając na to co robią Goa'uld'owie dlatego że ich przewyszali i bez problemi mogli ich pokonać a w Ori zobaczą wroga który moze zagrozić ich spokojowie, myśle że nie będą zawiązywań przymieża z Tauri bo będą uważali że lepiej nie dzielić się technologią która mogła by wpaści w ręce Ori podczas ataku na zimie:afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#86 <1980>

<1980>

Szeregowy

• VIP
  • 58 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.07.2006 - |15:30|

Obejrzałem jeszcze raz "Piątą rasę" i nie jest tam jednoznacznie stwierdzone że sojusz 4 ras się rozpad. Mowa jest o tym że był budowany przez wiele stuleci. Więc według mnie kontakty między tymi rasami ulegały osłabieniu, aż do momentu gdy każna z nich poszła swoją drogą, a pamięć o sojuszu przetrwała.

A Furlingowie mogą stać sie niespodziewanym sojusznikiem w walce z Ori.
  • 0
"NO MA'AM - National Organization of Men Against Amazonian Masterhood"

#87 redo

redo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów
  • MiastoToruń

Napisano 22.07.2006 - |18:07|

Moim zdaniem Furlingowie są po to by w ostatnim momencie czyli np ostatnie 4 odcinki Sg1 (biorąc pod uwage jak każdy odcinek kończy się w taki sposób że główni bohaterowie albo są uratowani przez teleportacje albo zdarza sie coś że nadal przeżyli katastrofe....... w sumie to jest amerykański serial co za tym idzie wszystko musi sie skończyć dobrze) mogli uratować Ziemię przed Wraith albo Ori.

To muszą być godni pzeciwnicy z nową technologia itp. i naczej sobie nie wyobrażam.
  • 0

#88 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 22.07.2006 - |18:37|

Jak na tą chwilę nie wyobrażam sobie, by furlingowie stanęli po stronie Ori. (o ile w ogóle się pojawią). To już byłby potworny wróg. Chyba, że okaże się, że Ori to Furlingi. Ale to byłaby porażka, bo dla mnie Furlingi powinny być podobne do Wookiee ;)

Chyba, że scenarzyści poszliby w stronę wielkiego konfliktu. Np. Ludzie, pradawni, asgard, nox kontra furlingi i ori :)

Ogólnie jak się nie pojawią Furlingi to się zawiodę bardzo na serialu.
  • 0
VeeDee

#89 Sky_walker

Sky_walker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 62 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 22.07.2006 - |19:48|

hehe - furlingowie pogromcami Ori - małe futrzate Ewoki pokonują gigantyczne statki Ori - to jest to!!! :D

Użytkownik Sky_walker edytował ten post 22.07.2006 - |19:49|

• 0

#90 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 22.07.2006 - |20:24|

Wedłóg mnie scenarzyści powini zastosować podobną strategie jak w przypadku Noxów czyli zachować pewną nutkę tajemniczości tylko żeby nie robić z nich ludu kóry odcina się od świata tylko to aby furlingowie byli rasą która po prostu unika kontaktu z rasami o niższym poziomie, no chyba że będą potrzebowali pomocy ludzi to w tedy, ale żeby nadal zahowali tajemniczość w tedy serial powinien być bardziej ciekawy jak za zadawnych lat gdy nasza drużuna napotykała wiele ras które zachowywał tajemniczość nawet do dzisiaj :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#91 marka_ragnos

marka_ragnos

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoLuboń

Napisano 13.08.2006 - |22:37|

mnie sie wydaje ze Furlingowie to tak naprawde mieszkancy Kashyyk czyli rasa z ktorej wywodzi sie CHewie.
  • 0

#92 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 14.08.2006 - |08:42|

Widzę, że temat nadal jest przekopywany. Już gdzieś to padło, więc pewnie się powtórzy wypowiedź. Mowa była, że w tym sezonie powrócą Furlingowie. Ciekawe tylko, czy spełnią się oczekiwania wszystkich co do ich wyglądu i zachowania. Coś mi się zdaje, że będzie to wielka niespodzianka i zaskoczenie.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#93 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 20.11.2006 - |00:25|

Myślę, że odnośnie Furlingów dobre są 2 "gdybaczne" założenia.

1) Furlingowie mieli "na pieńku" z Asgardem
2) Furlingów już spotkaliśmy w naszej galaktyce, tylko że o tym nie wiedzieliśmy. Kandydatmai do tytułu Furlinga Roku ;) Byli jednak czasami goście dosyć dziwni, jak na przykład rasa z "Grace". Dobrym pomysłem jest próba połączenia Furlingów z rzekomymi "gigntami" z "Crystal Skull". Ale nikt nie wspomniał o dwóch istotnych rasach
a)Istoty z odcinka "Entity". Mieli wysoko postawioną technikę, a sami byli bezcielesnymi (najprawdopodobniej) istotami składajacymi sie z energii. Nie byli 'źli" a w ostateczności okazali się uczciwi (choć lekko pod przymusem)
b)Rasa z "Scorched Earth". To mój ulubiony kandydat-wogóle nie podobni do ludzi, obcy jak to obcy ;) no i zachowali się etycznie...
W miarę (bo przeciez i tak zniszcyzli, jakby nie patzeć, cały pierwotny ekosystem planety, by zbudowac swój). Są jednak trzy "ale"
-ale w odcinku pada nazwa rasy, i nie sa to bynajmniej Furlingowie. Kontrargument: sami sie tak nazwali, a "Furlings" to imię nadane im przez pradawnych, asgard lub Nox.
-ale Daniel nie rozpoznał pisma. Kontrargument: mogło ewoluować. Zreszta, na Ziemi te zmamy n-ta ilośc pism.
-ale historia nagrana rasy siega tylko 10 000 lat wstecz. Kontrargument: 10 k i owszem, ale pare tysiecy lat ich stateczek obijał się po wszechświecie.
Ta rasa wybitnie pasuje do obrazu Furlingów-Nie-Futrzaków, jak i też teorii, ze mieli na pienku z asgardem (ktos w koncu ich załatwił-dlaczeog nie asgard? Mogły byc różne tego powody, i wcale nie wszyscy asgardczycy musieli w tym uczestniczyć)
Jest jednak jeszcze jedno "ale"-mimo wszystko wolałbym, żeby Furlingowie byli osobną rasą, chociaż mozliwość ukazana przeze mnie otwiera droe do ratowania tyłków Tauri-pojawiają się Furlingowie i nam pomagaja. Dlaczego teraz? A,bo przedtem musieli odnowić swój świat. A dlaczego pomagają? Z wdzieczności za to, że roiiwązali kryzys, gdy ich statek zaczął terraformować planete.

Jednak osobiście uważam, ze furlingów nie znajdziemy w naszej galaktyce. Przyjryzyjmy się bowiem rasom Przymierza. Asgard pochodzi z Idy, Pradawni z galaktyki Ori, a tylko Noxowie siedzieli w Drodze Mlecznej. Logiczne chyba jest założenie, że Furlingowe pochodza z jeszcze innej galaktyki. Wtedy mielibyśmy komplet-każda rasa z innej części kosmosu.

Teza, ze widizelismy Furlingów, ejst dosyc prawdopodobna. Sam producent, Robert C. Cooper w ejdnym z wywiadów na pytanie "kiedy zobacyzmy furlingów" odpowieidzła 'A kto mówił, ż eich nie widizeliśmy"? Tak więc cłakiem logicnze wydaje sie szukanie furlingów sórd tajemniczych ras Stargate.

Podsumujmy więc najprawdopodobniejszych kandydatów. Warunkami jest jako-takie pacyfistycnze nastawienie (gdyż tak wydaje sie, postępowali Furlingowie), anty-goa'uldowość i wysoka technologia
-Gadmeer z "Schorced Earth"
-Oannes z "fire and water"
-Salish spirits
-"Giganci"
-obcy z "Entity"

Użytkownik Zarrow edytował ten post 20.11.2006 - |01:45|

• 0

#94 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 20.11.2006 - |19:05|

nie no, Gadmeer to gadmeer, nie moga byc Furlingami, bo nazywaja sie inaczej.
Furlingami moze byc jakas rasa, ktorej nazwa nie pada ani razu.

albo -
jest mowa o tym, ze uklad 4 ras sie rozpadl.
moze rozpadl sie przez Furlingow?
moze nie byli dobrzy?
moze stali sie Ori?
czemu nie?
:D

Użytkownik elam edytował ten post 20.11.2006 - |19:07|

• 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#95 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 20.11.2006 - |22:21|

Przerabialiśmy tutaj już tą możliwość i jakoś uznaliśmy, że jest mało prawdopodobna, bo Ori to po prostu odłam Pradawnych.

Co do Gadmeer-no tak, oni się nazywali Gadmeer, ale my mamy arabów, niemców, amerykanów...

EDIT: znalazłem Furlingów! Oto oni: http://www.raelamber...rs/furlings.htm
Nie powiem, uśmiałem się. Teraz jest jasne, skąd scenarzyści mieli pomysł na motyw furlingów w SG-1 :-D

Użytkownik Zarrow edytował ten post 09.12.2006 - |22:48|

• 0

#96 quisatz

quisatz

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoPiotrkow

Napisano 16.03.2007 - |00:31|

Na podstawie ostaniego odcinka SG1 dowiadojemy sie ze ludzie poznaja wiedze o Furlingach :clap:

Użytkownik quisatz edytował ten post 16.03.2007 - |19:42|

• 0

A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.

#97 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 16.03.2007 - |07:17|

ha wieczorem sobie obejrze....

czyli jest duza szansa, ze w trzecim serialu beda furlingowie.
no i byloby dobrze, jakies nowe grzybki do bigosu...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#98 quisatz

quisatz

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoPiotrkow

Napisano 16.03.2007 - |19:43|

Hmm i tak i nie bo napisalem ze poznaja wiedze nie samych furlingow. Ale i tak czeka Cie uczta ze hoho a Thor poprostu wymiata!!!!
  • 0

A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.

#99 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29.03.2007 - |19:28|

Jak dla mnie Furlingowie zbudowali Strażnika w odcinku "The Sentinel" (SG-1 5x20). To urządzenie było chyba potężniejsze od każdej napotkanej dotąd technologii (przynajmniej nie przypominam sobie podobnej technologii pradawnych, zresztą z taką szybko pokonaliby Wraith, a transportery Asgard działają wolniej i raczej nie byłyby skuteczne przeciwko statkom na orbicie), pismo Daniel już kiedyś widział ("The Torment of Tantalus" - 4 rodzaje pisma) ale nie potrafił odczytać, na dodatek cofnięcie się w rozwoju też jakoś podobne (na księżycu z "Paradise Lost" nie było żadnej zaawansowanej technologii). Obecność tak potężnej broni wyjaśniałaby również, dlaczego Anubis musiał uciec się do podstępu i dlaczego (chęć zdobycia technologii). Widać jednak broń Furlingów była zabezpieczona przed dostaniem się w niepowołane ręce.
Pytanie: czy rasa z "The Sentinel" to byli cofnięci w rozwoju Furlingowie, czy inna rasa, którą Furlingowie się zaopiekowali.
  • 0

#100 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 30.05.2007 - |08:10|

No proszę - i już tyle mineło od końca ostatniego :> sezonu SG-1, a o Furlingach dalej wiadomo tyle co zawsze - czyli w sumie nic...

Tyle było jakichś przecieków, spoilerów itp. że sie pojawią w 10 sezonie a tu zonk - nie dość że nas zastrzelili wiadomością o zakończeniu serialu, to "kwestia F' nadal jest otwarta...

Co prawda mamy w przyszłości 2 filmy i podobno trzeci serial w uniwersum SG ale nie jest powiedziane, że twórcy już nie zapomnieli o Furlingach i po prostu nigdy nie dowiemy się kim byli i jak wyglądali...

Co jest w sumie dość przygnębiające...
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych