Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 097 - S05E15 Follow the Leader

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#81 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 12.05.2009 - |13:53|

Z pewnością będzie o nich, widzieliśmy ich przygotowania, więc byłoby głupio jakby przez cały finał nie było o tym słowa.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#82 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 12.05.2009 - |14:29|

@Lowrey23
W tym sezonie najwyraźniej obecność Claire nie jest do niczego potrzebna. Więc należy pozostać przy tym, co widzieliśmy w odcinku 04x11 - ostatni raz widziano Claire razem z ojcem w chatce Jacoba.

Dzięki za odpowiedz Tajemnicza_Wyspo... pytałem ponieważ na dwóch forach spotkałem się z opinią, że ona nie żyje, a twoja odpowiedz sugeruję coś innego, a wole zapytać kogoś, kto siedzi w tym serialu głębiej odemnie, a taką osobom z pewnością jesteś ty:-)

Dzięki !

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 12.05.2009 - |14:30|

• 0

#83 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 12.05.2009 - |14:49|

:P :lol: :lol: Gdyby Wyznawcy Cienia Posągu byli zainteresowani Łysym, to dostałby pytanie jako pierwszy.

Mogą szukać tego/tej co zna odpowiedź, nie muszą wiedzieć jak ta osoba wygląda:P (Jak by to wiedzieli, to pytanie było by bez sensu:P)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 12.05.2009 - |14:51|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#84 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.05.2009 - |16:30|

Locke i Ben nie mają żadnej dziury w życiorysie. Odbyli zwykłą podróż w czasie i chociaż na zewnątrz minęło tych kilka lat (lub miesięcy w przypadku Bena) to dla nich wszystko odbyło się natychmiastowo. Dowód? Proszę bardzo:
1) Locke spadając łamie sobie nogę. Lądując w Tunezji wciąż ma świeże złamanie.
2) Ben również rani się wchodząc do pomieszczenia z FDW. W Tunezji wciąż ma świeżą, bolącą ranę.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#85 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 12.05.2009 - |18:57|

Zauważyłem, że z odcinka na odcinek serial coraz bardziej nachalnie podsuwa nam zakończenie. Mam nadzieję, że to tylko chwyt twórców, bo jeśli LOST miałby się skończyć na tym, że katastrofa się nie wydarzyła, to byłby chyba nabardziej spartolony ending serialu w historii (równie dobrze mogliby się wszyscy obudzić w łóżkach i stwierdzić, że to był tylko sen). Chyba, że okaże się, że gra "Via Domus"
Spoiler

Odcinek bardzo mi się podobał. Lubię takie zamotanie czasowe (Locke ratujący samego siebie z przeszłości). Ciekaw jestem, w jaki sposób Łysy chce ukatrupić Jacoba (który z tego, co na razie wiemy, jest bytem niematerialnym).

P.S. Wie ktoś, po co oni chcą wynosić bombę, skoro i tak ma być zdetonowana?

Użytkownik korowiow edytował ten post 12.05.2009 - |19:02|

• 0

#86 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 12.05.2009 - |20:38|

P.S. Wie ktoś, po co oni chcą wynosić bombę, skoro i tak ma być zdetonowana?

Może po to, żeby była bliżej tego, co ma zniszczyć?
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#87 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 12.05.2009 - |20:54|

Jakiś czas temu w jednostce bombowców strategicznych zapowiedziano poważne ćwiczenia. Włącznie z wylotem z kompletem uzbrojenia bojowego. Przyjechała wizytacja ważnych szyszek, łącznie z jakimś generałem, bohaterem Wielkiej Wojny Ojczyźnianej. Delegacja stoi sobie spokojnie na lotnisku, obok pasa startowego, obserwują pułk podczas ćwiczenia "Alarmowe poderwanie jednostki". Samoloty startują parami, jedna szybko za drugą, nawracają. Nagle...
...od jednego z samolotów coś się oderwało. Podobne do bomby. Cała delegacja przerażona zaiwania do rowów, tylko jeden generał został. I chichotał jeszcze do tego. Bomba upadła, parę razy się odbiła, pobujała i uspokoiła. Oficerowie wyleźli z rowu. Brudni, jak świnie, bo to po deszczu było. Podchodzą do generała, pytają:
- Towarzyszu generale, dlaczego nie uciekaliście, a jakby wybuchła?
- A po co się chować? Toż to jądrówka.

• 0

#88 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 12.05.2009 - |22:56|

Podobna scenka była w serialu "Taken" Spielberga. Szkoła w USA, lata chyba pięćdziesiąte. Nauczycielka ćwiczy z uczniami zachowanie w przypadku ataku jądrowego ("na mój znak chowacie się pod ławkę"). Tylko jeden dzieciak (z pewnymi specjalnymi mocami i wyjątkowym pochodzeniem) spokojnie siedzi ignorując rozkazy. Nauczycielka zdziwiona pyta dlaczego. W odpowiedzi podaje dwa punkty: 1) Najbliższy potencjalny cel wojskowy jest tak daleko, że jeśli zostanie zaatakowany atomową to nawet szyby z okien nie wylecą, ale jeśli 2) Dojdzie do wojny atomowej na wielką skalę, to nie ma takiej ławki, pod którą można by się schować. :)

Wydaje mi się, że bomba musi zostać zdetonowana w epicentrum, czyli w Swanie. Jeśli energie o przeciwnych wektorach spotkają się właśnie tam, to wzajemnie się zniwelują i zniszczenia będą relatywnie małe - podejrzewam, że właśnie taki wyjaśnienie zaserwują nam scenarzyści. Nie jestem tylko pewien, czy bomba faktycznie wybuchnie w 1997. Coś mi się wydaje, że już to widzieliśmy - w 2004, gdy Desmond przekręcił kluczyk. ;)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#89 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 13.05.2009 - |07:17|

Ja stawiam, że bomby nie zdetonują, a incydent wywoła Locke z Jacobem.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#90 Ekwador

Ekwador

Szeregowy

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 13.05.2009 - |14:30|

Ale jak Łysy i Kubuś wpłyną na wydarzenia sprzed 30 lat :f kolejna magia wyspy ? :> a może 3 powery wyspa dymek i Kubuś zrobią trio power rangers i ich wspólna super power mocą poradzi sobie z problemem ;>
  • 0

#91 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 13.05.2009 - |16:22|

Moje skromne przemyślenia:
Daniel powiedział, że w trakcie Incydentu dojdzie do uwolnienia energii 30 tyś. razy większej niż ta zgromadzona pod Orchideą. Wiemy, że przekręcenie koła powoduje JEDNORAZOWE przesunięcie Wyspy, więc co spowoduje uwolnienie energii spod Łabędzia? Przesunięcie Wyspy wiąże się także z zawirowaniami w czasie, więc może być tak, że użycie kluczyka przez Desmonda spowodowało wielokrotny efekt, który manifestuje się tym że Wyspa ciągle skacze w czasie i przestrzeni od czasów Starożytnych! Wiemy, że czas jest tu pojęciem względnym, więc jest to raczej możliwe. Wyjaśnia to także dużą rolę naszych głównych bohaterów, którzy są w centrum najważniejszych wydarzeń i wg mnie oddziałują na wydarzenia z przyszłości i przeszłości! Nie wiemy jeszcze czym dokładnie będzie Incydent, ale biorąc pod uwagę względność czasu może się okazać, że zwykły robol, który będzie najbliżej uwolnionej energii jest... Jacobem :blink:
  • 0

#92 filip@o5

filip@o5

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 13.05.2009 - |20:29|

Nie zapominajcie, to nie wyspa skacze w czasie, tylko rozbitkowie ;)
  • 0

#93 0tik

0tik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 13.05.2009 - |20:51|

aha. czyli to o to chodzi- cokolwiek byś nie zrobił to przyszłości nie zmienisz bo było przewidziane że przeniesiesz się w przeszłość i będziesz próbował zmienić przyszłość ale właśnie ta podróż w czasie została przewidziana tyle że my o tym nie wiemy. bo whatever happened,happened.

ALE... gdyby daniel wiedział że ten jego pomysł z jughedem nic nie zmieni i postanowiłby nie zrobić tego/czyli nie gadać o możliwości zmiany przeszłości/ to jednak uwarzam że zmienił by przyszłość.

ps. mam nadzieję że mimo tego że jutro kolejny odcinek to nie porzucicie tego wątku
  • 0

#94 EKOlocke

EKOlocke

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 13.05.2009 - |21:47|

Wyspa na pewno skacze w przestrzeni - dlatego tak ciężko ją znaleść. Czy skacze w czasie to nie jest pewne, może nie. Ale coś musiało spowodować że się przemieszcza - wg mnie implozja albo incydent.

Daniel zmieniłby przeszłość jeśliby nic nie zrobił ale tego nie wiedział. I teraz przez niego będzie Incydent... Przeznaczenie zdaje też się spełniać w przypadku Jacka, który pewnie doprowadzi do wybuchu bomby.

Skoro Richard powiedział, że widział jak umierali to raczej nie zostaną w czasach Dharmy, pewnie eksplozja znowu przeniesie ich w czasie - np. w starożytność :P
  • 0

#95 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 15.05.2009 - |20:59|

Eh. Widać że zbierają siły na finał. Chociaż nie powiem że było ciekawie. Słowa Richarda mogły świadczyć o tym że albo naprawdę wszyscy zginą albo Richard źle odebrał ich powrót do przyszłości. W końcu sam był kilka razy nieźle zdziwiony widząc jak mu ludzie znikają sprzed oczu. Locke stał się nagle jakiś wszystko wiedzący i rozmawia z wyspą. Scenka przy samolocie całkiem niezła. Tak samo jak rozmowa Hugo z Changiem ;) 'alright dude we're from the future' boki zrywać.
  • 0
don't try

#96 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 07.08.2010 - |11:15|

Dobry wstęp do finału 5 sezonu, cała sytuacja jest mocno zamotana, nie chce mi się w to zagłębiać, ale napewno wszystko nie jest logiczne i sensowne, mniejsza jednak z tym, ogląda się całkiem dobrze i to najważniejsze. Duży minus za fatalną animację zanurzania łodzi podwodnej - aż zakłuło w oczy, dziwna też była sytuacja ratowania Locke'a przez Locke'a przy pomocy Richarda, mocno wydaje mi się że Locke w terażniejszości to nie Locke tylko sam Jacob - za odcinek 7/10.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych