Emocje opadły, czas coś napisać o finale.
Wg mnie genialny i układający się w logiczną całość. Stawiam go na równi z finałem 2 sezonu. Dużo lepszy od finału sezonu 3ego który dla mnie był najsłabszym finałem.
Ogólnie średnio lubię s-f z małymi wyjątkami (SW, Terminator) i trochę martwi mnie to, że Lost odpływa w ty kierunku coraz bardziej. Ale na razie nie przekracza granicy którą toleruję.
(btw wiem, wiem od pilota wiadomo, że to serial z elementami s-f)
Jak ma wyglądać 5 sezon po takich wydarzeniach? Co będzie teraźniejszością pokazywaną nam, widzom? Wyspa i Locke czy też Oceanic Six + retrosy z wyspy? Może to być ciekawe odświeżenie. Byle tylko pojawiała się wyspa, bo ten serial przyciąga mnie też właśnie klimatem tej dżungli, plaży i oceanu.
KONKRETY:
TO LIVE IS TO DIE
- poginęło pewnie sporo balastów na frachtowcu, niech spoczywają w pokoju
- Jin, był w całym serialu dobrym dodatkiem do Sun, jego rola się skończyła, RIP. Jest teraz pewnie przyczyną kolaborowania Słoneczka z panem Widmorem
- Michael, no cóż szkoda go, ale dostał to czego chciał od jakiegoś czasu. Wątek z nim i Waltem wydaje siębyć zakończony. No prawie, bo być może Walt też jest "special" jak to sugerował tytuł jednego z odcinków.
- oddział komandosów - ładnie ich Othersi powykańczali, szczególnie Omar fajnie skończył. Dobrze im tak.
- Keamy - normalnie terminator, prawie jak Bakunin. Dzięki właściwościom wyspy to Ben mógł go wykończyć. Nie ma to jak zemsta. Trzeba przyznać, że była to dobrze wykreowana postać w tak krótkim czasie.
- John Locke - ale czy aby na pewno finally dead? Pewnie w 5 sezonie zobaczymy jak doszło do tego momentu. Dlaczego Ben chce go też zabrać na wyspę? Jedynym logicznym wyjaśnieniem wydaje się to, że... tam ożyje (it's the place where miracles happen). A to dobrze akurat, bo Locke jest moją ulubioną postacią. Tym sposobem chyba została wyjaśniona jedna z zagadek 1ego sezonu. Tak! Christian nie wypadł do oceanu. On na wyspie wstał i stał się zjawą, zombiakiem czy czymś innym w tym rodzaju. Stąd ta pusta trumna.
ORCHID
-podziemna stacja, prawie tak ciekawa jak Swan. Ciekawy film instruktażowy. Zresztą wcześniej mieliśmy szansę oglądać coś podobnego w internecie...
- ktoś pytał po co metalowe przedmioty. Po to żeby zrobić przejście do starożytnych komnat czy też jaskiń.
- hieroglify w jaskiniach, może ktoś jakieś wyjaśnienia znaleźć? Mam nadzieję, że to rzeczywiście pozostałości po starożytnych cywilizcjach. Boję się tylko żeby nie było w tym serialu żadnych kosmitów
PRZENIESIENIE WYSPY
- no cóż kołowrotek trochę obciachowy, ale o niebo lepszy od jakichś telepatii, itp. Jakoś to musieli to pokazać. (chociaż nie, nie musieli
ale wtedy znowu byłoby pełno głosów czemu tego nie pokazano)
- za to efekt całkowicie w porządku, światłość, podobna do implozji w swanie i wyspy nie ma
- gdzie teraz jest wyspa? Mam nadzieję, że w międzyczasie nie zmieni klimatu na zimowy.
- mam nadzieję, że dodatkowo w czasie się nie przeniosła jak Ben. A przynajmniej nic wstecz jak to tutaj niektórzy sugerują.
UCIECZKA O6
- rzeczywiście dramatyczna, spójna i logiczna. Bardzo dobrze wszystko rozegrane.
- spoko scena z skokiem Sawyera.
- wyjaśnione jak ustalono, że mają kłamać. Jak się okazuje to pomysł samego Jacka (a w sumie mus, co sugerował wcześniej John) Penelopa pomaga O6. Ciekawe, że wydostaje się z nimi Desmond i oczywiście Lapidus.
Demond und Penelopa
- czyżby Des wrócił i miał osiąść w Itace z wierną Penelopą? Słowa Bena z końca 9 odcinka sugerują, że ten świetny wątek poboczny się nie kończy.
KTO I CO POZOSTAŁO NA EYE-LANDZIE
- Miles i Charlotte z ekipy "naukowej". Ruda już była wcześniej na wyspie. Ba, może nawet się urodziła na niej? wtf? Czekam na rozwiązania. Liczę, że w końcu ten Miles zadziała i pogada z duchami wyspy.
- Bernard i Rose. Tak sobie dla rekreacji.
- chyba jakieś balasty.
- Sawyer po pływackim maratonie, może przyłączy się do Othersów?
- Juliet butelką rumu. Fajnie to wyglądało.
I ten kłąb dymu nad oceanem...
- John Locke, Richard, porwani ogonowcy and Others. Co się wydarzy w tym obozie, jest dla mnie najciekawszą obecnie zagdką
- zjawy, duchy, zombiaki i Jacob
- Claire, liczę na to, że nie zginęła jednak. Wyglądała raczej na odurzoną aniżeli martwą.
- co z Danielem? Chyba był na wystarczającej odległośći żeby przenieść się z wyspą. Czyżby potem potrzebował swojej stałej?
- niedżwiedzie polarne
- TAJEMNICE I ZAGADKI, przede wszystkim.
FLASHFORWARDS
- Sayid zabiera Hurleya do Bena i Jacka? Czyżby mieli też wybrać się na wyspę. btw dobry tekst Hugo do Mr. Eko
- Sun ma zamiar kolaborować z Widmorem? O nie, to już wolę Bena który może nie jest good guyem jak się okazuje, ale Widmore wydaje się very bad guyem.
- w śnie Kate, Claire zakazuje jej zabierania ze soą Aarona. Czy po Kate też zaraz przyjdą Ben i Sayid? No i jeśli Ben mówi, że wszyscy mają wrócić na wyspę to co z Sun i Aaronem? Sun może nie chcieć wracać, a Aaron nie powinien wracać wg słów Claire w śnie Kate.
- no i wyjaśniło się kto w trumnie, ale o tym już wspominałem.