Breaking Bad
Napisano 06.04.2010 - |10:21|
Napisano 06.04.2010 - |11:21|
Napisano 06.04.2010 - |18:13|
Napisano 07.04.2010 - |19:46|
Nie ukrywam że s1-2 były znakomite, wprost mistrzowskie a obecny już o klasę gorszy bo choć nadal świetnie zagrany to tempo zbyt powolne, też wydaje mi się że ujawnienie tożsamości przed kartelem jest błędem.
Teraz mam nieodparte wrażenie że bardziej skończy się to nawrotem raka i śmiercią.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 07.04.2010 - |22:42|
Subiektywnym okiem zacznę od tego że obecnie jest to najlepszy obecnie emitowany serial, o ile kilka lat temu pod kątem wciągalności LOST nie miał sobie równych tak po obecnym, finałowym sezonie odwróciło się to do góry nogami. Breaking Bad to jak balsam dla zmysłów w porównaniu do żenującej papki jaką serwują Zagubieni (w czasie i przestrzeni) scenarzyści w ABC. Wracając do BB: pierwszy sezon był wyborny, świeży a dzięki czarnemu humorowi nie tak ciężkostrawny jak mogłoby się na pierwszy rzut oka wydawać. Na drugim nieco się rozczarowałem, zbyt dużo przewidywalnych rzeczy, trochę niepasujących do charakteru i głupawych tekstów Walta oraz zaczętych, a nie pokończonych wątków (pamiętacie świetną pioseneczkę o przyjeździe kartelu? chyba pół sezonu wybierali się po Walta i dotrzeć nie mogli). No i finał kiepski, urwany w najciekawszym momencie. Pamięć zawodna ale chyba nie pokazali tych dwóch ofiar w białych workach na zwłoki, a ten motyw przewijał się kilkukrotnie rozpalając także i moją wyobraźnię. W końcu nadszedł sezon trzeci, obawiałem się o formę, lecz po tych trzech odcinkach mogę śmiało napisać że niepotrzebnie! Powrót w wielkim stylu, znów ogląda się z wielką przyjemnością, o ile można tak napisać. Zwłaszcza w odniesieniu do scen z kuzynami Tuco, które to są w moim odczuciu perfekcyjne pod względem klimatu (w końcu zawiązał sie wątek meksykański). Duża w tym zasługa po stronie niepokojącej muzyki oraz braku dialogów w ich wykonaniu. Kolejna rzecz na którą zwróciłem w tym sezonie uwagę są świetne zdjęcia, naprawdę dobra robota operatora. To samo mogę napisać o scenarzystach, np. dotychczasowe pierwsze sceny poszczególnych odcinków są zarówno zaskakujące jaki przemyślane pod kątem wcześniejszych/późniejszych wydarzeń. Jak widzę wśród forumowiczów są opinie o zbyt wolnym tempie, z czym się nie zgadzam bo raz: po tak traumatycznych wydarzeniach jakie dotychczas przeszli Walter i Jessie trudno wymagać żeby z kopyta ruszyli ponownie gotować, i dwa: dopiero trzy epy za nami a póki co w każdym działo się co potrafiło zmrozić krew (kolejny ukłon w stronę "cichociemnych"). Mi ten stonowany, choć systematycznie posuwający się naprzód rozwój wydarzeń bardzo przypadł do gustu. Jedne czego brakuje to humor znany z początków serii, ale jego braku nie mam twórcom za złe, mamy zupełnie inne realia a i bohaterowie cieszyć nie mają się z czego, atmosfera gęstnieje z minuty na minutę, najbardziej tradycyjnie w końcówkach. Za dotychczasowy poziom serii mocne 8/10. Pozdrawiam.
PS. Cały czas nie rozumiem czemu BB jest w kategorii Sensacja/Kryminał, dla mnie to dramat jak w pysk strzelił..
Napisano 07.04.2010 - |23:14|
Świetne sceny z Jesse jak wydzwaniał na komórkę, to się nazywa rozpaczliwa tęsknota przez duże RT.
Użytkownik mr_gm edytował ten post 07.04.2010 - |23:18|
Napisano 07.04.2010 - |23:19|
@lo[ne]st
Podaj przykłady przewidywalnych rzeczy. Jeśli rozgryzłeś finałową scenę, to jest to mój ostatni post.
Podaj przykłady niedokończonych spraw, poza tym kiepski ten argument, jak przecież sprawy z s1 były rozwijane w s2 i pewnie dalej też się będzie to ciągnęło.
Co, do narcosong, to przecież Walt nieżywy leżał na końcu, to jak to możliwe?! Chyba twórcy dostali źródełko w prezencie od twórców Losta. Tak jakby ta piosenka nie zwiastowała tego, co nas czeka. W samolocie były ciała pasażerów, chociaż zważywszy na to, że pokrowce były białe, może to takie oczko do widzów, że 2x osoby o nazwisku White zaliczą zgon kiedyś.
Na razie linia czasowa jest zakręcona dla mnie i poczekam aż się wszystko wyjaśni. W sumie Tuco miał rodzinę narkotykową, to może wielu kuzynów miał
No, dramat.
Użytkownik cliffhanger edytował ten post 07.04.2010 - |23:21|
Napisano 20.04.2010 - |13:50|
Stawiam na to, że Hank dowie się pod koniec sezonu, że Heisenberg to Walt i pożegnamy się z Jesse'em, ale podejrzewam, że zrobią mu happy-end.
Zastanawiałem się, jak przywrócą Walta do gotowania i poszli po najmniejszej linii oporu, ale jakże genialnej. Po prostu, man has to provide
Użytkownik cliffhanger edytował ten post 20.04.2010 - |13:54|
Napisano 22.04.2010 - |07:26|
Użytkownik Magnes edytował ten post 22.04.2010 - |07:27|
Napisano 28.04.2010 - |14:25|
Napisano 01.05.2010 - |23:15|
Jasne że wykminiłem scenę finałową, gdzieś na minutę przed katastrofą, miło było, żegnam.
Ok, zostawmy to wróćmy do teraźniejszości.
BB niepodzielnie rządzi i dzieli, a ostatni odcinek najlepszym tego dowodem. Powtórzę się, obiecuję że ostatni raz: zdjęcia + muzyka = klimat (w każdym odcinku jakieś smaczki, to mi się podoba!). Dzięki temu przyjemność z oglądania smyra neurony, choć oczywiście najważniejszy jest scenariusz -> kręgosłup - w tym wypadku mocny jak diabli. Dawno się nie zdarzyło abym siedział jak na szpilkach z szeroko rozdziawionymi oczami przez ok. pół odcinka a tak właśnie się stało kiedy z pozycji półleżącej zerwałem się razem z Hankiem gdy ten ruszył w pościg za "bijaacz".
Aha, liczyłem że faktycznie coś jest na rzeczy z "nieśmiałymi" kuzynami. Ciekawa myśl za brakiem języków, mogli podać coś w ten deseń, okazało się jednak iż są po prostu wyznawcami (nomen omen) zasady mówiącej, że o człowieku świadczą czyny a nie słowa.
Napisano 02.05.2010 - |09:25|
Napisano 03.05.2010 - |17:30|
3x05 - Świetny odcinek, scena gdy zobaczyłem nowe laboratorium piękna, w dodatku ta muzyka. Słowa Gustavo do Walta bardzo mądre, "Man provides for his family, because he is a man". Jesse też daje radę, genialny tekst do Walta "będę zapieprzał w tym Kamperze 24 na 7"
3x06 - Genialny, sceny jak Hank powiedział Waltowi o Kampererze, jak próbował się do niego włamać i sprytny plan Walta świetnie zrobione i zrealizowane. Gość był tak blisko i mógł wszystko zniszczyć. Oczywiście z bólem serca patrzyłem jak niszczą Kampera, tyle pięknych przygód było z nim związanych. Ogólnie cały odcinek trzymał w napięciu.
3x07 - Miażdży konstrukcje, od świetnej retrospekcji na początku do końcowych scen. Zdecydowanie jeden z najlepszych odcinków Breaking Bad. Świetna gra aktorska Deana Norrisa. Końcowe sceny i jeżdżenie siekierą po asfalcie rządzą.
Następne odcinki zapowiadają się świetnie, Hank musi przeżyć bo jak kartel się dowie o jego wyczynach to na kogoś wina spaść musi
Napisano 04.05.2010 - |18:39|
Cały odcinek to jedna wielka cisza przed burzą, nieśpieszna akcja przetykana wylewem zalegającej żółci (świetne monologi Pinkmana). Ale nikt pewnie długo o tym pamiętać nie będzie, za to o końcówce a i owszem. Krótko i na temat: ostatnia scena zrywa beret z antenką zostawiając widza z szeroko rozdziawioną jadaczką. Masakra - dosłownie i w przenośni.
Tylko "drwali" szkoda, bez nich to już nie będzie to samo, wprowadzali niezastąpioną atmosferę zagrożenia i niepewności. Trudno, gdzie drwa rąbią tam wióry lecą.
Napisano 08.05.2010 - |00:37|
Nooo, już bardzo dawno tak mnie żadna scena nie zmroziła jak chwila gdy Hank przygwoździł "drwala" swoim wozem, aż jęknąłem z bólu, bo niemal poczułem te pękające kości, no i ten ostatni nabój w krwawiących dłoniach Hanka - masterpiece - czapki z głów panowie.
Napisano 24.05.2010 - |01:08|
Świetny dramatyzm, zdjęcia a także humor, Pinkman w laboratorium powalający
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
Napisano 24.05.2010 - |07:30|
3x10
Och i ach, jak dla mnie
Studium psychologii człowieka, symbolizm i aktorstwo na najwyższym poziomie. Znakomity tzw. "bottle episode".
Użytkownik biku1 edytował ten post 25.05.2010 - |20:39|
Napisano 25.05.2010 - |23:20|
Napisano 26.05.2010 - |07:55|
Napisano 26.05.2010 - |08:12|
Nawiązania do "Przemiany" Kafki również trafne.
Użytkownik cliffhanger edytował ten post 26.05.2010 - |08:13|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »