The Pacific (2010)
Napisano 03.04.2010 - |13:28|
Ale cóż tam marzyć o tem...
Natomiast co do Pacyfiku, to nie jest taki zły, jak sądziłem po pierwszych dwu odcinkach. On jest, po prostu, zbyt szkicowy. Skok tu, skok tam i cała sprawa. Rozumiem przyjętą konwencję, jednak osobiście wolałbym bardziej rozbudowane pokazanie działań na Pacyfiku (na szczęście niespecjalnie przepadam za tym teatrem działań, więc i poczucie szkody nie jest zbyt duże).
Zaś do do filmów o niemieckich zwycięstwach, to obawiam się, że w aktualnej sytuacji nie bardzo można się czegoś takiego spodziewać. Pętająca wszystko poprawność nie zezwoli, jak sądzę, na pokazanie sukcesów Blitzkriegu z uwagi na niemal pewne zarzuty propagowania nazizmu itp. (ciekawe skądinąd, że pokazywanie zwycięstw dzielnych sołdatów "made in CCCP" za propagowanie komunizmu nie jest uznawane...).
Zresztą nie wiem, czy z chęcią oglądałbym, jak to obrywamy od Niemców w 1939 (choć lanie, jakie Wehrmacht spuścił Francuzom i Brytyjczykom w 1940, pooglądałbym z przyjemnością).
Napisano 03.04.2010 - |13:52|
Co do polski i martyrologi oraz 1939 to jedyne co chciał bym zobaczyć to zrobiony z ROZMACHEM, 2,5 godzinny film batalistyczny o obronie Wizny czyli 720 polaków vs 42,000 żołnierzy wermachtu, 350 czołgów itd + Luftwaffe i te 3 dni nieprawdopodobnej obrony.
Taki film oglądnęła by z wielką chęcią nie tylko polska ale i światowa publiczność.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 03.04.2010 - |17:17|
A temat jest fajny, no i właściwie mamy już muzykę
Napisano 05.04.2010 - |14:11|
To nie jest zabawne.Ja tylko uważam że niemcy nie zasłużyli na żaden film w których pokazują jacy to są oni wspaniali ;]
Ja tu mówiłem poważnie ;]
Oczywiste jest że chodziło mi o Niemcy vs realny przeciwnik czyli Francja/WB czy ZSRR.
Co do polski i martyrologi oraz 1939 to jedyne co chciał bym zobaczyć to zrobiony z ROZMACHEM, 2,5 godzinny film batalistyczny o obronie Wizny czyli 720 polaków vs 42,000 żołnierzy wermachtu, 350 czołgów itd + Luftwaffe i te 3 dni nieprawdopodobnej obrony.
Taki film oglądnęła by z wielką chęcią nie tylko polska ale i światowa publiczność.
O tu kolego przyznaję ci rację , sam ostatnio z Wizną się zapoznałem
(Szkoda tylko że za granicą doceniają nas a my sami cóż żenada ..... )
Posłuchajcie tego jednocześnie oglądając teledysk , chwyta za serduszko ;p
Użytkownik biku1 edytował ten post 05.04.2010 - |22:56|
poprawa spacji
Napisano 05.04.2010 - |22:13|
Kolejny odcinek w stylu wojna od zaplecza, czego zawsze brakowało mi w kampanii Napoleona w Rosji.
Teraz to już chyba twórcom zostały same zaciekłe walki i sprzedaż bonów wojennych przez medalistę.
Przy Pacyfiku bardzo przydały by się działania morskie, ale wiadomo koszta.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 07.04.2010 - |09:04|
Oj przydały, przydały - jednak bohaterami serialu są żołnierze marines czyli piechota, która na okrętach "grzeje ławę" - więc "porzućcie wszelką nadzieję"...
Przy Pacyfiku bardzo przydały by się działania morskie, ale wiadomo koszta.
Generalnie co do serialu - po czwartym odcinku "Kompanii braci" miałem paluchy obgryzione do pierwszych paliczków, a w przypadku "Pacyfiku" tak jakoś nic...
Napisano 09.04.2010 - |13:04|
Napisano 09.04.2010 - |17:30|
Odcinek mógł się podobać. Ciekawie pokazane realia zaplecza wojennego, próby wywinięcia się z działań wojennych itp.
Jedyna rzecz która mnie drażni i czasem irytuje to fakt niezapinanych pasków w ich żołnierskich hełmach!!! Zdaje sobie sprawę, że tak właśnie nosili te ochraniacze ;-)
Napisano 12.04.2010 - |09:02|
Przy takim budżecie, to śmiem wątpić, żeby im kasy na modele zabrakłomoże trochę za mało pokazali np. walki ze sprzętem w tym deszczu i bagnach, o czym opowiadał ten weteran na początku odcinka. Może funduszy brakło na modele
.
Ale odcinek zdecydowanie mi się podobał, naprawdę dobrze ukazali te ciężkie warunki i to jak można od tego ześwirować. Teraz liczę na to, że odcinki o Peleliu w końcu pozamiatają pod względem widowiskowości!
Napisano 12.04.2010 - |13:20|
Coś mi się wydaje, że mieli zdecydowanie za małe fundusze, bo z odcinka, to właściwi pamiętam szczury na deskach i synka w amfibii, przy czym zamiast widoku na morze czy plażę, to jedynie ścianę burty...
Jednym słowem z odcinka, na odcinek coraz nudniej. O logistyce to się może dobrze czyta, ale na pewno nie ogląda na ekranie i nie przez 3 z 10 odcinków...
Użytkownik Toudi edytował ten post 12.04.2010 - |13:20|
Napisano 12.04.2010 - |21:15|
Serial utrzymuje dobry poziom, jednak mógł być zrobiony o wiele lepiej.
Napisano 13.04.2010 - |07:58|
Np w 3D?...
Serial utrzymuje dobry poziom, jednak mógł być zrobiony o wiele lepiej.
Połowa za nami i chyba jest raczej średnio.
Liczę na następne odcinki.
Napisano 14.04.2010 - |00:14|
Nie trzyma się to wszystko w ogóle kupy. Serial przypomina jakiś kalejdoskop. Nie ma jakiegoś odniesienia i szerszego komentarza. Oni w serialu sa już w 1944 roku. Te sceny w szpitalu wojskowym były w ogóle nieudane. Sikający we śnie bohater to w ogóle jakieś nieporozumienie. AKtorzy jacyś nie teges - nie zostają w pamięci. Wszystko to jakieś plastikowe.
Ogólnie po 5 odcinkach serial wydaje się być bardzo nieudany - rozczarowanie roku, szczególnie w kontekście ogromnych oczekiwań i szumnych zapowiedzi...
Napisano 14.04.2010 - |13:35|
Napisano 20.04.2010 - |09:18|
No i tak jakoś nijako - niby jest walka (troszkę jednostronna), ale czegoś tu mi brakuje...
Już chyba po pierwszym odcinku napisałem o książce "Ze starą wiarą na Peleliu i Okinawie" - nie wiedziałem, że serial (przynajmniej gdzieś od połowy 4 odcinka) będzie jej ekranizacją - dla mnie marną próbą ekranizacji. Autor (i nasz serialowy bohater) Eugene B. Sledge alias Sledgehammer (serialowy Młot)
http://pl.wikipedia....i/Eugene_Sledge
jednak opisywał to troszeczkę (a nawet sporo) inaczej. Czekam na Okinawę.
Napisano 21.04.2010 - |09:35|
I dlatego właśnie odkładam przeczytanie książki do momentu aż skończy się serial. Po pierwsze nie chcę psuć sobie oglądania Pacyfiku. Po drugie porównywanie filmów będących ekranizacją (bądź tylko opartych na książkach) do pierwowzorów zazwyczaj wypada na niekorzyść adaptacji. Po prostu nie da się pokazać wszystkiego. No i obraz wydarzeń i postaci jaki ułożyliśmy sobie w głowie zazwyczaj jest zupełnie inny niż to co przedstawiają później twórcy filmu/serialu, co nas drażni. W końcu wg nas to nie tak wyglądałoNo i jesteśmy po 6 odcinku.
No i tak jakoś nijako - niby jest walka (troszkę jednostronna), ale czegoś tu mi brakuje...
Już chyba po pierwszym odcinku napisałem o książce "Ze starą wiarą na Peleliu i Okinawie" - nie wiedziałem, że serial (przynajmniej gdzieś od połowy 4 odcinka) będzie jej ekranizacją - dla mnie marną próbą ekranizacji. Autor (i nasz serialowy bohater) Eugene B. Sledge alias Sledgehammer (serialowy Młot)
http://pl.wikipedia....i/Eugene_Sledge
jednak opisywał to troszeczkę (a nawet sporo) inaczej. Czekam na Okinawę.
A co do 6. odcinka - dla mnie scena walki na lotnisku jest jedną z najlepszych, najbardziej widowiskowych i wciskających w fotel sekwencji batalistycznych we współczesnym kinie wojennym. Rozmach tej sceny mnie powalił. Obejrzę ją zapewne jeszcze wielokrotnie
Teraz czekam na 7. odcinek siedząc jak na szpilkach
Napisano 22.04.2010 - |14:35|
Napisano 22.04.2010 - |23:25|
Odcinek 6 bardzo dobry. Ani przez chwile się nie nudziłem. Scena walk na lotnisku faktycznie znakomita. Kamera poruszała się razem z marines. Oglądając to bałem się żebym i ja czasem kulki nie zarobił
.
Napisano 23.04.2010 - |17:26|
Napisano 26.04.2010 - |09:13|
Wyprodukowane przez tą samą stację, tych samych producentów, również dziesięć epizodów - moim zdaniem doskonale się da i wręcz trzeba porównywać - jeśli ludzie z HBO myśleli, że będzie inaczej to dla mnie są naiwniakami "pierwszej wody"...
Tym bardziej nie da się i nie można porównywać tego miniserialu z BoB :-)
...
Dla mnie po dotychczasowych odcinkach:
BoB vs The Pacific - 9:1 tzn. gdybym miał "zmiksować" odcinki w 10-cio odcinkową serię to na razie wziąłbym 9 odcinków BoB i 1 TP.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »