Skocz do zawartości

Zdjęcie

Petycja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
106 odpowiedzi w tym temacie

#81 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 27.04.2005 - |17:32|

Co prawda koszt realizacji serialu sf lub jego zakupu przez telewizję prywatną moze być za wysoki , ale mamy przecież TV publiczną , na którą wiekszość z nas płaci odzielny potatek i to ona powinna dbać o zaspokajanie potrzeb telewidzów .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#82 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.04.2005 - |06:16|

Co prawda koszt realizacji serialu  sf lub jego zakupu przez telewizję prywatną moze być za wysoki , ale mamy przecież TV publiczną , na którą wiekszość z nas płaci odzielny potatek i to ona powinna dbać o zaspokajanie potrzeb telewidzów .

No tak, zakladajac ze 15 mln Polakow placi abonament, to co miesiac do kasy telewizji publicznej wplywa kilkadziesiat milionow dolarow. Mysle, ze wystarczyloby na dwa, trzy seriale rocznie... Przy zalozeniu ze na nic innego wydawac sie nie bedzie :)
Swoja droga jest tez inna mozliwosc - aby zadowolic ten 0,01% widzow, czyli fanow sci-fi powinno sie podniesc abonament do 200 zl miesiecznie ;P

Użytkownik januszek edytował ten post 28.04.2005 - |12:16|

• 0

#83 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 28.04.2005 - |08:45|

IMHO te seriale dostali w pakietach i potraktowali je jako zapchaj dziury. Z drugiej strony jestem przekonany, ze statystycznie da sie wyliczyc jaki jest wzrost ogladalnosci w zaleznosci od pory emisji i co za tym idzie, gdyby ktorys z w/w seriali rokowal jakies szanse to zmieniliby ta pore.

Wyświetl post

To jest kwestia dyskusyjna. Bo jak ma być wysoka oglądalność serialu który na przykład leci we wtorek (lub inny dzień) po północy. Przecież wiadomo że mało ludzi o tej porze ogląda TV.
Jest jeszcze sprawa taka że może skoro od razu traktują jakiś serial jako zapchajdziure to znaczy ze nie zależy im na oglądalności bo i tak wychodzą z założenia że np. następnych sezonów nie kupią bo ich nie stać.

W każdym razie wychodzi na jedno: o nowych, dobrych serialach s-f w polskiej TV możemy pomarzyć.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#84 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 28.04.2005 - |08:59|

No tak, zakladajac ze 15 mln Polakow placi abonament, to co miesiac do kasy telewizji publicznej wplywa kilkadziesiat milionow dolarow. Mysle, ze wystarczyloby na dwa, trzy seriale rocznie... Prz zalozeniu ze na nic innego wydawac sie nie bedzie

No , jeżeli nie będą zatrudniać takich aktorów jak przy wiedzminie (75% budrzetu poszło na gaże ) , to myślę że starczyło by nawet na wiecej .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#85 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.04.2005 - |12:15|

To jest kwestia dyskusyjna. Bo jak ma być wysoka oglądalność serialu który na przykład leci we wtorek (lub inny dzień) po północy. Przecież wiadomo że mało ludzi o tej porze ogląda TV.

Nie zrozumiales co napisalem. Nie chodzi o bezwzgledna liczbe widzow tylko o procentowy wzrost ogladalnosc wynikajacy z emitowanej tresci. Np w kazdy wtorek o 15.30 program ABC oglada srednio 10000 widzow ale kiedy tego dnia i o tej porze wyemitowano serial Deef, to okazalo sie, ze ogladalo go 20000 widzow. Czyli 100% wzrost ogladalnosci. Wiec przesuwa sie serial w pore wiekszej ogladalnosci niz wtorek 15.30 liczac, ze i tam wywola wzrost ogladalnosci. I odwrotnie, jezeli okaze sie, ze serial oglada tylko 5000 widzow to mozna go juz tylko do smieci wrzucic. Cos takiego zreszta mialo miejsce ze Star Trek TNG w TVN. Nawet reklamodawca, firma sprzedajaca napoj Warp4 wycofala sie wtedy z reklam.

OBIMoim zdaniem Widzmina powinnismy sprzedawac do szkol filmowych na calym swiecie, jako material szkoleniowy o tym jak nie powinno sie robic seriali ;)
  • 0

#86 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 28.04.2005 - |19:58|

Ja jednak będę się upierał przy tym że jeśli serial leci o nieciekawej porze to jest z góry skazany na porażkę. A nawet jego późniejsze przesunięcie na lepszy czas niewiele da bo jest wiele osób które np. nie obejrzały pierwszych odcinków o niekorzystnej porze i nie lubią zaczynać oglądać serial od np. 5 czy 10 odcinka. No ale nie będę sie kłócił, bo nie o to tutaj chodzi.
Inna sprawa że może faktycznie u nas w kraju jest tak mało osób lubiących seriale i filmy s-f, kto to wie ;).

A co do Wiedźmina to był też emitowany na czeskiej TV, jestem ciekaw jaka była opinia Czechów o naszej super produkcji, która według niektórych (były takie głosy) miała być polskim Władcą Pierścieni :hyhy: .
  • 0

#87 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.04.2005 - |05:18|

A co do Wiedźmina to był też emitowany na czeskiej TV, jestem ciekaw jaka była opinia Czechów o naszej super produkcji, która według niektórych (były takie głosy) miała być polskim Władcą Pierścieni  :hyhy: .

A Polska miala byc druga Japonia... :P Swoja droga wiesc gminna niesie, ze w Japonii akurat Wiedzmin bardzo sie podobal... ;)
  • 0

#88 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 04.05.2005 - |15:43|

Więc jeśli większość ludzi nie ma ochoty podpisywać się pod petycją to mam inny pomysł, więc jeśli ma ktoś czas to niech pomęczy naszą kochaną TVP, przeglądając stronę naszego dostawcę publicznego znalazłem taki dział z możliwością wypowiedzenia się na dany temat lub podania jakiejś propozycji, a więc jeśli masz czas to wyśli swoją propozycję, wkącu na coś idzie nasz abonamęt. Oto adres TVP

Wystarczy nacisnąć na hiperłącze o nazwie "tutaj". Miłej zabawy.:afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#89 Cez

Cez

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoTczew

Napisano 04.05.2005 - |17:13|

Ja od około 5 lat co jakis czas dzwonię i pisze do stacji telewizyjnych z prosba o kultowy serial SLIDERS...i od kilku lat dostaje te sama odpowiedz.... "moze kiedys"... :/
  • 0

#90 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 05.05.2005 - |23:28|

było z EFC na TVP1.

Wyświetl post

Hmmmm, EFC lecial na tvp 2 i pamietam,ze 1zy sezon byl puszczany w soboty okolo 16-18. Niestety nie przyjal sie i potem szlo w wtorki rano...
Podobnie "X-files"-niby takie popularne a na tvp 2 leci obecnie po 24-00.bo ludziom sie znudzilo.
SG tez lecial ok. 20 w poniedzialki. i skonczylo sie na 2gim sezonie plus powtorki w soboty rano.
ST:TNG lecial na TVNie po 16, Babylon 5 w soboty tez cos kolo tego.
takie przyklady mozna mnozyc. telewizje probowaly z wieloma serialami i nie wyszlo. bo ludzie wola ogladac rzeczy im blizsze- chociazby polskie telenowele, niz jakies "bajeczki" ( podobna sytuacja jest u nas jesli chodzi o komiksy, ale to nie o tym temat wiec nie bede opisywal analogii).
a AXN ostatnimi czasy to poza Enterprise chyba nic z tematu sf nie puszcza?

Użytkownik Macias edytował ten post 06.05.2005 - |00:24|

• 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#91 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.05.2005 - |09:48|

Podobnie "X-files"-niby takie popularne a na tvp 2 leci obecnie po 24-00.bo ludziom sie znudzilo.

Ale to lecą już chyba powtórki, wiec sie nie dziwię że powtarzają to koło północy.

a AXN ostatnimi czasy to poza Enterprise chyba nic z tematu sf nie puszcza?

Wyświetl post

Od czerwca 5 sezon Andromedy a jeszcze w maju nowy serial produkcji Kanadyjsko/RPA (bodajże) Charle Jade, którego swiatowa premiera miała miejsce w połowie kwietnia w Kanadzie.
Zresztą czerwiec ma być miesiącem s-f na AXN.

Użytkownik Pawel edytował ten post 06.05.2005 - |09:49|

• 0

#92 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów

Napisano 06.05.2005 - |13:35|

Hmmmm, EFC lecial na tvp 2 i pamietam,ze 1zy sezon byl puszczany w soboty okolo 16-18. Niestety nie przyjal sie i potem szlo w wtorki rano...

Wyświetl post

Tego nie pamiętam, ale cyba 2 sezony były puszczane na TVP2 gdzieś po 12 w nocy, raz w tygodniu 2 odcinki po koleji. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#93 Bethek

Bethek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 06.05.2005 - |16:00|

Tego nie pamiętam, ale cyba 2 sezony były puszczane na TVP2 gdzieś po 12 w nocy, raz w tygodniu 2 odcinki po koleji.  :afro:

Dobrze mowisz. :) Bodajze w piatki nocami puscili dwa pierwsze sezony. A wczesniej pierwszy sezon byl kilkukrotnie emitowany przez RTL7.
  • 0
SUBEDIT forever!

#94 Macias

Macias

Kapral

• Użytkownik
  • 223 postów

Napisano 06.05.2005 - |16:45|

Dobrze mowisz. :)  Bodajze w piatki nocami puscili dwa pierwsze sezony. A wczesniej pierwszy sezon byl kilkukrotnie emitowany przez RTL7.

Wyświetl post

Nimniej debiut serialu byl na 2jce w godzinach popoludniowych ( a juz pozniej lecial na Wizji 1 w niedziele kolo 19, ale to juz inna bajka...)
Pawel- Skad masz to info? bo mnie axn na mejle na razie nie odpisal...
  • 0
Osoba, która pisąła do mnie w spraiwe Farka niech zrobi to raz jeszcze, bom [beeep] wołowa i skasowałekm przypadkiem mejla

#95 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.05.2005 - |17:21|

Pawel- Skad masz to info? bo mnie axn na mejle na razie nie odpisal...

Wyświetl post

Na stronie AXN (www.axn.pl) można w formacie *pdf poczytać ich biuletyn. Jest on na stronie głównej pod programem tam gdzie pisze "Pobierz (PDF)". Klikasz na to i jak masz zainstalowany Adobe Reader to się ci otworzy.
  • 0

#96 Żelazny

Żelazny

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów
  • MiastoW-wa

Napisano 09.05.2005 - |00:11|

Ave,

no coz jak zwykle male sprostowanie w zwiazku z tym kiedy lecial.

Otoz 1 sezon byl puszczany najpierw na RTL7 wlasnie w soboty
Potem polecial 3 sezon na TV Wizji (i byl puszczany na szybko bo wlasnie ta stacja konczyla nadawac)
I dopiero po tym TVP2 puscila sezon 1 i 2 w niedziele okolo 24,00 (po 2 odcinki)a pozniej w wakacje powtorzyla w poniedzialki przed poludniem ale tu nie jestem pewien czy tez po dwa czy tylko po jednym

Żzelazny.
  • 0

#97 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów

Napisano 09.05.2005 - |18:27|

No dobra tak nasza TVP puszczała sobie ten serial a teraz to pytanie czemu znowu nie kupią sobie praw do nadawania, przecież tyle muwią o zmianach a ja tylko widzę zmianę w nazwaniu niektórych bloków jak np. 'hit na sbotę" a filmy puszczają te same co przed rokiem albo na święta. Nic tylko przestać płacić abonament. :afro:
  • 0
Prawo Clarke'a

#98 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.05.2005 - |20:29|

Jeśli mam być szczery,to ja proponuję w ogóle nie oglądać Tv, BO PO CO? Odkąd moja mam wywaliła kablówkę (2 lata juz mineły), czas spędzany przed tv zmalał ze średnio 4 do 1 godziny, a od roku jest to niemal 0 (znaczy czesem coś oglądam, np ostatnio co 3 odcinek Nasha, bo mi tak jakoś pasuje)

Filmów też nie puszczają ciekawych (dawno nie widziałem dobrego filmu z datą większą niż 2000 w telewizji)a oglądanie po raz n-ty Die Hard też może obrzydzić film, Nawet "Kevin sam w domu" po świetach w 2002 zaczął mnie drażnić a nie bawić (bo co to za przyjemność znać kazdy krok bohatera?).

Ja osobiście proponuję zaniechać wszelkich kontaktów z mediami publicznymi (no chyba że zaczną traktować fanów "nie telenowel" na równi z tymi od telenowel, zaprzestać płacanie abonamentu (płacenie tylko dlatego że ma sie TV jest moim zdaniem WYMUSZENIEM, myślę że mafia by sie takiego nie powstydziła (a jezeli płacić to TVP ma być kodowana, by ten co nie zapłacił nie mógł legalnie oglądać (i zaraz fanów MjM zrobi sie koło 1 mln :)))

Mnie osobiście dobitnei dobiło jak kiedyś w niedziele z rana właczyłem TVP1 a tu mi mszę nadają :( nie dość że za oknem kościół i nawet przy szczelnie zamkniętych oknach słychać, to jeszcze próba zagłuszenia telewizorem dała efekt oddwrotny (ale to szczegół)

Teraz za abonament powstaje "Kultura" (teatr i sztuka), mnie się może wydaje ale ten dział ma mniejszą oglądalność niż S-F,a le kanał powstaje i jak na razie jest darmowy, znaczy się wszyscy za niego płacą, ale co tam.

Jestem przeciwny petycji, bo oni ludzi którzy samodzielnie wybierają poglądy (przecież nikt nas nei zmusza do oglądania, czegoś czego w polsce legalnie niemal nie ma, prawda?) za chorobę, którą trzeba tak długo ignorować, aż sie sama wytępi albo przeniesie na inny grunt.
Więć niech przeniesiemy sie na inny grunt (moze tak tv przez internet, albo satelita). ale zabierzmy ze sobą całe nasze rodziny i tylu ludzi ilu się da by władze telewizyjne odczuły braki widowni.

Jężeli gdziekolwiek spytają sie czemu wybrałeś taki a nie inny produkt, nigdy nie odpowiadaj że z telewizji (no chyba że z kanału o interesujacej nas tematyce), niech telewizja odczuje braki w kasie, to wówczas zastanowi się kto im zabrał publicznosć i dopiero wówczas zauwazy taką petucję. Inaczej nie ma szans, i lepiej nie miejsmy złudnych nadzieji, oni nas NIE CHCĄ ZAUWAŻYĆ, więc zróbmy coś by zauważyli.

yslę ze większe szanse niż petycja, ma bojkot, demonstracja, happening i tworzenie na wszystkich forach dyskusyjnych (tych które nawiązują do mediów) działy z Manifestem, inaczej sobie darujmy.

Dziękuje.

#99 lucasgdy

lucasgdy

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 09.05.2005 - |20:49|

:clap: Zapraszam wszystkich do podpisania petycji w sprawie serialu Charmed - Czarodziejki http://www.petycje.p...p?petycjeid=680

Użytkownik lucasgdy edytował ten post 09.05.2005 - |20:51|

• 0

#100 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.05.2005 - |23:18|

:clap: Zapraszam wszystkich do podpisania petycji w sprawie serialu Charmed - Czarodziejki http://www.petycje.p...p?petycjeid=680

Wyświetl post

Jezu, ja byłem noga z polskiego, ale ta petycja, litości, niech oni to zdejmą, bo jak to ktoś z mediów zobaczy, to już nigdy nie zobaczymy w tv filmu lub serialu s-f

Zwazam się z upżejmą prośba o powtórzenie emisji Czarodziejek ,a także wemitowanie  kolejnych odcinków tego wspaniałego
serialu. Serial był już wcześniej emitowany na antenie TVP ,ale TVP zakończyła emisje tego serialu.
Serial ten na całym świecie cieszy się dużą popularnąścią i doczekał się 7 seri .

Bez urazy, ale tego nie mógł napisać, nikt kto choć trochę lubi S-F, przecież nawet word widzi takie błędy. Autor chyba przegiął, nie chce być chamem, ale autor za dużo MjM się naogłądał. jestem przerażony.

Użytkownik Toudi edytował ten post 09.05.2005 - |23:19|

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych