Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 054 - S04E01 - He That Believeth in Me

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
88 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (161 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (34 głosów [26.36%])

Procent z głosów: 26.36%

2. 9,5 (32 głosów [24.81%])

Procent z głosów: 24.81%

3. 9 (31 głosów [24.03%])

Procent z głosów: 24.03%

4. 8,5 (10 głosów [7.75%])

Procent z głosów: 7.75%

5. 8 (5 głosów [3.88%])

Procent z głosów: 3.88%

6. 7,5 (3 głosów [2.33%])

Procent z głosów: 2.33%

7. 7 (7 głosów [5.43%])

Procent z głosów: 5.43%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (2 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

10. 5,5 (2 głosów [1.55%])

Procent z głosów: 1.55%

11. 5 (1 głosów [0.78%])

Procent z głosów: 0.78%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.78%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.78%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#81 Rand

Rand

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 264 postów

Napisano 15.04.2008 - |01:05|

Gaius - kiedy go w końcu scenarzyści ukatrupią, mam serdecznie dość tego gościa.!!!

Hehe, wybacz ale bez niego BSG nie byłby już taki genialny :P Ja chciałem żeby go zabili jak oglądałem 1 serie, potem dopiero dostrzegłem geniusz i oryginalność tej postaci.

Ja daje z czystym sumieniem 10/10

Mam dość czekania żeby dać jedynemu odcinkowi 10, świetny odcinek i idealne rozpoczęcie 4 sezonu, mam nadzieje że często będę wpisywał teraz takie noty.

Swoją drogą kto dał 1/10 !!?? Bo taka ocena jest, ludzie którzy BSG nie lubią bądź nie oglądali nie powinni się wypowiadać ani oceniać. Bo raczej wątpie by ktoś dotrwał do 4 serii i dał temu odcinkowi ocene 1!!
  • 0
1. BSG/Shield/Dexter/Spartacus/Skins/Caprica/SG:Universe
2. 24h/Black Donnellys/Rescue Me/SoA/True Blood/Supernatural/Veronica Mars/Entourage/HIMYM/Chuck/White Collar/House
3. Lost/Rome/Moonlight/Californication/Breaking Bad/Tudors/Castle
4. Weeds/The 4400/Damages/V/SG/SG:A/Desperate Houswives/Greys anatomy

#82 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 22.04.2008 - |23:16|

Po dłuugiej przerwie fantastycznie było obejrzeć znów kolejny odcinek BSG! :) Ogolnie rzecz biorąc - świetny odcinek na początek nowego sezonu.

Ocena: 9,5

PLUSY

+ po tak długim czekaniu walki w kosmosie starcia myśliwców z BSG i z Baseshipów czy ostrzał artyleryjski wyglądały wręcz bajecznie:) Urok potęgowany przez piękną mgławicę
+ wątek Kary i drogi na ziemię w tym odcinku był dominujący i najciekawszy. Mimo iż nie lubię Starbuck, to jej pojawienie się w ostatnim odcinku poprzedniego sezonu mnie mocno zaintrygowało, a teraz to uczucie zostało powiększone. Wydaje się, że Kara mówi szczerze iż była w naszym ukladzie i latała nad naszą Ziemią. Różnica czasowa jednak wprowadza pewne zakłopotanie, co ujęła w słowa pani prezydent kwestionując to, iż Kara w ciągu 6 godzin była w stanie przelecieć dużą część galaktyki, zrobić zjecia i w tajemniczych okolicznościach znów pojawić się przed BSG. W dodatku jej całkiem nowy Viper psuje jeszcze mocniej wiarygodność Kary. Ciekawi mnie czy naprawdę czlowiek Kara Thrace była na Ziemi, czy też może Cyloni jej to wmówili lub inaczej w głowie Cylona Kara Thrace uaktywnił się odpowiedni program czyli "wleć do Oka, leć na Ziemię"
+ świetna scena w czasie walki w kosmosie, kiedy Anders zdezorientowany zarówno z powodu samej walki w kosmosie (jest w końcu żoltodziobem, a tak wielkiej batalii jeszcze nie widział) jak i tego, że właśnie dowiedział się, że jest Cylonem spotyka na swoej drodze myśliwiec Cyloński, który rozpoznaje w nim swojego. I tutaj własnie świetnie wyszło to przybliżenie na glowę Cylona i Andersa:)
+ urocze wręcz było to gniazdko, jakie panienki uwiły swemu idolowi:) Co ciekawe Baltar niespecjalnie się ucieszył z tego, co te panie mu zaoferowały (a patrząc na co niektóre, to można stwierdzić, że zaoferowano mu calkiem dużo;). Facet ma tam wszystko czego potrzebuje, zaś wychodząc poza nie, sam sobie sprowadzi nóż w plecy albo żebro. Zaś tam ma świetne warunki do tego, aby zbudować nowy ruch religijny, który obali fałszywych bogów i zaprowadzi powszechną wiarę w jednego Boga (oczywiście z Baltarem w roli głównego kapłana)
+ prawie uwierzyłem w to, co chciał zrobić Saul na mostku, czyli strzał w głowę Adamy. Pomyslałem: hmm, widocznie Cyloni mają to zapisane w programie aby zabijać dowódców na mostku strzałem z broni palnej. Ale na szczęście była to tylko projekcja Tigha. Ale na końcu odcinka sytuacja się powtarza, tym razem z Karą, a zamiast Adamy jest Roslin. Tak więc czy to (a także inne informacje poprzednio uzyskane) daje powód aby myśleć, że Kara to piąty Cylon? Bardzo prawdopodobne.
+ te wszystkie ukradkowe spojrzenia między "cylońską czwórką" w tym między Tori a Tighem na mostku oraz między Andersem i Tyrolem w ładowni.

MINUSY:

- słowa Sama do Starbuck w stylu "no i co z tego, ze jesteś Cylonem i tak cię kocham" - i po co to było? Sam zachowuje się jak naiwniak
- Baltar jako uzdrowiciel dzieci?? Jakoś nie umię sobie tego wyobrazić jak by to mogło być możliwe :blink: Zarówno jako człowiek i Cylon nie ma takich mocy.
  • 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#83 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 23.01.2009 - |22:20|

Początek nowego sezonu rewelacja. Bitwa z Cylonami znakomita. Zastanawia mnie czy wycifali się bo raider wykrył jednego z Final Five i to dało im do myślenia. Scenka jak Tigh strzela do Adamy genialna. Na sekundę dałem się nabrać. Starbuck trochę świruje po powrocie na Galacticę. Pewnie nie dowiemy się skąd wziął się nowy Viper i co się z nią działo przez ten czas. Ale wątpię żeby była piątym Cylonem. Ciekawy jestem czy ktoś z Final Four powie Sharon o swojej tajemnicy. Stawiałbym na szefa ale zobaczymy.

Starbuck nachalnie twierdzi że flota zmierza w złym kierunku. Po obejrzeniu Razora i ostrzeżeniu hybrydy że Kara doprowadzi ludzi do zagłady, a może doprowadzi do zagłady Cylonów. Wszystko to tylko podsyca apetyt na dalszą lekturę.

Aż mnie trzęsie jak widzę Baltara. Po tym jak uniknął skazania na śmierć okazało się że grupka wyznawców stworzyła mu mały harem. Pewnie Gaius jest w siódmym niebie. A po tym nagłym ozdrowieniu dziecka już wogóle mu sie poje[cenzura] we łbie od tego dobrobytu. NIestety zaczynam odnosić wrażenie że ta postać będzie nam towarzyszyć równie długo jak sam serial.

Mimo wszystko i tak daję 10/10 głównie za godny powrót.
  • 0
don't try

#84 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 29.05.2010 - |00:17|

9/10

O ja cie kręcę czy zaraz nie okaże się że Adama jest Cylonem pewnie roslin jest cylonka... u licha pomieszane wymieszane i mamy papkę w stylu Lost czyli;i coś się dzieje ale za nic nie wiadomo co.
Przylatuje martwa kobieta na statek do pudla ją! co to za straże o co kaman. Ewidentnie Cyloni sie wycofali gdy zobaczyli ze Kara dołączyła do formacji batlestara ewentualnie to Anders kazał im spadać. Podobała mi się narada jak Tyrol z "kim' przeszedł na "czym". Świetna bitwa w kosmosie, zajefajnie były te ujęcia z kokpitu i za armatek, Ten Plan cylonów wziął w łeb chyba bo ja już nić nie rozumiem zawedrowałem w ślepa uliczkę i tracę ochotę do oglądania dalszych odcinków serii, mam nadzije że następne odcinki się poprawią

A tak BTW: jest całkiem prawdopodobne że po pobraniu kody genetycznego od ludzi, cylonek zrobić może skórę o odpowiednim wyglądzie i kodzie genetycznym , programujesz go odpowiednio i jazda nowy ludzki cylon który myśli że jest człowiekiem i mamy taką kare
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#85 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 29.05.2010 - |09:42|

Najgłupszą rzeczą jaką możesz zrobić to przestać oglądać serial w tym momencie. To nie jest Lost i teraz wszystkie sznurki wreszcie zaczną się splatać.
  • 0

#86 Dreddenoth

Dreddenoth

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 31.05.2010 - |10:27|

Najgłupszą rzeczą jaką możesz zrobić to przestać oglądać serial w tym momencie. To nie jest Lost i teraz wszystkie sznurki wreszcie zaczną się splatać.

Tak tak oglądam nadal, ale odcinek w którym Starbuck wraca z martwych trochę dziwne, pisałem tamtego posta pod wpływem pierwszych emocji po obejrzeniu odcinek, nie zaprzestaje oglądać serialu jest zbyt dobry aby go zostawić :D Po za tym do StarGate finału jeszcze daleko ( a tak btw Lostów tez lubię, skończyłem na 2 sezonie)
  • 0
Oglądam:
Zamierzam obejrzeć: Firefly, Farescape,Lexx, Supernatural,4400, heroes
Obejrzane: SG1 SGA SGU BS:Caprica BSG StarTrek:OS TNG Voyager DS9 Enterprise Earth2 Babylon2 Crusade Andromeda

#87 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 28.11.2010 - |12:18|

Świetna kontynuacja finału z S03. Pierwsze 15 minut odcinka po prostu genialne. To był chyba najlepsze otwarcie ever. Siedziałem wmurowany w fotel. Walki w kosmosie zrobione super, na poziomie filmów z milionowymu budżetami.
Potem akcja trochę spowalnia, ale odcinek na prawdę trzyma poziom.
Jedyne co mnie wkurza to Gaius "Chrystus" Baltar i jego sekta. To jest słabe i nie wiem co ma na względzie. Ale za to "towaru" do przerobienia dla naszego ex-prezydenta co nie miara :)
Ciekawe czy Lee wróci do floty czy zostanie w sektorze prywatnym i ewentualnie jak długo?
Powrót Kary dosyć podejrzany coś czuje, że stoją za tym Cyloni.
Ocena 9/10.
  • 0

#88 xetnoinu

xetnoinu

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 185 postów
  • MiastoPraga, a za rzeką Warszawa

Napisano 24.03.2012 - |09:13|

Oglądania po latach, ciąg dalszy.

Saul boi się czy nie jest zaprogramowany do zabicia Adamy. Trudno orzec czy to tylko pokazanie jego strachu, czy wizje zesłane. Raczej te pierwsze. Tak czy owak mocne. I jakby wrażeń mało największa bitwa od kilkudziesięciu odcinków. I jakby znowu mało zaskoczeń, zeskanowanie siatkówki Andersa prowadzi do wstrzymania ataku cylonów i ich wycofania. "Coś się zmieniło" - jak słusznie zauważa świeżo uświadomiona asystentka prezydent. Wszystko pamiętam a i tak trzyma w napięciu.

Baltar jako Jezus Chrystus Superstar - wyborne. To swoiste upokorzenie dla umysłu tej miary, w rytmie świetnej muzyki z dodatkiem chóralnego wokalu. I co na to Baltar? Krótkie, spod nosa "No dobra". Przekomiczne.
Pojawia się falowa Szóstka. "Uspokój się. Myślisz, że doprowadziłam cię tak daleko, abyś skończył tutaj?" Falowa Szóstka chce, by Baltar uświadomił swoich wyznawców, że jest jeden Bóg, co ten czyni. Wydaje się przekonana do monoteizmu.

Kara wg testu Cottle'a nie jest cylonem. Czyli raczej zbadał te anomalie we krwi jakie sam odkrył i ich nie stwierdził. Po wyczynach Baltara testowanie nie jest jednak wiarygodne. Kara posiada zdjęcie z Ziemi i twierdzi, że układ gwiazd był zgodny z tym w grobowcu Ateny. (pomijamy aspekt dryfu a ktorym ani mru mru). Ma amnezję, minęło dla niej kilka godzin a nie dwa miesiące. Pamięta gazowego olbrzyma z pierścieniami. Przypomnę, że taki obraz był pokazany w kontekście jej relacji z falowym Leobenem. Nowością jest potrójny pulsar i kometa - jakie pamięta. Viper nówka sztuka, nawigacja bez zapisów. Roslin ma myśl, ze Kara może być cylonem od początku. I jest dylemat. Czy kontynuować kurs bez zmian, czy uwzględnić rewelacje Kary.

Atena nie rozpoznała w Tyrolu i Andersie aktywowanych cylonów z Ostatecznej Piątki. Ale miała już na koncie zatajenia. Natomiast Caprica Six odczuwa ich fizyczną bliskość. Ciekawe, bo jakoś wcześniej cyloni nie wyczuwali swojej obecności.
Odczucia zaczynają też rządzić Karą. Ma przeczucie dokąd lecieć lub nie lecieć poprzez wyłącznie jej intuicję.

W odcinku przewija się problem, jak traktować, oceniać, co myśleć o kimś, z kimś jesteśmy silnie związani, kto od początku był cylonem, czy to ma wtedy znaczenie. Czy jest osobą czy rzeczą. Gdzie jest różnica.

Tymczasem Baltar modli się o życie chłopca w zamian za własne. Świetnie zagrana scena. Balansuje na absolutnym pograniczu religijnego kiczu, a momentem, w którym poważnie jako widzowie zastanawiamy się czy Baltar naprawdę uwierzył w Boga i przed nim przyznał się do swoich grzechów, w tym że zabił człowieka. Ale sposób sfilmowania tego wyznania pokazuje, że ten największy w galaktyce egoista, dla własnej ciekawości, testuje Boga - sprawdza go, przeprowadza dowód istnienia, kosztem życia dziecka. Bardzo dobrze zagrane i pokazane.

Falowa Szóstka pojawia się ponownie, gdy Baltar i dziewczyna z sekty są okładani. Przypomina Baltarowi, że chciał oddać Bogu swoje życie, za życie bliźniego. Baltar podchwytuje i ponownie prosi Boga o śmierć. He he i dziewczyna uwalnia się i załatwia porządnym żelastwem napastników. A po powrocie z tego łazienkowego golenia staje się cud domniemany i dziecko z wirusowym zapaleniem mózgu odzyskuje przytomność. (Co jest formalnie możliwe bez leków, mało prawdopodobne ale możliwe bez nadprzyrodzonej interwencji).
Aż krew podbija na samo imię Baltar od irytacji tą postacią, ale te zbiegi okoliczności chyba faktycznie w tym egocentrycznym racjonalnym umyśle zaszczepiły minimalne ziarno wiary - przy najmniej od tego momentu Baltar zaczyna brać w ogóle pod uwagę taką możliwość. Ponownie jego eksperyment w testowaniu czy Bóg istnieje zadziałał. Brrrrrrr. Falowa Szóstka wyraźnie zadowolona z obrotu spraw.

Kara zaczyna snuć hipotezę, że ponieważ cyloni eksperymentowali na niej na Caprice, być może mieli materiał genetyczny i po tym jak wyciągnęli ją ze studni grawitacyjnej wyhodowali ja na nowo i wypełnili wspomnieniami. (Co nieźle trzyma się logiki). Ani razu nie nawiązuje do wizji z Leobenem (o którym wie, że Leobenem nie jest). Brak tej dywagacji jest już nieco dziwny. Ale ona nie podejrzewa nawet istnienia falowych cylonów.

Jakie wnioski. Ponieważ obiektywnie rzecz ujmując, test cyloński Cotlle'a był dobry, oparty na analizie krwi z tego wniosek, że obecna Kara albo ma na koncie urodzenie dziecka poczętego z człowiekiem (jak Atena i ma jakieś tam antyciała grypowe), albo jest człowiekiem, albo cylonem ale z inną, doskonalszą krwią - która w teście jest tożsama z ludzką (czyli ma te elementy odludzkie, które jako wspólne występują w krwi Hery i ma przeciwciała grypowe i ogólnie sprawniejszy system immunologiczny). Abstrahuję tu od mojej wiedzy o finale BSG i dedukuję. Tak czy owak wynika z tego, nawet jeśli Kara jest cylonką, to ma tożsamą z ludźmi krew. Do myślenia daje viper-nówka sztuka.

Bardzo, bardzo dobry odcinek - a to dopiero jego pierwsza część.

Na marginesie:
Ciekawe, co kryło się w głowie falowej Szóstki, gdy Baltarowi nieomal poderżnięto gardło. Czy wiedziała, że nic mu się nie stanie, czy jej w sumie nie zależało - no raz pchnęła go do próby samobójczej.
I druga sprawa - dywagacje o teście krwi Cottle'a prowadza do wniosku, że te eksperymenty jakie miały miejsce na ciele Kary na Caprice miały jednak długookresowy sens fabularny. Sens widoczny porządnie dopiero teraz. Bo przez to, że mogli jej tam próbować zaszczepić jej jakiś płód mogło dać te elementy we krwi, które teraz pozwalają jej przejść test. O ile to miało miejsce, a tego nie wiemy. Miała jakieś ślady cięć na brzuchu. Nigdy nie lubiłem tego wątku fabularnego a on nagle w taki mocny sposób się przydaje.

I w tym odcinku absolutnie nie da się przeważyć argumentów, czy Kara zawsze była cylonem, zawsze była człowiekiem, ani czy obecnie jest jakimś cylonem z lepszą krwią, czy człowiekiem. Jesteśmy jako widzowie w perfekcyjnie utkanej kropce.

Idąc tropem hipotezy Kary, że może cyloni ja wyhodowali i wypełnili wspomnieniami - to jest to de facto opis załadunku. Wiemy, że ta technologia ładuje zmarłego cylona i przeładowuje jego indywidualny wzorzec genetyczny (jego, a nie wzorca ogólnego - to wiemy z analizy odcinka z boją i grypą, bo tam cyloni boją się przedostania patogenu na statek zmartwychwstanie, gdyby wzorzec był ogólny (matrycowy) to przeniesienie wirusa byłoby niemożliwe - jest zatem jakieś niewykrywalne nawet dla cylonów zróżnicowanie genetyczne? w ich rasie - Hera rozpoznała matkę biologiczną).

Ale nie wiemy czy Kara od początku była cylonką - zatem nie wiemy, czy można było ja przeładować. Gdyby ją przeładowano (była kompatybilna) to krew miałaby taką jak poprzednio (ludzką), czyli po hipotezie płodowej nadal jesteśmy w kropce.

Od strony oceny moralnej Kary też jesteśmy w kropce. Mamy informację od Pierwszej Hybrydy (męskiej), że kara jest Heroldem Zagłady. Od falowego Leobena, że kara pomyliła widomość z posłańcem, czy posłańca z wiadomością (obojętne), wszytko już było i wydarzy się ponownie (to z kilku źródeł wiemy), i że Kara ma przeznaczenie (od korpuskularnego Leobena) i mamy profetyzm Kary w kwestii mandali Oka Jupitera. Jesteśmy w kropce do potęgi.

I kolejne spostrzeżenie. Po wybuchy supernowej nad Światynią Pięciu, był dylemat jaki obrać kierunek. Na obecną supernową czy na tę, która wybuchła 4 lub 3 tysiące lat temu (tam się coś z czasówką nie zgadzało). Gaeta zaproponował kurs na tę starszą i miał rację. Czyli można uznać, że faktyczni wybuch supernowej był astronomicznym, nieprawdopodobnym zbiegiem okoliczności - ergo to nie supernowa aktywowała świątynię, tylko obecność Trójki. Ona otrzymała i wiadomość i zginęła (wiadomość była zatem dedykowana cylonom, bo tylko dzięki zmartwychwstaniu da się wiadomość zapamiętać - inaczej to sensu nie ma).

I jeszcze jedno spostrzeżenie. Ponieważ metoda wizji jest już nagminna to można "naprawić" babol z brakiem dryfu gwiazd w grobowcu Ateny. To nie był hologram tylko jakoś generowana wizja zbiorowa, wiec nie ma problemu - uwzględniała obecny kształt nieboskłonu i urządzenie (aktywowane strzałą) ją generowało (mogło sobie policzyć wiek strzały), jak w Świątyni Pięciu (tam odpalenie wynikło z samej obecności cylona). To hipoteza robocza - może ulec zmianom. Grobowiec Ateny jest urządzeniem nowszym od Świątyni Pięciu, bo na pewno zbudowanym w wyniku powrotu przedstawicielki Trzynastego plemienia na Kobol, "kimkolwiek była".

Użytkownik xetnoinu edytował ten post 24.03.2012 - |11:01|

• 0

Zapraszam http://trek.pl/discord

Wbijajcie :) 

#89 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 11.10.2012 - |21:32|

Całkiem dobrze, mroczna i intrygująca akcja po powrocie Kary, czy jest Cylonem? Osobiście nie wydaje mi się, aczkolwiek w tym serialu wszystkiego można się spodziewać. Ujawniona 4 nie wie jak dalej działać, czują się ludźmi, a tak naprawdę są Cylonami.
Wyjaśnienie tego i poszukiwania Ziemi to główne wątki tego sezonu, mam nadzieję, że na 20 odcinków starczy weny i pomysłów.
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych