Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przewodnik amazon.com, co.uk

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
267 odpowiedzi w tym temacie

#81 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.11.2009 - |16:39|

Amazon nie wymaga, ale BZWBK najwyraźniej tak.

Jak widzę na zdjęciach, to są kart VISA, a jak pisze na wiki:

Jednak nie wszystkie sklepy będą tego wymagały, ponieważ organizacja VISA jedynie zaleca, ale nie wymaga, aby kod ten był sprawdzany.

Więc jest to bardzo dziwna sytuacja. Ciężko będzie, by Amazon mógł podać ten kod do autoryzacji, skoro nie mają nawet pola na jego wpisanie.

Użytkownik Toudi edytował ten post 26.11.2009 - |16:41|

#82 Dontlk

Dontlk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.11.2009 - |16:43|

Ale jeżeli ten kod nie jest w ogóle potrzebny, to w czym jest w takim razie problem?
  • 0

#83 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.11.2009 - |16:50|

Dontlk i to jest właściwe pytanie.

#84 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.11.2009 - |16:53|

Problem jest w bezsensownych wymaganiach wydającego kartę.

Poza tym dla własnej pewności sprawdź czy jak się rejestrowałeś w amazonie to poprawnie WSZĘDZIE wpisałeś KAŻDĄ cyferkę.
Wiem, może to i głupie ale ludzka rzecz się mylić i być może gdzieś się walnąłeś i stąd się biorą problemy.
Drugie podejście to anuluj całkowicie swoje dotychczasowe zamówienie i zrób je od nowa i zobacz jak teraz po kilku dniach sprawa wygląda.
Trzecie podejście to sprawdzałeś na swoim koncie tej karty czy w operacjach-historii coś Ci się pojawiło. Tzn, czy masz jaką blokadę kwoty, cokolwiek świadczącego, że amazonowi udało się "połączyć" z Twoim kontem ?
Czwarte podejście spróbuj zrobić zakupy na angielskim amazonie i czy tam również będą problemy tak jak na amerykańskim.

Trzeba popróbować może coś z tego w końcu zaskoczy.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#85 Dontlk

Dontlk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.11.2009 - |17:20|

Może to i głupie pytanie, ale czy może mieć znaczenie różnica adresów w sklepie i na karcie (polskie znaki, Warsaw zamiast Warszawa)?
  • 0

#86 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.11.2009 - |17:32|

Tak może mieć.
Zresztą zmień i zobacz jak teraz to zadziała.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#87 Dontlk

Dontlk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.11.2009 - |18:39|

Ponowne złożenie zamówienia i zmiana na polski adres nic nie dały.
Spróbuję zamówić w innym sklepie.

Użytkownik Dontlk edytował ten post 26.11.2009 - |18:57|

• 0

#88 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 26.11.2009 - |18:53|

Przy dodawaniu opcji płatności "billing address" musi się dokładnie zgadzać z tym przypisanym do karty w banku, więc nie ma mowy o akcjach typu Warsaw zamiast Warszawa... musi być Warszawa... ale z doświadczenia wiem, że amazon ma problemy z interpretowaniem naszych polskich znaków... może spróbuj jeszcze zmienić na wersję bez znaków PL, może bankowi krzaki przeszkadzają...

Chociaż tu biku może pomóc - Bik, masz nazwisko wpisane normalnie przez Ż, czy masz Z w billing address??

jednym słowem kaszana :/

Użytkownik SliderOh edytował ten post 26.11.2009 - |18:54|

• 0
Dołączona grafika

#89 Dontlk

Dontlk

Szeregowy

• Użytkownik
  • 69 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 26.11.2009 - |19:01|

Przy dodawaniu opcji płatności "billing address" musi się dokładnie zgadzać z tym przypisanym do karty w banku, więc nie ma mowy o akcjach typu Warsaw zamiast Warszawa... musi być Warszawa... ale z doświadczenia wiem, że amazon ma problemy z interpretowaniem naszych polskich znaków... może spróbuj jeszcze zmienić na wersję bez znaków PL, może bankowi krzaki przeszkadzają...

Próbowałem i tak i tak, bez rezultatów.
Złożyłem zamówienie w innym sklepie (tym razem z opcją CVV2), ale nadal mam ten sam problem.
Dzwoniłem na infolinię, nikt nic nie wie, mają dzwonić jutro z banku.
Będę informował na bieżąco, bo opcja z taką kartą jako alternatywa do kredytowej jest ciekawa i może się komuś przydać.

Użytkownik Dontlk edytował ten post 26.11.2009 - |19:03|

• 0

#90 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 26.11.2009 - |19:03|

Kiedy używałem karty od matki, to miałem Małgorzata przez ł wpisane i nie było żadnych problemów. Co więcj, jest poprawnie wyświetlana.

#91 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 26.11.2009 - |19:10|

ja akurat w moim adresie nie mam min, ale jak robiłam zamówienia dla ludzi, to różne krzaki widywałam... może już poprawili... istotne jest to, że znaki PL najwyraźniej nie mają nic do rzeczy :/
  • 0
Dołączona grafika

#92 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.11.2009 - |19:24|

Chociaż tu biku może pomóc - Bik, masz nazwisko wpisane normalnie przez Ż, czy masz Z w billing address??

Mimo, że na swojej karcie mam oczywiście przez "Ż" to w amazonie wpisałem "Z" i też działa i nie ma problemów.
Zresztą wszędzie na anglojęzycznych stronach wpisuję "Z" bo przynajmniej mam pewność ,że im krzaczki nie wyskoczą. ;)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#93 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 26.11.2009 - |19:57|

ok, Mastercardy debetowe od mBanku nie lubią się z amazonem... czyli te zakupy w internecie to nie wiem do czego się odnoszą... pozostają więc karty kredytowe i wirtualne :)
  • 0
Dołączona grafika

#94 skippi

skippi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 28.11.2009 - |00:26|

witam
skoro mowa o zakupach na amazonie.co.uk, mam pytanie do tych którzy robili już tam zakupy - czy dostaje się z przesyłką jakiś rachunek? fakturę?
i czy jest na nim nr VAT UE? tzn jeśli chodzi o brytyjski nr to wyglada on przykładowo albo tak: GB 123456789 (dziewięć cyfr), albo GB 123456789012 (dwanaście cyfr).
Dziękuje za odpowiedź!
  • 0

#95 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.11.2009 - |13:48|

do każdego zamówienia dołączany jest rachunek, dodatkowo w historii zamówień zawsze można sobie wydrukować invoice... w przypadku amerykańskiego amazonka, to nie jestem pewna, ale raczej nie ma żadnych numerów VAT, jest dopisek, że to nie jest faktura VAT (chwilowo nie mam żadnego kwitka, sprawdzę, jak przyjdzie zamówienie)

natomiast mam zachowany kwitek z brytyjskiego amazona na Windę... poniżej link do foty... sam poszukaj :D

http://i47.tinypic.com/353a93l.jpg

Użytkownik SliderOh edytował ten post 28.11.2009 - |13:50|

• 0
Dołączona grafika

#96 skippi

skippi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 29.11.2009 - |14:24|

Dziękuję!
Choć przyznam, że tego się nie spodziewałem.
Na dole jest VAT number, ale... polski (PL...) :mellow:
Dzięki google widziałem że jest nr VAT luxemburski, brytyjski, ale że jest polski?!
Nie wiem co mam o tym myśleć ;)
  • 0

#97 Benson

Benson

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 30.11.2009 - |21:33|

Jedna sprawa mnie zastanawia w brytyjskim Amazonie. Gdy wchodzę do mojego koszyka 5 towarów kosztuje łącznie Ł71,62. A gdy składam zamówienie, to te same towary kosztują Ł75,99 (plus wysyłka). Np. Friends w koszyku 39,68, a Friends w kasie 42,10. Wiem, że różnica niewielka, ale ciekawi mnie skąd się wzięła - może nie zaznaczam/odznaczam czegoś podczas procesu zamawiania?
  • 0

#98 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 30.11.2009 - |21:48|

Nie, Benson, wszystko robisz prawidłowo :D już chyba pisaliśmy o tym, nie wiem jak oni to liczą, dodają, potem odejmują... zawsze jest tak, że po włożeniu towaru do koszyka jego cena idzie do góry, są to zazwyczaj niewielkie różnice, ale jednak...
  • 0
Dołączona grafika

#99 OmegaRED

OmegaRED

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 28.12.2009 - |22:29|

Witam, mam parę pytań odnośnie zakupów w amazon.co.uk. Przeczytałem, poradnik zamieszczony w tym temacie ale mam jeszcze kilka wątpliwości.

Chciałem zamówić SG-1 Complete Series pakiet składa się z ponad 50 DVD i mam pytanie odnośnie kosztów przesyłki w tabeli opłat napisane jest że dla standard delivery cena za dvd (per item) to 1.49Ł i per delivery to 2.09Ł i teraz czy oni policzą mi to 1.49Ł tylko raz czy razy ilość płyt DVD w zestawie czyli x50. Chciałem się jeszcze zapytać jak sprawa wygląda z przesyłką, czy jest ona realizowana za pośrednictwem Poczty Polskiej w standardowej formie czy może jest to przesyłka priorytetowa. Czy często zdarza się że Poczta gubi paczki z Amazonu i ewentualnie jak potem dochodzić swoich praw (bo pieniądze schodzą z karty od razu w momencie realizacji zamówienia, a jak paczka nie dojdzie to co wtedy?).

I jeszcze mama pytanie o przewalutowanie transakcji (jak wiadomo amazon.co.uk ma ceny w GBP wobec tego czy przy zakupie bank najpierw przelicza to na dolary amerykańskie dla kart Visa lub euro dla kart Mastercard i potem na złotówki czy od razu z funtów na złotówki?

Pozdrowienia,
OmegaRED
  • 0

#100 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.12.2009 - |23:07|

Kurcze już nie pamiętam dokładnie jak ja to miałem w wypadku Complete Farscape.
-- W wypadku takich dużych przesyłek na pewno Ci nie policzą "za każdą" płytkę tylko zbiorczo na zasadzie nazwijmy to kilogramów. Czyli typu, że przesłanie takiej "dużej" przesyłki wyjdzie np nie standardowe 9 funtów tylko np 17.
-- Jeśli chodzi o przesłanie to tak na prawdę wszystkie duże czyli coś więcej niż 2 płytki na terenie Europy przechodzi przez Deutsche Post World Net znane pod nazwą DHL ;). Raczej rzadko zdarza się, że coś ginie , jak już to prędzej o ile w ogóle zostaje coś uszkodzone czyli najczęściej plastik w pudełku. Natomiast te zwykłe czyli mniejsze przesyłki to na terenie Polski przechodzą przez Pocztę i tego się nie przeskoczy.
- Jeśli chodzi o formy-kolejności przewalutowania to na to pytanie odpowie Ci tylko Twój bank. Zależy jaką walutę masz ustaloną dla swojej karty - euro, dolce, funty.

A tak aby się przekonać na 100% jaka kwota Ci wyjdzie za to zamówienie w funtach to musisz zrobić to co już wielokrotnie pisaliśmy.
Zrobić zamówienie prawie do końca i na końcu go nie akceptować tylko zobaczyć jaka wyszła kwota z towarem+VAT+przesłanie i ewentualnie jeśli nie jesteśmy z niej zadowoleni czy przygotowani to anulować , to nic nie kosztuje.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych