Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 087 - S05E05 - This Place is Death

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
212 odpowiedzi w tym temacie

#81 simking

simking

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 13.02.2009 - |11:19|

Hehe:) Z Jina rośnie nam mały poliglota:)
Poznaliśmy matkę Daniela, czas najwyższy na ojca:) Raczej pewne jest, że przed telewizorem płakał z powodu Charlotte, ale nigdy nic nie wiadomo:)
Biedny ten John, chłopak się poświęca ale tak na dobrą sprawę to ani my ani on nie wie co się dzieje. Działa instynktownie, nienagannie wypełnia polecenia, boję się, że to taka marionetka w rękach włodaży wyspy:) Zobaczymy komu to wyjdzie na zdrowie.
Szkoda, że nic więcej nie zobaczyliśmy w temacie Francuzów. Coś się w Świątyni wydarzyło i teraz pewnie nam przyjdzie poczekać na wyjaśnienia. Już sam nie wiem, czy rzeczywiście ekipa Danielle ześwirowała, czy to ona nie wytrzymała ciśnienia związanego z poznanymi przez kolegów faktami z życia wyspy:)
Raczej jest pewne, że po ustabilizowaniu przez Johna wheela skoki się powinny skończyć, albo chociaż zmniejszy się ich częstotliwość. Byłbym tego na sto procent pewien, gdybym umiał sobie wytłumaczyć jak nasi bohaterowie wrócą do teraźniejszości z czasów Dharmy. Tego nie wiem i z niecierpliwością czekam na rozwój wydarzeń:)
Ogólnie odcinek super:)
Pozdro 600

Użytkownik simking edytował ten post 13.02.2009 - |11:44|

• 0

#82 simking

simking

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 13.02.2009 - |11:22|

Gdyby John postąpił tak jak tego chciał Christian żadnej ofiary prawdopodobnie by nie było.

I tu dochodzimy chyba do najważniejszego pyania: czy rozkaz przesunięcia wyspy to pomysł samego Jacoba, czy może Christian działa we własnym imieniu, ewentualnie jeszcze kogoś (a nie Jacoba). Być może Jacob kiedyś mówił Benowi o przesuwaniu wyspy, stąd całe nieporozumienie, że to Wyłupiasty zakręciło kołem, a nie Locke.
W tym momencie nie wiemy kim jest Christian, jaka jest jego rola i czy na pewno przemawia w imieniu Jacoba (czemu w chacie nie przemówił Jacob, od 03x20 wiadomo, że Locke go słyszy). Gdyby się sugerować The Lost Experience i Via Domusem, stary Shepard byłby osobą bardzo podejrzaną :P Wcale bym się nie zdziwiła, gdyby na koniec sezonu 5 Ben żałował, że dał się wkręcić.

No właśnie. John słyszał Jakoba "Help me", stąd prawdopodobne jest, że zarówno Ben i ojciec Jacka kombinują coś na boku wkręcając w to biednego Johna Mnemonica:)
  • 0

#83 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 13.02.2009 - |11:26|

Kiedy Locke słysza te słowa "Help Me" od Jacoba??
  • 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#84 MAF

MAF

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • Miastoz miasta Łodzi

Napisano 13.02.2009 - |11:29|

A co do tego odcinka- wypasik. Szkoda że nie pokazali Hugo, tzn czy przetrwał tę noc w areszcie bez konieczności użycia wazeliny :D

A kto mowil liczby w Walkie Talkie francozow?? :lol:

Kurcze, zarty zartami, ale wlaczylem ten odcinek jeszcze raz i faktycznie nie jest to ten glos co kiedys wylapal Sayid tylko tak jakby.... Hugo :)
  • 0

#85 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 13.02.2009 - |11:30|

To było bodajże w 3 sezonie. Kiedy zmusił Bena żeby zaprowadził go do Jacoba. Niedługo potem Ben strzelił do John'a zostawiając go w dole ze szkielatami członków Dharmy.
  • 0
don't try

#86 Alinoee

Alinoee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 13.02.2009 - |11:40|

Raczej jest pewne, że po ustabilizowaniu przez Johna wheela skoki się powinny skończyć, albo chociaż zmniejszy się ich częstotliwość.
Pozdro 600

Pewnie tak, a szkoda, bo te skoki w czasie i spotykanie różnych ludzi były super:)
  • 0
I've been waiting a long time for this...

#87 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 13.02.2009 - |11:53|

Nie wydaje mi się żeby skoki dobiegły końca. Ostatni raz widzieliśmy naszą wesołą gromadę w czasie kiedy na wyspie nie było Dharmy a wcześniejsze migawki pokazywały Daniela w budowanej przez nią stacji Orchid. Chyba że przekręcenie koła przerzuciło wszystkich w czasie jeszcze jeden ostatni raz jednak jakoś ciężko mi w to uwierzyć.
  • 0
don't try

#88 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 13.02.2009 - |12:10|

Już sam nie wiem, czy rzeczywiście ekipa Danielle ześwirowała, czy to ona nie wytrzymała ciśnienia związanego z poznanymi przez kolegów faktami z życia wyspy:)

Jak dla mnie to coś lub ktoś zmieniło ich osobowość. A Danielle ześwirowała później, być może na skutek porwania Alex.

Kiedy Locke słysza te słowa "Help Me" od Jacoba??

3x20
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#89 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2009 - |12:24|

Jak dla mnie to coś lub ktoś zmieniło ich osobowość. A Danielle ześwirowała później, być może na skutek porwania Alex.

Dymek przyjmuje kształty zmarłych - to już wiemy od jakiegoś czasu.
Czy żywym może zmieniać osobowość? Czyli swego rodzaju opętanie ;)
Jeśli tak, to należałoby się zastanowić, czy Othersi nie są po prostu "Inni", bo zmienił ich Dymek. Oni są "Hostiles", ale nie jako "Agresorzy", tylko jako "Nosiciele". Zresztą tak o nich powiedziała Francuzka w sezonie 1.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#90 TróFan

TróFan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 13.02.2009 - |12:41|

@Tajemnicza_Wyspo
Z Christianem to masz trochę racji. Szczerze to ja puściłem między uszy tę jego gadkę... Z drugiej strony rola Christiana - to czym jest, kim jest, po co i dla kogo jest obecnie zupełnie nie do odgadnięcia. Można snuć 100 teorii. Akurat ta, że niby jest dymkiem jest najmniej przekonywująca.

To że Christian jest manifestacją Czarnego Dymu zostało potwierdzone przez twórców.

Źródło: http://lostpedia.wik...onster/Theories tabelka "Confirmed encounters".
  • 0
destination annihilation

#91 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2009 - |12:49|

Na niejednym forum jest kłótnia o to, co mówi Christian.
Czy mówi w: 1). imieniu Jacoba (jako jego medium), czy 2). swoim (zamierza ukręcić na wyspie coś dla siebie).
Jeśli 2). "Pozdrów mojego syna" - odnosi się do Jacka.
Jeśli 1). to??? O kogo chodzi? :P
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#92 Alinoee

Alinoee

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 146 postów

Napisano 13.02.2009 - |12:54|

@Tajemnicza_Wyspo
Z Christianem to masz trochę racji. Szczerze to ja puściłem między uszy tę jego gadkę... Z drugiej strony rola Christiana - to czym jest, kim jest, po co i dla kogo jest obecnie zupełnie nie do odgadnięcia. Można snuć 100 teorii. Akurat ta, że niby jest dymkiem jest najmniej przekonywująca.

To że Christian jest manifestacją Czarnego Dymu zostało potwierdzone przez twórców.

Źródło: http://lostpedia.wik...onster/Theories tabelka "Confirmed encounters".

Nie, nie, nic takiego nie jest tam napisane. Christian nie jest manifestacją czarnego dymu, tylko czarny dym dotychczas przybrał formę postaci, które wymienione są w tej tabeli (w tym Christiana).
  • 0
I've been waiting a long time for this...

#93 Micx

Micx

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 13.02.2009 - |12:58|

Studnia "z przeszłości" - błysk jest w momencie, gdy Locke złazi na dół. I przeskok w "czasy dzisiejsze"... Mam jakieś dziwne wrażenie, że ktoś chciał, aby Łysy przekręcił wyspę w przeszłości, w czasach gdy jeszcze nie ma Dharmy. Ale błysk temu zapobiegł, Locke spadł, łamiąc nogę. No ale musiał pojawić się Christian - wstawaj, masz kręcić. :P

Może nie zrozumiałem, ale wydaje mi się jakbyś mówił że błysk w momencie schodzenia do studni przeniósł ich do "czasów dzisiejszych". To byłaby kompletna niedorzeczność. Mam nadzieję że to tylko nieporozumienie. Po błysku, po upadku Locke'a do studni przenieśli się do czasów kiedy nie było Dharmy, nie było Orchida, więc hohoho do "niedzisiejszych". Nie powiedziane jest natomiast, czy po przekręceniu koła nie było właśnie tego owego "ostatniego flasha" który przenosi ich do czasów...no właśnie, do jakich? Wcale nie jestem taki pewien że do czasów, w których pojawił się pierwszy błysk...

Swoją drogą, jeśli chodzi o linę którą trzyma Sawyer po błysku, potwierdza się teoria że błysk przenosi osoby + rzeczy których dotykają w danym momencie.
  • 0

#94 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2009 - |13:04|

@Micx
Studnia jest z czasów, gdy nie ma jeszcze stacji "Orchidea. Łysy schodzi do studnie, jest błysk - w jaki czas się przenieśliśmy? W czasy bliższe "dzisiejszym", czy jeszcze głębiej w przeszłość.
  • 0

#95 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 13.02.2009 - |13:12|

@Micx
Studnia jest z czasów, gdy nie ma jeszcze stacji "Orchidea. Łysy schodzi do studnie, jest błysk - w jaki czas się przenieśliśmy? W czasy bliższe "dzisiejszym", czy jeszcze głębiej w przeszłość.

Jak cała grupa dochodzi do studni do Orchidea wygląda na zniszczoną więc pewnie to przyszłość, tylko co jest po błysku? Chyba przeszłość bo ruiny stacji zniknęły.

BTW. A to kółeczko jakieś takie zacięte było. :lol:
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#96 TróFan

TróFan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 13.02.2009 - |13:20|

Jeśli przyjmiemy że studnia jest tak stara jak świątynia i nasi bohaterowie teleportowali sie do czasów gdy jeszcze nie była wykopana, to znaczyłoby że nie ma też świątyni i nie ma również jeszcze ludzi którzy te konstrukcje stworzyli. Było by trochę pusto i nudno. Według mnie przenieśli się do przyszłości gdzie studnia została zniszczona i zakopana przez ludzi z Dharmy.

Użytkownik TróFan edytował ten post 13.02.2009 - |13:21|

• 0
destination annihilation

#97 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2009 - |13:22|

Kurcze, zarty zartami, ale wlaczylem ten odcinek jeszcze raz i faktycznie nie jest to ten glos co kiedys wylapal Sayid tylko tak jakby.... Hugo :)

Głos wyłapany przez Sayida należał do Russoe przecież! Ona dotarła do radiostacji i zmieniła nagrany komunikat (liczby) na własny "distress call".

Jeśli tak, to należałoby się zastanowić, czy Othersi nie są po prostu "Inni", bo zmienił ich Dymek. Oni są "Hostiles", ale nie jako "Agresorzy", tylko jako "Nosiciele". Zresztą tak o nich powiedziała Francuzka w sezonie 1.

Na litość boską, Tajemnicza_Wyspo, Ty już nawet angielskie słownictwo naginasz, aby pasowało do twoich teorii. ;)
Hostile - agresor
Host - nosiciel
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#98 TróFan

TróFan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 13.02.2009 - |13:30|

Głos wyłapany przez Sayida należał do Russoe przecież! Ona dotarła do radiostacji i zmieniła nagrany komunikat (liczby) na własny "distress call".

Zgoda ale MAF mówi o głosie wyłapanym przez francuzów (czyli o tym który był nadawany zanim go Daniela zmieniła na własny).
  • 0
destination annihilation

#99 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2009 - |13:37|

@Atlantis
Francuzka powiedziała, że to "Nosiciele" zakazili jej kompanów. Podczas powrotu od Czarnej Skały.
Nie zapominaj ponadto, że językiem ojczystym Danielle jest francuski, nie angielski.
Tak a'propos:
host + illnes = nosiciel choroby :P

Nigdzie nie jest powiedziane, że Othersi nie mogą wywodzić się z Dharmy. Zostali "zarażeni" przez Dymek, który zmienił ich osobowość, to ich wywalono poza obręb płotka, chroniącego przed Dymem. Stali się "Innymi", którzy potrafią wędrować w czasie.
Ewentualnie są to "odpadki" z jakiegoś wcześniejszego projektu. Szefostwo się zorientowało, co się dzieje, że pracownicy wariują, to się wynieśli. A "zainfekowana" grupka została...

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 13.02.2009 - |13:45|

• 0

#100 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 13.02.2009 - |13:43|

@Micx

Jak cała grupa dochodzi do studni do Orchidea wygląda na zniszczoną więc pewnie to przyszłość, tylko co jest po błysku? Chyba przeszłość bo ruiny stacji zniknęły.

Gdy grupa dochodzi do studni orchidea faktycznie istnieje i wygląda na zniszczoną, ALE nie ma tam studni! Zaraz potem następuje przeskok w czasie i sytuacja się odwraca - orchidea znika, studnia się pojawia. Stawiam na to, że to stan rzeczy sprzed zbudowania stacji przez Dharmę.
Potem następuje kolejny przeskok, w wyniku którego w miejscu studni pojawia się ziemia. Niestety z tego miejsca nie widać czy stacja już istnieje. Ja osobiście stawiam, iż jest to moment pomiędzy zasypaniem niekonserwowanej studni a zbudowaniem Orchidei. Tak więc IMO chronologia wygląda tak:

1) W zamierzchłej przeszłości powstaje tajemnicza instalacja z FDW i owym skupiskiem egzotycznej materii, wejście jest zamaskowane "wyschniętą" studnią.
2) Ponieważ nikt nie zajmuje się instalacją, szyb w wyniku działania destrukcyjnego wpływu czasu zapada się/zostaje zasypany. Możliwe też, że zostaje zablokowany celowo ("Hostiles" Alperta?)
3) Na Wyspę przybywa Dharma i odkrywa pod ziemią dziwną anomalię, zaczynają kopać celem jej zbadania. W podziemnej komorze zakładają własne laboratorium a wszystko maskują szklarnią. :)
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych