Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Mentalist

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#81 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 14.10.2009 - |21:20|

Na razie w tych klimatach bezkonkurencyjne jest Medium z dużą dawką pozytywnej energii, bez bezczelnego kalkowania każdego epizodu. Postacie są żywe, rozwijają się.

Także druga pozycja NBC czyli Life była na wysokim poziomie jak na dużą stację.

Natomiast relacje między ludzkie w Mentalist przypominają mi Smallville czyli pocałunek po 2 sezonach a w łóżku w 4.
Są drętwi, aseksualni a i tak praktycznie nic o ich życiu osobistym nie wiemy.

TNT nawet zrobiła ostatnio bardzo dobry dramat policyjny z 1 odcinkową fabułą, Dark Blue.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#82 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 15.10.2009 - |08:58|

Ale Medium jest paranaukowe, mnie to odstręcza, nie podzielam amerykańskiej wiary w zabobony, wolę coś inteligentniejszego. Mentalist jest wzorowany trochę na Derrenie Brownie, przeciwniku wszelkich szarlatanów, wróżbitów, bioenergoterapeutów i innych takich. ;)
  • 0
http://magory.net - moja strona

#83 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 15.10.2009 - |20:45|

Mentalista też jest poniekąd paranaukowy. Czy spotkałeś się z człowiekiem tak genialnym jak Patrick Jane? Czy słyszałeś w ogóle o człowieku, który z taką łatwością manipuluje ludźmi, odczytuje ich intencje i zamiary? Mi nigdy nie było dane zaznać tej... przyjemności.
  • 0
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#84 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 16.10.2009 - |08:11|

Mentalista też jest poniekąd paranaukowy.

Nie jest. I to jest dobre.

Czy spotkałeś się z człowiekiem tak genialnym jak Patrick Jane? Czy słyszałeś w ogóle o człowieku, który z taką łatwością manipuluje ludźmi, odczytuje ich intencje i zamiary? Mi nigdy nie było dane zaznać tej... przyjemności.

Tak. Derren Brown. Polecam jego książki. Filmy także (ale tutaj ostrożnie, bo jak sam mówi czasem w nich oszukuje, żeby było bardziej widowiskowo).

Wiele technik używanych przez Patricka Jane jest używana przez Derrena z powodzeniem. I nie jest jedyną osobą, która ich używa. Nie są to też rzeczy skomplikowane. Można się ich nauczyć samemu.

Oglądanie Mentalisty jest większą przyjemnością, kiedy poczyta się i zobaczy Derrena Browna w akcji - widać wtedy w jaki sposób Jane robi swoje sztuczki (chociażby z prowadzeniem osoby za ręce, by pokazała mu nieświadomie miejsce ukrycia przedmiotu).

Derren Brown jest przeciwnikiem paranauki, szarlatanów, manipulatorów, jasnowidzów itp. Pokazuje w swoich filmach, że umiejętności, które wydają się nadprzyrodzone w rzeczywistości są albo sprawną techniką manipulacji, hipnozy, uważnej obserwacji albo zwykłym oszustwem.

Zapomniałem, że nie wszyscy oglądający Mentalistę znają Derrena Browna.
Tu jest trochę o używanych przez niego technikach:
http://en.wikipedia....n_Brown#Methods

Użytkownik Magnes edytował ten post 16.10.2009 - |08:20|

• 0

#85 Jara71

Jara71

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów
  • Miasto71

Napisano 21.10.2009 - |10:47|

2x03 Całkiem nie zły :) Nawet mi się podobał, tylko Jane jakby mniej się uśmiecha ;)
  • 0

#86 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 08.11.2009 - |17:44|

Jeszcze nie obejrzałem żadnego odcinka 2 sezonu, ale mam małe pytanie, czy była jakaś nowa historyjka związana z Red Johnem ?
  • 0

#87 Berith

Berith

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 09.11.2009 - |11:55|

Chyba zaczynam myśleć jak Jane (czyt. jak scenarzyści), bo odpowiedzi z 2x06 były dla mnie w pełni oczywiste. Podobnie jak i cały rozwój wypadków. Oczywistości są jednak dobre.
7/10
  • 0
10 Battlestar Galactica, Californication, Supernatural
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island

#88 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 09.11.2009 - |18:10|

Jeszcze nie obejrzałem żadnego odcinka 2 sezonu, ale mam małe pytanie, czy była jakaś nowa historyjka związana z Red Johnem ?

Jako tako odcinka o Red Johnie nie było. Przewija się jednak ten wątek niemal w każdym odcinku, jednak nie bezpośrednio. Sam zobaczysz, nie chce spoilerować.

Co do ostatniego epa to Patrick Jane Prison Break genialny :) Choć sama sprawa do rozwiązania już taka interesująca nie była :)
  • 0

#89 AndrevLG

AndrevLG

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 09.11.2009 - |19:19|

Skończyłem odcinek z bananem na ustach. Fajne są relacje Jane z Lisbon. Irytujące dla niej musi być to ze on ja tak dobrze rozkminia.
Czekam na odcinek z Red Johnym.
  • 0

#90 anahella

anahella

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 10.11.2009 - |19:43|

Serial dostał ode mnie carte blanche, ale nie polubiłam go za bardzo. Teoretycznie niczego mu nie brakuje ale...
No właśnie mam trochę "ale"
1. Agentka Lisbon - totalnie bezpłciowa. Jakaś tak zamknięta w sobie bez powodu. Nie wiem, ale nawet gdy się uśmiecha wygląda jakby się krzywiła.
2. Główny bohater. Wszystko fajnie, tylko dlaczego zawsze ma przyklejony do ust uśmieszek, w niektórych sytuacjach wydający się nie na miejscu?
3. Postać Red Johna - za mało go. Twórcy seriali przyzwyczaili nas, że ściganie seryjnych morderców to ciężka orka. Jak na razie nie ma na czym orać.
4. Zagadki są bardzo przewidywalne, jak ktoś powyżej napisał. W sumie prawie do co minuty można przewidzieć pojawienie się prawdziwego mordercy na ekranie.
  • 0

#91 Jara71

Jara71

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów
  • Miasto71

Napisano 16.11.2009 - |20:00|

Spoiler

• 0

#92 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 22.11.2009 - |23:12|

2x08

No, no nieźle się porobiło w świecie Mentalisty po tym odcinku.
Red John powraca i to jakże spektakularnie odrazu mordując całą drużynę Bosco i jego samego.
Tym samym Lisbon i Jane ponownie wracają jako główni spece do śledztwa RJ.
A po tym co zrobił w tym odcinku to już nie tylko Jane ma z nim osobiście na pieńku i chce go dorwać.
Po kilku odcinkach "zastoju", schematu i względnego spokoju ostro ruszyli świat tego serialu.
I szkoda, że dodatkowo ich szef odszedł na emeryturę.
Aż w sumie mnie ciekawi co będzie w następnym odcinku.

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#93 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 23.11.2009 - |09:21|

Mnie zapewniają dobrą zabawę ostatnio rozważania, czy Jane może być Red Johnem. Oglądałem ten odcinek pod tym kątem i pewności, że NIE JEST nie mam.
Oczywiście to zabawa tylko, bo gdyby Jane był Red Johnem, serial zakończyłby się pewnie jego samobójstwem, a widzowie zabiliby scenarzystów. ;)
Z drugiej strony twarz morderczyni się rozjaśniła tuż przed tym zanim została odtruta, więc można podejrzewać, że Red John zabił ją osobiście - a w tym czasie Jane był zajęty.

Oczywiście jest jeszcze oklepana możliwość, że Red John to brat Jane'a. :)
  • 0

#94 sis

sis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 23.11.2009 - |20:47|

Oczywiście jest jeszcze oklepana możliwość, że Red John to brat Jane'a

I miałoby być tak samo jak u Dexia? ;)

Użytkownik sis edytował ten post 23.11.2009 - |22:02|

• 0

#95 AndrevLG

AndrevLG

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 23.11.2009 - |22:59|

Jestem w szoku jak miło i przyjemnie mi się ogląda ten serial.

Troszke dziwna sprawa z Boscco. Specjalista z medycyny nie jestem, ale 5s House, i tam nikt nigdy nie wpadł na pomysł ze powodem stanu krytycznego może być duża utrata krwi. Jakas szybka transfuzja nie wchodziła w rachubę?

Mocne uderzenie z Red Johnym.
  • 0

#96 Daria

Daria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 25.11.2009 - |18:27|

2x07,2x08

Jestem pozytywnie zaskoczona. Już myślałam, że Mentalista będzie lekkim, ale niegłupim serialem do oglądania w razie zmęczenia czymś cięższym, a tu BACH.. Red John is back! A dopiero co ekipa Bosco polubiła się z naszymi policjantami. Mam nadzieję, że nie będzie teraz paroodcinkowej przerwy, w trakcie której zapomnimy o istnieniu seryjnego mordercy.
  • 0

#97 Jara71

Jara71

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów
  • Miasto71

Napisano 02.12.2009 - |22:01|

Śmierć Bossco była taka naciągana, mogli już go uśmiercić z powodu kiepskiego stanu po postrzale, w sensie za duże obrażenia niż utrata krwi. Housem nie jestem, ale mało realistycznie wyszło.
  • 0

#98 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 03.12.2009 - |08:36|

Śmierć Bossco była taka naciągana, mogli już go uśmiercić z powodu kiepskiego stanu po postrzale, w sensie za duże obrażenia niż utrata krwi. Housem nie jestem, ale mało realistycznie wyszło.

No właśnie, lekarzem nie jesteś. Na zagranicznych forach piszą, że to jak najbardziej możliwe i się zdarza.
Tutaj pytanie do lekarzy i odpowiedzi: http://www.disboards....php?p=34414063
  • 0

#99 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 04.12.2009 - |20:35|

2x8

Odcinek z Red Johnem dobry, ale daleko mu do finału 1 sezonu. 8/10
  • 0

#100 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 21.05.2010 - |19:17|

2x23 zastanawiający. Upadła moja robocza teoria (traktowana przeze mnie z przymrużeniem oka zresztą), że Red Johnem jest sam Patrick. Teoretycznie może nim być Kristina, bardzo ją o to podejrzewałem, ale głos Red Johna był niemal na pewno męski.
Co to za pokój/cela na końcu? Bo nie zrozumiałem tej sceny. To chyba nie mieszkanie Patricka? :unsure:

Użytkownik Magnes edytował ten post 21.05.2010 - |19:20|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych