Skocz do zawartości

Zdjęcie

Podróż między naszą Galaktyką a Ori

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#81 CZYSTY

CZYSTY

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoZgierz

Napisano 29.12.2007 - |02:12|

Wita, jestem dopiero na 2 odcinku 10 sezonu SG-1 i po 2 odcinkach pierwszegosezonu Atlantis ale pozwole sobie wypowiedzieć się tutaj :)

Moim zdaniem Pradawni zaczym przybyli do naszej galaktyki, zatrzymywali się po drodze w innych, dzięki czemu powstawał system wrót i dopiero po jakimś czasie przybyli do naszej galaktyki. Ori postawili superwrota ponieważ technologia wrót umożliwia przeniesienie się na wielkie odległości w ułamku sekundy ( co zostało pokazane w The fifth race, kiedy O'Neill poleciał na Othale, albo w The Rising w SGA) co trwa znacznie krocej niz podroz statkiem.

Nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie w odcinku z pierwszymi superwrotami (Beach head) do odpalenia wrót potrzebna jest osobliwość oraz same wrota są mniejsze. Natomiast w Camelot nie ma zdanej osobliwości, a wrota sa chyba o wiele wieksze.. Za chiny ten element po ktotym chodzi Carter niemoglby przeleciec przez zwykle wrota...
  • 0
http://www.AsBest.u2.pl/

Sciągnij Licznik LOST !

#82 adik182

adik182

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 30.01.2008 - |15:56|

Wita, jestem dopiero na 2 odcinku 10 sezonu SG-1 i po 2 odcinkach pierwszegosezonu Atlantis ale pozwole sobie wypowiedzieć się tutaj :)

Moim zdaniem Pradawni zaczym przybyli do naszej galaktyki, zatrzymywali się po drodze w innych, dzięki czemu powstawał system wrót i dopiero po jakimś czasie przybyli do naszej galaktyki. Ori postawili superwrota ponieważ technologia wrót umożliwia przeniesienie się na wielkie odległości w ułamku sekundy ( co zostało pokazane w The fifth race, kiedy O'Neill poleciał na Othale, albo w The Rising w SGA) co trwa znacznie krocej niz podroz statkiem.

Nurtuje mnie jedna rzecz, mianowicie w odcinku z pierwszymi superwrotami (Beach head) do odpalenia wrót potrzebna jest osobliwość oraz same wrota są mniejsze. Natomiast w Camelot nie ma zdanej osobliwości, a wrota sa chyba o wiele wieksze.. Za chiny ten element po ktotym chodzi Carter niemoglby przeleciec przez zwykle wrota...

załamka totalna normalnie jak to przeczytałem. tak pradawni przez jakiś czas lecieli do naszej galaktyki i zgadzam się ze ori zrobili super wrota tylko dlatego ze jest szybciej ponieważ zamiast lecieć X lat do drogi mlecznej (bodajże orlin mówił ze ascendenci zepchnęli galaktykę ori na krańce wszechświata zeby nas ukryć) przelecieli w ok.3,5 sek (carter mówiła ze podróż tak naprawdę tyle trwa)
pamiętam jak ktoś (chyba carter) mówiła ze osobliwość jest (w końcu tak znaleźli te super wrota) i pierwsze wrota wcale niebyły mniejsze tylko były pokazane z dalszej odległości. i kto w ogóle ci powiedział ze te elementy przeleciały przez wrota i od razu na orbitę weszły. prawdopodobnie się poskładały jeszcze w te duże. Oglądajcie uważniej. chociaż tego w serialu nie pokazali ale możemy sie domyśleć.
  • 0

#83 Garfieldtg

Garfieldtg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 31.01.2008 - |11:15|

Radze kolego zanim zaczniesz krytykować innych zacząć od samego siebie:
Po 1 Ascendenci nie zepchnęli galaktyki Ori gdzieś dalej tylko naszą ukryli przed nimi, była już o tym kłótnia i ktoś udowodnił, że tak było powiedziane w serialu
Po 2 Elementy składowe pierwszych superwrót przelatywały przez zwykłe wrota i były takiej wielkości żeby się zmieścić w nich
po 3 Drugie superwrota prawdopodobnie są błędem scenarzystów bo widać dokładnie, że są dużo większe od poprzednich więc coś tu nie gra, np skąd wzięli takie duże klocki albo czemu są większe od poprzednich przecież w galaktyce Ori budowali tylko jeden typ statków, a skoro poprzednie wystarczały to po co większe?

Co do samej podróży, to może ich galaktyka jest bardzo bardzo daleko więc podróż trwała by masę czasu, lecą w nich ludzie a nie Ori więc po co kombinować, skoro można wybrać adres i parę sekund później być u nas? Druga sprawa jakby przylecieli normalnie to cholera wie gdzie by sie pojawili, więc nie było by odcinków z przywitaniem i o superwrotach :)
  • 0

#84 adik182

adik182

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 31.01.2008 - |16:09|

Radze kolego zanim zaczniesz krytykować innych zacząć od samego siebie:
Po 1 Ascendenci nie zepchnęli galaktyki Ori gdzieś dalej tylko naszą ukryli przed nimi, była już o tym kłótnia i ktoś udowodnił, że tak było powiedziane w serialu
Po 2 Elementy składowe pierwszych superwrót przelatywały przez zwykłe wrota i były takiej wielkości żeby się zmieścić w nich
po 3 Drugie superwrota prawdopodobnie są błędem scenarzystów bo widać dokładnie, że są dużo większe od poprzednich więc coś tu nie gra, np skąd wzięli takie duże klocki albo czemu są większe od poprzednich przecież w galaktyce Ori budowali tylko jeden typ statków, a skoro poprzednie wystarczały to po co większe?
Co do samej podróży, to może ich galaktyka jest bardzo bardzo daleko więc podróż trwała by masę czasu, lecą w nich ludzie a nie Ori więc po co kombinować, skoro można wybrać adres i parę sekund później być u nas? Druga sprawa jakby przylecieli normalnie to cholera wie gdzie by sie pojawili, więc nie było by odcinków z przywitaniem i o superwrotach :)

po pierwsze nikogo nie krytykuje tylko chce wytłumaczyć.
po drugie doci powiedział Ze alteranie ukryli wiedzę o wszechświecie przed nimi , a nie nasza galaktykę tj zakryli wszystko przed ori oprócz galaktyki ori wiec możemy wydedukować sobie ze zepchnęli ią krańce wszechświata i ukryli resztę poza tym nie chce mi się szukać fragmentu o tym ze zepchnęli galaktykę .
po trzecie w odcinku z pierwszymi superwrotami widzimy ze te kawałki z jakich są zbudowane są większe od statku transportowego goa'uld (dokładniej to dłuższe o połowę) a jak wiadomo obiekt o szerokości statku transportowego nie wleci w wrota. poza tym jak sam powiedziałeś ze przelatywały części składowe a nie poszczególne fragmenty. a tak w ogóle widać jak przez wrota przelatują połówki albo nawet 1/3 elementu ponieważ maja po jednym niebieskim światełku po bokach a nie tak jak na orbicie po 3.pierwsze wrota mają ±80 elementów a drugie ± 6 więcej. policz sobie na filmie lub screenach jak masz. te 6 więcej powiększają o niedużo wrota . ale i tak zwracam honor rzeczywiście są większe. a i scenarzyści takich błędów nie popełniają i nic nie robią bez zaplanowania. zbudowali większe być może dlatego ze tak jest lepiej w nie trafić.
po czwarte dzięki tobie wiem dlaczego ori użyli superwrót. otóż carter w pierwszym odcinku z wrotami że dzięki nim mogą przelecieć ogromną odległość jaka dzieli ori galaxy a Avalon (milky way) w ±3,4 sek zamiast lecieć bóg wie ile.
zgadzam się ze nie wiadomo gdzie by się pojawili ale tak tez mogło być z superwrotami gdyby vala nie ostrzegła sg-1 o wrotach i oni nie zaczęli ich szukać to zrobiliby nam niespodziankę. a ty jak chcesz krytykować innych to tez pierw mniej dowody ze masz racje. Jeśli moja wypowiedź cię obraziła to przepraszam ale nie wiem czemu.

Użytkownik adik182 edytował ten post 31.01.2008 - |16:11|

• 0

#85 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 31.01.2008 - |17:08|

Doci powiedział ze Prawdni są tymi złymi, bo nie chcieli się dzielić swoją wiedzą i mocą z ludźmi, to prawda, ale my mówimy o czyms innym. Powiedziane zostało ze Pradawni ukryli naszą galaktykę przed oczami Ori dla naszej ochrony, a kiedy Vala i Daniel przypadkiem się o nas wygadali to Ori dopiero zaczęli budować statki żeby nas zniszczyć.
  • 0

#86 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 31.01.2008 - |17:49|

po drugie doci powiedział Ze alteranie ukryli wiedzę o wszechświecie przed nimi , a nie nasza galaktykę tj zakryli wszystko przed ori oprócz galaktyki ori wiec możemy wydedukować sobie ze zepchnęli ią krańce wszechświata i ukryli resztę poza tym nie chce mi się szukać fragmentu o tym ze zepchnęli galaktykę .

pogrubienie moje;

1)przed nami!!!; doci mówi, że Alteranie ukrywali przed nami wiedzę o drodze do ascendecji; w przeciwieństwie do Ori; taka jest jego linia argumentacji; nie ma tam nic o ukrywaniu wiedzy przed nimi(czyli wyznawcami Ori i Ori jako takimi);
2)nie ma żadnych wskazówek, żeby ktoś przesuwał jakąś galaktykę(wybacz, ale Twoje błędne zrozumienie tekstu mnie nie przekonuje);
3)odnośnie pogrubionego tekstu- jak mamy traktować Twoją argumentację poważnie, gdy Tobie nie chce się nawet znaleźć cytatu; wybacz, ale samo to dyskredytuje Cię jako poważnego dyskutanta;

9x03
Daniel:
[13318][13353]Najwidoczniej nasi Pradawni|ukrywali naszą obecność przed Ori.

naszą obecność, nie galaktykę;

znowu Daniel:
[13367][13384]Ori uważają, że Pradawni są źli,
[13385][13404]ponieważ nie powierzyli nam|tajemnic wszechświata.

nam, nie im;

Prior:
[17980][18013]Ori nie ukrywają tej wiedzy tak,|jak czynią to inni,
[18014][18042]samolubnie z chęcią zachowania jej|dla swojej przewagi.
[18043][18082]Prowadzą was ścieżką opisaną|w Księdze Źródła.
[18087][18118]Musicie tylko podążać drogą|ich nauk.

Użytkownik inwe edytował ten post 31.01.2008 - |17:58|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#87 adik182

adik182

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoTarnów

Napisano 01.02.2008 - |16:21|

pogrubienie moje;

1)przed nami!!!; doci mówi, że Alteranie ukrywali przed nami wiedzę o drodze do ascendecji; w przeciwieństwie do Ori; taka jest jego linia argumentacji; nie ma tam nic o ukrywaniu wiedzy przed nimi(czyli wyznawcami Ori i Ori jako takimi);
2)nie ma żadnych wskazówek, żeby ktoś przesuwał jakąś galaktykę(wybacz, ale Twoje błędne zrozumienie tekstu mnie nie przekonuje);
3)odnośnie pogrubionego tekstu- jak mamy traktować Twoją argumentację poważnie, gdy Tobie nie chce się nawet znaleźć cytatu; wybacz, ale samo to dyskredytuje Cię jako poważnego dyskutanta;

9x03
Daniel:
[13318][13353]Najwidoczniej nasi Pradawni|ukrywali naszą obecność przed Ori.

naszą obecność, nie galaktykę;

znowu Daniel:
[13367][13384]Ori uważają, że Pradawni są źli,
[13385][13404]ponieważ nie powierzyli nam|tajemnic wszechświata.

nam, nie im;

Prior:

po pierwsze nie powiedziałem ze doci to powiedział ze alteranie zepchnęli galaktykę ori tylko ktoś inny i nie pamiętam dokładnie kto.. po prostu nie mogłem sobie znaleźć odcinka i nie miałem za wiele czasu na szukanie jak tamto wcześniej pisałem (jak tylko znajdę to napisze). doci twierdzi ze alteranie są źli bo z nami się nie komunikują tak jak ori przekazując wiedze i ze ukryli NAS przed ori a nie wiedzę przed nami. alteranie ukryli wiedzę o wszechświecie przed ori w sensie że ori nie wiedzieli ze istnieje jakaś zamieszkana galaktyka oprócz tej ich galaktyki.
  • 0

#88 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 01.02.2008 - |16:51|

1.Post

2.Post

po pierwsze nie powiedziałem ze doci to powiedział ze alteranie zepchnęli galaktykę ori tylko ktoś inny i nie pamiętam dokładnie kto..

nie, nie powiedziałeś, ale zasugerowałeś, więc zdecyduj się; albo rybki albo grzybki;

doci twierdzi ze alteranie są źli bo z nami się nie komunikują tak jak ori przekazując wiedze i ze ukryli NAS przed ori a nie wiedzę przed nami.

9x03

z tego fragmentu wynika, że Ori nie ukrywają tej wiedzy(o ascendencji); czyli wg. kapłanów Ori Pradawni nie tylko ukrywali nas przed Ori, ale i ukrywali przed nami prawdę o ascendencji;

zresztą co ja się będę produkował; Ty wysunąłeś tezę o przesuwaniu galaktyk wbrew wszelkim znanym faktom, to ją teraz udowodnij; zaraz będę dowodził, że nie jestem wielbłądem(info:nie, nie jestem :P );
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#89 Garfieldtg

Garfieldtg

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 01.02.2008 - |18:37|

adik182 coś słabo argumentuje swoje racje, no nic może sie poprawi, czekamy :)

inwe zauważyłem że jesteś dość obcykany w świecie sg, tak wracając do samych wrót to co sądzisz o różnicach między pierwszymi a drugimi superwrotami? Specjalnie tak wyszło czy kolejny błąd?
  • 0

#90 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 01.02.2008 - |20:33|

inwe zauważyłem że jesteś dość obcykany w świecie sg, tak wracając do samych wrót to co sądzisz o różnicach między pierwszymi a drugimi superwrotami? Specjalnie tak wyszło czy kolejny błąd?

Było juz w tym temacie powiedziene, że elementy pierwszych superwrót były zbliżone rozmiarami do Tel'taka, a więc większe od wrót, prawdopodobnie zbliżone rozmiarami do tych z drugich superwrót. Przez wrota przyleciały albo części składowe większych elementów, albo większe były "zmagazynowane" w mniejszych, podobnie jak Wraith magazynują ludzi w Dartach.
  • 0

#91 Madman07

Madman07

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 27.12.2008 - |23:42|

Tak mi się przypomniało coś. Jutro przeczytam cały temat, więc może to co napisze, już było. Ale co do tego podróżowania - może Ori nie wiedzą, gdzie jest Droga Mleczna, i dlatego lepiej było im wysłać kapłana przez wrota, niż szukać na szybkiego galaktyki?
  • 0

#92 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 28.12.2008 - |11:57|

Żeby wysłać kapłana musieli uruchomić wrota czyli musieli wiedzieć jaki wbić adres czyli musieli wiedzieć gdzie leży nasza galaktyka. Podejrzewam że po prostu zlustowali świadomość Daniela i na podstawie jego wiedzy ustalili położenie Drogi Mlecznej.
  • 0
don't try

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych