Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 095 - S05E13 Some Like It Hoth

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
127 odpowiedzi w tym temacie

#81 k666

k666

Szeregowy

• Użytkownik
  • 31 postów
  • MiastoSkądinąd

Napisano 21.04.2009 - |00:44|

Może ktoś ma jaką teorie mądrą ?

Nie wiem, czy madra, ale jest taka teoria (i ku niej sie osobiscie przychylam), ze te zrzuty sa zautomatyzowane. Byc moze wcale nie pochodza z samolotu (jak wiadomo latanie nad wyspa jest mocno ryzykowne ^^), tylko np. wyrzucane sa przez jakas wyrzutnie z innego miejsca na wyspie. Nie wymagaloby to zadnej interwencji osob trzecich.

BTW: Czy ktos moze orientuje sie, czy tegotygodniowy odcinek ma byc tylko "zapychaczem", czy moze jest szansa, ze wniesie cos nowego?

Użytkownik k666 edytował ten post 21.04.2009 - |00:46|

• 0

#82 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |06:59|

Nie wiem, czy madra, ale jest taka teoria (i ku niej sie osobiscie przychylam), ze te zrzuty sa zautomatyzowane. Byc moze wcale nie pochodza z samolotu (jak wiadomo latanie nad wyspa jest mocno ryzykowne ^^), tylko np. wyrzucane sa przez jakas wyrzutnie z innego miejsca na wyspie. Nie wymagaloby to zadnej interwencji osob trzecich.

No tylko, że to by sugerowało istnienie na wyspie całkowicie zautomatyzowanej fabryki żarcia i sprzętu (w końcu Othersi skądś mają nowe wyposażenie, w "Swanie" też były np. nowe pralki). I co z dostawami do niej? Z powietrza produkują?
I tak, jak pisałam wczoraj - czym przywieźli busiki i sprzęt (zwłaszcza ten nieco większy) do budowy stacji?

badz np Swan wytwarzal pole magnetyczne, ktore blokowalo "nieproszone" statki. Swan zostal zniszczony, okrety mogly przybywac w poblize wyspy.

Nie do końca, bo choć Kahana mogła podpłynąć w miarę blisko, to jednak na jej pokładzie zaczęły się dziać dość ciekawe rzeczy, jak zbliżyli się do wyspy (Minkowski, Regina, kucharz, nie wiadomo kto jeszcze). Jednak taka odległość, do jakiej dopłynęła Kahana, dalej nie pozwala na transport dużych rzeczy (typu busik).
Stąd też zastanawiam się nad opcją, że coś jeszcze na wyspie utrudnia podpłynięcie dużego statku do samego brzegu. Jeśli Dharma chce wrócić na wyspę, będzie chciała odbudować stacje. Czyli potrzebny będzie sprzęt i środki transportu.
I mam też obawy, że tytułowy Incydent niekoniecznie musi oznaczać to, co myślimy. Mógł być niejeden Incydent - pierwszy Incydent spowodował, że na wyspę można było się dostać tylko łodzią podwodną. Incydent związany ze Swanem, mógł być kolejny.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 21.04.2009 - |07:11|

• 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#83 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 21.04.2009 - |07:10|

6. Dlaczego od 1992 roku nikt nie zainteresował się co się stało?

6. Moze sie interesowali, ale nie mogli zlokalizowac wyspy (Othersi zajeli Lamppost i przeniesli urzadzenia do nieznanego miejsca, ale wtedy Dharma moglaby zbudowac nowe...), badz np Swan wytwarzal pole magnetyczne, ktore blokowalo "nieproszone" statki. Swan zostal zniszczony, okrety mogly przybywac w poblize wyspy.

Ale żywność dla załogi Swana ktoś zrzucał... ("Lockdown")

Jak dla mnie żywność "podróżowała w czasie" dlatego nie było słychać helikoptera/samolotu, który by ją zrzucał.
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#84 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |07:38|

Na mapie Bena Temple oznaczona byla jako stacja, prawdopodobnym tez jest, ze lezy dosc blisko/w cieniu posagu. Tam zapewne jest cos waznego, o czym nie wiemy, i dlatego wlasnie tam Dharma chcialaby umiescic swoja najwazniejsza baze.

Temple była oznaczona jako Stacja, ale czy to akurat to samo miejsce, o którym mówimy w odcinku 04x12? Bo Świątynię otaczają mury, a do samej Świątyni jest jeszcze około 800 metrów.
Z "Orchida" widać plecy posągu, w oddali. A pomiędzy posągiem, a "Orchidem" jest jeszcze sporo miejsca - idealnie by tam wcisnąć stację.
Gdy Francuzi szli do Świątyni, nie wyglądało, żeby na brzegu była stopka. ;) Gdy Ben z Lockiem szedł do "Orchidei", wyglądało to zupełnie inaczej, niż otoczenie murów Świątyni, gdzie doszli Francuzi. Jak na mój gust mówimy o dwóch zupełnie różnych miejscach.
Jeśli zakładamy, że Ilana i Bram to Dharma i wybierają się po coś do Świątyni, to w takim razie kim byli ludzie Danielle? Wybierali się do Świątyni Othersów w czasach, gdy na wyspie była jeszcze Dharma. Othersi? ;)
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#85 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 21.04.2009 - |08:01|

Gdy Francuzi szli do Świątyni, nie wyglądało, żeby na brzegu była stopka. wink.gif Gdy Ben z Lockiem szedł do "Orchidei", wyglądało to zupełnie inaczej, niż otoczenie murów Świątyni, gdzie doszli Francuzi. Jak na mój gust mówimy o dwóch zupełnie różnych miejscach.

Dla mnie to jedno i to samo.

Dymek wciągnął Francuzów do dziury, do której później wlazł Ben by zostać osądzonym.
  • 0

#86 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |08:24|

Dla mnie to jedno i to samo.
Dymek wciągnął Francuzów do dziury, do której później wlazł Ben by zostać osądzonym.

Ben był sądzony tam, gdzie dotarli Francuzi. Tu się zgadza - to jest mur otaczający Świątynię.
Ale to jest zupełnie inne miejsce niż okolice "Orchidei", czyli teren "w cieniu posągu".

Gdyby "Orchid" był zbyt blisko Świątyni, Othersi zaczęliby wojnę już dawno.
Jak się ma posąg do lokalizacji "Swana"?
Czy nie mamy takiej sytuacji, że teren "w cieniu posągu" jest pomiędzy "Orchidem" a "Swanem"?
Wówczas byłoby bardzo zastanawiające, dlaczego Othersi nie zainteresowali się budową obu stacji.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 21.04.2009 - |08:35|

• 0

#87 Tryllion

Tryllion

Szeregowy

• Email
  • 41 postów

Napisano 21.04.2009 - |08:41|

Bo mają to w [beeep]e. Ben mówił coś tam o bunkrach że D przeprowadzali tu swoje głupie eksperymenty,
  • 0
Trzeba się szanować. Nie ma to to tamto.

SON OF A B.... by: Paulina_PL

#88 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 21.04.2009 - |09:31|

Bo mają to w [beeep]e. Ben mówił coś tam o bunkrach że D przeprowadzali tu swoje głupie eksperymenty,

A w którym odcinku to mówił? W "Dead is Dead"?
  • 0

#89 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |09:40|

A w którym odcinku to mówił? W "Dead is Dead"?

W finale sezonu 4, w "Orchidei" mówił, że eksperymenty były głupie.

Ma ktoś najnowszą wersję mapy wyspy?
Bo patrząc wg mapy uv:
- przyjmujemy, że Swan to "południe"
- zatem teren, który nas interesuje ("w cieniu posągu") to "południowy zachód"
A od początku praktycznie było mówione, że Othersi są na "północy".

Dym w pierwszych odcinkach Lost wydawał metaliczne dźwięki. Zbliżone do tych, które słyszeliśmy przy przesuwaniu wyspy. Do Dymka pod Świątynią ma się to nijak.

"Tempest" wygląda, że jest dość blisko brzegu.
Czyżby chodziło o teren zamknięty w trójkącie, którego wierzchołki to "Tempest", "Orchid" i "Swan"? W końcu każdy cień się przesuwa, zgodnie z ruchem Słońca.
Jak się to ma do mapy uv? A jak to dopasować do bazgrół w notatniku Daniela - tych z kółeczkami?

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 21.04.2009 - |10:09|

• 0

#90 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 21.04.2009 - |10:12|

Gdy Ben z Lockiem szedł do "Orchidei", wyglądało to zupełnie inaczej, niż otoczenie murów Świątyni, gdzie doszli Francuzi. Jak na mój gust mówimy o dwóch zupełnie różnych miejscach.

??
Orchid to szklarnia w dżungli ze stacją i kółeczkiem pod zakopaną studnią. Locke z benen byli tam w finale czwartego.
Temple to nieznany obiekt pośrodku ogrodzenia z murem, który widzieliśmy, pod którym mieszka dymek. Widzieliśmy go w 5x05 czy w 5x12.

Z serialu można wywnioskować, że Orchid jest za posągiem, a Temple w Dark Territory na terytorium Othersów kawałek drogi od radiostacji.

kim byli ludzie Danielle? Wybierali się do Świątyni Othersów w czasach, gdy na wyspie była jeszcze Dharma. Othersi? wink.gif

Wybierali się do radiostacji, ale po drodze zaatakował ich Dymek i zaciągnął pod Temple...

@TSpiskowa

Jak dla mnie żywność "podróżowała w czasie" dlatego nie było słychać helikoptera/samolotu, który by ją zrzucał.

Ok, ale wtedy kiedy ta żywność zaczęła podróżować? Wiemy, że w dniu czystki Roger osobiście sprowadzał zapasy do Swana. A później nie było komu to wysłać. Więc albo zaczęli to wysyłać np w latach '80 w przyszłość (ale dlaczego?), albo wysyłanie się dopiero wydarzy po 2007. A obie koncepcje jakieś naciągane są, prościej o wytłumaczenie bez rozkmin o podróżach w czasie :P
  • 0

#91 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |10:47|

Z serialu można wywnioskować, że Orchid jest za posągiem, a Temple w Dark Territory na terytorium Othersów kawałek drogi od radiostacji.

Albo "Orchid", albo coś jeszcze jest pomiędzy "Orchidem" a Posągiem. Bo odległość jest dość duża.
Natomiast łączenie Posągu z Temple jest grubym nieporozumieniem.
Jeśli The Others olali ten teren, to teraz mogą się z lekka zdziwić "co leży w cieniu Posągu". :P

Jaką datę przydatności miał któryś ze słoików, które schował Hurley? Nie 2009 czasem?
Tylko, że to by wyglądało, że na wyspę zleciało żarcie z przyszłości.

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 21.04.2009 - |10:49|

• 0

#92 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 21.04.2009 - |11:06|

Mam nadzieję, że w następnych odcinkach nam wyjaśnią przynajmniej niektóre z powyższych wątpliwości ;) Odcinki o Dharmie są przyjemne (na ogół), miło się ogląda, ale niewiele się dowiedzieliśmy o Dharmie jako takiej. Liczyłam na coś ciekawszego.
Jednak, skoro na Wyspie jest już Daniel i naukowcy z centrum dowodzenia, jest szansa, że zrobi się ciekawiej :)

BTW: Czy ktos moze orientuje sie, czy tegotygodniowy odcinek ma byc tylko "zapychaczem", czy moze jest szansa, ze wniesie cos nowego?

Odcinek ma nam opowiedzieć historię Oceanic 6. To odcinek specjalny, tak jak odcinkami specjalnymi były te podsumowujące każdą serię.

Wówczas byłoby bardzo zastanawiające, dlaczego Othersi nie zainteresowali się budową obu stacji.

Mnie dziwi, że w ogóle pozwalali Dharmie budować coś na swoim terenie. Niemożliwe, żeby o tym nie wiedzieli, zaawansowane prace budowlane, ciężki, hałasujący sprzęt - nie wierzę, żeby na dłuższą metę dało się to ukryć.
Kto wie, może część Dharmowców (Horacy, Sawyer, itp) zawarli jakieś tajne porozumienie z Othersami. To mogłoby tłumaczyć, dlaczego w 5x11 Richard zwrcił się do Jamesa po imieniu, chociaż James nigdy mu się nie przedstawiał - prowadzili wcześniej tajne rozmowy :)
Albo inna teoria: Inni wiedzieli o budowach, ale czuli się zbyt słabi, żeby reagować. A może liczyli, że konflikt da się rozwiązać pokojowo.

Dym w pierwszych odcinkach Lost wydawał metaliczne dźwięki. Zbliżone do tych, które słyszeliśmy przy przesuwaniu wyspy. Do Dymka pod Świątynią ma się to nijak.

Nie wydawał tych odgłosów bez przerwy, więc nic dziwnego, że pod Świątynią zachowywał się cicho :)

Według mnie w sezonie szóstym będzie ostateczne starcie między Innymi (Ben pojedna się z Widmorem), wspieranymi przez naszych rozbitków a Dharmą (Ilana, Bram i inni jeszcze nie poznani).

No i obawiam się, że nasi bohaterowie znajdą się w ten sposób po "niewłaściwej" stronie.

Nie rozumiem. Dlaczego rozbitkowie, stając po stronie Innych, mieliby być po niewłaściwej stronie? I Inni, i Dharma mają sporo na sumieniu. I mimo wszystko, jest to Wyspa Innych, którą Dharma chce im odebrać. więc racja jest po ich stronie.
  • 0

#93 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |11:20|

Nie rozumiem. Dlaczego rozbitkowie, stając po stronie Innych, mieliby być po niewłaściwej stronie? I Inni, i Dharma mają sporo na sumieniu. I mimo wszystko, jest to Wyspa Innych, którą Dharma chce im odebrać. więc racja jest po ich stronie.

No nie wiem, czy ekipa morderców, porywaczy i uciekinierów z trumny jest na pewno właściwą społecznością, w której normalny człowiek chciałby przebywać.
To jest wyspa Othersów? Jestem skłonna się założyć, że z prawdziwą Rdzenną ludnością wyspy oni nie mają nic wspólnego. Przed laty ze Rdzennymi najprawdopodobniej zrobili to samo, co z Dharmą.
Dharma jak na razie nie zagazowuje całych wiosek.

Kto wie, może część Dharmowców (Horacy, Sawyer, itp) zawarli jakieś tajne porozumienie z Othersami. To mogłoby tłumaczyć, dlaczego w 5x11 Richard zwrcił się do Jamesa po imieniu, chociaż James nigdy mu się nie przedstawiał - prowadzili wcześniej tajne rozmowy

W rezultacie może się okazać, że Czystkę zorganizowali sami "zdrajcy", by zatrzeć ślad, że kiedyś byli w Dharmie, wybili swoich dawnych współpracowników. A potem udawali przed "centralą", że wszystko gra, badania są prowadzone dalej.
To by wyjaśniało, dlaczego w filmie z Pokoju 23 mamy razem zdjęcia De Groota i Alvara Hanso oraz plansze "Bóg Cię kocha jak Jacoba".

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 21.04.2009 - |11:26|

• 0

#94 kasper93

kasper93

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.04.2009 - |12:28|

Jedna z najnowszych mapek (tak mi się wydaje) http://images1.wikia...season_five.png
Wydaje mi się że w cieniu posągu będzie jednak coś nowego :) ale zobaczymy nie ma co gdybać bo i tak pewni nie zgadniemy ;p
  • 0

#95 eram

eram

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 21.04.2009 - |13:14|

Tak se właśnie pomyslałem ze moze świątynia to znak zapytania otoczony murem na mapie uv. Co wy na to?
Pasowało by to do tego ze Radziński nie zna tego terenu.

Użytkownik eram edytował ten post 21.04.2009 - |13:16|

• 0

#96 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |13:23|

Tak se właśnie pomyslałem ze moze świątynia to znak zapytania otoczony murem na mapie uv. Co wy na to?
Pasowało by to do tego ze Radziński nie zna tego terenu.

I najprawdopodobniej leży gdzieś na środku wyspy.
Duża szansa, że trafiłeś.

kasper93
Chyba ktoś z lekka przyszalał z mapką.
Processing center zaraz przy brzegu? A Baraki w środku?
  • 0

#97 kasper93

kasper93

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.04.2009 - |13:26|

Też mi się nie zgadza ale jest najnowsza :P

A czy ten znak zapytanie to nie jest perła? Stacja obserwacyjna koło samolotu?

Użytkownik kasper93 edytował ten post 21.04.2009 - |13:29|

• 0

#98 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.04.2009 - |13:40|

Też mi się nie zgadza ale jest najnowsza :P

A czy ten znak zapytanie to nie jest perła? Stacja obserwacyjna koło samolotu?

"?" jest czymś, co jest ogrodzone i Radziński ma wątpliwości, czy to należy do Dharmy (zapisek wewnątrz kółka).
"Perła" jest stacją Dharmy i ogrodzona nie jest.
  • 0

#99 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 21.04.2009 - |14:27|

No nie wiem, czy ekipa morderców, porywaczy i uciekinierów z trumny jest na pewno właściwą społecznością, w której normalny człowiek chciałby przebywać.
To jest wyspa Othersów? Jestem skłonna się założyć, że z prawdziwą Rdzenną ludnością wyspy oni nie mają nic wspólnego. Przed laty ze Rdzennymi najprawdopodobniej zrobili to samo, co z Dharmą.
Dharma jak na razie nie zagazowuje całych wiosek.

Na razie wiemy jeszcze za mało o Dharmie. Np. nie wiemy, jak właściwie doszło do Czystki. Kto wie, może było tak, że to właśnie Dharma planowała zagazować Tamtych i do tego była im potrzebna ta stacja z gazem ;)
Z tego, co wiemy dotąd to Dharmowcy z jednej strony są łagodnymi hipisami, a z drugiej - posiadają też mroczne oblicze :P Właściwie tak jak Othersi.
Dharmowcy łamią zasady traktatu z Othersami, panosząc się na ich terytorium. Mają specjalistę od tortur (Oldham), w scenie sądu nad Sayidem bez wahania głosują za zamordowaniem niewinnego człowieka. W poprzednim odcinku nikt z nich nie przejął się śmiercią robotnika. A kto wie, czy jego ciało nie pośłużyło do jakichś brudnych eksperymentów.
Nie pałam wielką sympatią do Dharmy :)

Poza tym, zakładając, że Ilana i Bram to nowa Dharma, to ci nowi także nie wydają się szczególnie święci. Ilana zmusza Sayida do podróży na Wyspę. Potem uderza i wiąże Franka.

Też mi się nie podoba bycie po tej samej stronie co psychopata Ben :/ Tym niemniej w konflikcie Others - Dharma to Othersi wydają się mieć rację. Na pewno byli na Wyspie wcześniej niż Dharma. Możliwe, że stamtąd pochodzą. Poza tym, wydają się być w tajemniczy sposób związani z Wyspą, rozumieją jej tajemne moce, korzystają z nich (vide zagadkowi Jacob i Richard).

Jak na razie uważam, że w tym konflikcie to Dharma jest agresorem.
Ale oczywiście, wszystko może się jeszcze zmienić :) Może się okazać, że tak jak piszesz, Othersi nie mają nic wspólnego ze Rdzennymi i zrobili z nimi to co z Dharmą. Może się okazać, że Dharma jest "dobrą" organizacją. Cóż, poczekamy, zobaczymy.
  • 0

#100 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 21.04.2009 - |14:34|

No i Strzała też raczej nie powinna być mniej więcej na środku wyspy. ;) Ogonowcy bali się wchodzić wgłąb dżungli, a ją odkryli i zamieszkali w tej stacji przecież.
  • 0
...and Justice for All!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych