Home jest tanszy.... no i mam go legalnego
Caly dzien walczylem ze ta p*****lona plyta.... :/ wreszcie mi sie udalo. Nie byl to problem zasilania (szkoda ze nie wiedzialem wczesniej, teraz mam dwa dobre zasilacze w domu :/)a wczesniejszej wersji windowsa - po prostu na tym sprzecie sie wysypywalo - nowa instalacja i wszystko dziala.
Mam na plycie 4 porty SATA, 2 IDE do ktorych mozna podlaczyc 4 dyski IDE i dodatkowo jeden port dla np CD-Romu. Sprawa jest o tyle dziwna, ze by botowac system musi byc dysk podpiety pod owy CDromowy, a tam niestety tylko Ata 100 i nawet nie UDMA :/. Dodatkowo smaczek sprawie dodaje fakt, ze w instrukcji pisze by tam podlaczac tylko naped optyczny i tylko jedno urzadzenie
. Dziwne posuniecie inzynierow Gygabyte. Sadzile, ze SATA podlaczona bedzie mozna bootowac system - niestety nie, podobnie jak 2xIDE tak samo 4xSATA to sa dyski przewidziane do RAID'a a nierozumiec czemu nie da sie z nich bootowac systemu (przynajmniej u mnie). Ale to nie koniec problemow - plyta opisana jako umozliwiajaca podlaczenie P4 D ale z biosem wersji F6 dopiero, u mnie dostarczona ze biosem F3 i dalo sie podlaczyc P4D
. Rzecz jasna zrobilem upa i nic sie nie zmienilo na pierwszy rzut oka - system dziala.
Nie spotkalem sie dotychczas z tak zakrecona plyta, prawdziwa lamiglowka, moje doswiadczenia 13letnie + studia pomogly mi rozwiazac problem, bylem bliski poddania sie ale sie udalo
.
Jest to Gigabyte GA-8I945PL-G - zostawie te namiary moze komus sie przydadza jak bedzie mial podobny problem i bedzie googlowal
Użytkownik mmisiek edytował ten post 25.03.2006 - |22:35|