No ja się z Jonaszem zgadzam niemal w 100% - mam te same podejrzenia i chyba dość podobne tezy rozwiązania zagadek BSG.
Na pewno ZIemia była zniszczona o wiele wcześniej niż kolonie i jest to ta mityczna ziemia ze zwojów kolonistów. Zauważcie, że znalezienie Kobolu też nie przyszło im ani od razu ani łatwo. ALe znalezione na Kobolu dowody istnienia ziemi dały nadzieję na dalsze poszukiwania.
Patrząc na trwające od początku serii dyskusje odnośnie relacji timingu serii do naszej realnej Ziemi to wygląda, że zostaje nam tylko opcja, że dla nas wydarzenia w serii BSG są dalszą przyszłością, ale niezby odległą - w sensie odległości do czasu zniszczenia obecnej Ziemi.
.. Już niedługo zbudujemy swoich włąsnych cylonów z AI
.
Mapa na Kobolu dowodzi, że koloniści przybyli przed laty właśnie zapewne po zniszczeniu ziemi i mieszkańcy współczesnych kolonii są ich potomkami. Koloniści pod wodzą Adamy wracają śladami swoich przodków do ZIemi z której kiedyś przodkowie wyemigrowali na Kobol i kolonie. Teraz spotyka ich zawód i zapewne wrócą do Kobolu. Przy czym ja bym obstawiał, że przodkami kolonistów były ludzko/cylońskie hybrydy, a nie ludzie czy tym bardziej cyloni. Tym razem też tylko te hybrydy przetrwają... aby otworzyć nowe koło historii. W końcówce sezonu 4.5 obstawiam rzeź ludzi i cylonów. Przertwają zapewne tylko jednostki i ludzi i cylonów (bogowie Kobolu - być może tylko spośród cylonów) i hybrydy jako zalążek nowej rasy i nowej historii. Większość naszych bohaterów zginie i to spośród cylonów jak i ludzi. Tak to widzę na podstawie doniesień, własnej dedukcji i logiki całej zataczającej koło historii.
Hybryda z Razora wyraźnie martwiła się o los swoich dzieci czyli cylonów obecnej generacji i dlatego przestrzegałą przed Karą. Włąściwie to już doszło do wojny domowej wśród cylonów i zapewne do końca serii oni niemal wszyscy wyginą, a pozostałe przy życiu jednostki co prawda nieśmiertelne, ale będą bez możliwości odrodzenia/reloadu. W tym sensie powstanie fałszywy kult politeistyczny na część ocalałych 12 bogów/modeli starej historii. Być mnoże Final Five są ich potomkami lub wręcz nimi samymi (ocalałymi 5ma spośród 13 bogów kobolu).
Użytkownik Gaj edytował ten post 12.01.2009 - |15:04|