Skocz do zawartości

Zdjęcie

PYTANKA TECHNICZNE!!!

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1277 odpowiedzi w tym temacie

#901 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.03.2006 - |00:06|

Asus P5LD2 SE Intel 945P
http://sklep.komputr...ny.php?id=19511 - tu 414zl.

Asus P5LD2 Intel 945P
http://sklep.komputr...ny.php?id=19511 - tu 456zl

Uzywam Asusow (mam aktualnie P4-P800 Deluxe) i jestem z nich zadowolony :D nie nawalaja, ciagna caly sprzet, osiagi swietne :) :]

Użytkownik Grzesiu edytował ten post 21.03.2006 - |00:08|

• 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#902 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 21.03.2006 - |15:47|

Mam pytanie odnośnie plików Guyvera z 8 sezonu (anamorphic). Czy ktoś kto to ogladał moze powiedziec jak to wygląda ?? Tzn. oprócz tego że format 4:3
Znajoma mi sciaga i mówi ,ze SGA zrobione przez Jacka_LL wygladało zdecydowanie lepiej ,tu podobno obraz jest nienaturalnie rozciągniety :( i czasem są problemy z dzwiękiem (jest przesunięty).
  • 0

#903 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 21.03.2006 - |15:56|

obraz jest nienaturalnie rozciągniety....

Przeciez taka jak idea obrazu anamorficznego :> A co do dzwieku- powinno byc i musi byc ok, w koncu to ripy Guivera.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#904 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 522 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 21.03.2006 - |17:02|

Pewnie kodeki twojej znajomej mają problemy z dekodowaniem dźwięku albo komp jest zasłaby :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#905 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 24.03.2006 - |14:56|

Dzięki za poprzednie odpowiedzi .
Kolejne pytanie ;)
AXN czy jest nadawany stereo ?? jesli tak to w jakim formacie
i czy nadaje telegazetę .
  • 0

#906 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 24.03.2006 - |21:27|

Kurde a ja mam pytanie: kupilem sobie tego Pentaka i niespodzianka - system zaczyna sie ladowac i klops, restartuje sie. Wyeliminowalem mozliwosc przegrzewania. Jedyny podejzany to wtyczka zasilania atx - mam 20 pinowa a potrzeba 24 pinowa. Czy to moze byc sprawca ?.

Mam zasilacz MedeCom - 350W - starczy on dla zestawu 3HDD, nagrywarka, P4 D 805, plyta gigabyte, grafika asus x5500 ?. Powinien wydolic?.

A wlasnie sobie przypomnialem. Mam legalnego winXP home na lapie, ze numerkiem itp :). Chcialbym sobie zainstalowac na kompie dodatkowo na tym numerze windowsa. Mam pytanie: czy da sie?. Ten z lapa to taki dziwny system, raczej na plytkach mam go jako obraz systemu, nie musze podawac seriala ale mam go na naklejce na laptopie. Kiedys byly takie informacje, ze system wysyla info o sprzecie do microsoftu czy to prawda ?. Jesli tak to czy mozna zablokowac jakos te komunikacje ?

Użytkownik mmisiek edytował ten post 24.03.2006 - |21:43|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#907 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 25.03.2006 - |18:33|

Z tego co pamietam to 24 pin tyczy sie extra zasilania do kart graficznych na PCI-Express. 350 na tym zestawie powinna spokojnie wystarczyc.

Co do legalnego XP, to tak przy instalacji CP wysyla info do M$ o sprzecie i nie da sie go na ten sam klucz zainstalowac na innym sprzecie tak poprostu. W trakcie instalacji trzeba zadzwonic do M$, ktorzy sprawdza legalnosc produktu (niewiem jak) i wtedy odblokuja mozliwosc wgrania Win Xp na nowy sys.
Pozatym po co ci takie [beeep] jak Win XP Home?? :o
  • 0

#908 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 25.03.2006 - |18:38|

Co do legalnego XP, to tak przy instalacji CP wysyla info do M$ o sprzecie i nie da sie go na ten sam klucz zainstalowac na innym sprzecie tak poprostu. W trakcie instalacji trzeba zadzwonic do M$, ktorzy sprawdza legalnosc produktu (niewiem jak) i wtedy odblokuja mozliwosc wgrania Win Xp na nowy sys.

Nie dokładnie...
Można instalować ale okresloną ilość razy (3 może 5 ? nie pamiętam dokłądnie)
Potem klucz jest blokowany i trzeba tak jak pisze Modes instalować z udziałem telefonu do Microsoftu.

Użytkownik psjodko edytował ten post 25.03.2006 - |18:41|

::. GRUPA TARDIS .::

#909 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 25.03.2006 - |19:47|

(...)
Pozatym po co ci takie [beeep] jak Win XP Home?? :o

A teraz mi powiedz jaka jest roznica miedzy Home a Pro dla zwyklego usera? Nie ma absolutnie zadnej, poza cena.
  • 0

#910 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 25.03.2006 - |22:32|

Home jest tanszy.... no i mam go legalnego :)

Caly dzien walczylem ze ta p*****lona plyta.... :/ wreszcie mi sie udalo. Nie byl to problem zasilania (szkoda ze nie wiedzialem wczesniej, teraz mam dwa dobre zasilacze w domu :/)a wczesniejszej wersji windowsa - po prostu na tym sprzecie sie wysypywalo - nowa instalacja i wszystko dziala.
Mam na plycie 4 porty SATA, 2 IDE do ktorych mozna podlaczyc 4 dyski IDE i dodatkowo jeden port dla np CD-Romu. Sprawa jest o tyle dziwna, ze by botowac system musi byc dysk podpiety pod owy CDromowy, a tam niestety tylko Ata 100 i nawet nie UDMA :/. Dodatkowo smaczek sprawie dodaje fakt, ze w instrukcji pisze by tam podlaczac tylko naped optyczny i tylko jedno urzadzenie :o. Dziwne posuniecie inzynierow Gygabyte. Sadzile, ze SATA podlaczona bedzie mozna bootowac system - niestety nie, podobnie jak 2xIDE tak samo 4xSATA to sa dyski przewidziane do RAID'a a nierozumiec czemu nie da sie z nich bootowac systemu (przynajmniej u mnie). Ale to nie koniec problemow - plyta opisana jako umozliwiajaca podlaczenie P4 D ale z biosem wersji F6 dopiero, u mnie dostarczona ze biosem F3 i dalo sie podlaczyc P4D :). Rzecz jasna zrobilem upa i nic sie nie zmienilo na pierwszy rzut oka - system dziala.
Nie spotkalem sie dotychczas z tak zakrecona plyta, prawdziwa lamiglowka, moje doswiadczenia 13letnie + studia pomogly mi rozwiazac problem, bylem bliski poddania sie ale sie udalo :).
Jest to Gigabyte GA-8I945PL-G - zostawie te namiary moze komus sie przydadza jak bedzie mial podobny problem i bedzie googlowal :)

Użytkownik mmisiek edytował ten post 25.03.2006 - |22:35|

• 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#911 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 28.03.2006 - |09:45|

psjodko: Nie sadze, ja po zmienie domowego kompa musialem do M$ dzwnic.

greco: Tylko 1 ... stabilnosc, PRO jest stabilniejszy niz Home, rzadziej sie wywala (przynajmniej z moich obserwacji i ludzi na forach).
  • 0

#912 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 28.03.2006 - |09:49|

Dziwne bo Pro to Home z odblokowana wieksza funkcjonalnoscia. I jakos nie zauwazylem ze jest mniej stabilny(jezeli windows moze byc stabilny). Ale jest dziwna tendencja ludzi do tego zeby miec wersje Pro.
  • 0

#913 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 28.03.2006 - |10:57|

Moze trochę dokładniej:

Choć edycje te mają ten sam kod bazowy to różnią się dostępnymi możliwościami:

* Backup - XP Pro posiada standardowy program do backupu danych, wersja XP Home nie
* Dynamic Disks - wersja XP Pro wspiera tę funkcję, wersja XP Home nie
* IIS - XP Pro zawiera, XP Home nie
* Encrypted File System (EFS) - Windows XP Pro wspiera tę funkcję, XP Home nie
* Wiele monitorów - XP Pro wspiera do 9 monitorów, wersja XP Home - tylko jeden
* Wieloprocesorowość - XP Pro wspiera do dwóch procesorów, XP Home jeden
* Członkostwo w domenie - Windows XP Pro może być członkiem domeny, XP Home nie może, ale ma dostęp do zasobów domeny
* Group Policy - XP Pro wspiera, XP Home nie
* IntelliMirror - XP Pro wspiera IntelliMirror, w skład czego wchodzi Microsoft Remote Installation Services (RIS) oraz zarządzanie użytkownikami, XP Home nie wspiera IntelliMirror
* Uaktualnienie z Windows 98/ME - obie wersje pozwalają na takie uaktualnienie
* Uaktualnienie z Windows NT/2000 - Tylko XP Pro pozwala na takie uaktualnienie
* 64-bit - Tylko XP Pro będzie miał 64 bitową wersję dla procesora Itanium
* Wsparcie sieci - XP Pro zawiera wsparcie dla Monitora Sieci, SNMP, IPSec oraz Client Services for NetWare, XP Home nie zawiera tych opcji.

z http://pclab.pl/thread1073.html#
  • 0

#914 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 28.03.2006 - |11:32|

A ktora z wymienonych funckji jest potrzebna zwyklemu userowi? Do backupu danych jest wiele darmowych programow. Aby obslugiwac 9 monitortow w Xp nalezy posuadac karte graficzna ktora to wspiera. Co ciekawsze, karta taka za pomoca swoich sterownikow potrafi obslugiwac tez kilka monitorow pod Home(sprawdzone w praktyce :D). Po kiego grzyba komu IIS w domu.

Wsparcie sieci - XP Pro zawiera wsparcie dla Monitora Sieci, SNMP, IPSec oraz Client Services for NetWare, XP Home nie zawiera tych opcji.

Co tylko potwierdza ze Home jest do uzytku domowego, a Pro dla serwera(znaczy sie Micro$oft mysli ze sie nadaje:])
  • 0

#915 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 28.03.2006 - |13:15|

Z wersji PRO dla zwykłego usera mozę być jeszcze przydatna obsługa 2 CPU - pozwala na pełne wykorzystanie P IV z HT czy AMD X2 i niektórych dwujajowców od intela ( te bez HT ) , przy 3+ rdzeniach ( fizycznych czy logicznych ) potrzeba W 2003 Serwer ( chyba wersja Enterprise ) .

Oraz wsparcie dla 64-bit ( swoją drogę z tym Itanium to chyba jakiś błąd - ten procesor wogóle nie należy do rodziny x86 ) Intela/AMD , ew. możliwość update z NT/2000 do XP
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#916 Klorel

Klorel

Organizator

• VIP
  • 195 postów

Napisano 31.03.2006 - |16:19|

Mam następujący problem.

Próbuję na partycji z systemem plików FAT32 rozpakować plik obrazu DVD-R większy od 4GB i wywala mi RAR, że "za mało miejsca na dysku (tylko system NTFS obsługuje pliki większe od 4GB)" czy jakoś tak :angry: .
Dlatego postanowiłem przekonwertować partycję 20GB (na 40GB HDD) na system plików NTFS :hyhy: .

Teraz moje pytania:

1. Czy ktoś z was może orientuje się, czy tak konwersja na "żywym" dysku z danymi grozi w dużym stopniu utratą lub uszkodzeniem zawartych na nim danych i czy w ogóle jest bezpieczna :unsure: .

2. Czy znacie może jakiś inny sposób na to, żeby to jednak obejść i nie konwertować do NTFS :> .

PLEASE HELP ME :] .
  • 0
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI.

#917 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.03.2006 - |16:23|

1. Ja nigdy nie próbowałem takich manipulacji, ale proponuję tak. Jeśli masz odrobinę wolnego miejsca, stwórz sobie prtition magiciem jakąś małą partycję dajmy na to 100 MB, wrzuć tam jakieś MP3 i przekonwertuj. Jak przetrwają to śmiało można to samo zrobić z wiekszym dyskiem.
2. Ale jest lepszy sposób. Odczytaj obraz Alcoholem:)
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#918 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 31.03.2006 - |16:33|

klorel
ja to robiłem w obie strony wiele razy (przesiadka z winme na xp i spowrotem)
taka zmiana niczym nie grozi, ale NTFS nie działa pod winME/98
ja używałem do tego Partytion Magic 7 i 8, robi to na żywca, i nie gubi danych.

słyszałem o jakimś programie który pozwala na zmianę fat32 na system obsługujący pliki >4gb ale dalej będący fat32, nigdy nie stosowałem, wiec nie wiem czy dziiała.

Jak chcesz kolejno jak zrobić to z Partytion magic 8 to pisz na gg, to ci pomogę

Użytkownik Toudi edytował ten post 31.03.2006 - |17:11|

#919 Klorel

Klorel

Organizator

• VIP
  • 195 postów

Napisano 31.03.2006 - |16:54|

THX chłopaki za szybką odpwiedź :clap: , robię kopię zapasową najważniejszych danych na DVD-RW i jazdaaaaa :]

Użytkownik Klorel edytował ten post 31.03.2006 - |16:54|

• 0
CO CIĘ NIE ZABIJE, TO CIĘ WZMOCNI.

#920 Gucus

Gucus

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoBytom

Napisano 31.03.2006 - |20:51|

w sumie to można kożystac z różnych programów ale jest na to porstszy sposób, osobiście przekonwetowałem kilka partycji z fat32 na ntfs, kilka osóz z sieci za moją radą zrobiło to samo i nikt nie miał problemów.
Oczywiście ryzyko zawsze istnieje obojętnie czy to się robi jakims zewnętrznym czy po prostu windowsem :)
ale do rzeczy, wystarczy uruchomic konsolę i wpisać cus takiego :
convert D: /FS:NTFS /V /X
gdzie litera D jest oczywiście literą dysku który chcemy konwertować, to trwa chwilę i juz możemy sie cieszyc partycją ntfs :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych