Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seriale - jakich oczekujemy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#81 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.06.2007 - |13:50|

BSG Classic
Moda na Sukces ;)
Babylon 5
Airwolf

To tylko przyklady. Trudno znalezc starsze seriale tego typu poniewaz je sie zapomina. Maja one zazwyczaj po 1-3 sezony a potem sa kasowane poniewaz widzowie maja wrazenie wtornosci i traca zainteresowanie. Pozatym nie zawsze ma sie czas na ogladniencie serialu i po 2-3 ominietych odcinkach nie wiadomo o co chodzi.
Na niekorzysc popularnosci takich seriali wplywa takze fakt iz serial taki nie przyciaga zbyt wielu nowych widzow w trakcie trwania kolejnych odcinkow (poprastyu trafia sie w srodek opowiesci i nie wiadomo o co chodzi).

Seriale w ktorych kazdy odcinek jest nowa prawie ze oddzielna opowiescia zazwyczaj trwaja dluzej co ma zwiazek z tym ze maja wieksza ogladalnosc. Widzowie ktorzy odchodza znuzeni juz serialem sa zastepowani przez nowych. Nowi widzowie moga spokojnie dojsc w trakcie trwania kolejnych odcinkow poniewaz zazwyczaj w takich serialach wiedzy miedzyludzkie sa 3 lub jeszcze dalszym tlem wiec nieznajomosc ich (poprzez nieogladanie poprzendich odcinkow) nie psuje zabawy z ogladania takiego serialu.
  • 0

#82 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.06.2007 - |13:57|

no , z tych seriali, ktore wymieniles, nie znam BSG classic,
natomiast jesli chodzi o B5 mozna zaczac ogladanie od poczatku 2go sezonu lub w dowolnym momencie 1go i nie przeszkadza to wcale,
airwolf - widzialam pare odcinkow i nie przeszkadzalo mi specjalnie, ze nie wszystkie (choc fakt, nie wciagnelo mnie)
a co do Mody.... no coz nie bede sie wypowiadac tylko tyle, ze jest to sztandarowy wrecz przyklad serialu, ktory mozna zobaczyc raz na rok i i tak wszystko wiadomo :D
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#83 korowiow

korowiow

Starszy sierżant

• Użytkownik
  • 853 postów
  • MiastoKalwaria Zebrzydowska

Napisano 03.06.2007 - |20:38|

Mnie aż żal pupę ściska, żeby zobaczyć kontynuacje Carnivale albo Twin Peaks, ale niestety oba seriale zostały dość brutalnie "urwane" w najlepszych momentach.

A z nowych rzeczy chętnie obejrzałbym jakiś dobry serial w klimatach wiktoriańskich - coś jak Jeździec bez Głowy.
  • 0

#84 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 04.06.2007 - |09:47|

a propos Elam: uwielbiam CSI za to, że nie wymagają chronologii chociaż.... parę rzeczy się w nich "kontynuuje" właściwie po pilocie można już spokojnie dowolnie mieszać odcinki Medium, Zaklinaczki snów, Numbers, Vanished, Criminal Minds, i na dobrą sprawę - wszystkie inne policyjniaki po części nawet Archiwum X
do seriali bez możliwości oglądania od środka: PB, Alias, Jericho - kompletnie się człowiek pogubi
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#85 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.06.2007 - |10:27|

[...]Numbers[...]

Tutaj jest watek ktory przeciaga sie przez wszystkie odcinki i ogladajac w dowolnej kolejnosci sie mozna w nim pogubic. Jest to:
- stosunki miedzy bracmi (tak mocno eksploatowane w ostatnich odcinkach)
- problemy Dona z utrzymaniem zwiazku z kobieta
- realcje miedzy Chalim i Amita (chodz ostatnio o tym malo na rzecz relacji z jego bratem)
Na dalszym tle takze maluja sie relacje pozostalych bohaterow miedzy soba.
Niczego podobnego nie znajdziesz w CSI.

Criminal Minds

Tutaj po ostatnim odcinku 2-go sezonu mozna sie modyslac ze w 3ecim beda jakies dluzsze watki.
  • 0

#86 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 04.06.2007 - |10:36|

Niczego podobnego nie znajdziesz w CSI.

w NY - jest choćby wątek 2 braci, z których jeden został (zdaniem drugiego niesłusznie) skazany za zabójstwo - sprawa toczy się przez kilka odcinków z przerwami i ma zaskakujący finał z wrobieniem jednego z członów ekipy
w Miami jest jakiś wątek z żoną rudego ale nie wiem jaki bo serii nie widziałam od początku a to się ciągle przewija i mi przeszkadz, więc jednak jest dość istotne :(

konkluzja:
zawsze lepiej oglądać po kolei i od początku
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#87 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 04.06.2007 - |16:47|

CSI Las Vegas - jest duzo watkow osobistych bohaterow, w ktorych tez mozna sie pogubic, jesli nie oglada sie wszystkiego lub nie po kolei. ale nie przeszkadza to w ogolnym odbiorze serialu.
natomiast PB, Jericho - nie mozna sobie ogladac "na wyrywki".

ja nie moge stwierdzic kategorycznie, czy wole seriale "luzne", czy takie, w ktorych wszystkie odcinki sa ze soba powiazane chronologicznie i logicznie.. i tu, i tam sa dobre i gorsze produkcje. moim zdaniem. nie wiem, jak waszym .. :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#88 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 04.06.2007 - |21:38|

Powiazane.
Luzne nie wciagaja mnie tak, jak te majace watek ciagnacy sie przez wiekszosc, jak nie wszystkie odcinki.
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#89 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 04.06.2007 - |22:23|

Też wole seriale, które mają odcinki powiązane jedną fabułą. Może tez byc tak, że co epizod główni bohaterowie zajmują sie różnymi rzeczami ale przyświeca im jeden cel związany bezpośrednio z głównym wątkiem.

A jaki jest mój wymarzony serial?

Najlepiej opierający się w jednym z moich ulubionych klimatów - steampunk. Coś ala "Liga niezwykłych dżentelmenów"czy "Bardzo dziki zachód". Nie muszą być tam takie cudaki jak w tych filmach ale połączenie epoki wiktoriańskiej z zaawansowaną, siermiężną technologią to było by to :D Chciałbym by fabuła się opierała na klimacie podobnym z "Supernatural" ale w stylu "Van Helsinga". Niestety uważam, że taki serial byłby drogi w wykonaniu z powodu efektów specjalnych, jak i dekoracji. Może jednak jak się skończą pomysły na seriale to ten zostanie wziety pod uwagę ;)
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#90 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 21.06.2007 - |18:50|

Tak sobie ostatni myślałem, że dobrymi pomysłami na seriale o zamkniętej i spójnej całości, zwłaszcza SF mogły by być niektóre gry komputerowe. A raczej światy w nich stworzone, może taki Deus Ex? Albo Half Life...choć to pewnie materiał na filmy, i trudno także by było zrobić taki serial, aby go nie spitolić jak to już bywało nie raz..
  • 0
Dołączona grafika

#91 wonsky

wonsky

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów
  • MiastoElbląg

Napisano 22.06.2007 - |18:31|

Roger Zelazny - cykl Amber - klasyka fantasy
Harry Harrison - cykl Stalowy Szczur - klasyka hard SF

Użytkownik wonsky edytował ten post 22.06.2007 - |18:32|

• 0
Dieu me garde de mes amis; mes ennemis je m'en charge
Kardynał Richelieu (1585 - 1642)

Dołączona grafika

#92 andrzejbies

andrzejbies

Szeregowy

• VIP
  • 15 postów
  • Miastogdańsk

Napisano 23.06.2007 - |15:55|

cała ''Diuna'' Franka Herberta - ciekawe jaki serial by powstał ?
  • 0

#93 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 17.08.2007 - |19:10|

Diuna - są 2 mini serie, które uważam za udane. Mi sie bardzo podobały

A teraz BOMBA
Intro z nowej gry sieciowej Tabula Rasa
http://www.joystiq.c...ning-cinematic/

Genialny materiał, klimat, pomysł na Film SciFi o serialu nie wspominając.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#94 daHaka

daHaka

Szeregowy

• Email
  • 19 postów
  • MiastoKutno

Napisano 31.08.2007 - |19:24|

może by tak coś ze świata Star Wars. Zresztą jeśli dobrze pamiętam to chyba miąło powstać coś takiego. Może ktoś ma wiedzę na ten temat.
  • 0

#95 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 31.08.2007 - |20:18|

może by tak coś ze świata Star Wars. Zresztą jeśli dobrze pamiętam to chyba miąło powstać coś takiego. Może ktoś ma wiedzę na ten temat.

http://gwiezdne-wojny.pl/swtv.php
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#96 DjMarco

DjMarco

Starszy szeregowy

• W tr. aktywacji
  • 109 postów
  • MiastoPiastów

Napisano 31.08.2007 - |20:26|

Możecie sie zemnie śmiać ale ja z chęcią obejrzał bym serial w swiecie z World of Warcraft. A z Sf to mogli by zrobic ekranizacje cyklu o Honor Harrington. powiecmy po kilka odcinków na książkę. Ale aby wyszło z tego coś dobrego to musieli by sie postarać.
  • 0
HALLOWED ARE THE ORI

Dołączona grafika

#97 daHaka

daHaka

Szeregowy

• Email
  • 19 postów
  • MiastoKutno

Napisano 11.09.2007 - |20:01|

Zapomniałem dodać we wcześniejszym poście o tym, że będę z nadzieją oczekiwał jakiegoś Star Treka. Coś mi się wydaje, że parę latek sobie poczekam zwłaszcza po tym jak skasowali Enterka po 4 sezonie. No chyba, że ktoś coś wie na ten temat...
a co do World of Warcraft to jakoś nie mogę sobie wyobrazić:) aczkolwiek Mortal Kombat na przykład był...pozdro all
  • 0

#98 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 14.12.2007 - |15:02|

Dla mnie numerem jeden na liscie "wymarzonych" ekranizacji pozostaje "Amber" Rogera Zelazny'ego.
W sumie, cala Diuna tez by sie przydala, bo miniseriom, niestety brakuje "tego czegos", natomiast Lynch za calosc cie nie zabral.

Niemniej jednak w obu powyzszych przypadkach tworcy filmowi musieliby sie wspiac na wyzyny swoich umiejetnosci...
  • 0

#99 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 16.12.2007 - |19:40|

Ja bym chciał zobaczyć zekranizowane:
1. grę Fahrenheit (jedna z najlepszych gier bodajże 2006 roku nawet przy brzydkiej grafice.) Kto grał wie o co chodzi. Opis sezonów:
I sezon - opowieść znana z gry zakończony śmiercią głównego bochatera

2. Fallout jako mini serial

3. Gothic jako mini serial
  • 0

#100 jackie58

jackie58

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 30.12.2007 - |11:12|

Co chciałbym za seriale zobaczyć?? hmm za dużo tego by było żeby wszystkie wymieniać ale kilka z chęcią bym obejżał:
- Szpital kosmiczny - James White
- Planeta Śmierci - Harry Harrison
- Krucjata - Jerry Ahern - dawno temu coś takiego zostało wydane w formie
kieszonkowej i niektórym bardzo się nie podobało
- Korpus - cały cykl W.E.B. Griffin (II wojna światowa)
- Dzieci Ziemi - JM Auel - prehistoryczna przygodówka część I "Klan niedźwiedzia
jaskiniowego" kiedyś została nakręcona z Darryl Hanah w roli głównej

A poza tym mogłyby być kontynuacje
1 - Battlestar Galactica i Stargate Atlantis ja chcę więcej
2 - SG-1 - bo się już skończyło - dla mnie nawet z Benem Browderem i Claudią Black
mogło to trawać dalej - ja chcę więcej
3 - 4400 - histore zaginionych nie nadają się za bardz do typowej S-F ale można je
zaliczyć. Też mogło doczekać następnej serii ja chcę więcej
4 - Taken - nie spodoba się to wielu lecz może rzucić trochę światła na prawdziwe
wydarzenia w Stanach
5 - Farscape - Ucieczka w kosmos
6 - Babylon 5
7 - Andromeda
I to by było na tyle - jak mawiał Jan Tadeusz Stanisławski
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych