Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krucjata ortograficzna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#81 Simon Phoenix

Simon Phoenix

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów
  • MiastoRadomsko

Napisano 29.12.2007 - |09:52|

Lucas_Alfa rozwinął czarną wizję rozwoju pokolenia pokemoniastego, zaiste trudno się z nią nie zgodzić. Czasami mam kontakt z osobami, które ukończyły gimnazjum - poziom ich wiedzy i wypowiedzi jest często żenująco niski. Tamto forum to jakieś kuriozum.
Wszedłem tam tylko na minutkę a o mały włos nie dostałem oczopląsu. Wpisy są dla mnie tak nieczytelne, że zamknąłem szybciutko stronę.

Piętnujmy takie postawy, bo będzie źle. Aż strach się bać jak pokemony dorwią się do władzy. :angry:

Użytkownik Simon Phoenix edytował ten post 29.12.2007 - |09:53|

• 0
Ludzi należy albo zjednywać sobie pieszczotą, albo niszczyć, bo za drobne krzywdy będą się mścili, a doznawszy wielkich nie będą już w stanie.

Niccolo Machiavelli

#82 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 29.12.2007 - |12:38|

Ja dodam, że pod wypowiedzią Lucasa_Alfy mogę podpisać się wszystkimi kończynami. :}
  • 0
WACKO!!

#83 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 29.12.2007 - |13:18|

Więcej na temat tego pokemoniastego forum wypowiadać się nie będę, bo jak napisał Simon Phoenix można dostać oczopląsu. Boję się, że część z tego, co tam się dzieje przejdzie na mnie. To może być zaraźliwe. Lepiej wrócić do przykładów z życia wziętych, ale nie aż tak drastycznych.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#84 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 30.12.2007 - |13:01|

Trafiłem na link do tego forum jakiś czas temu i spora ilość postów jest prowokacją. Są nawet tematy, gdzie tacy prowokatorzy prowadzą dyskusje nie z "brokatowymi" userami, ale sami ze sobą. Ciężko brać to wszystko na poważnie. Ja polecam blogi :P
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#85 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 31.12.2007 - |17:44|

fantastyczne forum!!(mówię o ww. sweetbrokacik); ależ większość postów to taka łamigłówka do rozwiązania; o czym jest dany post(co prawda poziom jest dość łatwy, bo posty są zazwyczaj podobne)?; jak komuś się znudzi Mahjong czy Sudoku, zawsze może poczytać tamtejsze forum ;) ;

Użytkownik inwe edytował ten post 31.12.2007 - |18:17|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#86 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 01.01.2008 - |13:21|

fantastyczne forum!!(mówię o ww. sweetbrokacik); ależ większość postów to taka łamigłówka do rozwiązania; o czym jest dany post(co prawda poziom jest dość łatwy, bo posty są zazwyczaj podobne)?; jak komuś się znudzi Mahjong czy Sudoku, zawsze może poczytać tamtejsze forum ;) ;

Faktycznie, dobry łamacz głów :)

Mam tylko nadzieję, że to jednak jakiś test psychologiczny, prowokacja. Aż mnie ciarki przechodzą jak sobie pomyślę, że ludzie tam na serio piszą i rzeczywiscie to forum reprezentuje ich poziom i prawdziwą naturę. Co to będzie jak oni wszyscy dorosną.... (mówię o dorastaniu fizycznym, bo na psychiczny rozwój takiego człowieka to trudno liczyc).
  • 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#87 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 22.01.2008 - |13:54|

No to sobie teraz wyobrazcie, co musze przechodzic kiedy czytam klasowki, sprawdziany uczniow. :blink:
  • 0

#88 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 22.01.2008 - |18:15|

ja w mojej krotkiej, bo tylko kilkuletniej karierze nauczycielskiej bylam dosc wymagajacym belfrem (w szkole sredniej uczylam, j. francuskiego) - kazalam przepisywac zadania, ktore byly nieczytelne. i stawialam jedynki. nawet troje uczniow posadzilam na koniec roku w jednej klasie.
teraz pracuje dla pewnej wielkiej, francuskiej firmy. codziennie czytam i pisze e-maile od francuskich kupcow i dostawcow. i jak myslicie, kto robi wiecej bledow, ja czy oni??
niektore sa tak razace, ze jakby mi jakis uczen z technikum takie cos napisal..... a to dyrektory zakichane takie byki robia. normalnie, czasem az mam ochote im podkreslic na czerwono i maila odeslac :D

nigdy nie bylo tak dobrze, zeby wszyscy pisali bezblednie.
w starozytnej Grecji na przyklad pisano fonetycznie, ciagle (bez odstepow miedzy wyrazami) i wezykiem - tzn,

jesli pierwsza linijka szla od lewej do prawej, to druga
odprawejdolewejwlasnietakjakte
einatyzcolaindurtuocezsipzar
wlasniedlategowstarozytnejgrecji
noiwomyworeipod-solganonatyzc
eliterynabieralysensu.dopieronapo
eisolinhcezswopzoryrejezsanuktazc
cicheczytanie-tylkoprzypomocyoczu
- fajne, nie?

w Rzymie rowniez nie stosowano znakow przestankowych (ale pojawiaja sie juz odstepy pomiedzy wyrazami.

gorzej z pismem klinowym i pierwotnymi, prymitywnymi piktogramami. na poczatku, kiedy ludzie cos zapisywali na glinianych tabliczkach, w ogole nie interesowalo ich, gdzie gora, gdzie dol, prawo, lewo itp. dzielili se tabliczke na pola i wpisywali tam znaczki jak im sie podobalo. a teraz sie tu czlowieku mecz i zgaduj, czy autor chcial powiedziec, ze np. 40 baranow stratowalo grupe ludzi, czy ze grupa baranow stratowala 40 ludzi, czy ze grupa ludzi zabila 40 baranow, czy ze 40 ludzi zabilo stado baranow, bo w okienku mamy znaczek : "baran", znaczek "czlowiek", znaczek "zabic", znaczek "stado" i znaczek "40".

w przypadku Egiptu mamy tak skomplikowane pismo, ze ten sam wyraz mozna zapisac na kilka, a nawet kilkanascie sposobow. istnialy tam wlasciwie 3 rodzaje pisma - hieroglify byly pismem swietym, zrozumialym tylko dla wtajemniczonych i uzywanym w specjalnych zapisach. kaplani mieli hieratyke, uproszczone hieroglify. na co dzien zas uzywano pisma demotycznego.

hieroglify mogly oznaczac bowiem pojedyncza litere / dzwiek (znaki fonetyczne) ; wyraz zaczynajacy sie od tej litery lub jeszcze inne slowo abstrakcyjne. znaczek "ibis" mogl oznaczac ptaka - ibisa, dzwiek "i" lub czasownik "leciec" (oczywiscie nie pamietam, co dokladnie oznaczal, zmyslam z tym ibisem, ale naprawde tak bylo) poza tym, sa znaczki - np polozone D - ktore oznaczaja TYLKO litere. sa tez znaczki, determinatiwy, ktore w polaczeniu z innym wyrazem - zmieniaja jego sens. Czyli, jesli narysuje ibisa, to znaczy "ptak" , ale jesli obok ibisa narysuje v, to znaczy "leci", a jesli obok narysuje O, to znaczy "ptasie jajo". ale oczywiscie "ptasie jajo" mozna zapisac tez w inny sposob... dlatego umiejetnosc czytania byla tak rzadka i trudna w starozytnym Egipcie.

a to wszystko... coz, to wszystko w pewnym stopniu usprawiedliwia dowolnosc, z jaka niektorzy wspolczesni stosuja ortografie :D
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#89 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.01.2008 - |19:47|

Widać mamy regres pisowni, bo niektóre osoby używają odmiany pisma zwanego bezspacjowołączym. Najczęściej w esemesach, choć i na czatach czy na GG, żeby zaoszczędzić parę liter na treść, choć niekoniecznie dodając sensu swoim wypowiedziom. Z drugiej strony producenci niektórych telefonów przyczyniają się do takiej degeneracji pisma wprowadzając opcję, że każde nowe słowo w esemesie zaczyna się z wielkiej litery. Niestety ale tworzy się debilne rozwiązania nie dla debili, ale po to żeby ich stworzyć.
  • 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#90 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.01.2008 - |20:07|

Lukas co jak co, ale SMSów się już nie czepiaj...
należy pamiętać, że kiedyś sms miał tylko 160 znaków (znaczy się nadal ma) i był drogi jak cholera
potem niby nastąpiła możliwość pisania wiekszej liczby smsów jako jeden - kosztem 10 znaków na sms, ale cena nadal była spora...
teraz co prawda, gdy sms kosztuje około 1 grosza, to mi obojętne czy ślę jeden czy 100, ale kiedyś...

Sam osobiście nadal stosuje tę metodę, jeśli braknie mi miejsca np na dokończenie ostatniego wyrazu, czy zdania.
CzymInnymJestTakiePisanieNaForum,ACzymInnymWPolachZOgraniczonąIlościąZnaków!

#91 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 22.01.2008 - |20:16|

Co kto lubi,ale z takim kierunkiem "rozwoju" technologii dojdziemy w końcu do tego, że będziemy pisać w formach bezokolicznikowych albo równoważnikami zdań, bo tak taniej/szybciej/wydajniej. Jak mówiłem widuje się tego typu pisownie na czatach i na gg, bo wciśnięcie spacji kosztuje zbyt wiele czasu. Jak dla mnie esemes w formie w jakiej istnieje jest wynalazkiem przestarzałym. Jak sama nazw wskazuje służy do wysyłania krótkich wiadomości typu "Kup mleko" a nie litanii. Dobija mnie to, że ludzie wolą rozmawiać ze sobą esemesami, wysyłając ich między sobą kilkanaście żeby umówić się na spotkanie w parku w sobotę koło pomnika Chopina o godzinie 13. Ustalenie tego byłoby prostsze gdyby ktoś rozsądny po prostu zadzwonił i dogadał się w 15 sekund. Kiedy mam coś do ustalenia, to dzwonię i się umawiam a nie dyskutuję i targuję przy pomocy esemesów.
  • 0
Dołączona grafika

*

#92 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.01.2008 - |20:30|

Powiem wam, że ja bardzo rzadko stosuję smsy. Praktycznie tylko w przypadkach, kiedy nie mogę do kogoś zadzwonić, bo jestem na zajęciach, w pracy itp. Nie wiem czemu, ale zawsze wolałem usłyszeć głos po drugiej stronie słuchawki niż wysłać wiadomość.
Zgadzam się z przedmówcą, że powinno się używać smsy wyłącznie przy zwięzłej komunikacji.
P.S. Toudi, rozumiem twój pogląd o oszczędzaniu miejsca, bo nie wiadomo, czy cała informacja zmieści się w limicie słów, ale PisanieWtenSposób może przyczynić się do degradacji języka polskiego.
Już chyba wolałem telegramy.
  • 0

#93 jacekfreeman

jacekfreeman

Plutonowy

• Użytkownik
  • 431 postów
  • MiastoLublin

Napisano 27.01.2008 - |12:01|

Ja piszę smsy bo wychodzi taniej. Jeden sms to 24 grosze do innych sieci, minuta rozmowy kosztuje 74 grosze, nie mam naliczania sekundowego. Jak przez miesiąc kontaktuję się wyłącznie przy pomocy smsów to przychodzi mi rachunek o 75% mniejszy niż przychodził jak załatwiałem sprawy dzwoniąc. Kolejna sprawa to taka, że głównie kontaktuję się z rówieśnikami co oznacza, że najczęściej w ciągu dnia są na wykładach czy innych zajęciach. Nie chcę nikomu narobic kłopotu dzwoniąc bo może nie wyłączył dzwonków czy tp. zawsze bezpieczniej jest wg mnie wysłac smsa. Dlatego z nich korzystam. Jeśli chodzi o łączenie wyrazów to stosuję tą technike w wiadomościach sms wtedy i tylko wtedy gdy wiadomośc jaką skomponowałem wynosi 167 znaków i szkoda mi kolejnych 24 groszy na wysyłanie tylko 7 znaków. Operatorzy gdyby tylko chcieli to spokojnie mogliby zapewnic smsy długości 1600 znaków za 1 grosz, ale już tyle by nie zarobili :)

Użytkownik jacekfreeman edytował ten post 27.01.2008 - |12:04|

• 0
Rok 2007 był to dziwny rok, w którym rozmaite znaki na niebie i ziemi zwiastowały jakoweś klęski i nadzywczajne zdarzenia.

Zapraszam do Lublina :)

#94 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 15.02.2008 - |11:04|

A propos tego "pokemonowego" pisma. Klikając na poniższy link możecie zobaczyć jak wyglądała by strona główna Orion-Tokra Forum właśnie w tym rodzaju pisma ;).

Orion-Tokra Forum trochę inaczej ;).
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#95 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 15.02.2008 - |12:27|

:lol: ta wizja mnie przeraża ;) na szczęście prawda jest inna, choć może gdzies tam, w alternatywnej rzeczywistości... ;) :D
  • 0

Dołączona grafika

#96 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.02.2008 - |12:29|

Sprawdzałem to "urządzenie" do pokemonowania stron, ale nie odważyłem się udostępnić wyników jego działania publiczności. Bałem się, że komuś się to spodoba. To jak dać dziecku brzytwę żeby się pocięło :).
  • 0
Dołączona grafika

*

#97 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 15.02.2008 - |12:33|

Dobre ;) ale tylko jednorazowo bo jak by tak miało być na stałe to OMG.

A to mnie rozbawiło mój nick według tej przeróbki to : BiKOo1
To też śmiesznie wyszło: kROOCjAta ORtograFiTScHNA
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#98 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.02.2008 - |12:36|

Twój może i jest zabawny, mój stał się nieczytelny: TOoOdI, :D

#99 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 15.02.2008 - |12:39|

Dżizas! KoshmaR! O przepraszam... :>
Mojego nicka jakoś znacząco nie zmieniło. xP

Użytkownik pixey edytował ten post 15.02.2008 - |12:40|

• 0
WACKO!!

#100 zidio

zidio

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 15.02.2008 - |21:31|

Pokemon's war !!!!!!!!!!!!

Brawo - tylko kto jest ojcem/matka rzeczonych wczesniej pokemonow ?

my , wy czy oni ?

Pozwalacie dzieciom swoim ogladac bzdury - a pozniej winicie swiat , ze bzdury produkuje

i w zasadzie to chyba wyczerpuje to co chcialem powiedziec
  • 0
"Sooner or later, everyone comes to Babylon 5."
-- Commander Sinclair

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych