Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#921 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 02.04.2006 - |08:51|

Grrrr kolejny problem... :/

Moja grafika czyli asus ati x550 jakos nie chce wspólpracowac ze telewizorem :/. Dziala tylko jak monitor odłacze (przecierz nie bee nurkował pod biurko zawsze gdy bede chciał cos poogladac na TV). Moze mi ktos poradzic co zrobic by miec na TV wyswietlany obraz ??. TVTool zassany ze strony producenta wogole nie widzi TVout'a :/
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#922 Grinch

Grinch

Nie będziesz mi tu przebywał obok stopy!

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 02.04.2006 - |14:53|

Na poczatku pobaw sie innymi sterami do grafiki.
Ja tez kiedys na swoim GFTi 4200 mialem proble m z tvoutem. Dzialal tylko z jednymi sterami, z innymi wogole nie chcialo dzialac.
  • www.gwrota.com

#923 spex

spex

Sierżant

• Użytkownik
  • 771 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.04.2006 - |23:31|

Pewnie kodeki twojej znajomej mają problemy z dekodowaniem dźwięku albo komp jest zasłaby :afro:

Niema żadnego problemu z filmami(teraz), ale napiszę co znalazłem bo może się innym przydać.

Jeśli masz komp na którym filmy nie pójdą, albo w teorii powinny iść a idą bardzo wolno to jest na to sposób i ważny niecałe 3MB:>
Wystarczy zmienić "odtwarzać" na Cinemix (adresu nie pamiętam ale google twoim przyjacielem) i juz od tej pory filmy ładnie chodzą:>

Dla przykładu ja mam: Celeron 600Mhz, 256RAM, i TNT RiVA 2 zintegrowana z płytą główną(czyli -32RAM) i mi wszystko ładnie chodzi:>
  • 0

#924 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.04.2006 - |23:46|

Dla przykładu ja mam: Celeron 600Mhz, 256RAM, i TNT RiVA 2 zintegrowana z płytą główną(czyli -32RAM) i mi wszystko ładnie chodzi:>

to nie jest kwestia programu, tylko kodeków, pewnoten cinemix miał swoje i je podmienił przy instalacji

ja mam p2 333mhz 256 i tnt2 (ehh awaria główneg kompa) i działa mi wszystko poza ac3 5,1, gdyż nie chce mi się szukać i instalować odpowiednich kodeków pod win98
ale reszta działa prawie idealie (no ale praktycznie można zapomnieć o o olgądaniu i robieniu czegoś jeszcze :()

#925 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.04.2006 - |23:55|

Czasami odtwarzacz też ma trochę winy. U mnie np. Allplayer działa bardzo wolno, mimo solidnego kompa. Potrafi wręcz skaować procesor np. przy przeskoku o 10 minut filmu. A szkoda, bo lubię go ze względu na możliwość szybkiego rozjaśnienia obrazu (mój monitor ma bardzo ciemny obraz), teraz używam subedita, ale nadal tęsknię za suwakiem "brightness". Po prostu niektóre programy są lepiej zoptymalizowane, ale rzadko który, jest tak wymagający jak Allplayer.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#926 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 03.04.2006 - |12:27|

Polacalbym jeszcze zamiast AllPlayera - MV2Player. Superasny odtwarzacz, co prawda potrzebuje troszke zasobow kompa, ale tylo przy ladowaniu. Pozniej smiga az milo. Tak na oko to nawet ma chyba wiecej mozliwosci od allplayera. (uzywam go od dluzszego czasu, pewnie w necie sa juz nowsze wersje).
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#927 HoOpeK

HoOpeK

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoStargard Szczeciński

Napisano 13.04.2006 - |22:20|

Hej, kupilem kabel przez ktory moge widziec przez telewizor to co sie dzieje w komputerze, lecz ( zawsze musi byc jakies lecz ;) ) mam tylko dzwiek, a nie mam obrazu. Posiadam karte graficzna Geforce3 ti200. Czytalem troche na innych forach i tam pisze zeby ustawic rozdzielczosc ekranu na 800x600 i 16 mb lecz i to nie pomaga, prosze o pomoc.
  • 0

#928 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.04.2006 - |22:26|

A masz jednocześnie podłacony telewizor i monitor?? Jeśli karta nie jest dwuekranowa (zapewne nie jest bo kumpel ma GF3 i ma obsługę jednego ekranu tylko i wyłącznie) to należy odłączyć monitor.
  • 0

#929 Grinch

Grinch

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 14.04.2006 - |13:01|

A po czym mozna poznac karte 1 czy 2 ekranowa?
BO z tego co mi wiadomo to niektorzy producenci montuja podwojny RAMDAC na kartach. CO umozliwia lepszy odbior obrazu na TV i monitorze jednoczesnie.
Jesli podlaczymy TV i monitor do karty z jednym wolnym ramdac to moze zmniejszyc sie jakosc odbioru obrazu.
Ja na swojej GF2Ti GFTi 4200 i GF6400 bez problemu moglem ogladac jednoczesnie obraz na monitorze i tv ;]
CO pozwoala mi stwierdzic iz nie ma czegos takeigo jak 1 i 2 ekranowa karta.

HoOpeK tu linki dla Ciebie, jak to przeczytasz to musi dzialac ;)

http://www.benchmark...V/strona-2.html Nvidia
http://www.solar.blu...vout.html#linki dla ATI
  • www.gwrota.com

#930 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 14.04.2006 - |13:09|

To, że karta ma wyjście TV to jeszcze nie daje na 100% możliwości podłączenia dwóch ekranów na raz. A czy można tak zrobić to już powinno być wyszczególnione w instrukcji. Ty dałeś linka do strony w której zajęli sie kartami o przynajmniej dwie generacje nowszymi FX i 6000. FXy rzeczywiście mają już full wypas wieloekranowość, wiem bo mam FXa 5200 i nie żałuję zakupu do dziś, chociaż przydałoby się cos szybszego, ale to już inna bajka.
  • 0

#931 Grinch

Grinch

• Administrator
  • 1 304 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 14.04.2006 - |13:18|

ALe nie widze technicznej przeszkody aby karta z wyjsciem TV nie mogala wysweitlac jednoczesnie na monitor i TV.
Nie spotkalem sie z takimi informacjami aby sie nie dalo. Wszystko zalrzy od sterownikow karty oraz ukladow RAMDAC.
Ktorych pdowojna liczba umozliwa zmiane rozdzielczosci rozna dla monitora i telewizora.
Z jedyym ukladme mozliwy jest odbior obrazu o takich samych parametrach.
Gorzej ejst juz wtedy kiedy chcemy podlaczyc 2 monitory + telewizor.
Wtedy taka opcja odpada nawet z 2xRAMDAC ;]

update: oczywiscie mowie tu o kartach z epoki minimum GF2 ;] bo starsze to juz inna bajka.
  • www.gwrota.com

#932 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 16.04.2006 - |08:59|

A moze to wina kabelka ??. Ja miałem taki robiony kabelek do laptopa - z jednej strony S-VHS (ten okrągły) a z drugiej strony "czincz". Przy podłaczeniu do TV nie miałem nic na ekranie. Problem polegał na ty iż złaczenie obu żył sygnałowych (3 przewody są we SVHS, sygnał czarno-biały, sygnał ze kodem koloru czyli RGB oraz masa) nie dawało obrazu na TV. Dopiero odłaczenie RGB żyły przy właczaniu sygnału na TVouta, a potem "na skrętke" dołączenie 3 żyły dawało efekt pojawienie się obrazu na TV.

Ogólnie procedura wyglądała tak:
1. Podłaczenie do "czincz" dwóch żył - masa i obraz b/w
2. Włączenie sygnału na TVout'cie
3. Gdy juz obraz na TV był w postaci b/w dodawałem 3 żyła ze RGB :)

Do teraz się zastanawiam czemu tak jest.

Użytkownik mmisiek edytował ten post 16.04.2006 - |09:01|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#933 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.04.2006 - |10:13|

A ja jestem wielkim fanem Eurozłącza:) Na starej karcie mialem wyjście chinch i działało, teraz korzystam z SVHS i też działa:)
  • 0

#934 HoOpeK

HoOpeK

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów
  • MiastoStargard Szczeciński

Napisano 28.04.2006 - |21:48|

Hej, prosze o pomoc w sprawie TVouta a konkretnie ogladania filmow w telewizorze. Mam karte graficzna Geforce3 ti200. Otorz chodzi o to ze nie moge ogladac filmow w TV. Gdy odpalam allplayera obraz jest czarny lub sa pasy przez ktore nie widac nic z filmu. Gdy mam obraz z komputera na telewizorze monitor automatycznie sie wylacza i odwrotnie, a wiec jest cacy. Gierki dzialaja (testowalem na PES5). Tylko dlaczego nie moge ogladac filmow? Prosze o pomoc.
  • 0

#935 Cholek

Cholek

Sokole Oko

• VIP
  • 494 postów
  • MiastoGrudziądz / Doncaster

Napisano 07.05.2006 - |09:57|

Witam,

Hoopek, z tego co pamiętam w GeForce była opcja klonowania, a nie "zamiany" obrazu (raz na CRT raz na TV). To gdzieś musi siedzieć tam w ustawieniach. Długo nie miałem GeForce i niestety nie pamiętam.

A teraz ja:
Mam zamiar kupić sobie słuchawkę bluetooth. Ale od razu z tym chciałbym kupić jakiś adapter bluetooth na usb, żeby np używać tego do rozmów na skype. Rozumiem że takie coś jest możliwe? I teraz najwazniejsze pytanie. Co polecacie? Firmę, model, itp. W przystępnej cenie.:)

Pozdrawiam.
  • 0
Name:Cholek
Height/Weight:Unknown
Last seen:Wojnówko 2007, Poland
Whereabouts: Duty on Deadalus, Mission to England

Member of SG-NORTH TEAM?

#936 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 08.05.2006 - |13:41|

Hej, prosze o pomoc w sprawie TVouta a konkretnie ogladania filmow w telewizorze. Mam karte graficzna Geforce3 ti200. Otorz chodzi o to ze nie moge ogladac filmow w TV. Gdy odpalam allplayera obraz jest czarny lub sa pasy przez ktore nie widac nic z filmu. Gdy mam obraz z komputera na telewizorze monitor automatycznie sie wylacza i odwrotnie, a wiec jest cacy. Gierki dzialaja (testowalem na PES5). Tylko dlaczego nie moge ogladac filmow? Prosze o pomoc.

Użyj programiku TVTool.
I wszystko jasne :)
  • 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#937 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.05.2006 - |13:35|

Sciągnełem ostatnio kilka filmów robionych kodekiem h264 , no i mam z tym drobny problem .Bo pomimo zainstalowania bibliotek do tego kodeka , mój komp stwierdziłże go nie lubi i nie bedzie ich otważał .Moze bym i nie zwrócił wiekszej uwagi na to , gdyby istniały na necie inne wersje tychfilmów (a dokładnie anime) , gdyby nie to że zrobiła je tylko jedna grópa subująca(ktora na moje nieszczęcie lubuje się w "nowinkach) .
No i teraz jest pytanie do was , czy wiecie czym można przekomresowac ten nieszczesny film do normalnego dvixa (np:4.0 lub 5.0 ) .
A jakby ktoś prubował podpowiedzi w stylu obejżyj go w VLC lub w MPC , to odrazy mówię że to własnie one wywalają sie przy próbie obejżenia .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#938 Zibi

Zibi

Fotoreporter

• VIP
  • 410 postów
  • MiastoŚwiebodzin

Napisano 16.05.2006 - |08:11|

Mam od dłuższego czasu problem z kompem. Wszystko zaczeło sie przed wyjazdem na zlot do Sierakowa (jak na złość :() restarty kompa, niebieskie ekrany z zrzutem pamięci, gubienie przy starcie pliku ntfs.sys, dosłownie porażka :(. Po powrocie wziąłem sie za naprawę jak sie okazało była uszkodzona jedna z pamięci pracująca w dualu, po wymianie było jakiś czas spokój, ale od paru dni znowu zaczynają sie dziać dziwne rzeczy. Firefox mi się cały czas wyłącza (zamyka) bez podania przyczyny, przy starcie wyskakuje ze fire powoduje błędy w systemie, gry odpalam instalkę programu z dysku okazuje ze nie może znaleźć jakiś plików instalki (a sa na dysku) lub pisze ze sa uszkodzone. Przy instalkach które musi rozpakować wyrzuca błąd bliżej nie określony (np: "$?!!###"). Co najlepsze ze po x próbach instalka idzie juz normalnie. Inny przykład instalowałem sp1 do win 2003, ściągnąłem w pracy, skopiowałem go z pendrive na dysk i opaliłem, popracował z jakieś 30s i wywali błąd ze jest uszkodzony plik, z pena poszło bez problemów, dopiero za drugim razem udało sie zainstalować z dysku. Nie wiem, o co chodzi:(

Wspomnę ze system jest dopiero postawiony i dział stabilnie, zadanych zwieszania. myślałem ze to wina kontrolera IDE na płycie lub cos z pamięciami. Macie jakieś pomysły?
  • 0

#939 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 16.05.2006 - |08:14|

A wymieniałeś całego duala czy tylko jedna kość??
  • 0

#940 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 16.05.2006 - |08:23|

ja bym sprawdził dysk (np scandiskiem ze skanowaniem powierzchni) gubienie i uszkadzanie plików wygląda mi na pdnięcie jakieś jego części (wiem bo to już na dwóch dyskach przerabiałem)

A co do wielokrotnej instalacji, to może być że dopiero za X razem rozpakowywane pliki trafiają na nieuszkodzoną część dysku.

Takie jest moje przypuszczeie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych