Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 098 – S05E18 – Identity

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek? (92 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek?

1. 10 (9 głosów [11.69%])

Procent z głosów: 11.69%

2. 9.5 (1 głosów [1.30%])

Procent z głosów: 1.30%

3. 9 (5 głosów [6.49%])

Procent z głosów: 6.49%

4. 8.5 (3 głosów [3.90%])

Procent z głosów: 3.90%

5. 8 (7 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

6. 7.5 (6 głosów [7.79%])

Procent z głosów: 7.79%

7. 7 (15 głosów [19.48%])

Procent z głosów: 19.48%

8. 6.5 (3 głosów [3.90%])

9. 6 (10 głosów [12.99%])

Procent z głosów: 12.99%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (5 głosów [6.49%])

Procent z głosów: 6.49%

12. 4.5 (2 głosów [2.60%])

Procent z głosów: 2.60%

13. 4 (2 głosów [2.60%])

14. 3.5 (2 głosów [2.60%])

15. 3 (2 głosów [2.60%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [2.60%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (3 głosów [3.90%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 16.12.2008 - |23:59|

1)samego istnienia kata;
2)"czarnej kominiarki"(w ogóle dlaczego nie np. żółtej czy zielonej; w Korei np. kolor biały kojarzony jest ze śmiercią, a przecież to ta sama planeta i nawet jakieś kontakty były między różnymi cywilizacjami na przestrzeni wieków, podróżnicy, misjonarze etc.; jak więc różnie mogło by to wyglądać w innej galaktyce, ale zrobili to na "amerykańskiewyobrażeniekatazśredniowiecznejEuropy" i o to się pluje);
3)pieńka(a czemuż nie stołu; np.kładli by skazanego, a kat podcinałby gardło)

w tym sensie wydało mi się to bzdurą;

inwe, nie sposob sie z Toba nie zgodzic, ale problem tkwi w tym, ze kat z otoczka nie jest bugiem lub uproszczeniem tego kalibru, zeby jakos specjanie zwracac na niego uwage. Ja osobiscie po prostu tego kata lyknalem bez jakiegos wiekszego zastanowienia ani zbulwersowania. Powiem szczerze, ze SG-1/SGA przyzwyczaily mnie do takiego traktowania szeroko rozumianego realizmu, ze nie zrobilo to na mnie wiekszego wrazenia.
Jesli by sie przejmowac takimi pierdołami jak ten kat, to moznaby swobodnie skasowac SG-1 i SGA. Sam pomysl, ze Wraith i Iratusy maja DNA, albo Goauld'owie pamiec genetyczna - lepiej nie mowic. Czym jest przy tym jeden kat... Ale zgadzam sie - scenarzysci sie w tym przypdaku nie popisali.
A tak w ogole, to jakiego rodzaju egzekucji bys nie wymyslil, to i tak zawsze mozna byc pewnym, ze zostal on wynaleziony dawno temu.

Użytkownik graffi edytował ten post 17.12.2008 - |00:01|

• 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#82 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 17.12.2008 - |14:42|

Odcinek dobry 8/10

+ Nawiązanie do SG-1 z tą maszyną
+ Neeva Casol czy jakoś tak
+ Scena kiedy Rodney na końcu proponuje Keller przejażdżkę

No to czas na przerwę, święta, prezenty i potem nowy rok i ostatnie odcinki SGA wypada tylko życzyć sobie i wam aby te odcinki i film były wspaniałe, potem pozostanie tylko SGU.
  • 0

#83 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.12.2008 - |17:55|

Odcinek jak to zapychacz, nudny - znów doktor Keller - bleee, ona jest gorsza niż Teyla.....
Dawn Llivieri - ołe jes!!! Takie niunie powinny grać częściej, a nie wybierają jakieś aktorki który niby mają być "seksi" a raczej tylko udają, i to wygląda trochę sztucznie - nie taką rolę pełnią... enyłej, de gustibus..... wiec to IMHO tylko.
Atlantis kończy trochę bezpłciowo - albo film będzie mocny i z jajem - albo to wszystko niech już się skończy, niech pozostaną dobre wspomnienia - lepsze to niż niesmak.
  • 0
Dołączona grafika

#84 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 17.12.2008 - |20:52|

Odcinek jak to zapychacz, nudny - znów doktor Keller - bleee, ona jest gorsza niż Teyla....

Nareszcie ktoś to powiedział. W dodatku mała histeryczka...
Wracając do wcześniejszej dyskusji czy urządzenie pradawnych to to samo urządzenie co w 9 sezionie SG1 czy może jakieś z wgranym nowszym softem - pragnę zauważyć, że ziemianie musieli uciec się do niezłej sztuczki by zniszczyć urządzenie. Tu - wystarczył strzał z broni Ronona! Co oczywiście kolejny przykład różnicy pomiędzy SG1 a SGA.

Powtórzę (dla siebie bardziej) - nie żal mi SGA, żal mi dra McKaya :(
  • 0

#85 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 18.12.2008 - |09:35|

Wracając do wcześniejszej dyskusji czy urządzenie pradawnych to to samo urządzenie co w 9 sezionie SG1 czy może jakieś z wgranym nowszym softem - pragnę zauważyć, że ziemianie musieli uciec się do niezłej sztuczki by zniszczyć urządzenie. Tu - wystarczył strzał z broni Ronona! Co oczywiście kolejny przykład różnicy pomiędzy SG1 a SGA.

SG-1 9x19; strzał ze staffa Ori; broń Ronona->broń energetyczna, staff Ori->broń energetyczna;

Użytkownik inwe edytował ten post 18.12.2008 - |09:37|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#86 dark.raven

dark.raven

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 93 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.12.2008 - |12:55|

A mnie sie wydaje, ze dr Keller w sam raz pasuje do Rodneya. Z taka aktorka jak ta grająca Neeve watek Jennifer-Rodney nie trzymalby sie kupy.

PS. Moze mnnie ktos oswiecic skad wział sie Beckett?? O ile pamietam to nei żył, potem była jakas akcja z klonem, ktory też umierał.
  • 0
znana obecnie jako ladyhawke

#87 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 18.12.2008 - |14:07|

PS. Moze mnnie ktos oswiecic skad wział sie Beckett?? O ile pamietam to nei żył, potem była jakas akcja z klonem, ktory też umierał.

Chyba przegapiłeś pół sezonu. ;) Klona wyleczyli, teraz ma się dobrze i czasem się pojawia na Atlantis.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#88 Grandmowes

Grandmowes

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 19.12.2008 - |23:30|

Szkoda że Atlantis się już kończy :/ Co do odcinka ta ja lubie dr Keller wiec dla mnie odcinek spox :) W ogóle ja ślepo jestem zapatrzony w Stargate i mnie zapychacze nie odstraszają. Uważam że akcja z tym urządzeniem była lepsza w tym odcinku Atlantisa niż podobnie sie działo z Danielem i Valą w SG-1.
  • 0
1. Supernatural, Lost
2. Stargate SG1, Stargate Atlantis
3. Prison Break, Dexter, Californication, Heroes
4. How I met your mother, The Big Bang Theory
5. inne.....

#89 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 22.01.2009 - |13:57|

Epizod bardzo słaby.Choć tego się spodziewałem iż taki będą to tzw.zapchaj dziury,aby tylko dojść do 20 odcinka sezonu.
Jedynym plusem jest występ pięknej nieznajomej.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#90 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 24.01.2009 - |21:20|

Podobał mi się ten odcinek, choć oczywiście podobnego typu zdarzały się w SG-1 i SGA, przez co nowatorski niebył, a także miał pewne negatywne strony. Ale mimo to oglądało się go całkiem przyjemnie:)

Ocena: 7,5

PLUSY:

+ miłe nawiązanie do Stargate SG-1 w kontekście urządzenia Pradawnych i historii Jacksona i Vali.
+ plus za interesujący początek odcinka - dezorientacja o co tutaj chodzi, dziwne zachowanie dziwnej panienki a potem mocny cios w Radka i jego widok jak się wykrwawia
+ plus za śliczną Dawn Olivieri w roli pani Casol; fajna postać i w dodatku z przyjemnością się na nią patrzy:)
+ mały plusik za zwrot Shepparda w kierunku Ronona: "No dobra, Chewie. Szukaj śladów."

MINUSY:

- brak jakiś nowych ciekawych faktów odnośnie historii, kultury, cywilizacji, Pradawnych itp. A przydałoby się np. rozwinięcie kwestii tego urządzenia czy też w jakimś szerszym kontekście pokazać grupę tych złodziei na czele z panią Casol
- niewiem czemu dokładnie, ale trochę irytowało mnie zachowanie dr Keller w więzieniu a potem gdy przebywała z dwojką złodziei (np. w jaskinii).
- głowa Keller na pieńku w oczekiwaniu na jej ścięcie, kat unosi topór i dosłownie w ostatnim momencie przychodzi wybawienie i kat nie ścina głowy. Ach, drażnią mnie takie sceny. Takie budowaie sztucznego napięcia, sztucznego - bo wiadomo że i tak nic się nie stanie Jennifer i wiadomo że pomoc nadejdzie :/
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#91 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 24.09.2009 - |13:09|

Całkiem nieźle. Po początku spodziewałem się jednak czegoś gorszego, a tutaj całkiem niezłe nawiązanie do jednego z odcinków SG-1. Oczywiście wioska, lasy to wszystko już do znudzenia było, ale jednak akcja odcinka trochę przyćmiewa tą wtórność jeśli chodzi o scenografię.

Ocena: 8/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#92 igut214

igut214

Kapral

• Użytkownik
  • 244 postów
  • MiastoKraków

Napisano 04.12.2009 - |19:18|

20 minuta jak gadaja jak jennifer uruchomiala to urzadzenie do komunikacji nie posiadajac genu pradawnych, to mi tak zaswiecilo w glowie, a moze nasza pani doktor bedzie miala dziecko <rotfl>, dzieki czemu udalo jej sie uruchomic to urzadzenie :)

halo ! urządzenie było już wcześniej uruchomione przez , któregoś z naukowców , który posiadał gen starożytnych . przecież Rodney wyraźnie nam o tym powiedział :angry: !

Szkoda że Atlantis się już kończy :/ Co do odcinka ta ja lubie dr Keller wiec dla mnie odcinek spox :) W ogóle ja ślepo jestem zapatrzony w Stargate i mnie zapychacze nie odstraszają. Uważam że akcja z tym urządzeniem była lepsza w tym odcinku Atlantisa niż podobnie sie działo z Danielem i Valą w SG-1.

Tez jestem ślepo zapatrzona w Stargate i odcinki zapychacze mnie nie odstraszają . ja wręcz lubię zapychacze ;) . nie wszyscy muszą się ze mną zgadzać , ale ja lubię zapychacze i koniec i kropka :P !!!!!!!!!!!

:P :P
uwielbiam dr.Keller :lol: :lol: :lol: B) B) B)
  • 0
"Tęsknię za lasem, uświadomił sobie Leiard. Tęsknię za życiem w spokoju. Za sercem i umysłem, których nie drąży zamęt. Za bezpieczeństwem" -- ("Kapłanka w bieli" - str. 363).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych