I jeszcze taki ma ły OT dotyczący 4-palczastej statuy.Właśnie obejrzałem wszystkie moje statuetki Anubisa (a mam ich sporo). Wszystkie mają 4 palce u stóp (u dłoni zresztą też). Jak sie przyjżeć postaci z poprzedniego odcinka to to wyglada jak anubis od tyłu tylko z ,,obciętymi uszami". Skoro po latach/wiekach z tej statuy zostanie tylko 1 stopa to może w czasie , do którego przeniosło na chwile Sawyera i reszte statua ta była juz pozbawiona uszu. Poza tym Anubis to egipski bóg zaświatów i zmarłych a jak wiadomo na wyspie ze śmiercią to juz różnie bywało. W dodatku jednym ze znaków Anubisa w hieroglifach jest taki ptaszek a jeśli dobrze pamiętam jak rozbitkowie nie wcisneli liczb do komputera w Swanie to na liczniku wyskoczył tez chyba jakis znaczek egipski przedstawiający ptaka.
Dodatkowo jedna ze statuetek , którą mam trzyma w prawej dłoni krzyz Ankh, o którym było troche w poprzednim odcinku.
Faktycznie był taki ptaszek na liczniku. To chyba oznacza "czas" ale musiałabym to sprawdzić.