Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 072 - S04E16 - Deadlock

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (101 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

2. 9,5 (2 głosów [2.27%])

Procent z głosów: 2.27%

3. 9 (17 głosów [19.32%])

Procent z głosów: 19.32%

4. 8,5 (7 głosów [7.95%])

Procent z głosów: 7.95%

5. 8 (13 głosów [14.77%])

Procent z głosów: 14.77%

6. 7,5 (7 głosów [7.95%])

Procent z głosów: 7.95%

7. 7 (14 głosów [15.91%])

Procent z głosów: 15.91%

8. 6,5 (3 głosów [3.41%])

Procent z głosów: 3.41%

9. 6 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

10. 5,5 (2 głosów [2.27%])

11. 5 (2 głosów [2.27%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (4 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (4 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (3 głosów [3.41%])

Procent z głosów: 3.41%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 dunkunid

dunkunid

Szeregowy

• Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 24.02.2009 - |00:26|

2. Dlaczego na Caprice Six, mowia Caprica Six a nie Six

Nie pamietam sezonu dokladnie, ale chyba sezon 2 odcinek 18 downloaded. Przydomek Caprica wział się od tego ,że to ona zagrąła z Baltarem w kulki i umożliwiła atack

5. Skad Baltar wiedzial, ze Galactica jest naprawiana "cylonskim mazidlem" ?

była scena jak Cyloni chyba 6 i 8 lazili z puszkami tak jakby do farby po statku

1. Skad Tyrol wiedzial ze 8 to Boomer, ta oryginalna..

1 miłość nie rdzewieje:P

Hera tez poznała oryginalną Athene jako matke

Użytkownik dunkunid edytował ten post 24.02.2009 - |00:30|

• 0

#82 leviathan

leviathan

Starszy kapral

• VIP
  • 282 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.02.2009 - |01:16|

A ja mam jeszcze kilka pytan:
1. Skad Tyrol wiedzial ze 8 to Boomer, ta oryginalna.. co sie z nia stalo wczesniej bo nie pamietam. Z Boomer. Nie z Athena. Czy mozna Boomer to Athena. W takim razie dlaczego Tyrol nazwal 8 Boomer?

Boomer została zastrzelona przez Cally w drugim sezonie. Potem odrodziła się i mieszkała trochę na Caprice i spiknęła się z Caprica Six. Przydomek "Caprica" nadali Six inni Cyloni, ponieważ była dla nich bohaterem (uwiodła Baltara i zdobyła kody umożliwiające wyłączenie kolonialnych systemów obronnych, co doprowadziło do zagłady większości ludzkości).
  • 0

#83 graffi

graffi

Plutonowy

• VIP
  • 423 postów
  • MiastoŁańcut

Napisano 24.02.2009 - |02:26|

Słabo - 6.5/10. I nie o to chodzi, że nie było akcji, krwi, wybuchów i flaków na ścianach. Po prostu nic ciekawego. Telenowela. Ciężkostrawny glut. Przewidywalnie aż do bólu. Dawno mi się tak nie dłużyło oglądanie czegokolwiek - przebiło nawet najgorsze i najgłupsze odcinki SGA.
Dziwię się tym, którzy stwierdzili, że nie będą oceniać odcinka teraz, tylko zrobią to z perspektywy kilku następnych. To zwykłe asekuranctwo. Przecież jest oczywiste, że to co się działo w tym odcinku będzie miało wpływ na następne, więc zawsze będzie można powiedzieć, że podnosi się wyjściową ocenę z takich czy innych powodów - przede wszystkim odpadnie najbardziej haniebny zarzut o bycie zapychaczem (Zapychacze w BSG? Co to to nie! Na stos tych, którzy wypisują takie herezje!) - powtarzam jeszcze raz - nie chodzi mi o to, że ten odciek jest niepotrzebny - jest po prostu słaby i nędznie opowiedziany.

Nie będę wypisywał listy plusów i minusów, bo te pierwsze ciężko znaleźć, a lista tych drugich długo by się ciągnęła, ale skasowały mnie dwie sceny.
Pierwsza to nanoszenie pędzlem żywicy na konstrukcje Galactiki - właściwie to powinienem się przyzwyczaić do takich akcji w tym serialu, jednak ta przebiła swoją głupotą i nierealnością chyba wszystko od początku serialu.
Druga - Cyloni przyklejają zdjęcia swoich poległych na ścianie - nienawidzę takich tanich tandetnych scen, które w założeniach mają być głębokie i/lub wzruszające. Kompletny kicz.
  • 0
In the grim future of Hello Kitty there is only WAR...

#84 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 24.02.2009 - |08:42|

... John mimo, że nienawidzi swego ciała (ciekawe czemu zatem nie próbowął stworzyć sobie nowego - bardziej metalowego i przeładować się do niego), za bardzo sobie ceni swe życie by je narażać na ostateczna śmierć. W Boga też nie wierzy.

Oczywiscie wraz z ucieczka Ellen wiele się może zmienić. Ostatnia szansa odtworzenia technologi przepadłą...

Ciekawe pytanie - myślę że jakimś rozwiązaniem jest brak odpowiedniej wiedzy.

Teraz już wiemy, że technologia resurrection nie została wynaleziona przez "nowych" Cylonów - oni ją po prostu stosowali, dostali ją (a może i gotowe RS'y i Hub) "na tacy" od FF po swoim stworzeniu. Pewnie nie za bardzo wiedzieli jak dokładnie działa. W końcu Cavil chciał Ellen "pokroić mózg" żeby tylko zgłębić tą technologię...
A download biologicznych Cylonów (skór) zdaje się działał tylko na "biologicznvch" Cylonów - jak w wannie z glutami.

Oczywiście, wiem że Boomer tłumaczy Karze że także Raidery są downloadowane aby nie tracić ich doświadczeń bojowych (jak Scar) - ale wiemy też, że wcześniej mówi Tyrolowi że Raidery są bardziej jak oswojone zwierzęta niż pełno-świadome istoty jak np. skóry. Może więc download jest dużo prostszy i mniej skomplikowany i nie nadaje się do "skóry".
Nie za bardzo chyba jest powiedziane za to w serialu czy Centurioni są w ogóle downloadowani. Ale pewnie tak.
Tylko pewnie download Raidera czy Centuriona wygląda jakoś inaczej - prościej (jakoś nie wyobrażam sobie w ich wypadku wanny glutów).

Ergo - w istocie załadowanie się do "ciała" Centuriona (szczególnie jakoś podrasowanego) powinno być pierwszą myślą Cavila - ALE może zwyczajnie bał się, że coś może pójść nie tak, jego świadomość zostanie w bazie danych i tyle albo co gorsza dla niego ulegnie uszkodzeniu i kaplica. W końcu nie rozumiał technologi downloadu i nie wiedział jak działa. Po prostu działała i tyle. Też bym na jego miejscu się mocno zastanowił...

to takie luźne przemyślenia... ;)

...
Druga - Cyloni przyklejają zdjęcia swoich poległych na ścianie - nienawidzę takich tanich tandetnych scen, które w założeniach mają być głębokie i/lub wzruszające. Kompletny kicz.

I tu się zgodzę w 100 %. O ile w odniesieniu do ludzi jestem w stanie to zrozumieć to wprowadzanie tu cylonów jest takie "na siłę" i choć w zamiarze pewnie miało być liryczne - wyszło tandetnie żałośnie patetycznie. I co za jakiś czas - na jednym fragmencie ściany 46 identycznych Ósemek, na drugim 82 identycznych Szóstek, i obok 39 identycznych Leobenów.

To może powinni powiesić jedno zdjęcie danego modelu i zmieniać przy nim tylko liczbę określająca ilość poległych w tym modelu. Będzie łatwiej i mniej miejsca zajmą... Tragikomedia.

Użytkownik Lukassuss edytował ten post 24.02.2009 - |12:46|

• 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#85 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.02.2009 - |10:53|

Semko, nie wiem o co ci chodzi, mimo że też liczyłem na jakieś większe nawiązanie do Ziemi. Było nie było-nie jest powiedziane, że jeszcze tam nie wrócimy. Nie zapominajmy że "all that happened before". Chociaż obawiam się, że scenarzyści zamierzają nie tyle bawić się religią, co stać się jej pachołkiem-zauważcie że sugerują, że ludzkość narodziła się na Kobolu, natomiast historia cylonów, 13 plemienia i nuklearnej zagłady tak jakby uniemożliwia nam fakt ewolucji... Tak, ta podła ewolucja zabija mnóstwo historii SF i z pogranicza SF. Tak też jest i tutaj-jak wyjaśnić te wszystkie szkielety, znaleziska itd? Jedynym wyjściem jest stwierdzić, że ludzkość narodziła się na Ziemi, zanihilowała w wyniku ataku cylonów, uciekła na Kobol, tam znowu powtórka z historii, rozdzieliła się na 13 plemion i tyle. 13 wróciła na Ziemię i znowu bum, na koloniach to samo, teraz bujamy się w przestrzeni, ale w końcu znowu wrócimy, dając początek cywilizacji o tych samych cechach... i pewno znowu wszystko się powtórzy. W każdym razie jedne z scenarzystów wypapłał, że zawsze zakładał, że ludzie pochodzą z Kobolu. Jak tak-to BSG zakończy się z moim skromnym udziałem, kiedy go wyśmieję okrutnie a potem podsumuję, wypluwając w jego kierunku kulkę kłaczków.

PS-kształt korytarzów raczej nie ma nic wspólnego z piramidami, tylko z estetyką scenografów i grafików. Wystarczy zobaczyć sobie, jak zbudowane są korytarze piramid i ich pomieszczenia.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#86 Semko

Semko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 24.02.2009 - |19:42|

Cytuję za Battlestar Wiki:

Several clues point to Earth as the true homeworld of humanity. As the Fleet approaches Earth, the artifacts they encounter become more ancient. The ruins on Kobol are 2,000 years old, the Lion's Head nebula beacon is 3,000 years old, and the Temple of Five is dated to 4,000 years.

A zatem jest w tym cos wiecej - byc moze koncowe odcinki serialu dadza nam odpowiedz jak to bylo naprawde. Dla mnie naprawde logicznym cyklem byloby cos takiego:

Ziemia jako kolebka ludzkosci - postep technologiczny, podboj kosmosu
Kobol jako pierwsza kolonia ziemii, potem staje sie kolebka ludzkosci
Wytworzenie cylonow 13 plemienia i exodus
Powrot cylonow na ziemie uznana za 13 kolonie
Ustanowienie 12 kolonii...

Taki ciag logiczny zdarzen uzasadnialby istnienie robotow na ziemii i nie powodowal zgrzytu logicznego ktory mialem ogladajac dwa ostatnie odcinki. Pozostaje miec nadzieje ze scenarzysci wiedza co robia a te bledy w datowaniu sa w istocie podpowiedziami jak bylo naprawde...

Użytkownik Semko edytował ten post 24.02.2009 - |19:44|

• 0
"Well take this for what little it will profit you. As I look at you, Ambassador Mollari, I see a great hand reaching out of the stars. The hand is your hand. And I hear sounds. The sounds of billions of people calling your name."

"My followers?"

"Your victims."

#87 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 24.02.2009 - |19:53|

A niech Cię ;) , żeś się uparł.
Idąc tropem tego cytatu to skoro Temple of Hopes przemianowana potem na Temple of Five powstało ok 4 tyś lat temu na Planecie Alg to jest najstarsze. :P
I co najlepsze wspominałem już o tym ,że tu daty są nieścisłe bo Ellen w "No Exit" podaje wiek ToF na ok 3 tyś lat.

Taki ciag logiczny zdarzen uzasadnialby istnienie robotow na ziemii

Przecież zostało to już wyjaśnione ,że 13 Plemie [Cyloni] zbudowali własnych robotów [Cylonów] aby ich wyręczali w pracy i w ogóle im "usługiwali" na Ziemi.
Ile razy można to wałkować skąd się wzięli "nowi Cyloni=roboty" na Ziemi?

Całe to zdanie "This has happened before and will happen again" odnosi się właśnie do zamkniętego ciągu ludzie/Cyloni konstruują własnych Cylonów którzy wszczynają bunt , jest wojna - twórcy uciekają, zakładają kolejną kolonię ZNOWU robią to samo konstruując kolejnych pomagierów=Cyloni i ZNOWU mamy bunt i .............. itd

Użytkownik biku1 edytował ten post 24.02.2009 - |20:00|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#88 Semko

Semko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 24.02.2009 - |20:14|

Idąc tropem tego cytatu to skoro Temple of Hopes przemianowana potem na Temple of Five powstało ok 4 tyś lat temu na Planecie Alg to jest najstarsze.

No nie do konca bo dalej jest ziemia ktora moze byc jeszcze starsza. Tylko nie znamy daty pierwszego eksodusu.

Przecież zostało to już wyjaśnione ,że 13 Plemie [Cyloni] zbudowali własnych robotów [Cylonów] aby ich wyręczali w pracy i w ogóle im "usługiwali" na Ziemi.
Ile razy można to wałkować skąd się wzięli "nowi Cyloni=roboty" na Ziemi?

Napisalem robotow w kontekscie 13 plemienia a nie tosterow. Nie tlumacz mi rzeczy oczywistej :)

Obiecuje jednak ze wroce do tej dyskusji jak juz dojdziemy do konca serialu bo jak sadze bladzimy po omacku nie znajac jeszcze wszystkiego.

Użytkownik Semko edytował ten post 24.02.2009 - |21:04|

• 0
"Well take this for what little it will profit you. As I look at you, Ambassador Mollari, I see a great hand reaching out of the stars. The hand is your hand. And I hear sounds. The sounds of billions of people calling your name."

"My followers?"

"Your victims."

#89 Gemini

Gemini

Szeregowy

• Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 26.02.2009 - |16:36|

Odcinek rozczarował. Czekam na następny.
  • 0

#90 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 26.02.2009 - |18:54|

Idąc tropem tego cytatu to skoro Temple of Hopes przemianowana potem na Temple of Five powstało ok 4 tyś lat temu na Planecie Alg to jest najstarsze. :P

Tak scisle rzecz biorac to nikt jej nie przemianowal. Jej budowniczowie (13.Plemie) nazwalo ja Temple of Hopes. Ponowni okrywcy - flota 12.Kolonii i Cyloni nazwali ja Temple of Five.

Pomiedzy tymi nazwami nie ma zadnego zwiazku.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#91 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.02.2009 - |19:37|

...nikt jej nie przemianowal. Jej budowniczowie.....nazwalo ja Temple of Hopes. Ponowni okrywcy - flota 12.Kolonii i Cyloni nazwali ja Temple of Five.

Hi hi to jak to inaczej nazwać jak nie "przemianowanie" z nazwy pierwotnej.
A zresztą to nie temat na te rozważania i wszystko już chyba tutaj napisano ---> http://en.battlestar..._Temple_of_Five
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#92 chiefer

chiefer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 01.03.2009 - |21:57|

Battlestar staje się Battleship :). Całkiem ciekawy wątek, zacieranie się różnic między Cylonami a ludźmi. Chyba w tym kierunku zmierza ten serial. Podoba mi się.

Tyrol i odlecenie z Battlestara... Jakiś niezrównoważony ten typ..

Tyrol jest wyraźnie rozdarty. To jest widoczne w tej postaci – facet przez cały serial dostaje nokauty emocjonalne. Ukochana okazuje się Cylonem (Boomer). Dziecko okazuje się nie jego dzieckiem. Poświęca się walce na Nowej Caprice, a w efekcie okazuje się być Cylonem. Obcy wśród swoich i swój wśród obcych.

Tori robi się wkurzająca.. Ciagle tylko sie martwi o swoje dupsko..

A kiedyż Tori nie była wkurzająca, z tym jej wiecznym fochem na ryju? Żenująca postać, nawet bardziej niż Baltar. Gdy się dowiedziała że jest Cylonką stała się zaciekłą antagonistką ludzi.

Dla mnie autentyczne by bylo gdyby Saul zamiast placzu po smierci pludu, powiedzial po prostu "Eh, frak it" i wyszedl sie napic. To bylby prawdziwy Tigh.

Doskonale to ująłeś hehehehehe ;)

Pomijam juz samo pytanie skad w takim razie ludzie jako rasa na Kobolu. Kobol jako kolonia starej matki Ziemii (Earth)?

Być może to wyjaśnią, a być może nie. Samo już zagmatwanie fabuły BG daje sporo możliwości wyjaśnień. Być może ludzkość wyemigrowała na Kobol, kto to wie?

Ziemia jako kolebka ludzkosci - postep technologiczny, podboj kosmosu
Kobol jako pierwsza kolonia ziemii, potem staje sie kolebka ludzkosci
Wytworzenie cylonow 13 plemienia i exodus
Powrot cylonow na ziemie uznana za 13 kolonie
Ustanowienie 12 kolonii...

Brzmi to bardzo logicznie.

Całe to zdanie "This has happened before and will happen again" odnosi się właśnie do zamkniętego ciągu ludzie/Cyloni konstruują własnych Cylonów którzy wszczynają bunt , jest wojna - twórcy uciekają, zakładają kolejną kolonię ZNOWU robią to samo konstruując kolejnych pomagierów=Cyloni i ZNOWU mamy bunt i .............. itd

Więc Final Five to tak naprawdę ludzie (w linii 13’go plemienia) którzy potrafili się downloadować i tym samym stali się prototypem dla całej „rasy” downloaderów od tąd zwanej Cylonami.

Mnie zastanawia jeszcze jedna rzecz. Cyloni mogli przez 40 lat wyprodukować niezliczoną liczbę Skór i Centurionów, tymczasem po zniszczeniu jednego Huba i paru Battleshipów jest ich zaledwie garstka goniąca ziemian.
  • 0

#93 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 10.03.2009 - |20:37|

Jak dla mnie jeden z najsłabszych odcinkow tego sezonu, co szczegolnie jest smutne, zważywszy na fakt, że do końca całego serialu zostało tylko cztery odcinki :(

Ocena: 7

PLUSY:

+ sprawa rozpadającego się statku chyba dobiegła końca. Dobra decyzja admirała Adamy teraz przekuwana jest na czyny, i dzięki cylońskiej technologii wszystko wskazuje na to, że BSG jeszcze parę ładnych lat polata w kosmosie

+ zaskoczyło mnie to, że "mózg Andersa tak niespodziewanie odżył". Wydawało mi się poprzednio, że to już koniec, co najwyżej w ostatnim odcinku obudzi się i zaskoczy wszystkich jakimiś rewelacjami, w końcu tylko on i Ellen w pełni pamiętają cały swój żywot na Ziemi i potem w drodze do Kolonii. Teraz po tym jak mózg Andersa znów zaczął działać, można się spodziewać jakiś ciekawych sytuacji, szczególnie że w pobliżu jest Ellen.

+ po długiej ciszy wreszcie powrca jedna z moich ulubionych ostaci Szóstka z głowy Baltara :rolleyes: Uwielbiam ten klimat, kiedy nagle pojawia się obok niego, w tle charakterystyczna muzyczka i zaczyna się pozytywnie zakręcona interakcja. Teraz pojawiła się w zasadniczym momencie, ratujac tyłek Baltarowi, który po powrocie do swojego erotyczno-religinjego haremu nagle stracił wpływy i silne oddziaływanie na kobiety, jakim cieszył się niegdyś. Po interwencji Szóstki Baltar znów nabrał siły i pewności siebie i nadal może skutecznie działać.

+ śmierć dziecka Capricy 6 i Tigha wydaje się prorocza. Teza o tym, że Cyloni jak i ludzie będą w stanie żyć osobno i przetrwać właśnie upadła. Wygląda na to, że jedyną formą przetrania jest połączenie się ludzi i Cylonów, raz na zawsze, co zakończy wojny i pozwoli przetrwać wszystkim. Chyba serial właśmie z takim przesłaniem się skończy. Hera jako pierwsze dzicko hybryda ludzi i Cylonów ma być, i będzie zwiastunem nowej ery.

MINUSY:

- ogolny minus do odcinka za całość. Jakiś taki był zbyt powolny, chaotyczny, z kilkoma wątkami, które w żaden sposob nie potrafiły zaciekawić, nie mowiąc już o tym że nie trzymały w napięciu czy nie wyjawiły jakiś nowych ciekawych informacji

- według mnie niezbyt udane było pokazywanie co 10 minut Adamy gapiącego się na kadłub battlestara. Wystarczyłoby ukazanie jednej takiej sceny, krotka rozmowa z Tyrolem na temat postępujących prac i tyle. Po co pokazywać co 10 minut, że Adama martwi się o statek? Niepotrzebne i zajmuje cenny czas odcinka

- jakoś nijak nie umię zrozumieć Adamy, który po średnioudanej przemowie Baltara daje mu ot tak wielki zapas broni :unsure:

- dziwi mnie skąd Boomer wiedziała gdzie znaleźć flotę. :blink: Przydał by się jakiś krotki komentarz w tej sprawie, np. kiedy zauważono ją na radarze, albo potem w hangarze. A tu wyjaśnienia brak.

- Ellen w poprzednim odcinku a Ellen w tym odcinku to jakby nie ta sama postać. Poprzednio była bardzo ciekawą postacią, miała świetne teksty, potrafiła zaciekawić widza, była pewna siebie i dawała nadzieję, że w kolejnych odcinkach będzie napędzać ten serial aż do finału. A tutaj jakoś nie była sobą. Przez cały odcinek dąsa się na Tigha za to, ze związał się z Capricą 6 i ma z nią dziecko, choć zaraz po przyjeździe dała do zrozumienia, że nie będzie miała nic przeciwko temu, ze Tigh bzykal się z kobietami, bo w końcu Ellen zmarła, no i minęlo od tego czasu ponad rok. Nagle zmienia swój osąd, i bawi się w swoje głupie gierki, grozi Caprice, robi jej i Tighowi na złość, probuje rozbić Final Five, skłocić ze sobą co doprowadzić moze do zerwania sojuszu ludzi z dobrymi Cylonami.

Użytkownik Halavar edytował ten post 10.03.2009 - |20:44|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#94 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.01.2011 - |20:49|

Odcinek prawie nic nie wnoszący do akcji. Sądziłem, że teraz akcja poleci już na łeb na szyję bo do końca zakończenia historii pozostało już tylko kilka odcinków, ale twórcy znaleźli jeszcze chwilę żeby historię troche spowolnić i przedłużyć.
Jedyne co mnie zastanawia to dlaczego Adama dał broń Baltarowi i spółce, czyżby chciał żeby sami załatwili swoje sprawy. Czyli mogą sobie strzelać do woli na pokładzie Galacticy i nikt im nie przeszkodzi? Dziwne jak dla mnie.
Fajna konfrontacja na linii Tigh-Ellen-Szóstka.
Baltar jak zwykle ostatnimi czasy megairytujący i powalający naiwnością.
Jakieś bardzo słabe to nie było, typowy obyczaj z delikatną domieszką dramatyzmu. Oglądało się dobrze, ale bez rewelacji.
Ocena 7,5/10.
  • 0

#95 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 30.03.2012 - |20:20|

Oglądania po latach, ciąg dalszy

Saul i Caprica Six - masakry psychologicznej cd. Saul jednak się w tej skórze zakochał - a Ellen tuż tuż. To nawet na cylona za dużo.

Kolejny "skrót fabularny" jakże to Sharon tak sprawnie znalazła flotę.

Ellen jasno określa, że po zagładzie Ziemi liczba ocalałych z jej rasy to pięć. To mi uleciało. Czyli brak FTL w tej cywilizacji, to brak floty w układzie słonecznym - rozwalić Ziemię i po całej rasie. Hmmm dalej mnie zastanawia, przecież z Kobolu powinni lecieć z FTLem. A nawet jeśli mieli tylko te bliskoświetlne wehikuły - to nikogo nie było w przestrzeni, aby przeżył?

Caprica Six ma bóle dokładnie w momencie "odnowienia" na stole miłości Saula do Ellen. He, he tajemniczy nakaz miłości umożliwiający cylońską prokreację ma też walor aborcyjny;) Ok, wcześniej ją poturbowano - ale usg po nim było ok.

Pojawia się falowa Szóstka - komentuje odejście fanklubowiczek Baltara od idei jednego Boga. Nie jest zadowolona. Baltar rozgrywa przywódczynię fanek - i zaczyna rozdawać żywność.

Cyloni, oryginalni, zastanawiają się nad przejściem na BSS i odłączenie od ludzi. He he Tori podnosi argument czystości rasy. Przydaje się majak Andersa, i Saul przywołuje jego słowa, by nie opuszczał Floty. Ellen dowiaduje się o ciąży. Wcześniej podtrzymała, że Hera jest ostatnią nadzieją cylonów.

Cyloni-dzieci przypominają cylonom-twórcom, że powinni głosować - to spadek po nich.

Rozmowa Ellen i Caprica Six - dowiadujemy się, że Saul z żoną próbowali mieć dzieci - ale nigdy się nie udało. Caprica Six: Czasem miłość nie wystarcza. On cię kochał.

Falowa Szóstka jest ciekawa, czy naprawdę Baltar chciał z miłości rozdawać żywność. Baltar wie, że proste kłamstwo nie przejdzie - dyplomatycznie: Im dłużej dawałem, tym bardziej mi się to podobało. I jak to Baltar - odczytał intencję falowej Szóstki i przeszedł do kontrataku o rząd dusz fanklubu. Szóstka dokładnie dyktuje Baltarowi co mówić - ma zdobyć broń dla swojej grupy. He he - coraz śmieszniejsze są te wątki falowe.

Ellen głosuje za opuszczeniem ludzi, dochodzi do wniosku, że przyszłością cylonów jest dziecko czystej krwi cylon. Saul się nie zgadza - jego zdaniem odtworzenie cylonów tą drogą doprowadzi, tak jak u ludzi, do tego co już się wydarzyło. Ani czystej krwi cyloni ani czystej krwi ludzie nie przetrwają - są za słabi - jego zdaniem. Hmmm - wyleciał mi z pamięci ten dialog.

Saul odmawia przejścia z FF i Capriką Six na BSS.
Ellen udowadnia, że prawdziwa miłość Saula to BSG i Adama. Caprica Six nagle ponownie ma bóle,

OOO i jest jasna odpowiedź na jedną rzecz, która mnie nurtowała. Jest powiedziane wprost - FF wynaleźli ideę jednego Boga jako element do projektu tworzonych modeli żywych cylonów. Czyli FF byli religijnie zróżnicowani, ateista (Saul) i wierząca Ellen ( która zaznacza, że w tej kwestii "niczego nie wynaleźliśmy"). Po serii miłosnej retoryki dziecko umiera.

Muszę uczciwie powiedzieć, że ten wątek praktycznie wyresetował się z mojej pamięci. Jasno jednak z niego wynika jakaś zakodowana w ich dna blokada, bezpiecznik, z ową miłością. I jest to pokazane tak, jak wątek falowych postaci na samym początku serialu - niejednoznacznie. Jest faktem, że Caprica Six oberwała i naturalnie mogła skutkiem tego poronić. Ale usg było ok, czyli argumenty przeważają jednak na korzyść tajemniczego zabezpieczenia dobrodziejstwa prokreacji cylońskiej - przykazaniem miłości.

I na koniec Baltar wydębia od Adamy broń dla swoich fanek. Ale ma to głębsze znaczenie. To ostatnie ludzkie rozwiązanie - jak to określił Baltar. Adama decyduje się na dozbrojenie cywilów. Bardzo anglosaskie - ale i fabularnie konsekwentne. Nie udało się Adamie naprawić statku tylko ludzką technologią. W ramach sojuszu wpuszczenie na pokład oddziałów centurionów będzie nieuniknione. Cywilne formacje militarne mogą się przydać. Stworzenie podwalin nowej formacji jest strategicznie uzasadnione.

Cyloni wczepiają zdjęcia swoich zmarłych na ścianie płaczu. Wykres pracy mózgu Andersa aktywuje się.

Odcinek nie zapada w pamięci. Jest w wielkim cieniu poprzednika, lotu na Ziemię i finału finałów. Ale miło się oglądał - domknął sumę traum Saula - absolutnie unikalnej linii dramatycznej rozwoju tego bohatera. Powtórzę się, ale ta postać to scenariuszowa perła. Po NC wydawało się, że nie można wprowadzić więcej mroku w jego historię - a jednak można. Stał się cylonem i znowu wydawało się, że nie można wprowadzić więcej mroku - a jednak można. Stracił syna i ma problem - kocha dwie kobiety.
  • 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#96 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 20.04.2013 - |20:35|

Jako że komentuję wszystkie odcinki BSG to skomentuję i ten - odcinek o niczym tak naprawdę, rozgrywał się głównie w trójkącie Saul - Ósemka - Ellen i nienarodzonego dziecka (miał być Liam na cześć Adamy) - kompletnie nie rozumiem Saula, kim i gdzie on chce być to chyba nawet on sam wie.

Wątek Gaiusa coraz dziwniejszy, najpierw walczył ramię w ramię z Cylonami z ludźmi, a teraz coś mu się odwróciło i chce zniszczyć Cylonów, czemu Adama podarował mu broń, liczy na wybicie Cylonów?

• 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych