SG1 a Star Trek
Napisano 30.12.2005 - |10:37|
Przybity umieszczonymi powyzej fotografiami - dowodami niniejszym odszczekuje co powiedzialem i przyznaje ze w takim razie _wszystko_ w Stargate jest plagiatem StarTreka. A teraz ide skoczyc z mostu
![]()
![]()
No nie przesadzaj.
Mimo, że jestem fanem ST to nie przeszkadza mi to z zaciekawieniem oglądać SG i Atlantisa.
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 30.12.2005 - |10:52|
Wszystko ok, tylko mogliby autorzy SG1/SGA wykazać trochę własnej inwencji a nie tylko uzywać cudzych pomysłów. Nie jest to wcale takie trudne. Np nigdy nie krytykowalem pomyslu z Goauldami czy teraz z Ori. Nawet jesli byly zapozyczenia to zachowano pewna doze innowacji. Cale to nawiazanie do piramid egipskich, roznych religii, ktore byly czy sa na Ziemi wydaje mi sie byc ciekawe.Mimo, że jestem fanem ST to nie przeszkadza mi to z zaciekawieniem oglądać SG i Atlantisa.
Probujac sobie odpowiedziec dlaczego tak mysle doszedlem do prostego wniosku, ze gdzies podswiadomie czekalem na tego typu film czy serial od czasow, gdy pochlanialem wszystkie ksiazki Doeniken'a - szwajcarskiego hotelarza i domoroslego naukowca, ktory w swoich ksiazkach probowal wykazac ze poczynajac od religii np Sumerow czy Inkow a na Starym Testamencie konczac wszedzie pojawiali kosmici. Dla kogos, z jakas tam dozą wyobrazni taka argumentacja moze trafiac do przekonania...
Napisano 30.12.2005 - |11:51|
Dla kogos, z jakas tam dozą wyobrazni taka argumentacja moze trafiac do przekonania...
Do mnie nie trafia zupełnie.
Czytałem jego wszystkie wypociny i niestety są na żenująco niskim poziomie wiedzy o nauce nawet nie wspomne.
SG może i jest "mutacją" Treka, ale trzeba przyznać, ze bardzo udana i wciągającą.
Naleciałości nie są zbyt duże, a jeżeli są to do przyjęcia. Oczywiście dla purystów to żadna naleciałość nie jest do przyjęcia. Tylko, że trudno teraz robić filmy bez zapożyczeń. A im bardziej w przyszłość tym jeszcze to będzie trudniejsze.
Trudno nie mieć skojarzeń z Trekiem bo on był pierwszym, tak dużym i popularnym serialem telewizyjnym (a do tego jeszcze tyle filmów kinowych !). Nawet jeżeli jakiś reżyser czy scenarzysta nowego derialu SF nie oglądał ST (co jest mało prawdopodobne) to i tak widzowie będą na siłę szukać skojarzeń z tym co znają już dobrze. Tak jest nie tylko z SG ale i z Babylonem czy Farscapem. Trudno tylko przypiąć się do Firefly'a ale tu z kolei są naleciałości z westernów...
Użytkownik psjodko edytował ten post 30.12.2005 - |11:56|
Napisano 30.12.2005 - |13:46|
Wszystko racja ale zwracam uwage ze ja czytalem jego ksiazki mysle, pare lat wczesniej niz Ty - a byly to czasy, gdy ksiazek na ten temat prawie w ogole nie bylo a jedyny kontakt z taka tematyka poprzez tv mozna bylo miec w programie Studio 2 (TVP2) Wandy Konarzewskiej (byl to taki gierkowski wariant programu TVN "Nie do wiary")....cienki strasznie. No i byl jeszcze slynny program "Sonda", ale jego Tworcy nie tracili czasu na pomysly Deonikena....Do mnie nie trafia zupełnie.
Czytałem jego wszystkie wypociny i niestety są na żenująco niskim poziomie wiedzy o nauce nawet nie wspomne.
Dlatego moze jestem bardziej "przywiazany" do ksiazek Doenikena, bo mi sie po prostu wbily w moj wowczas dzieciecy mozg :afro:
Napisano 30.12.2005 - |17:53|
ze ja czytalem jego ksiazki mysle, pare lat wczesniej niz Ty
Nie sądzę, nie sądzę
Co prawda w Twoim profilu nie ma daty urodzenia ale w moim jest....
Więc Jak ?
Szczerze zaciekawiony
Napisano 30.12.2005 - |18:41|
Jak jakąś znajdziesz to daj mi znać ... też mi się przyda.Niestety dostep do anomalii w naszej galaktyce mam chwilowo ograniczony :hyhy:
Napisano 30.12.2005 - |19:12|
Z innej beczki. Dla mnie transwarp hub to totalny niewypał. Na początku były sensowne jak w TNG gdy sześciany mogły wchodzić w transwarp tylko w określonych miejscach (ale wtedy Federacja nie znała ich). Potem w Voy okazało się, że w transwarp można wejść wszędzie i zawsze. Więc po co komu hub? Żeby wysyłać małe okręty? Troszkę się scenarzyści zagalopowali.
Napisano 30.12.2005 - |19:47|
Co do Hub'a Transwarp to z tego co wiem jest ich kilka i umożliwiają one znacznie szybszą podróż z jednego końca galaktyki na drugi niż standardowy tunel transwarp wytworzony przez szescian.
Tam, gdzie anioł odarty z uczuć okrywa cieniem Dolinę Ciemności.
I spotkam Ciebie pośród światła, patrząc w jutrzenkę bez cienia.
Wtedy umrę w Twych ramionach...
SKLEP - TAURISHOP
Napisano 31.12.2005 - |09:16|
Ważniejsze od zasady działania jest pewna idea, która świadomie lub nie została wprowadzona do SG.
Mnie naleciałości z Treka w SG nie przeszkadzają a nawet czasami dodają pewnego "smaczku" przygodom SG. Jeżeli ktoś przestaje oglądąć SG tylko dlatego, że zauważył coś z innego serialu czy filmu to już jego sprawa. Ale sądze, że w takim razie, praktycznie wogóle powinien przestać oglądać filmy. Bo rzadko już teraz się zdarza aby nie było jakiś elementów z filmów wcześniejszych...
A doprowadzając sprawę do absurdu to można stwierdzić, że słowa używane w SG przez autorów były już nieraz(!!) użyte w innych filmach...
Użytkownik psjodko edytował ten post 31.12.2005 - |09:19|
Napisano 14.01.2006 - |22:33|
Napisano 19.04.2006 - |12:12|
Napisano 29.06.2006 - |13:33|
Napisano 29.06.2006 - |16:03|
Użytkownik inwe edytował ten post 29.06.2006 - |16:05|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »