Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stosunek do Anime

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#81 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 07.02.2010 - |11:05|

Do anime mam stosunek jak do seriali czy filmów, liczy się jakość i naprawdę jest kilkanaście świetnych pozycji które mogę śmiało polecić każdemu:

- Berserk, najlepsze dark fantasy jakie pojawiło się na małym ekranie i takiego Legend Of The Seeker rozkłada już czołówka

- Black Lagoon, dowcipne, brutalne ze świetną fabułą i postaciami kino sensacyjne

- Cowboy Bebop, przed Firefly był Cowboy Bebop i tyle w temacie

- Blue Gender, dobre wojenne scifi utrzymane w klimacie Heinleina

- Gundam Seed, wielkie roboty, nachalny pacyfizm, nastoletni bohater ale wciąga i zasysa na maksa no i Mu La Faga wymiata na całego

- Gundam 8th MS Team, znów wielkie roboty tym razem jednak bardziej dorośle i z naciskiem na realizm walki z użyciem tych maszyn

- Macross Frontier, moje ulubione Anime czyli wciągająca space opera ze wspaniałą muzyką

- Macross Plus, kolejny dobry Macross

- Macross Zero, mój drugi ulubiony Macross stawiający bardziej na fabułę

Na koniec pożegnam się tym klipem będącym hołdem dla Macrossa.

Użytkownik Krusty edytował ten post 07.02.2010 - |14:49|

• 0

#82 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 07.02.2010 - |14:10|

E, trochę nieco ubogi temat, choć widzę że główne tytuły już wymieniono. Ale...

Dlaczego u diabła nie ma "Monster"? No przecież!!
Pozycja obowiązkowa. Szkoda tylko, że jeszcze 20th Century Boys tego samego autora nie zostało przerobione na anime, zamiast tego uraczono świat filmem z "japońską szkołą aktorstwa" w roli głównej-czyli totalna masakra dla kogoś wychowanego na NORMALNYM aktorstwie. Było nie było film był najdroższą produkcją w Kraju Kwitnącej Wiśni, więc niech to da wam do myślenia.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#83 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 13.02.2010 - |18:08|

Halo Legends - znakomity wstęp reszta to kompletna porażka, no cóż Halo jest zbyt zachodnie dla Japończyków i tyle w temacie, unikać.
  • 0

#84 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 13.02.2010 - |19:30|

Było nie było film był najdroższą produkcją w Kraju Kwitnącej Wiśni, więc niech to da wam do myślenia.

Dużo efektów i słaba fabuła? ;p
  • 0

#85 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 13.02.2010 - |20:19|

Dużo efektów i słaba fabuła? ;p

Raczej chodziło o to, że przerobiono mangę na film i za dużą-jak na Japonię-kasę. Natomiast czy dużo efektów? Niespecjalnie. A fabuła? eee... no powiem tak-manga 100 razy lepsza. Filmy dużo, bardzo dużo upraszczają, skracają wątki albo je w ogóle pomijają. Anyway, trudno ocenić, czy trailer kogoś zachęci czy zniechęci, bo dla mnie osobiście jest eee... no taki sobie:

Jak ktoś wie, o co chodzi, to mu ciarki po plecach przejdą, zwłaszcza w ostatnich scenach drugiego trailera... Ech, w mandze to było genialne.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#86 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 13.02.2010 - |20:33|

Było nie było film był najdroższą produkcją w Kraju Kwitnącej Wiśni, więc niech to da wam do myślenia......
....Anyway, trudno ocenić, czy trailer kogoś zachęci czy zniechęci, bo dla mnie osobiście jest eee... no taki sobie:...

eee a na co oni to wydali te grube miliony jenów?
Bo po tych trailerach co dałeś to tego nie widać.
:unsure:

Użytkownik biku1 edytował ten post 13.02.2010 - |20:34|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#87 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 13.02.2010 - |21:19|

Było nie było film był najdroższą produkcją w Kraju Kwitnącej Wiśni, więc niech to da wam do myślenia......
....Anyway, trudno ocenić, czy trailer kogoś zachęci czy zniechęci, bo dla mnie osobiście jest eee... no taki sobie:...

eee a na co oni to wydali te grube miliony jenów?
Bo po tych trailerach co dałeś to tego nie widać.  
:unsure:

Pewnie na prawa do ekranizacji, jeśli manga czy też anime(sam nie wiem bo oglądam tylko scifi, space opery czy fantasy) była rzeczywiście tak popularna to rzeczywiście sumy mogły być bajońskie jak nasze europejskie warunki. 

• 0

#88 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 13.02.2010 - |21:24|

Możliwe, ale chyba raczej rzadko bierze się prawa autorskie i "wlicza tak oficjalnie" do mówienia o tym, że to drogi film.
Może Sakramentos wie o co biega z tą drożyzną. :unsure:

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#89 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 13.02.2010 - |21:51|

Możliwe, ale chyba raczej rzadko bierze się prawa autorskie i "wlicza tak oficjalnie" do mówienia o tym, że to drogi film.

Akurat bardzo często patrz książki Dana Browna.

• 0

#90 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.02.2010 - |09:53|

Akurat ten przypadek jak i np. Pottery to są specyficzne bo są znane właśnie dlatego, że są adaptacją popularnych książek.
I prawa na pewno są dosyć znaczącym procentem kosztów.
Podejrzewam, że sam przeciętny film "Kod da Vinci" miałby nikłą popularność gdyby nie wcześniejsza "sława" tej książki.
A mi chodziło o to, że ktoś podając np. koszt ostatniego Terminatora (nie pamiętam dokładnie ile) powiedzmy na 150 mln $, raczej nie ma na myśli kupionych 5 lat wcześniej praw i nie dolicza ich z automatu do aktualnych danych na temat filmu.

Ale my tu możemy sobie gdybać ale wracając do tematu może się dowiemy czemu ten "japończyk" był taki drogi?

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#91 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 16.02.2010 - |22:38|

Powiem tak:
Krusty ma racje, kupno praw, ale nie tylko. Lista płac aktorów miała 300 nazwisk... Spójrz na nasz rynek filmów-kwota 20 milionów, która normalnie starczyłaby na hollywoodzki średni, mały, ale porządny film, tu urasta do wielkiej góry szmalu. Ale po drodze rozpływa się ona na nie wiadomo co. Podobnie jest w Japonii-zgadza się, ja też nie widzę tam tych pieniędzy, raczej japońska wersję przaśności. Ale nie o to chodzi, jak jest, ale że jest, kosztowało dużo jak na japońskie warunki (jakieś 67 milionów dolarów) i zarobiło. Znak, że rzecz była popularna. A sama manga jest na tyle dobra, że każdy "zachodniak" może ją czytać i nie dostanie palpitacji nawet jak stylu mangi nie lubi-znakiem rozpoznawczym autora są realistyczne rysunki (brak słynnych wielkich oczu itp) i dbałość o tła.
Ew. mogę powiedzieć na jakie efekty specjalne poszła ta kasa, ale za dużo bym ujawnił z fabuły. Dlatego tez nie dałem trzeciego trailera ostatniego filmu (gdzie te efekty widać i są nawet niezłe), bo za dużo imo wyjawiał.
Dziełko jako manga to zacne, ale film to już tylko film. Tak dałem jako ciekawostkę. Mangi, podobnie jak książki, dużo tracą po przełożeniu na srebrny ekran. Dodatkowo Japończycy mają manię dorabiania nowych wątków czy zakończeń, robiąc wariacje na temat. Dlatego np. wspomniana już, rewelacyjna manga Death Note (co śmieszne-z gatunku shonen. Do tego należą też różne Dragon balle :P Ale niech was to nie zmyli, bo DB to pryz DN taki "Klan" w stosunku do nie wiem, "kolorów" Kieslowskiego czy coś.) doczekała się świetnej "animizacji" i takiej sobie ekranizacji, a nawet kilku, które delikatnie mówiąc pofoglowały sobie fantazji na temat.

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 16.02.2010 - |22:38|

• 0
Winchell Chung

#92 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 26.02.2010 - |19:16|

Legend of the Galactic Heroes, najlepsze Anime jakie powstało, najlepsza animacja jaka powstała na tym świecie, jeden z najlepszych seriali scifi w historii porównywalny tylko z DS9 i Babylon 5... dawno mnie nic tak nie pochłonęło, serial ma jedną z najlepszych scen śmierci w historii, jak trochę lepiej zbiorę myśl to napisze coś więcej i bardziej składniej, kończąc... wstyd nazwać się miłośnikiem scifi i nie znać tego arcydzieła, 110 odcinków prawdziwego czystego geniuszu.  Yang Wenli FTW!

Użytkownik Krusty edytował ten post 26.02.2010 - |19:21|

• 0

#93 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 27.02.2010 - |17:20|

Krusty, to dziwne że LOGH ci się podoba, ale już Honor Harrington to nie ;) Poza tym nie piałbym tak mocno z zachwytu, choć faktycznie anime jest niezłe i bardzo miło się ogląda. Dzisiaj już takich nie robią. Znaczek jakości "s", tj. "Sakramentos".
  • 0
Winchell Chung

#94 jaxcromwell

jaxcromwell

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 24.04.2010 - |15:28|

Widziałem parę fajnych anime, ale w większości przypadków totalnie mi na nerwy działają. Kiedyś mi kumpel puścił Księżniczkę Monoko (czy coś takiego) no to muszę powiedzieć - klasa. Ale cała reszta jest marna.
  • 0
zagraj już dziś: quiz internetowy

#95 Asthariel

Asthariel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 01.05.2010 - |06:59|

Dlatego najlepiej oglądać tylko te najwyższej jakości - Cowboy Bebop, Ghost in the Shell, Code Geass, Baccano, Durarara, Trigun, Full Metal Alchemist.
  • 0

#96 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 06.05.2010 - |00:13|

Ja nie ukrywam że z Anime nie mam jakiegoś wielkiego kontaktu. Chociaż swego czasu namiętnie oglądałem chociażby Kapitana Tsubasę, Generała Daimosa, Dragon Ball, Rycerze Zodiaku czy chociażby Yaiba coś tam z samurajem :P. Jednak serial który zrobił na mnie naprawdę piorunujące wrażenie i wciągnąłem się w niego bardzo mocno to niewątpliwie COWBOY BEBOP.
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#97 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 12.05.2010 - |22:08|

Sawyer-ja bym się wstydził pisać o Dragon Ballu :P to klasyczny młotokowaty shonen :P czyli coś dla ludzi od 8 do powiedzmy 16 lat. Ponoć był dla tego lamowatego (ale przyjemnego) gatunku przełomem, ale ja nie wiem dlaczego-chyba dlatego bo był taki długi, na swój sposób pokomplikowany i z mnóstwem ilości pobocznych postaci. Dzisiaj to już standard w tego typu historiach, a niektóre-jak (nie)sławny Bleach ciągną to aż do przesady. Zamiast wspominać bajki radzę połknąć np. Monstera, który gniecie czachę wprost niemiłosiernie, albo wspominany już Death Note który jest już klasyką plot twistów.

Co do pełnometrażowych-bo ktoś wspomniał o Księżniczce Mononoke- gościu odpowiedzialny za ten film zrobił też świetny "Spirited Away: w krainie bogów", ale ja osobiście znacznie bardziej lubię "Ruchomy zamek Huaru". Twórca tychże nie bez kozery nazywany jest japońskim Disneyem, ale jego bajki ogląda każdy bez względu na wiek i nie czuć, by były dla jakiegoś konkretnego wiekowo widza. Code Geass jest już klasyką wśród klasyków. Cowboy Bepop całkiem niezły, radzę jednak unikać Evangeliona. Całkowity bełkot, bezsens i zniewaga dla umysłu zachodniego-konkretnego i praktycznego.
  • 0
Winchell Chung

#98 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 13.05.2010 - |00:32|

Sakramentosie humor, fajne postacie i tygodniowe walki... chociaż za drugim razem zupełnie DB już nie wciąga to jest fajne. BTW teraz między przerwami w nadrabianiu książkowej Fundacji a grą w FreeSpace, oglądam  Gantz, bardzo zacne anime polecam.
  • 0

#99 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 04.06.2010 - |14:56|

Heh, no ja się przyznaję bez bicia że zacząłem One Piece... To są fajne bajki, z niekiedy świetnymi pomysłami Ale DB mnie odrzuca kreską, to już nie dla mnie, za stary jestem.
  • 0
Winchell Chung

#100 Papillon

Papillon

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 20.06.2010 - |22:53|

Ja uwielbiam anime !!! Osobiście najbardziej lubię School Rumble to fajna komedia romantyczna ale nie przesłodzona z dużą ilością humoru . Polecam też odwiedzenia mojej listy anime . http://myanimelist.n...t/Kaczorkiewicz
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych