Odcinek 146 - S07E14 - Fallout
Napisano 21.03.2007 - |17:15|
Negocjacje i rozmowy tych radnych były po prostu genialne. A gdy wkroczył Jack... było jeszcze lepiej Zdecydowanie najlepsza część tego epa.
Drugi wątek mniej ciekawy, ale również dobry. Fajnie, że pojawił się Jonas, choć kobiety nie wybrał sobie za dobrze ^^ Pecha ma chłopak. Jak dla mnie, mógł zostać w SGC...
Napisano 23.04.2007 - |22:17|
Podobała mi się ta gouldowa laska (Kianna Cyr) :clap: Emily Holmes ;P
foe (małpa) cinet (kropa) pl
Napisano 30.05.2007 - |09:12|
Konflikt wewnątrz rady, czy jak tam siebie nazywali, jak dla mnie był mało przekonujący, może za mało wiemy o pozostałych nacjach, ale mi kłótnia wydawała się sztuczna.
Dziwi mnie jeszcze rozmowa o ewakuacji tysięcy ludzi, czyżby populacja planety była tak mała? Nawet jeśli rozmawiano o ewakuacji części mieszkańców, to mówiono o bardzo małej skali.
Napisano 30.05.2007 - |14:55|
Dziwi mnie jeszcze rozmowa o ewakuacji tysięcy ludzi, czyżby populacja planety była tak mała? Nawet jeśli rozmawiano o ewakuacji części mieszkańców, to mówiono o bardzo małej skali.
sadze ze chodzi tylko o establishment i najwazniejszych naukowcow, troche armii itd... Przeprowadznie pelnej ewakuacji przez taka mala przestrzen jakim jest krag "stargate" mija sie z celem. Przeslanie ludzi trwalo by latami, a na miejscu i tak ponad 90% umarla by z glodu (6 mld geb do wykarmienia a tu tylko lasy i trawa).
foe (małpa) cinet (kropa) pl
Napisano 31.05.2007 - |13:07|
sadze ze chodzi tylko o establishment i najwazniejszych naukowcow, troche armii itd... Przeprowadznie pelnej ewakuacji przez taka mala przestrzen jakim jest krag "stargate" mija sie z celem. Przeslanie ludzi trwalo by latami, a na miejscu i tak ponad 90% umarla by z glodu (6 mld geb do wykarmienia a tu tylko lasy i trawa).
Przy przechodzących 3 osobach na sekundę, nawet jeśli uwzględnimy przerwy, możemy ewakuować 10000h, czyli 240 000 ludzi dziennie, czyli ewakuacja 1 mln zajmie 4 dni.
Oczywiście pojawia się problem zaopatrzenia w żywność, jednak uwzględniwszy rezerwy jest to oczywiście do rozwiązania. nie zapominajmy, ze alternatywą jest śmierć, więc należałoby przerzucić jak największą liczbę osób.
Rozwiązanie problemów logistycznych wydaje się o wiele trudniejsze. Warto jednak zauważyć, że rezygnując lub ograniczając do minimum ewakuację zwierząt dostajemy niebotyczne zapasy żywności pochodzenia roślinnego. Dodatkowo przesyłając ludnośc na różne planety dajemy im czas na przemieszczanie się na nich, nawet jeśli nie ma tam jakiejkolwiek infrastruktury.
Napisano 28.10.2007 - |16:21|
Napisano 03.12.2008 - |17:49|
Główny wątek odcinka czyli problem z naquadrią, sprzeczki polityczne itd. jakoś średnio mnie interesowały, ale za motyw wyżej opisany daję 7,5/10
Napisano 03.12.2008 - |20:55|
Były jakieś wzmianki o wspólnych uczuciach symbionta i nosiciela ale to raczej w przypadku Tok'Ra kiedy występowała prawdziwa symbioza. Np kiedy Lantash wszedł w ciało porucznika Elliota, stwierdził on wtedy że poznał uczucia Martoufa zawarte w symbioncie. Ale w przypadku tego odcinka nic nie było między Jonasem a jego koleżanką do czasu aż wszedł w nią Goa'uld czyli w ten sposób chciał zmanipulować Jonasa.
Ale to nie zmienia faktu że to dobry odcinek.
Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 03.12.2008 - |20:58|
Napisano 04.12.2008 - |17:35|
Co do sfery uczuciowej to jak dla mnie sprawa Goa'uldów i Tok'ra jest ogólnie mętna, ale może było w tym przypadku tak, że to nie nosicielka lecz Goa'uld poczuł coś do Jonasa. Bezpłciowość larw by tu nie przeszkadzała, skoro nie przeszkadzała w przypadku Tok'ra, przynajmniej dopóki rozważamy całą sytuację na poziomie uczuć platonicznych...
Napisano 04.12.2008 - |20:30|
Co do drugiej kwestii to nie jestem właśnie też za bardzo pewien jak to jest z tymi uczuciami. Jako inny gatunek Jonas powinien być dla Goa'uld atrakcyjny jak Thor dla Carter. Może w ten czy inny sposób symbioza wpływa na postrzeganie spraw uczuciowych przez larwy. To pozostało niewyjaśnione więc możemy pozostawić to w sferze domysłów.
Napisano 05.12.2008 - |19:49|
Tylko że to nie jest reguła że Goa'uld zabija nosiciela. Kiedy np Baal zabijał Adrię zrobił to ponieważ chciał utrudnić ludziom życie. Nie twierdzę z góry że symbiont nie ma sumienia. Wykorzystał ją więc może ostatnim pozytywnym gestem podarował jej życie.
Tylko, że tu nie nawet nie chodziło o zabijanie/niezabijanie - organizm nosicielki był poważnie uszkodzony, symbionta również, były tylko dwa wyjścia: albo umrą oboje, albo symbiont poświęci siebie dla uratowania dziewczyny - także z punktu widzenia Goa'ulda obie opcje oznaczały dla niego śmierć, a jednak wybrał tę drugą, choć nic na tym nie zyskiwał.
A co do przykładu z Adrią, to niestety nie wiem o czym mówisz, bo odcinki komentuję w miarę na bieżąco tak jak oglądam i do tego wątku jeszcze nie doszedłem (chyba że to było gdzieś wcześniej, a ja zwyczajnie tego nie kojarzę).
Napisano 05.12.2008 - |20:22|
Tylko, że tu nie nawet nie chodziło o zabijanie/niezabijanie - organizm nosicielki był poważnie uszkodzony, symbionta również, były tylko dwa wyjścia: albo umrą oboje, albo symbiont poświęci siebie dla uratowania dziewczyny - także z punktu widzenia Goa'ulda obie opcje oznaczały dla niego śmierć, a jednak wybrał tę drugą, choć nic na tym nie zyskiwał
Ale jak napisałem Goa'uld jako istota rozumna mino pamięci genetycznej rozwija się w indywidualny sposób. Może więc posiadać sumienie, łącząc to z tym że myśli logicznie po tym jak wykorzystał dziewczynę wiedział że w krytycznej sytuacji nie musi jej zabijać więc nie pociągnął jej za sobą i pozostawił przy życiu. Ale co za tym idzie mógł po prostu lubić Jonasa. Goa'uld w końcu otaczali się ludźmi więc nie jest powiedziane że nie mogą tolerować jednych bardziej niż drugich. Np. Yu bodajże w odcinki Summit kiedy Daniel podszył się pod jego podwładnego ostrzegał go przed zagrożeniami ze strony innych uczestników spotkania na którym się znaleźli.
Ale nie pozostaje faktem że nie zostało to wyjaśnone więc jak mówiłem: kwestia domysłów.
Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 05.12.2008 - |20:23|
Napisano 06.12.2008 - |01:34|
Ale jak napisałem Goa'uld jako istota rozumna mino pamięci genetycznej rozwija się w indywidualny sposób.
No to jest dokładnie to, o czym pisałem i o co mi chodziło w pierwszym poście - wskazanie, że i Goa'uld będzie się rozwijał w indywidualny sposób w zależności od zbieranych doświadczeń, interakcji z innymi i spotykających go zdarzeń. Co jest zupełnie naturalne dla każdej rozumnej istoty (a nawet i tych mniej rozumnych). Do tej pory Goa'uldowie byli pokazywani jednak dość stereotypowo, a główną różnicą między nimi było to, że jedni byli źli, a inni jeszcze gorsi - ten odcinek rzucił na sprawę nowe światło i jak dla mnie to jest jego niewątpliwy pozytyw.
Co do spoilera to spoko - na szczęście jest dość ogólnikowy i niewiele zdradza.
Napisano 06.12.2008 - |21:49|
Napisano 31.01.2009 - |10:55|
Teoretycznie pewnie może się zdarzyć i pewnie zdarza, że Goaul'd przechodzi na stronę Tok'Ra (jakby nie patrzeć Egeria się zmieniła) ale nie wiem ten odcinek mnie nie przekonał. Byłby lepszy jakby Goaul'd zachował się jak na wrednego węża przystało. I skoro wiedział, że umiera zabrał ze sobą do grobu nosicielkę.
Napisano 31.01.2009 - |11:13|
Napisano 31.01.2009 - |13:00|
no na pewno biedny Jonas byłby niezadowolony. Ale chyba Goaul'd nie kieruje się podobną logiką. Ale masz rację- pewnie twórcy serialu nie chcieli tak dołożyć biedakowi. Ale kurcze jak już udało mu się zdobyć dziewczynę okazała się Goaul'dem - to się nazywa pech.Gdyby zabrał ją ze sobą do grobu to Jonas byłby pewnie bardzo niezadowolony A tego chyba nie chcemy
Napisano 14.04.2009 - |19:11|
6,5/10
Napisano 14.10.2009 - |23:24|
Po powrocie po latach do odcinka - nie zwala z nóg. Cywilizacja coś za szybka. Duuuużo polityki. Ale na plusik dziwaczny Wężyk - przechodzący na jasną stronę, bo się wzrusza i zakochuje. Mogliby to bardziej wiarygodnie zrobić ale chwała scenarzystom za odwagę. I tak mamy kolejne dowody, że Gould też Tokra
7 (byłoby 6, ale za dekold Wężycy)
Pozdrawiam:)
Napisano 15.10.2009 - |14:15|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych