Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 100 – S05E20 – Enemy At the Gate

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
182 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek? (193 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek?

1. 10 (73 głosów [43.45%])

Procent z głosów: 43.45%

2. 9.5 (18 głosów [10.71%])

Procent z głosów: 10.71%

3. 9 (27 głosów [16.07%])

Procent z głosów: 16.07%

4. 8.5 (10 głosów [5.95%])

Procent z głosów: 5.95%

5. 8 (10 głosów [5.95%])

6. 7.5 (4 głosów [2.38%])

Procent z głosów: 2.38%

7. 7 (10 głosów [5.95%])

8. 6.5 (3 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

9. 6 (3 głosów [1.79%])

Procent z głosów: 1.79%

10. 5.5 (1 głosów [0.60%])

Procent z głosów: 0.60%

11. 5 (2 głosów [1.19%])

Procent z głosów: 1.19%

12. 4.5 (1 głosów [0.60%])

13. 4 (2 głosów [1.19%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

15. 3 (1 głosów [0.60%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.60%])

21. 0 (2 głosów [1.19%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.12.2008 - |11:27|

Jest ktoś na tym forum kto się ze mną zgadza czy tyko ja mam takie wrażenie?

Ludzie czy Wy czytacie to co inni wcześniej napisali czy tylko tak sobie samopas piszecie?

Przecież praktycznie wszyscy lub większość z nas napisała, że zbyt dużo, zbyt szybko chcieli tu pokazać i upchnąć w tym odcinku.
A niektórzy i tak pisali, że brakuje tu jeszcze wielu kwestii jak złyAsgard itd.
Prawda jest taka, że powinni ten odcinek wydłużyć do 1 godziny albo rozbić na dwa standardowe i wtedy może by nie było tego pędzenia na łeb na szyję.
:)

Użytkownik biku1 edytował ten post 28.12.2008 - |11:28|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#82 lucasd

lucasd

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 125 postów

Napisano 28.12.2008 - |11:34|

mp3playerfan

Tak nazwanie statku Sun Tzu po gosciu ktory napisal "Art of war", to wplyw chinczykow w zarzadzie.
Jak to mowia o sianiu i rodzeniu sie pewnych ludzi....
  • 0

#83 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 28.12.2008 - |11:45|

@wrażenia
mi się nie zachciało RZygać na wspominkę o SUN TZU oraz hamMondzie.
lubię chińczyków w uniwersum sg-1 i sądzę, że to bombowo, że dostaną 'swój' statek.
a raczej nareszcie.
rosjanie zbudowali swój dawno temu w trawie, jeszcze w sg-1.
[co ma do tego stacja telewizyjna?]
ech, szkoda, że nie ma 6 sezonu, bo chętnie popatrzyłabym sobie na moją ulubioną bohaterkę z ioa,
która z całą pewnością pojawiałaby się częściej ;p.

czekam na wersję finalną [telewizyjną] odcinka.
po normalnej wersji lifeline [a wtedy do sieci wyciekły wyjątkowo słabe preairy 4x01 i 4x02] stwierdziłam, że z kompletnym renderem, muzyką i dopracowanymi efektami dźwiękowymi to jest całkiem fajny ep i naprawdę nie powinno się oceniać nieukończonego produktu ;p.

Użytkownik katja edytował ten post 28.12.2008 - |11:46|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#84 kfasek

kfasek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 28.12.2008 - |12:51|

Carter i teksty o Hammondzie, te reakcje tych ludków w SGC. Ten happy end na balkonie to naprawdę żygać się chce. Poziom sięgnął dna.

Najlepiej jakby spotkali się przy wódce w stołówce, w SGC, albo w Białym Domu?

Naprawdę zażartowali sobie z fanów w tym odcinku. Takie zakończenie dla debili. ( wszystko ładnie pięknie )

Nie czuję się obiektem żartów, mi się podobało, czyli ja (i parę innych osób ) jestem debilem?

Czy nie widzicie że ten odcinek był zrobiony w dużej mierze bez jakiegoś pomysłu.

A to już tylko twoja opinia.

A już ten nowy statek Shen zui czy coś to już przegięcie na maxa.

Jestem fanem Stargate

Sun Tzu, fanie Stargate.

Może to Chińska metoda na większą oglądalność - jak widać wielu się podoba.

No właśnie, innym się podoba, nie czują się manipulowani, czy gorsi, więc uszanuj zdanie odmienne od twojego.

Być może i jest, nie neguję waszego prawa do innej opinii, ale przeczytaj co ci odpisałem i zastanów się że jest ktoś kto z tobą się nie zgadza i nie najeżdża na ciebie, nie masz monopolu na prawdę ;). A tak na marginesie: jedziesz odcinek od góry do dołu bez choćby wspomnienia, dlaczego wszystko jest złe... ;)

Użytkownik kfasek edytował ten post 28.12.2008 - |13:18|

• 0
4+8+15+16+23+42=108!

#85 tc.tosiek

tc.tosiek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28.12.2008 - |14:04|

cześ wszystkim pozdrowienia dla fanów sga,dziwi mnie fakt jak wszystko wychwytujecie z tej serii to zle to niedobre to do [beeep] otym nie pomysleli otym zapomnieli tego nie dali zapomnieli o tym o tamtym ,tacy z was fani a potraficie tylko krytykowac a nie potraficie oglądac jak normalni ludzie, bez niepotrzebnego wchodzenia w szczeguly ,taki ten serial jest i pozostanie czy wam sie to podoba czy nie, nakrecie lepszy . prosze nie krytykujcie pochwalcie choc raz w calosci wszystko i niedopieprzajcie sie do szczegulow .na zawsze wierny fan sga
  • 0

#86 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.12.2008 - |14:45|

Ludzie przestańcie wreszcie gderać i narzekać, co zrobili co mogli zrobic, czego nie zrobili. Scenarzyści może by i chcieli dobrze ale jak to już ktoś napisał, ktoś musiał im stań nad głową z siekierą, dostali taki prikaz, zrobic zakonczenie w 42 min i koniec, bo rozmontowujemy dekoracje. Dajcie już temu spokój, przeczytajcie poprzednie posty i zanim coś zaczniecie paplać najpierw się zastanówcie.
  • 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#87 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |14:47|

mp3playerfan Napisano Dzisiaj, 10:18
Odnośnie Hamonda to fajnie że wspomniano ale...
Wspomniano to w stylu: "fajna pogoda dziś nie? No."
Wiesz jak się chce upakować 1000 różnych spraw do jednego odcinka to tak się kończy.
Czy nie widzicie że ten odcinek był zrobiony w dużej mierze bez jakiegoś pomysłu.
To tak jak wrzucić do mixera mase różnych spraw i powiedzieć mamy film.
A już ten nowy statek Shen zui czy coś to już przegięcie na maxa.
Wiem że Chińczycy są właścicielami stacji, kanału czy czego tam i to ma odzwierciedlenie jak widać,
Dobrze że jeszcze Telca, O'neila, Landryego nie wrzucili bo bym się normalnie zrzygał.
Może to Chińska metoda na większą oglądalność - jak widać wielu się podoba.

Jurek

Rany człowieku po co ty się samookaleczasz. Jak ci się nie podoba to po co to wogóle oglądasz. Przerzuć się na jakąs Mode na sukces albo inną telenowele która przypadnie ci do gustu.
  • 0
don't try

#88 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 28.12.2008 - |18:44|

Rany człowieku po co ty się samookaleczasz. Jak ci się nie podoba to po co to wogóle oglądasz. Przerzuć się na jakąs Mode na sukces albo inną telenowele która przypadnie ci do gustu.

Kazdy ma prawo do wlasnej opini, nie podoba mu sie to moze o tym napisac. Juz smiesza mnie teskty w stylu "po co to w ogole ogladasz" przeciez to ost odcinek... A nawet jakby nie byl to ma prawo kazdemu dawac 0 i pisac jaki to beznadziejny i ogladac.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 28.12.2008 - |18:45|

• 0

#89 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |18:51|

Nie chodzi mi o to że to ostatni odcinek. Z takim nastwieniem nie dotrwałbym nawet do końca pierwszego sezonu. Nic bym nie mówił jakby było w tym trochę argumentacji a nie po prostu stwierdzić że coś jest be i już. Ale jakoś mnie nie dziwi że akurat ty to napisałeś ;)
  • 0
don't try

#90 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 28.12.2008 - |18:55|

Uwazam ze kazdy ma prawo do wlasnej opini... i jednemu ma prawo sie pododbac drugiemu nie.
To nie jest jakies kolko wzajemnej adoracji seriali ze kazdy ma pisac jaki to serial znakomity i w ogole a jak nie to ma isc stad. Taka jest Twoja postawa.

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 28.12.2008 - |18:58|

• 0

#91 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |18:59|

No to o co ci chodzi. Nie podoba mi się że niektórzy widzą tylko negatywne cechy poszczególnych odcinków i nie konfrontują ich z zaletami do tego wymieniają te wady bez konkretnego uzasadnienia. Taka jest moja opinia.

Można się wysilić trochę bardziej i rozwinąć to co się pisze. Nie mam nic przeciwko temu żeby ktoś sobie ponarzekał ale trochę inwencji.

Użytkownik Tom_Logan edytował ten post 28.12.2008 - |19:23|

• 0
don't try

#92 fayette

fayette

Szeregowy

• Email
  • 10 postów

Napisano 28.12.2008 - |21:40|

Ja tez musze troche ponarzekać. Najbardziej mnie zrazilo to, że pojedynczy ziemski statek po ostatnim Asgardzkim upgrade walczyl z okretami Ori jak rowny z rownym, a tu nawet 2 sobie nie poradzily z jednym HS. A to byly przeciez okrety praktycznie bogów - najpotężniejszych istot. A poza tym odcinek bardzo mi sie podobal.

Ciekawe czy jeszcze zobaczymy kiedys wspomniany w odcinku okręt "Hammond"...

Użytkownik fayette edytował ten post 28.12.2008 - |21:43|

• 0

#93 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |23:36|

Szczerze to trudno się ustosunkować do tego jakie właściwości scenarzyści przypisali połączeniu HS z ZPM. Najbardziej przychylam się do opcji że ZPM zadziałał jak mocne sterydy.

To że ziemskie statki przegrały w konfrontacji z HS jeszcze da się przeżyć. Zastanawiają słabe osłony atlantydy w tym starciu ale to też można wytłumaczyć skokiem napięcia po uruchomieniu nowego napędu.

Jak powstaną kolejne filmy SG-1 to jest duże prawdopodobieństwo że zobaczymy Carter na fotelu dowódcy gen. Hammonda.
  • 0
don't try

#94 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 28.12.2008 - |23:50|

Dlaczego w akcie desperacji Ziemi nie opuściła żadna rakieta z bomba atomową na pokładzie, efektownie wyglądały by sznury dymu zbliżające się do statku roju, fakt żadna by się nie przedarła ale co tam. Co by się działo gdy Wraith przeprowadziło by inwazje, musieli by zejść po pożywienie, dartami nie wyzbierali by wszystkiego tak sobie oglądam walki z użyciem broni palnej vs Zołnieże Wraith i przychodzi mi na myśl ile na świecie jest wyprodukowanej gotowych do użycia sztuk broni, począwszy od znanego wszystkim kałacha do wielu innych, do tego wziąć pod uwagę liczbę ludzi zdolnych do walki wliczając kobiety i dzieci którzy słynęli by z walki partyzanckiej, no dobra załóżmy że poprzez masową panikę i dezorientację ludzi do tego pierwsze ataki Wraith wyeliminowało by 1/10 ludzkości, co potem, po prostu mi się wydaje że nawet stuningowany olbrzymi kolos i jakąś tam liczbą Wraith na pokładzie nie jest w stanie kontrolować całej Ziemi, mylę się, wybaczcie ale SGA oglądam sporadycznie

Użytkownik silent_ edytował ten post 28.12.2008 - |23:51|

• 0

#95 K-Ci

K-Ci

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 29.12.2008 - |00:35|

"Ostatni" odcinek całkiem przyjemnie się oglądało. Jednak również uważam że za dużo było wszystkiego. Kilka osób już o tym wspominało ale sam muszę dołożyć swoje 3 grosze... Gdzie systemy obrony naziemnej? Działka, rakiety bliskiego i dalekiego zasięgu itp.? Pomijając już inne możliwości takie jak: pola siłowe, tarcze ochronne, bronie energetyczne i reszta technologii "obcych ras" które są rozwijana przez lata w strefie 51 jeszcze za czasów SG1! Przecież w niektórych odcinkach SG:A, Darty padały od zwykłych ziemskich broni i nie były to jakieś mega zaawansowane rakiety ziemia powietrze. Dwa Darty zniszczyły najbardziej tajną i ponoć najbardziej zabezpieczoną placówkę wojskową na świecie? Pomijając jeszcze fakt że zapewne takie technologie jak fotel pradawnych itp. są trzymane głęboko pod ziemią w bunkrach zdolnych wytrzymać wybuchy atomowe. Cóż mamy nowe myśliwce... które stanowią całą obronę ziemi przed obcymi? Gdzie reszta wsparcia lotniczego? Co zrobili z resztą "starych" myśliwców? F-22 już na złomowisku? Rozumiem ze wystarczy wybić eskadrę F302 i ziemia jest bezbronna?

Oczywiście nikt się nie dowie o ataku na ziemię, przecież na całym świecie tylko wojsko USA prowadzi nasłuch kosmosu.... widok super statku wraith, "latającego miasta"... późniejszy wybuch statku roju i wejście "mega kuli ognia" - czyt. Atlantis w atmosferę ziemską nikogo nie zdziwi a co ważniejsze nikt nie zauważy... bo tysiące satelitów oraz ośrodki badawcze na całym świecie są ślepe !?

Nie zmienia to faktu że cały serial bardzo mi się podobał i szkoda że już się skończył ;(.
  • 0

#96 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 29.12.2008 - |01:04|

Oczywiście nikt się nie dowie o ataku na ziemię, przecież na całym świecie tylko wojsko USA prowadzi nasłuch kosmosu.... widok super statku wraith, "latającego miasta"... późniejszy wybuch statku roju i wejście "mega kuli ognia" - czyt. Atlantis w atmosferę ziemską nikogo nie zdziwi a co ważniejsze nikt nie zauważy... bo tysiące satelitów oraz ośrodki badawcze na całym świecie są ślepe !?

Klasyka durnoty. Tysiące niewykorzystanych możliwości. ZERO POMYŚLUNKU...

Tego nie cierpię najbardziej. Traktowania mnie przez scenarzystów jak debila.

Plastik plastik plastik. Z przed-spoilerów wnioskuję że SG:Universe będzie podobne, więc nie wróżę mu dotrwania do 3 sezonu.
SGA też oceniłem na MAX 5 sezonów i nie myliłem się.

Użytkownik DJ_Sooflet edytował ten post 29.12.2008 - |01:05|

• 0

#97 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.12.2008 - |09:30|

Ehh i koniec już.... Az się łezka w oku zakręciła. Koniec pewnej epoki w SF.

Niby ma być SGU ale jakoś nie widzi mi się osobiście, IMHO z tego co dotąd wiadomo za bardzo póki co zalatuje taką modą na sukces w oprawie sf. Ale pożyjemy - zobaczymy...

Sam ostatni odcinek niezły, naprawdę niezły. Oczywiście boli trochę brak jakiegokolwiek rozwiązania wielu, wielu wątków, zły Asgard, repli-Wier, borgo-rasa z innego wymiaru i sporo innych. No i oczywiście główny wątek Wraith - ale tym mam nadzieję zajmą się w filmie.

Trochę naciągana ta końcówka, ten super HS coś za bardzo super, zgadzam się, że trochę dziwne jest to że dwa statki uzbrojone w Asgardzkie Beem'y dające sobie radę bez problemu ze statkami Ori nie dały rady praktycznie go drasnąć. Może i ZPM dał mu power do broni i utwardził pancerz - ale w końcu to statek organiczny i Wraith nie używali osłon - brak efektu uderzenia bronią asgardu jest mocno nielogiczny. No ale cóż...

I chyba Wraith rozwiązali w końcu problem napędu międzygalaktycznego - bo ten Super HS musiał nieźle ciągnąć żeby tak szybko być przy Ziemi...

To że atlantyda powróciła na ziemię też tak jakoś osobiście mi się nie podobało. Lepiej jakby była w Pegazie i dalej odkrywaliby tamtą galaktykę i jej tajemnice - a tak znów wszystko skupione na tej malutkiej Ziemi. No i miasto leżące na wodzie w zatoce San Francisco - mimo że zakamuflowane to chyba trudno byłoby to długo utrzymać w tajemnicy. W końcu małe nie jest a to cholernie uczęszczany szlak.

I ten napęd tunelowy jak diabeł z pudełka.- qrde nasi są lepsi od pradawnych. Tyle lat siedzą na atlantydzie i nic a jak było trzeba od razu znaleźli co trzeba. Jeszcze trochę i wszyscy ascendują. I będzie serial SG z ludźmi jako oświeceni i wieśniakami jak SGC :lol:

Generalnie jednak odcinek niezły i bardziej mi się podobał w roli ostatniego w serii niż ostatni w SG-1.

Tylko qrde co teraz oglądać :( jeszcze tylko parę odcinków BSG i pustynia nastanie w SF...

Użytkownik Lukassuss edytował ten post 29.12.2008 - |09:32|

• 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#98 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 29.12.2008 - |17:31|

Dycha za to że ostatni i .... nie kopmy już leżącego :P ...

Wielka szkoda że decyzja o cancelu zapadła tak późno - z tej masy pomysłów (nawet wtórnych) można by zrobić świetny film na dvd ...

Idą ciężkie czasy dla S-F w tv :/
  • 0

#99 mp3playerfan

mp3playerfan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 29.12.2008 - |18:10|

Dodam jeszcze bo nie wiem czy ktoś zauważył że jak mieli połączenie przez stargate na ten super hiveship z atlantis to mogli tam im wrzucić megabombkę i po kłopocie. Drużyna nie musiała by tam w ogóle wchodzić bo jak widzieliśmy żadnych osłon nie mieli. Chociaż może nic pod ręką nie mieli ;)

Jurek
  • 0

#100 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 29.12.2008 - |19:00|

Nawet mogliby ustawić na szybko skoczka i strzelać dronami na ślepo :P Ale taki już urok tego serialu...

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 29.12.2008 - |19:00|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych