Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odtwarzacze DivX/XviD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#81 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 21.05.2008 - |08:29|

Jakie formaty napisów obsługuje?

Dołączona grafika

::. GRUPA TARDIS .::

#82 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 04.06.2008 - |20:57|

A jakie to ma znaczenie?
Zmiana formatu napisów to kilka sekund pracy polegającej na dwukrotnym kliknięciu myszką :P

Jak sie ma juz ponagrywane ileśtam (setek, tysięcy, milionow, hahaha!)) płytek... to ma bardzo duże znaczenie :)
Szkoda ze samego od poczatku nie zamienialem mpla na mdvd, bo mpl to moze dobry format dla tlumacza, ale dla odtwarzaczy to wielki niewypal.
  • 0

#83 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 05.06.2008 - |04:06|

Jak sie ma juz ponagrywane ileśtam (setek, tysięcy, milionow, hahaha!)) płytek... to ma bardzo duże znaczenie :)

A kto nagrywa filmy razem z napisami !!?
Na żadnej mojej płytce (z tych tysięcy :P) napisow nie ma :)
Napisy są na osobnym nośniku.
Jeszcze do niedawna to była płyta RW a teraz to oczywiście pendrive.
Zawsze można takie napisy poprawić (np. zauważone w czasie oglądania błędy) lub wgrać nowszą wersję...

Użytkownik psjodko edytował ten post 05.06.2008 - |04:07|

#84 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.06.2008 - |10:27|

Nagrywa ten, kto ma odtwarzacz wczytujący je tylko razem z filmem.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#85 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 05.06.2008 - |11:27|

Mogę się założyć, że ogroma wiekszość ludzi bawiacych się w oglądanie divx-ów na odtrwarzaczach stacjonarnych ma je ponagrywane razem z napisami. Ja zresztą sam tak robię jesli już zdecyduję się coś zgrać na płytę.

Co do dyskusji na temat (nie)markowych odtwarzaczy. Miałem już odtwarzacze z kilku firm i zaden z nich nie zaliczał sie do markowych z jednego powodu. Obsługa napisow w większości z nich nadal wygląda jak kiepski żart. Tylko w nielicznych modelach jest nieco lepiej, zazwyczaj jest to sprzet od koreańców albo taki do ktorego ktos stworzył alternatywne oprogramowanie. Z kolei sprzet taki jak Manty ,Wiwy itp to jedna wielka loteria, albo chodzi pare lat bez zadnych problemow albo doprowadza własciciela do białej gorączki. Sam miałem ostatnio Wiwe 128U. Po kilku miesiącach bezproblemowej pracy nagle padła. Rozległ się trzask i sprzet zdechł. Nawet nie chciało mi sie bawić z tym trupem w zadne reklamacje, tym bardziej ze ewentualne dodatkowe koszty mogłyby stanowić spora część ceny tego cuda, ktore kosztowało w momencie zakupu ok. 140 pln.

Po rozejrzeniu się za nowym odtwarzaczem trafiłem na nowego Fergusona D-880 HX i jesli sprzet bedzie działał bezawaryjnie to myśle ze nie bedę go wymienial na nic innego przez dłuższy czas z kilku powodów. Ferguson ma jak dla mnie bardzo dobrą jakość obrazu, z tego co twierdzą goście którzy grzebali mu w bebechach jest robiony na częściach na których są robione "markowe" odtwarzacze, np. Panasoniki.
Lepszej obsługi napisów niż w Fergusonie jeszcze nie miałem okzaji widzieć. Mozliwość zmiany wielkości, koloru czy połozenia napisów. Obsługa wszystkich najpopularniejszych formatów napisów w tym także MPL2 :). Przesunięcie czasowe napisów (co 0,1 sek.) zarówno do przodu i do tyłu w trakcie oglądania filmu.
Odtwarzacz ma tez złącze USB 2.0 - co w praktyce oznacza brak zacięc w trakcie oglądania filmów z tego nośnika. Wrzucam sobie film na 4 GB pendriva i oglądam bez problemu. Złącze HDMI czy component, upscal do 1080p dla tych którzy mają LCD-ki czy plazmy HD i jeszcze pare innych rzeczy też przemawiają na jego korzyść.

Edit: Przypomniało mi się jeszcze jedno. Napisy i film nie muszą miec tej samej nazwy, przed obejrzeniem wystarczy wybrać napisy i następnie odpalić film.

Użytkownik dzidzia edytował ten post 05.06.2008 - |11:38|

• 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia
2. Sikanie z wiatrem jest pójściem na łatwiznę

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#86 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 05.06.2008 - |11:34|

MPL2 jest wspaniały na etapie kiedy napisy robisz bo możesz obliczać sobie dziesiąte części sekundy prawie że w sposób naturalny - ręcznie, na piechotę - zdarzało mi się przy korektach z dziesięć minut tak jechać i długość napisów wpisywać ręcznie... ;) Nie trzeba się martwić fps i można skupić się na tym co się robi :)

Konwersja (że tak powiem: bezstratna) z MPL2 na dowolny inny format to żaden problem... A firmowe odtwarzacze najbardziej lubią format srt :) I tu dodam, że najlepiej kupić firmowy odtwarzacz z usb :)
  • 0

#87 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 05.06.2008 - |11:45|

upscal do 1080p

Co to znaczy ?
Jakieś "sztuczne" udawanie 1080p?
W polskiej instrukcji pisze:
"Zwiększenie rozmiaru wideo w celu uzyskania rozdzielczości 720p/1080i/1080p (FullHD)"

Ale dalej nie wiem o co chodzi :)

PS.
Ale poza tym maszyna mi się podoba - przynajmniej z opisu :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 05.06.2008 - |11:46|

#88 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 06.06.2008 - |07:16|

Telewizory fullHD i HDready mogą wyświetlic wyższe rozdzielczości niz DVD jest w stanie odtworzyć. Zeby obraz dopasowac do takiego telewizora robi sie upscaling czyli sprzetowe "podbicie" - sztuczne zwiekszenie rozdzielczości. Od jakości zastosowanego upscalera zalezy jak efekt tego "podbicia" bedzie sie prezentował na ekranie.
  • 0
Maruda
1. Praca uszlachetnia, lenistwo czyni szczesliwym. Wybor nalezy do ciebie - Minister Zdrowia

Moje napisy znjadziesz na: hatak.pl [Dead Like Me], [Smith] i i mogłeś znaleźć na Ś.P. napisy.org [Two and a Half Men], [Gilmore Girls 7]

#89 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 09.06.2008 - |11:04|

A kto nagrywa filmy razem z napisami !!?

Obawiam sie, ze raczej kazdy (jak widac z malymi wyjatkami) :)
  • 0

#90 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 09.06.2008 - |20:13|

Telewizory fullHD i HDready mogą wyświetlic wyższe rozdzielczości niz DVD jest w stanie odtworzyć. Zeby obraz dopasowac do takiego telewizora robi sie upscaling czyli sprzetowe "podbicie" - sztuczne zwiekszenie rozdzielczości. Od jakości zastosowanego upscalera zalezy jak efekt tego "podbicia" bedzie sie prezentował na ekranie.

Acha rozumiem, że dotyczy to tylko "starych" filmów nagranych na klasycznych DVD w jakości DVD.
Ale co z nowymi płytami DVD już nagranymi w jakości 1080p ? Albo Blu-ray ?
Odtwarzacz odtwarza je w jakości DVD (na starszych typach telewizorów) ?
Czy też jest jakiś downscaling?
Zakładam, że w przypadku odtwarzacz + nowy telewizor, nie ma kłopotu z odtwarzaniem w 1080p?

Obawiam sie, ze raczej kazdy (jak widac z malymi wyjatkami) :)

No to małe pytanko:
Co robicie z zauważonymi błędami ortograficznymi ?
Już nie pytam nawet o złe dopasowanie czasów czy o błędne tłumaczenie ;)
Nagrywacie od nowa?
Nie żal wam dienieg ?

#91 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 09.06.2008 - |20:42|

Ale co z nowymi płytami DVD już nagranymi w jakości 1080p ? Albo Blu-ray ?

Masz na myśli płytki nagrywane w tych wszystkich x264, mkv i tym podobnym?
Podejrzewam , że będzie to tak jak dzisiaj mamy dvix i dvd - jedni widza różnicę inni nie. ;)
A co do oryginalnych Blu-ray to przez HDMI jeśli masz tv HDReady to najwyżej 720p uzyskasz a jak FullHD to 1080p i tu nie powinno być problemu.

Odtwarzacz odtwarza je w jakości DVD (na starszych typach telewizorów) ?
Czy też jest jakiś downscaling?

Do starszych typów tv nie podłączysz przez HDMI bo po prostu takiego wejścia nie mają więc nie da się na nich wyświetlić najwyższej dostępnej jakości 1080p.
I sprawa prosta skoro podłączymy przez scarta to nic lepszego nie wyciśniemy.
Nie potrzeba więc tutaj żadnego "downscaling".
Bo wyświetli tylko tyle ile może ,przez tego typu podłączenie.

Zakładam, że w przypadku odtwarzacz + nowy telewizor, nie ma kłopotu z odtwarzaniem w 1080p?

W jakim sensie?
Tzn o jakim źródle/materiale mówimy do odtwarzania?

A tak w ogóle to już chyba za daleko odbiegamy od tematu. :)

Użytkownik biku1 edytował ten post 09.06.2008 - |20:54|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#92 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 10.06.2008 - |08:42|

Nie ma czegos takiego jak DVD nagrane w 720p czy 1080. To już materiał uważany za HD. Podobnie jest z plikami divx. Odtwarzacz DVD tego nie ruszy.
Pliki i płyty nagrane w 720p i wyżej mogą być odtwarzane we wspomnianych już Blue-ray, PS3, XBoxy, tzw. odtwarzaczach sieciowych itp sprzecie. No i co oczywiste na PC-tach.

Użytkownik dzidzia edytował ten post 10.06.2008 - |08:44|

• 0
Maruda

#93 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 10.06.2008 - |09:40|

No to małe pytanko:
Co robicie z zauważonymi błędami ortograficznymi ?
Już nie pytam nawet o złe dopasowanie czasów czy o błędne tłumaczenie ;)
Nagrywacie od nowa?
Nie żal wam dienieg ?

Przecież jak już coś sobie wypalam do kolekcji na DVD to najpierw oglądałem to albo na kompie albo na tv z płytki DVD-RW.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#94 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 19.06.2008 - |21:31|

Hmm... są jakieś odtwarzacze z USB 2.0 czytające .MKV? Dobrze jakby jeszcze czytały napisy MPL2 :]

PS
Jakiekolwiek radzą sobie z plikami MKV?

Użytkownik VeeDee edytował ten post 19.06.2008 - |21:36|

• 0
VeeDee

#95 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 20.06.2008 - |10:03|

Zaden "tradycyjny" odtwarzacz typu dvd z obslugą divx nie ruszy MKV, są natomiast odtwarzacze "sieciowe" (Networked Media Tank) które obsluguja Matroske. Ale to sprzet z zupelnie innej bajki. O ile sie nie myle wszystkie tego typu playery sa oparte na linuxie, maja one wbudowane dysk twardy (lub mozliwosc jego podłączenia). Obsługuja formaty HD, maja dostep do sieci itp.

Przyklad czegos takiego masz opisany tu: http://hdtvpolska.co...?showtopic=7035

Watpie jednak by ktorykolwiek z nich byl w stanie ruszyc pliki z napisami typu MPL2, gdyż odtwarzacze maja robiony soft za granica. czesto nie potrafia one nawet ruszyc pliku txt a tylko smi, sub i temu podobne

Użytkownik dzidzia edytował ten post 20.06.2008 - |10:05|

• 0
Maruda

#96 januszek

januszek

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 297 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.06.2008 - |10:57|

Watpie jednak by ktorykolwiek z nich byl w stanie ruszyc pliki z napisami typu MPL2, gdyż odtwarzacze maja robiony soft za granica. czesto nie potrafia one nawet ruszyc pliku txt a tylko smi, sub i temu podobne

Jeżeli są oparte o Linuxa to odtwarzanie divxów może być oparte o Mplayera, który suportuje mpl2.

ps. i przy okazji "pochwalę" się, że mpl2 pojawi(ł) się w VLC playerze :)

Użytkownik januszek edytował ten post 20.06.2008 - |11:05|

• 0

#97 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 20.06.2008 - |11:09|

Napisałem, że wątpie, poniewaz przegladałem specyfikacje kilku takich odtwarzaczy i w zadnym nie znalazlem slowa na temat MPL2, a w niektorych bylo nawet wyraznie zaznaczone, ze nie obsluguje plikow txt.
  • 0
Maruda

#98 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 20.06.2008 - |11:14|

Nie ma co się łudzić, prawdziwe odtwarzacze HD z obsługą jakichkolwiek napisów to może być jeszcze spory szmat czasu przed nami. Niby Sony już sprzedało kilka licencji tak zwanym nie markowym producentom, ale narazie nie znajduje to wielkiego odzewu w postaci wysypu "tandety" na rynku ;]

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 20.06.2008 - |11:14|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#99 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 20.06.2008 - |13:14|

Hmm, no to doradźcie może inaczej :]

Na razie doszedłem do trzech opcji do wyboru: (w kolejności od najdroższej)

1. Ferguson D 880 HX (270zł)
2. WIWA HD 280U (170zł)
3. Pociągnąć od kompa kabel Pro-Linka SVHS+Audio 10m (70zł)

Każda z opcji ma wady i zalety dla mnie :] Chyba sobie będę je musiał spisać.

Coś było tutaj o jakimś Pioneerze, ale modelu nie znam.
  • 0
VeeDee

#100 dzidzia

dzidzia

Kapral

• VIP
  • 189 postów
  • Miastowielkopolska

Napisano 20.06.2008 - |13:58|

Ja sam wybrałem Fergusona i jak do tej pory nie mam zadnych powodow by na niego narzekac. A mam go juz od poczatku kwietnia. Wrzucam sobie wczesniej to co chce ogladac na przenosna pamiec USB i nie ma z tym zadnych problemow.
Fergusona kupilem po tym jak mi padla Wiwa, tyle ze starszy model. Co do puszczania filmow z komputera to dla leniwcow takich jak ja :) nic nie zastapi pilota od odtwarzacza.

Użytkownik dzidzia edytował ten post 20.06.2008 - |13:58|

• 0
Maruda

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych