Skocz do zawartości

Zdjęcie

Breaking Bad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
477 odpowiedzi w tym temacie

#81 uspokójcie sie

uspokójcie sie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06.04.2010 - |10:21|

Odcinek świetny. "He's still breathing" :lol: Wątek Walta i Skyler oraz panów policjantów świetny. Bardzo dobre też sceny z Gustavo jak próbuje bronić Heisenberga - mam nadzieję że go ostrzeże, bo ja się zaczynam bać o Walta.
  • 0

#82 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 06.04.2010 - |11:21|

Moim zdaniem Gus mówił prawdę kartelowi. Chce wykorzystać Walta. Pamiętam, że w drugim sezonie Walt gotował z Jesse'em przez 4 dni i zarobili $1.5 mln. To teraz Gus za 3 miechy proponował by 3 mln? Wydaje mi się, że Gus chce poznać przepis od Walta i później niech sobie go zabijają albo chce, żeby Walt popracował nad czymś innym, udoskonalić produkt Gusa.
  • 0

#83 uspokójcie sie

uspokójcie sie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06.04.2010 - |18:13|

Może Walt będzie jednak potrzebny Gustavo do tego stopnia, że zostanie ostrzeżony. W końcu to Gus odwołał kuzynów gdy ci już siedzieli sobie wygodnie na łóżku i stukali w siekierę. Ale mimo wszystko sytuacja jest bardzo poważna, Heisenberg podpadł porządnie kartelowi a na dodatek wiedzą już kim on jest i gdzie mieszka. Oczywiście Skyler też dobiła swojego męża, szkoda mi go bo po jego minie widać było że coś w nim pękło. Przynajmniej Jesse jest bezpieczny i zamierza przywrócić interes.
  • 0

#84 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 07.04.2010 - |19:46|

3x03

Nie ukrywam że s1-2 były znakomite, wprost mistrzowskie a obecny już o klasę gorszy bo choć nadal świetnie zagrany to tempo zbyt powolne, też wydaje mi się że ujawnienie tożsamości przed kartelem jest błędem.

Teraz mam nieodparte wrażenie że bardziej skończy się to nawrotem raka i śmiercią.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#85 lo[ne]st

lo[ne]st

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 07.04.2010 - |22:42|

Witam, długo się zbierałem żeby coś więcej napisać....
Subiektywnym okiem zacznę od tego że obecnie jest to najlepszy obecnie emitowany serial, o ile kilka lat temu pod kątem wciągalności LOST nie miał sobie równych tak po obecnym, finałowym sezonie odwróciło się to do góry nogami. Breaking Bad to jak balsam dla zmysłów w porównaniu do żenującej papki jaką serwują Zagubieni (w czasie i przestrzeni) scenarzyści w ABC. Wracając do BB: pierwszy sezon był wyborny, świeży a dzięki czarnemu humorowi nie tak ciężkostrawny jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Na drugim nieco się rozczarowałem, zbyt dużo przewidywalnych rzeczy, trochę niepasujących do charakteru i głupawych tekstów Walta oraz zaczętych, a nie pokończonych wątków (pamiętacie świetną pioseneczkę o przyjeździe kartelu? chyba pół sezonu wybierali się po Walta i dotrzeć nie mogli). No i finał kiepski, urwany w najciekawszym momencie. Pamięć zawodna ale chyba nie pokazali tych dwóch ofiar w białych workach na zwłoki, a ten motyw przewijał się kilkukrotnie rozpalając także i moją wyobraźnię. W końcu nadszedł sezon trzeci, obawiałem się o formę, lecz po tych trzech odcinkach mogę śmiało napisać że niepotrzebnie! Powrót w wielkim stylu, znów ogląda się z wielką przyjemnością, o ile można tak napisać. Zwłaszcza w odniesieniu do scen z kuzynami Tuco, które to są w moim odczuciu perfekcyjne pod względem klimatu (w końcu zawiązał sie wątek meksykański). Duża w tym zasługa po stronie niepokojącej muzyki oraz braku dialogów w ich wykonaniu. Kolejna rzecz na którą zwróciłem w tym sezonie uwagę są świetne zdjęcia, naprawdę dobra robota operatora. To samo mogę napisać o scenarzystach, np. dotychczasowe pierwsze sceny poszczególnych odcinków są zarówno zaskakujące jaki przemyślane pod kątem wcześniejszych/późniejszych wydarzeń. Jak widzę wśród forumowiczów są opinie o zbyt wolnym tempie, z czym się nie zgadzam bo raz: po tak traumatycznych wydarzeniach jakie dotychczas przeszli Walter i Jessie trudno wymagać żeby z kopyta ruszyli ponownie gotować, i dwa: dopiero trzy epy za nami a póki co w każdym działo się co potrafiło zmrozić krew (kolejny ukłon w stronę "cichociemnych"). Mi ten stonowany, choć systematycznie posuwający się naprzód rozwój wydarzeń bardzo przypadł do gustu. Jedne czego brakuje to humor znany z początków serii, ale jego braku nie mam twórcom za złe, mamy zupełnie inne realia a i bohaterowie cieszyć nie mają się z czego, atmosfera gęstnieje z minuty na minutę, najbardziej tradycyjnie w końcówkach. Za dotychczasowy poziom serii mocne 8/10. Pozdrawiam.

PS. Cały czas nie rozumiem czemu BB jest w kategorii Sensacja/Kryminał, dla mnie to dramat jak w pysk strzelił..
  • 0
"Everything happens for a reason"

#86 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 07.04.2010 - |23:14|

Prawdę mówiąc w tym momencie Walt ma przerąbane jak w ruskim czołgu. Z jednej strony nieustępliwi kuzyni Tuco wraz z wnerwiającym mnie dzwonkowym, którego odstrzeliłbym z marszu za całokształt, a z drugiej Skylar, która zaczyna histeryzować i staje się coraz wredniejsza. Jedynie Junior jest tu oparciem, lecz nie widzę wyjścia z tej sytuacji, tej rodziny nie da się uratować, ale może scenarzyści mnie zaskoczą.
Świetne sceny z Jesse jak wydzwaniał na komórkę, to się nazywa rozpaczliwa tęsknota przez duże RT.

Użytkownik mr_gm edytował ten post 07.04.2010 - |23:18|

• 0

#87 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 07.04.2010 - |23:19|

Ogólnie, to przecież dużo się wydarzyło. Poza tym płaczecie, a jeszcze 1/4 sezonu nie ma. Założę się, że w maju będzie płacz, że musimy rok czekać.

@lo[ne]st
Podaj przykłady przewidywalnych rzeczy. Jeśli rozgryzłeś finałową scenę, to jest to mój ostatni post.

Podaj przykłady niedokończonych spraw, poza tym kiepski ten argument, jak przecież sprawy z s1 były rozwijane w s2 i pewnie dalej też się będzie to ciągnęło.

Co, do narcosong, to przecież Walt nieżywy leżał na końcu, to jak to możliwe?! Chyba twórcy dostali źródełko w prezencie od twórców Losta. Tak jakby ta piosenka nie zwiastowała tego, co nas czeka. W samolocie były ciała pasażerów, chociaż zważywszy na to, że pokrowce były białe, może to takie oczko do widzów, że 2x osoby o nazwisku White zaliczą zgon kiedyś.

Na razie linia czasowa jest zakręcona dla mnie i poczekam aż się wszystko wyjaśni. W sumie Tuco miał rodzinę narkotykową, to może wielu kuzynów miał :D, choć to trochę naciągane. Zabawne, gdyby się okazało, że kuzyni nie mają języków.

No, dramat.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 07.04.2010 - |23:21|

• 0

#88 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 20.04.2010 - |13:50|

To teraz już powinna akcja przyspieszyć, bo kartel się nie cierpliwi, a Hank musi wykonać działanie 2+2.
Stawiam na to, że Hank dowie się pod koniec sezonu, że Heisenberg to Walt i pożegnamy się z Jesse'em, ale podejrzewam, że zrobią mu happy-end.

Zastanawiałem się, jak przywrócą Walta do gotowania i poszli po najmniejszej linii oporu, ale jakże genialnej. Po prostu, man has to provide :D

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 20.04.2010 - |13:54|

• 0

#89 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 22.04.2010 - |07:26|

Ja myślę, że serial zakończy się tym, że Hank z pomocą Walta zamknie tego właściciela sieci restauracji.

Użytkownik Magnes edytował ten post 22.04.2010 - |07:27|

• 0
http://magory.net - moja strona

#90 vcarter

vcarter

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 28.04.2010 - |14:25|

6 odcinek masakra - sezon się niesamowicie rozkręcił - walt, hank, pinkman i bliźniaki - oj poleje się krew ;-)
  • 0

#91 lo[ne]st

lo[ne]st

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 01.05.2010 - |23:15|

Małe zaległości @ cliffhanger:

Jasne że wykminiłem scenę finałową, gdzieś na minutę przed katastrofą, miło było, żegnam. ;) A poważnie miałem na myśli pomniejsze wątki, przykładów jednak nie jestem w stanie podać, pamięć dobra ale krótka, a tamtych odcinków już nie posiadam. Planuję jednak skolekcjonować całość w 720p i obejrzeć ciurkiem po zakończeniu emisji. Argument o niedokończonych sprawach z perspektywy czasu może i nie trafny, tyle że wtedy mi to przeszkadzało, zaczęli coś w bodaj w środku sezonu i już do końca tego nie pociągnęli, mowa m.in. o hitmanach z Meksyku...cóż, może zajęci byli i nie mogli wtenczas podjechać. ;)

Ok, zostawmy to wróćmy do teraźniejszości.
BB niepodzielnie rządzi i dzieli, a ostatni odcinek najlepszym tego dowodem. Powtórzę się, obiecuję że ostatni raz: zdjęcia + muzyka = klimat (w każdym odcinku jakieś smaczki, to mi się podoba!). Dzięki temu przyjemność z oglądania smyra neurony, choć oczywiście najważniejszy jest scenariusz -> kręgosłup - w tym wypadku mocny jak diabli. Dawno się nie zdarzyło abym siedział jak na szpilkach z szeroko rozdziawionymi oczami przez ok. pół odcinka a tak właśnie się stało kiedy z pozycji półleżącej zerwałem się razem z Hankiem gdy ten ruszył w pościg za "bijaacz". :D Przednia akcja i zaskakująca, po tym jak pokazano fastfoodowe żarcie w samochodzie i mając na uwadze wcześniejsze problemy naszego nieustraszonego agenta spodziewałem się problemów wydolnościowych podczas próby otwarcia kampera, a tu niespodzianka, cwany Walt zrobił szwagra w bambuko. Długo by pisać o odcinku, ale ograniczę się jeszcze tylko do pierwszej mrocznej sceny (chłopaki nadają ton, szkoda że już odpuścili Waltowi ale nie przesądzajmy...) i poniekąd przeciwieństwie, wesołym tworzeniu mety przy kawce, po prostu najwyższa półka, jest tu wszystko co być powinno z odpowiednio zachowanym balansem. Ok, są małe minusy w postaci pewnych dialogowych dłużyzn, prym w nich wiedzie głównie pierdołowata Skyler (więc im jej mniej tym lepiej dla całości), choć szybko można o nich zapomnieć sycąc oczy niezgorszą warstwą wizualną, przyznaję że babka w obecnym sezonie daje radę pod tym kątem, ale to już zależy co kto lubi. ;)

Aha, liczyłem że faktycznie coś jest na rzeczy z "nieśmiałymi" kuzynami. Ciekawa myśl za brakiem języków, mogli podać coś w ten deseń, okazało się jednak iż są po prostu wyznawcami (nomen omen) zasady mówiącej, że o człowieku świadczą czyny a nie słowa. :D
  • 0

#92 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 02.05.2010 - |09:25|

Słaby ten argument, że rozgryzłeś minutę przed :D, ja to rozgryzłem na początku odcinka, ale co tam, na pewno przez 12 odcinków sezonu nie spodziewałem się tego. Mi się wszystkie wątki kupy trzymają za wyjątkiem linii czasowej kuzynów. Jakieś flashe z przeszłości by się przydały, jeszcze 7 odcinków. Czy nie lepiej, żeby ci kuzyni zawitali gdzieś w 5 odcinku? Dodałoby im to wiarygodności.
  • 0

#93 uspokójcie sie

uspokójcie sie

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 03.05.2010 - |17:30|

Ale się zasiedziałem :lol:

3x05 - Świetny odcinek, scena gdy zobaczyłem nowe laboratorium piękna, w dodatku ta muzyka. Słowa Gustavo do Walta bardzo mądre, "Man provides for his family, because he is a man". Jesse też daje radę, genialny tekst do Walta "będę zapieprzał w tym Kamperze 24 na 7" :D Nie lubię jednak jak skaczą sobie do gardeł.

3x06 - Genialny, sceny jak Hank powiedział Waltowi o Kampererze, jak próbował się do niego włamać i sprytny plan Walta świetnie zrobione i zrealizowane. Gość był tak blisko i mógł wszystko zniszczyć. Oczywiście z bólem serca patrzyłem jak niszczą Kampera, tyle pięknych przygód było z nim związanych. Ogólnie cały odcinek trzymał w napięciu.

3x07 - Miażdży konstrukcje, od świetnej retrospekcji na początku do końcowych scen. Zdecydowanie jeden z najlepszych odcinków Breaking Bad. Świetna gra aktorska Deana Norrisa. Końcowe sceny i jeżdżenie siekierą po asfalcie rządzą.

Następne odcinki zapowiadają się świetnie, Hank musi przeżyć bo jak kartel się dowie o jego wyczynach to na kogoś wina spaść musi ;)
  • 0

#94 lo[ne]st

lo[ne]st

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 04.05.2010 - |18:39|

3x07

Cały odcinek to jedna wielka cisza przed burzą, nieśpieszna akcja przetykana wylewem zalegającej żółci (świetne monologi Pinkmana). Ale nikt pewnie długo o tym pamiętać nie będzie, za to o końcówce a i owszem. Krótko i na temat: ostatnia scena zrywa beret z antenką zostawiając widza z szeroko rozdziawioną jadaczką. Masakra - dosłownie i w przenośni.

Tylko "drwali" szkoda, bez nich to już nie będzie to samo, wprowadzali niezastąpioną atmosferę zagrożenia i niepewności. Trudno, gdzie drwa rąbią tam wióry lecą. ;)
  • 0

#95 mr_gm

mr_gm

Kapral

• Użytkownik
  • 233 postów
  • Miastostolica Polski

Napisano 08.05.2010 - |00:37|

3x07

Nooo, już bardzo dawno tak mnie żadna scena nie zmroziła jak chwila gdy Hank przygwoździł "drwala" swoim wozem, aż jęknąłem z bólu, bo niemal poczułem te pękające kości, no i ten ostatni nabój w krwawiących dłoniach Hanka - masterpiece - czapki z głów panowie.
  • 0

#96 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 24.05.2010 - |01:08|

Ostatnie odcinki pokazują klasę jaką oczekujemy od tej znakomitej produkcji.
Świetny dramatyzm, zdjęcia a także humor, Pinkman w laboratorium powalający :D
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#97 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 24.05.2010 - |07:30|

W końcu chciał zostać rozdymką :D, mnie osobiście najbardziej rozbroiło w ostatnim odcinku scena na spotkaniu dla uzależnionych. Ciekawe jest, to gdzie scenarzyści kierują akcję i te nawiązania do Kafki.

3x10

Och i ach, jak dla mnie :). Odcinek, jak Pine Barrens dla Sopranos i ten z poprzedniego sezonu 4 Days Out.
Studium psychologii człowieka, symbolizm i aktorstwo na najwyższym poziomie. Znakomity tzw. "bottle episode".

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.05.2010 - |20:39|

• 0

#98 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 25.05.2010 - |23:20|

3x10 czyli Mucha, mistrzostwo gry na dwóch w zamkniętym pomieszczeniu w oparciu o psychologię i humor.
  • 0

#99 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 26.05.2010 - |07:55|

Mistrzostwo? Raczej dość udany zapychacz. Do mistrzostwa daleko.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#100 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów

Napisano 26.05.2010 - |08:12|

Magnes, kwestia gustu. Tak, to jest zapychacz, tzw. "bottle episode". Robi się go po to, aby zaoszczędzić kasę na przyszłe epizody albo jeśli koszt poprzednich był wysoki. Problem jest taki, że nie każdy potrafi taki odcinek zrobić. Dla mnie mistrzowski. Moim zdaniem dopiero teraz Walt zrozumiał wszystkie swoje czyny i konsekwencje.
Nawiązania do "Przemiany" Kafki również trafne.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 26.05.2010 - |08:13|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych