Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 076 - S04E20 - Daybreak (Parts 2 & 3)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
461 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (260 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (152 głosów [67.56%])

Procent z głosów: 67.56%

2. 9,5 (24 głosów [10.67%])

Procent z głosów: 10.67%

3. 9 (14 głosów [6.22%])

Procent z głosów: 6.22%

4. 8,5 (3 głosów [1.33%])

Procent z głosów: 1.33%

5. 8 (6 głosów [2.67%])

Procent z głosów: 2.67%

6. 7,5 (2 głosów [0.89%])

Procent z głosów: 0.89%

7. 7 (2 głosów [0.89%])

8. 6,5 (4 głosów [1.78%])

Procent z głosów: 1.78%

9. 6 (1 głosów [0.44%])

Procent z głosów: 0.44%

10. 5,5 (1 głosów [0.44%])

11. 5 (6 głosów [2.67%])

Procent z głosów: 2.67%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [0.89%])

14. 3,5 (2 głosów [0.89%])

15. 3 (1 głosów [0.44%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.44%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (4 głosów [1.78%])

Procent z głosów: 1.78%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 21.03.2009 - |21:38|

Nie no argumenty że jest to serial komercyjny w komercyjnej stacji przemawiają do mnie jak nic. Przemawiają do mnie bardziej niż zakończenie serialu. Ale przez cale 4lata mieliśmy jak widać pseudo-ambitną opowieść, której nie da się normalnie zakończyć nie wciskając widzom kitu, w stylu: to wszystko bóg/siła wyższa(take your pick).

Może i wyjaśnienie do Ciebie nie trafia. Ale nadal nie bierzesz pod uwagę, że to definiuje całą formę w której produkt musi powstać. A niestety większość ludzi od takiej stacji wymaga rozrywki lekkiej, łatwej i przyjemniej. A Ty tu proponujesz rozwiązania, które są po prostu za trudne w odbiorze. I masz pretensje, że autorzy Ci nie podali bardziej złożonego rozwiązania. Tylko, że ten autor musi jeszcze sprzedać kolejny swój produkt. A mało kto kupi coś od autora, który ma etykietkę: zdolny ale ma tak zamotane pomysły, że niewielu je rozumie. Życzę powodzenia w szukaniu produkcji, która spełni Twoje oczekiwania. A jak taką znajdziesz to podeślij info, bo chętnie skorzystam. I nie mówię tego z ironią :).
  • 0

#82 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.03.2009 - |21:43|

Ale Kara miala koordynaty od Hery ... kazdy mial te koordynaty wystarczylo je odszyfrowac a Kara byla w odpowienim miejscu z odpowiednia wiedza i odpowiednim czasie.

No widzisz, gdyby nie bóg, to byśmy potrzebowali info, skąd Hera miała te informacje, dlaczego znalazły się w jej pamięci genetycznej, kto jej je przekazał, jeśli Athena, to dlaczego Cylonii mieli je ukryte w programie.
Ale ponieważ mamy boga, to bóg jej te informacje zaszczępił tak, by ktoś je umiał rozszyfrować, ale ponieważ "nadęty [beeep]" czegoś nie przewidział (uu jednak nie wie wszystkiego), to musiał posłać swojego sługę, który im to powie najpierw na oklepkę (Kara licząca nuty, gdzieś w ostatnich odcinkach) a potem łopatologicznie im wklepie w program FTL....

Przez nadętego dupka, każdy niuans traci sens.

Użytkownik Toudi edytował ten post 21.03.2009 - |21:43|

#83 rotofartuch

rotofartuch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 21.03.2009 - |21:45|

Aaa... to dla przykładu - powiedz co się stało w 12 odcinku 3 sezonu (Rapture), że gwiazdka nagle zrobiłą "bum"?

Eeee... a czy czasem juz na poczatku ktos na BSG stwierdzil ze w przeciagu krotkiego czasu slonce w tym systemie przerodzi sie w Supernova? Nie jest to ingerencja Boska ale naturalnie wystepujacy fenomen. Jakby to slonce nagle bez zadnego ostrzezenia przerodzilo sie w nova to bys mial racje, ale tak nie bylo.

Ale kto przewidział, że akurat odbędzie się w tamtym miejscu nadzwyczajne zgromadzenie ludzi i cylonów? To też naturalnie występujący fenomen...

Bóg to pojęcie niejednoznaczne. Myślę, że skrótowo tu mówimy właśnie o bogu w takim znaczeniu. Przynajmniej ja. Na pewno nie o dziadku z długą, siwą brodą.

Gdybys sie mogl cofnac w czasie o 5000 lat z dziejsza technologia to w tamtych czasach bylbys uwazany przez ludzi za Boga ... bylbys nim?? NIE

Nie zrozumiałeś.

+

Ktoś musiał tę wskazówkę tam umieścić. Ktoś musiał tę wskazówkę znać. Ktoś musiał się o Ziemi od kogoś dowiedzieć. Zgadnijmy od... kogo.

Twoje myslenie mozemy przlozyc na KAZDY aspekt zycia ludzkiego.
Jak powstaly buty? No ktos pomyslal zeby zszyc ze soba kawalki skory i umiescic na nogach. No i zgadnijmy kto mu podpowiedzial taki pomysl?
I tak ze wszystkim, komputerami, pradem, ubraniami, chodowla zwierzat itd.

yyy.... Rozumiem, że optujesz iż metodą prób i błędów natrafiono na koordynaty Ziemi? Czy może wyprowadzone zostały z równania matematycznego?

Użytkownik rotofartuch edytował ten post 21.03.2009 - |21:55|

• 0

#84 Atlantis

Atlantis

Plutonowy

• Użytkownik
  • 481 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.03.2009 - |21:45|

Od czasu "Babylon 5" nie było telewizyjnej produkcji, która prezentowałaby taką klasę

Nie rozumiem jak w ogóle możesz coś takiego pisać. Zakończenie B5 przy zakończeniu BSG to jak mercedes przy fordzie, oba solidne ale wolałbym mercedesa. W B5 wszystko było jasne na koniec, a jedyna zagadka było to gdzie odleciał Sheridan, i co dalej będzie z ludzkością, w BSG nic nie wiadomo, po za tym ze Ziemia to piękna planeta(te genialne krajobrazy Nowej Zelandii które były pokazane w scenach "nowej" Ziemi)

Porównując B5 do BSG miałem na myśli całość. Oczywiście - B5 jednak oceniłbym nieco wyżej (ze względu na bardzo spójną koncepcję fabuły) ale obydwa seriale były klasą samą w sobie. Hmm... B5 na dobrą sprawę też się nie skończył. JMS miał całą masę pomysłów na kontynuowanie historii, wielu rzeczy nie pokazano (chociażby bunt telepatów) i w domyśle Crusade miało nam dokładniej pokazać materiał wypełniający te luki. Niestety serial zdjęto zanim się rozkręcił, a potem każda kolejna próba reaktywacji uniwersum kończyła się porażką.
W przypadku BSG różnica jest taka, że jak widać pewnych rzeczy nigdy mieliśmy się nie dowiedzieć...

oraz że roboty to złooooooo. IMO albo BSG jest nie skończone albo... sam już nie wiem...

Ale gdzie tak jest powiedziane? HeadSix mówi wyraźnie, że to wszystko nie musi się wydarzyć ponownie. Roboty w tle pokazują tylko, że ludzkość po 150 000 lat ponownie stanęła na rozdrożu.
  • 0
Dołączona grafika
"Władza to nie środek do celu; władza to cel"
/George Orwell - Rok 1984/

#85 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 21.03.2009 - |21:46|

Chodzi mi o to ze historia nam pokazuje ze uciskane i wyzyskiwane grupy spoleczne w koncu sie buntuja i walcza o swoje. W przypadku walki ludzi ze soba nie mozna mowic o jakims wielkim zagrozeniu ale jesli tak samo bedziemy traktowac AI to ich bunt (a z historii wiemy ze do takiego najprawdopodobniej dojdzie) moze okazac sie zgubienny dla ludzkosci.

Ok serial, serialem. Jeśli jednak przenosisz to stwierdzenie do naszego świata, to w żaden sposób nie mogę się zgodzić. AI to bardziej zaawansowany mówiący młotek (z sympatyczną mimiką twarzy i przyjemnym głosem), który będzie działał zgodnie ze swoim oprogramowaniem (które nie będzie zawierać samorealizacji, chęci odczuwania smaku grejpfrutów, czy uczucia "szczęścia")
  • 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#86 Scoobiefield

Scoobiefield

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 21.03.2009 - |21:46|

Dostalismy odpowiedzi na wszystkie pytania, a reszty mozemy sie domyslec? Na pewno?
1) Dying leader will know the thuth about the Opera House
2) Dying leader wont see the promised land
3) Skąd Viper Kary wziął się na starej Ziemi
4) Przepowidnie Pytii
5) Skad w grobowcu Ateny wziął się obraz Ziemi
6) Świecące sie kregosłupy, kabelki, siła Cylonow którzy podobno są genetycznie tacy jak ludzie.

Bo Bóg tak chciał? I wy uważacie to za godne wyjasnienie serialu próbującego udawac ambitny?

W przypadku BSG różnica jest taka, że jak widać pewnych rzeczy nigdy mieliśmy się nie dowiedzieć...

A nie jest po prostu tak że serial przerósł twórców i nie potrafili zakonczyc go sensownie?

Użytkownik Scoobiefield edytował ten post 21.03.2009 - |21:48|

• 0
I don't want to be human! I want to see gamma rays, I want to hear x-rays, and I wanna, I wanna smell dark matter!
I know I want to reach out with something other than these prehensile paws, and feel the solar wind of a supernova flowing over me!

#87 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 21.03.2009 - |21:51|

Chodzi mi o to ze historia nam pokazuje ze uciskane i wyzyskiwane grupy spoleczne w koncu sie buntuja i walcza o swoje. W przypadku walki ludzi ze soba nie mozna mowic o jakims wielkim zagrozeniu ale jesli tak samo bedziemy traktowac AI to ich bunt (a z historii wiemy ze do takiego najprawdopodobniej dojdzie) moze okazac sie zgubienny dla ludzkosci.

Ok serial, serialem. Jeśli jednak przenosisz to stwierdzenie do naszego świata, to w żaden sposób nie mogę się zgodzić. AI to bardziej zaawansowany mówiący młotek (z sympatyczną mimiką twarzy i przyjemnym głosem), który będzie działał zgodnie ze swoim oprogramowaniem (które nie będzie zawierać samorealizacji, chęci odczuwania smaku grejpfrutów, czy uczucia "szczęścia")

Widzialem ze ktos nie zrozumie...

Pod pojeciem AI mam na mysli sztuczna inteligencje ktora bedzie potrafila sie sama uczyc, bedzie potrafila tworzyc nowe rzeczy, odczuwac emocje, tworzyc sztuke itp.
Czyli praktycznie kopie cyfrowa mozgu ludzkiego. O takim AI mi chodzi (wiem to jakos sie teraz inaczej nazywa ale zapomnialem jak a nie chce mi sie szukac).
  • 0

#88 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 21.03.2009 - |21:54|

Flashbacki... LOL... czemu one miały służyć? Niczemu..

Jak to niczemu??? Dawno się na dekolt Kary tak długo nie gapiłem!
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#89 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 21.03.2009 - |22:01|

Tylko jakby te Flashbacki walnęli jakoś wcześniej, to nikt by się nie przyczepił, bo nie było by czego :P
A tak, to sruuuu wszystko na raz, i RIP BSG bo Bóg tak chciał.....
Czyli te wszystkie przepowiednie Pythii i drogowskazy na Ziemię były o kant tyłka.....
I kolejna niespójność - skoro Viper Kary - po wskrzeszeniu (albo to była zbiorowa haluna.....) wskazywał Ziemię, tą FF.... to WTF again!
  • 0
Dołączona grafika

#90 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 21.03.2009 - |22:02|

Widzialem ze ktos nie zrozumie...
Pod pojeciem AI mam na mysli sztuczna inteligencje ktora bedzie potrafila sie sama uczyc, bedzie potrafila tworzyc nowe rzeczy, odczuwac emocje, tworzyc sztuke itp.
Czyli praktycznie kopie cyfrowa mozgu ludzkiego. O takim AI mi chodzi (wiem to jakos sie teraz inaczej nazywa ale zapomnialem jak a nie chce mi sie szukac).

Nie tworzysz służącego, z "pragnieniem wolności i samo realizacji". Poza tym jeśli powstały by "syntetyczne istoty ludzkie" to powstały by setki lat po "normalnych AI". Co więcej jeśli wiesz, że twój twór posiada pragnienie wolności, chęć buntu i chce się samorealizować to nie robisz z niego niewolnika (za niewolników może robić normalne AI).
Edit:
Nie tylko jeśli wiesz, że twój twór posiada "coś takiego", ale celowo go takim tworzysz (by był najbardziej ludzki jak możliwe).

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 21.03.2009 - |22:03|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#91 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 21.03.2009 - |22:03|

Uff już myślałem że wykorzystają tą czarną dziurę do skoku w czasie ale jednak dali ją tylko na wabia ;) Zakończenie genialne i wogóle nie przewidywalne. Jak wiele miałem teorii na temat zakończenia tak ta nie była jedną z nich. Zakończenie jednak trochę smutne. Zniknięcie Kary trochę przegięte, wstawka 150.000 lat później rozbiła mnie dosłownie. Czyżby historia znowu miała zatoczyć koło? Ciekawe co po tych latach stało się z Cylonami z Baseshipa.

Jeszcze raz wspomnę o Karze ... grrr ... to jedna z największych tajemnic serialu i ... nic. Zniknęła tak jak stała. To jednak było do przewidzenia że wątek metafizyczny zostanie nie rozwiązany ... ale jak mogła ot tak zniknąć.

Nie wiem tylko jakiego zakończenia chcielibyście dla Adamy. To było do przewidzenia że reszte przyjdzie nam dopisać sobie samemu. Po tym wszystkim przetrwał i osiadł na emeryturze na nowej Ziemi.
  • 0
don't try

#92 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 21.03.2009 - |22:10|

Szczerze mówiąc to po tym jak uwolnili tostery to myślałem, że na koniec dadzą wstawkę jak ponowny atak idzie :D. Ale w sumie dobrze, że tego nie zrobili, bo to by popsuło radosny klimat końcówki.

No chyba, że po napisach końcowych :D.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#93 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 21.03.2009 - |22:14|

ROTFL
Niby taki krol francji Ludwika XVI dbal o to by poddani mieli co jesc i za co zyc? Wiekszosc, ZDECYDOWANA wiekszosc wladcow, moznowladcow i szlachty nie zaprzatala sobie glowy poziomem zycia swoich poddanych. Interesowaly ich tylko zyski i swoje wystawne zycie.

Hehe, no tak pamiętamy tylko tych co byli źli, nieprawdaż, powiedz mi czy poza Janem 3 Sobieskim kojarzysz jakiegoś "dobrego" bez patrzenia do wiki. Jasne że te francuskie patafiany to schrzaniły sprawę. Skąd masz info ze zdecydowana większości? Bo jak ja sobie czytam książki historyczne to tak naprawdę "tych złych" było tylko kilku. Faktycznie byli wredni i zasługiwali na potępienie, nie byli lepsi ani gorsi od Stalinów, Leninów i innych Hitlerów, ale za dużo ich nie było. Prawda jest taka tyle wiemy ile nam powiedziano, a ja daleki jestem od brania za pewnik tego co w książkach piszą, co TV i radio nam mówi. Czytam wszystko(od lewicy po prawice) i wyciągam własne wnioski.

Może i wyjaśnienie do Ciebie nie trafia. Ale nadal nie bierzesz pod uwagę, że to definiuje całą formę w której produkt musi powstać. A niestety większość ludzi od takiej stacji wymaga rozrywki lekkiej, łatwej i przyjemniej. A Ty tu proponujesz rozwiązania, które są po prostu za trudne w odbiorze. I masz pretensje, że autorzy Ci nie podali bardziej złożonego rozwiązania. Tylko, że ten autor musi jeszcze sprzedać kolejny swój produkt. A mało kto kupi coś od autora, który ma etykietkę: zdolny ale ma tak zamotane pomysły, że niewielu je rozumie. Życzę powodzenia w szukaniu produkcji, która spełni Twoje oczekiwania. A jak taką znajdziesz to podeślij info, bo chętnie skorzystam. I nie mówię tego z ironią

Pandorko (zdrobniale wiem, czy mogę tak do Ciebie mówić) widzę że wiesz o co mi chodzi. Sek w tym że były już seriale w tej stacji które miały genialne zakończenia: np. Farscape (zakonczenie wszystko wyjaśnia a jednocześnie pozostawia furtkę dla domysłów, książek itd. na zasadzie co się tam możne jeszcze wydarzyć). Przy zakończeniach serialu, stacje zwykle pozostawiają twórcy wolna rękę, na zasadzie, zrób tak żeby fani byli zadowoleni (w końcu to koniec SERIALU, kto jak nie fani będą to oglądać i później kupować boxsety). Nie rozumiem np. czemu moje rozwiązanie jest trudne w odbiorze, nie przesadzaj ale raczej większość ludzi (oglądających go od początku) kochała ten serial do 19 docina 4 sezonu, gdzie 20 jest totalna porażka na tle całego serialu, nie wieże żeby jakakolwiek komercyjna siła w takiej stacji jak "SyFy" miała coś w tym przypadku do powiedzenia na zasadzie zróbcie głupie zakonczenie bo te debile inaczej nigdy tego nie zrozumieją. A już na pewno nie wieże ze RDM i David Eick by na to poszli, chociaż ten drugi to dziwny jest. Po prostu zakonczenie jest za bardzo przyspieszone.

Czytam sobie zagraniczne fora, i chyba tylko w PL, zakończenie BSG tak się podoba, no tak Polska narodem wybranym... znowu. Tylko my Polacy jesteśmy wstanie załapać sens serialu. LOL.

Jeśli ktoś ma jakieś inne info o BSG z zagranicznych for(chodzi mi o całe tematy które w większości są pozytywne a nie o pojedynce posty wśród 1000 negatywnych), niech da mi znać chętnie się z nimi zapoznam.
  • 0

Greed is eternal.

#94 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 21.03.2009 - |22:50|

Tutejsze forum zawsze było za łagodne i łaskawe co wielokrotnie przerabiane było przy Entku i Entlantisie. Poczekamy parę lat i zobaczymy kto miał rację czy zakończenie BSG będzie pamiętane tak samo jak teraz - że najlepsze czy będzie jednak za B5, DS9. A swoją drogą nie pamiętasz kto wymyślił kill Enterprise. ;) My.

Użytkownik Krusty edytował ten post 21.03.2009 - |22:51|

• 0

#95 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 21.03.2009 - |22:52|

(...)
gdzie 20 jest totalna porażka na tle całego serialu, nie wieże żeby jakakolwiek komercyjna siła w takiej stacji jak "SyFy" miała coś w tym przypadku do powiedzenia na zasadzie zróbcie głupie zakonczenie bo te debile inaczej nigdy tego nie zrozumieją (...)
Po prostu zakonczenie jest za bardzo przyspieszone.

Oczywiście, że mnie bardziej odpowiadałoby jakieś ciekawe rozwiązanie, a nie zastosowanie odpowiedzi na wszystko w postaci siły wyższej. Patrząc na realia życia codziennego to jak powiedzieć nie wiem :). Ale mimo tego, nie przekreślam całego odcinka i nie twierdzę, że wszystkie odpowiedzi sprowadzili do tego jednego stwierdzenia. I tutaj mamy różnicę w ocenie. Wściekałabym się gdyby ten temat siły wyższej wyjęli z kapelusz tylko w ostatnim odcinku. A on pojawiał się wcześniej.

Nie jestem w stanie zgodzić się ze stwierdzeniem, że zakończenie jest za bardzo przyśpieszone. W mojej ocenie to druga część 4 sezonu ma nie najlepszą budowę. Spora część odcinków po buncie nie wnosi niczego nowego. A to byłby czas by wybudować odpowiedź na pytania inną metodą niż siła wyższa. Nie zrobili tego. Wtedy się nad tym pastwiłam, a nie przeniosłam tego na odcinek 20. W nim jestem w stanie kupić to rozwiązanie z siłą wyższą. Dlaczego: bo na co dzień też nie wiemy wielu rzeczy i przyjmujemy je na wiarę. Więc jest to dla mnie swego rodzaju oczywistość. Pomniejsza to moją ocenę całości serialu - tak. Ale nie powoduje, że sprowadza go do parteru. I tu jest kolejny punkt w różnicy oceny. I dobrze - jakbyśmy wszyscy mieli zgodną to byłoby nudno. A tak można podyskutować i czasem nawet zmienić swój punkt widzenia.
  • 0

#96 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.03.2009 - |23:01|

Wściekałabym się gdyby ten temat siły wyższej wyjęli z kapelusz tylko w ostatnim odcinku. A on pojawiał się wcześniej.

I tak i nie. Przez serial przewijały się różne rzeczy, których nie szło wytłumaczyć, nie znając wszystkich stron w konflikcie, jednka dopiero teraz, w finale, pada stwierdzenie, ze są tą siły nadnaturalne. Anioły, demony, bóg...

Jakby mi na początku powiedzieli, że Baltar przeżył falę nie przez rachunek prawdopodobieństwa, ale jako plan boga, albo że Helo oddał mu miejsce, bo bóg mu szeptał do ucha, to bym sobie ten serial darował na starcie, ale nie oni wyczekali do samego końca i poszli na łatwizne.

Oj serial traci mi w oczach z każdą minutą analizowania.

Użytkownik Toudi edytował ten post 21.03.2009 - |23:08|

#97 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 21.03.2009 - |23:07|

W kwestii wyjaśniania wątków, przyczyn i rozwoju wypadków zastosowanie Boga to pójście po najmniejszej linii oporu

Bóg ,bóg, coś, kamyk, pip, [beeep], jak zwał tak zwał. Baltar sam to tłumaczył. Nie ważne jak nazywasz wierzysz ,że jest.
  • 0

#98 malcolm_x

malcolm_x

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 21.03.2009 - |23:10|

Jeszcze raz wspomnę o Karze ... grrr ... to jedna z największych tajemnic serialu i ... nic. Zniknęła tak jak stała. To jednak było do przewidzenia że wątek metafizyczny zostanie nie rozwiązany ... ale jak mogła ot tak zniknąć.

Wiesz, ja to określę tak, owa sytuacja przypomina mi podobną opisaną na stronach Władcy Pierścieni, tak Gandalf też ginie by powstać na nowo, nie ma wytłumaczenia skąd, dokąd dlaczego, jest tylko powiedziane, że ten świat w którym żyją jest tylko chwilą na drodze ku wieczności, a po nim jest o wiele piekniejsza egzystencja, Gandalf tak samo jak i Kara miała misję do spełnienia, program do odtworzenia, gdy został on wykonany nastał czas by odejść, co prawda można było ją wsadzić w Vipera i pokazać jak gdzieś odlatuje, ale czy to było by to..? Samo tłumaczenie jestem aniołem etc mogło by wszystko zepsuć, najlesze w tym wszystkim było jednak to gdy Sam się z nią żegnał, powiedział coś w stylu "do zobaczenia po drugiej stronie" U mnie osobiście pozostaje pewien niesmak po prostu tak i już w. mnie Kara miała być tym Death Bringerem, moim zdaniem ten serial miał naprawde zakończyć się bardzo negatywistycznie tylko, że scenarzystom zabrakło jaj by to zrobić, lepiej wcisnąć w to wszystko Chupa Chupsa takiego słodkiego i dać szczęśliwy Happy End to sie przecież lepiej sprzeda...:/
  • 0

#99 rotofartuch

rotofartuch

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 21.03.2009 - |23:13|

W kwestii wyjaśniania wątków, przyczyn i rozwoju wypadków zastosowanie Boga to pójście po najmniejszej linii oporu

Bóg ,bóg, coś, kamyk, pip, [beeep], jak zwał tak zwał. Baltar sam to tłumaczył. Nie ważne jak nazywasz wierzysz ,że jest.

Nie rozumiem.
  • 0

#100 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.03.2009 - |23:16|

Jest znacząca różnica między BSG a Władcą Pierścieni, tamto to FANTASY, tam jest magia, tam można zmarchwystać przy pomocy samej wariy. BSG to SF, tu żeby wrócić do życia należy pokazać dlaczego - np nanoroboty regenerujące ciało.

Czyli co, BSG w ostatnim odcinku stała serialem FANTASY?

Użytkownik Toudi edytował ten post 21.03.2009 - |23:16|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych