The Mentalist
Napisano 14.10.2009 - |21:20|
Także druga pozycja NBC czyli Life była na wysokim poziomie jak na dużą stację.
Natomiast relacje między ludzkie w Mentalist przypominają mi Smallville czyli pocałunek po 2 sezonach a w łóżku w 4.
Są drętwi, aseksualni a i tak praktycznie nic o ich życiu osobistym nie wiemy.
TNT nawet zrobiła ostatnio bardzo dobry dramat policyjny z 1 odcinkową fabułą, Dark Blue.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 15.10.2009 - |08:58|
Napisano 15.10.2009 - |20:45|
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island
Napisano 16.10.2009 - |08:11|
Mentalista też jest poniekąd paranaukowy.
Nie jest. I to jest dobre.
Czy spotkałeś się z człowiekiem tak genialnym jak Patrick Jane? Czy słyszałeś w ogóle o człowieku, który z taką łatwością manipuluje ludźmi, odczytuje ich intencje i zamiary? Mi nigdy nie było dane zaznać tej... przyjemności.
Tak. Derren Brown. Polecam jego książki. Filmy także (ale tutaj ostrożnie, bo jak sam mówi czasem w nich oszukuje, żeby było bardziej widowiskowo).
Wiele technik używanych przez Patricka Jane jest używana przez Derrena z powodzeniem. I nie jest jedyną osobą, która ich używa. Nie są to też rzeczy skomplikowane. Można się ich nauczyć samemu.
Oglądanie Mentalisty jest większą przyjemnością, kiedy poczyta się i zobaczy Derrena Browna w akcji - widać wtedy w jaki sposób Jane robi swoje sztuczki (chociażby z prowadzeniem osoby za ręce, by pokazała mu nieświadomie miejsce ukrycia przedmiotu).
Derren Brown jest przeciwnikiem paranauki, szarlatanów, manipulatorów, jasnowidzów itp. Pokazuje w swoich filmach, że umiejętności, które wydają się nadprzyrodzone w rzeczywistości są albo sprawną techniką manipulacji, hipnozy, uważnej obserwacji albo zwykłym oszustwem.
Zapomniałem, że nie wszyscy oglądający Mentalistę znają Derrena Browna.
Tu jest trochę o używanych przez niego technikach:
http://en.wikipedia....n_Brown#Methods
Użytkownik Magnes edytował ten post 16.10.2009 - |08:20|
Napisano 21.10.2009 - |10:47|
Gość_Lowrey23_*
Napisano 08.11.2009 - |17:44|
Napisano 09.11.2009 - |11:55|
7/10
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island
Napisano 09.11.2009 - |18:10|
Jako tako odcinka o Red Johnie nie było. Przewija się jednak ten wątek niemal w każdym odcinku, jednak nie bezpośrednio. Sam zobaczysz, nie chce spoilerować.Jeszcze nie obejrzałem żadnego odcinka 2 sezonu, ale mam małe pytanie, czy była jakaś nowa historyjka związana z Red Johnem ?
Co do ostatniego epa to Patrick Jane Prison Break genialny
Napisano 09.11.2009 - |19:19|
Czekam na odcinek z Red Johnym.
Napisano 10.11.2009 - |19:43|
No właśnie mam trochę "ale"
1. Agentka Lisbon - totalnie bezpłciowa. Jakaś tak zamknięta w sobie bez powodu. Nie wiem, ale nawet gdy się uśmiecha wygląda jakby się krzywiła.
2. Główny bohater. Wszystko fajnie, tylko dlaczego zawsze ma przyklejony do ust uśmieszek, w niektórych sytuacjach wydający się nie na miejscu?
3. Postać Red Johna - za mało go. Twórcy seriali przyzwyczaili nas, że ściganie seryjnych morderców to ciężka orka. Jak na razie nie ma na czym orać.
4. Zagadki są bardzo przewidywalne, jak ktoś powyżej napisał. W sumie prawie do co minuty można przewidzieć pojawienie się prawdziwego mordercy na ekranie.
Napisano 16.11.2009 - |20:00|
Napisano 22.11.2009 - |23:12|
No, no nieźle się porobiło w świecie Mentalisty po tym odcinku.
Red John powraca i to jakże spektakularnie odrazu mordując całą drużynę Bosco i jego samego.
Tym samym Lisbon i Jane ponownie wracają jako główni spece do śledztwa RJ.
A po tym co zrobił w tym odcinku to już nie tylko Jane ma z nim osobiście na pieńku i chce go dorwać.
Po kilku odcinkach "zastoju", schematu i względnego spokoju ostro ruszyli świat tego serialu.
I szkoda, że dodatkowo ich szef odszedł na emeryturę.
Aż w sumie mnie ciekawi co będzie w następnym odcinku.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 23.11.2009 - |09:21|
Oczywiście to zabawa tylko, bo gdyby Jane był Red Johnem, serial zakończyłby się pewnie jego samobójstwem, a widzowie zabiliby scenarzystów.
Z drugiej strony twarz morderczyni się rozjaśniła tuż przed tym zanim została odtruta, więc można podejrzewać, że Red John zabił ją osobiście - a w tym czasie Jane był zajęty.
Oczywiście jest jeszcze oklepana możliwość, że Red John to brat Jane'a.
Napisano 23.11.2009 - |20:47|
I miałoby być tak samo jak u Dexia?Oczywiście jest jeszcze oklepana możliwość, że Red John to brat Jane'a
Użytkownik sis edytował ten post 23.11.2009 - |22:02|
Napisano 23.11.2009 - |22:59|
Troszke dziwna sprawa z Boscco. Specjalista z medycyny nie jestem, ale 5s House, i tam nikt nigdy nie wpadł na pomysł ze powodem stanu krytycznego może być duża utrata krwi. Jakas szybka transfuzja nie wchodziła w rachubę?
Mocne uderzenie z Red Johnym.
Napisano 25.11.2009 - |18:27|
Jestem pozytywnie zaskoczona. Już myślałam, że Mentalista będzie lekkim, ale niegłupim serialem do oglądania w razie zmęczenia czymś cięższym, a tu BACH.. Red John is back! A dopiero co ekipa Bosco polubiła się z naszymi policjantami. Mam nadzieję, że nie będzie teraz paroodcinkowej przerwy, w trakcie której zapomnimy o istnieniu seryjnego mordercy.
Napisano 02.12.2009 - |22:01|
Napisano 03.12.2009 - |08:36|
Śmierć Bossco była taka naciągana, mogli już go uśmiercić z powodu kiepskiego stanu po postrzale, w sensie za duże obrażenia niż utrata krwi. Housem nie jestem, ale mało realistycznie wyszło.
No właśnie, lekarzem nie jesteś. Na zagranicznych forach piszą, że to jak najbardziej możliwe i się zdarza.
Tutaj pytanie do lekarzy i odpowiedzi: http://www.disboards....php?p=34414063
Gość_Lowrey23_*
Napisano 04.12.2009 - |20:35|
Odcinek z Red Johnem dobry, ale daleko mu do finału 1 sezonu. 8/10
Napisano 21.05.2010 - |19:17|
Co to za pokój/cela na końcu? Bo nie zrozumiałem tej sceny. To chyba nie mieszkanie Patricka?
Użytkownik Magnes edytował ten post 21.05.2010 - |19:20|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »