Skocz do zawartości

Zdjęcie

Praca magisterska o LOST

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#61 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 20.06.2007 - |16:38|

W sumie bardziej intersuje mnie treść tej pracy, bo żeby nie dostać 5 z pracy, to chyba trzeba kupić i nie przeczytać ani razu przed obroną...
Więc jak wygląda sprawa upublicznienia Twojej twórczości o omawianym tu temacie?
  • 0
Master of possimpible ;)

#62 Lakshmi

Lakshmi

Kapral

• Użytkownik
  • 173 postów

Napisano 20.06.2007 - |19:32|

Gratulacje, Odnaleziony! <unosi kufel piwa>
I przychylam się do prośby o upublicznienie Twojej pracy

PS. Ja piszę licencjata na temat: Fenomen popularności amerykańskich seriali przygodowych. Trochę podobne. Zobaczymy, jak to wyjdzie.
  • 0

#63 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 21.06.2007 - |09:08|

No to gratuluję!
Pracę z chęcią bym poczytała, może rzeczywiście opublikujesz?
  • 0

#64 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 21.06.2007 - |15:59|

Dziękuję wszystkim za gratulacje :) @kwiatek - niestety tak łatwo jak myślisz nie było. Jeżeli chodzi o publikację - oczywiście myślałem o tym. Nie mam jednak doświadczenia w tych sprawach, co nie ułatwia dokonania tegoż czynu ;) Jeżeli ktokolwiek miałby jakieś sugestie, które mogłyby się okazać pomocne - będę bardzo wdzięczny. Spis treści wyglądał mniej więcej tak:

WSTĘP-4
1. PODRÓŻ (META)FIZYCZNA-7
1.1 Socjologia podróży-7
1.2 Podróż w głąb siebie-13
2. TELWIZJA I „LOST”-23
2.1 Fabuła omawianego serialu-23
2.2 Postacie-24
2.3 „Zagubieni” jako fenomen telewizyjny-33
2.4 „Lost" a reality-show-40
3. „LOST” I ODNIESIENIA HISTORYCZNO - (POP)KULTURALNE-44
3.1 Filozofowie i inne postacie historyczne oraz ich powiązania w serialu „Lost”-44
3.2 Książka w „Lost”-57
3.3 Religia, mitologia, ideologia w „Lost”-60
3.4 Inne powiązania-61
4. KULTURA POPULARNA, POSTMODERNIZM I FENOMEN „LOST”……62
4.1 Wpływy i inspiracje-71
4.2 Marketing i siła oddziaływania-72
4.3 Fani-74
4.4 Inne seriale, a „Lost”-76
4.5 „Lost” i postmodernizm-78
ZAKOŃCZENIE-84
BIBLIOGRAFIA-85

Najbardziej zadowolony jestem z podrozdziałów 1.2, 2.4, 4.4, 4.5,

Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 21.06.2007 - |16:01|

• 0

#65 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 21.06.2007 - |17:19|

Jutro znajdę chwilę to coś pomogę, PDF, bez możliwości kopiowania itd
  • 0
Master of possimpible ;)

#66 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.06.2007 - |20:18|

Polecam PDFCreator. Instaluje w systemie wirtualną drukarkę i zapisuje "wydruki" do pliku PDF. Można zabezpieczyć plik przed kopiowaniem tekstu, jego drukowaniem itp. Bez problemu obsługuje polską czcionkę.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#67 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.06.2007 - |06:06|

Jeśli pisałeś to w "cudzie techniki informatycznej" jakim jest Word, to najprościej zainstalować sobie OpenOffice [darmowy, hehe] - ma wbudowane tworzenie plików PDF.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#68 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 23.06.2007 - |07:32|

Dzięki za pomoc, ale myślałem o publikacji bardziej tradycyjnej, w sensie - analogowo - papierowej. Wydanie własnej książki nie jest takie drogie - http://mybook.pl/ - np. pod tym adresem można zrobić sobie bilans kosztów - to wychodzi trochę ponad 1000 PLN. Teraz nie mam środków na takie inwestycje, ale 29 wylatuję do Anglii, więc jak wrócę, albo nawet wcześniej - mógłbym o tym pomyśleć. W PDF'ie już oczywiście mam swoją mgr - w takiej formie musiałem ją oddać do dziekanatu. Nie chciałbym jednak rozpowszechniać mojej pracy bez spróbowania wydania jej w formie, o jakiej wspominałem wcześniej. Za free zawsze to można zrobić, ale czemu nie spróbować czegoś więcej :) To jest moje marzenie w tej kwestii :)

Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 23.06.2007 - |07:34|

• 0

#69 Yona

Yona

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 23.06.2007 - |19:07|

Ja bym z chęcią kupiła :).
Tylko pojawia się problem, gdzie te książki będą dostępne? Nie wiesz czy przy takich wydaniach jest możliwa sprzedaż wysyłkowa ze srtony wydawnictwa lub coś takiego?
  • 0

#70 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 23.06.2007 - |19:17|

Praca magisterska w momencie jej zlozenia przez studenta staje sie wlasnoscia uczelni i student/abiturient nie moze roscic sobie wobec niej zadnych praw majatkowych ani autorskich.
Podsumowujac - proba jej wydania w celach zarobkowych (zarobkowych na pewno ale chyba 'za free' tez) jest zlamaniem polskiego prawa.
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#71 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 24.06.2007 - |08:57|

Praca magisterska w momencie jej zlozenia przez studenta staje sie wlasnoscia uczelni i student/abiturient nie moze roscic sobie wobec niej zadnych praw majatkowych ani autorskich.
Podsumowujac - proba jej wydania w celach zarobkowych (zarobkowych na pewno ale chyba 'za free' tez) jest zlamaniem polskiego prawa.

Można treść pozmieniać i już nie będzie to to samo... wstęp, zakończenie, trochę w środku...
no i słownictwo na bardziej popularne, żeby to aż tak naukowo nie brzmiało :)

Yona - byłoby to dostępne w księgarni i-netowej oraz w wybranych punktach, które wymienione są np. na podanej przeze mnie wcześniej stronie. Nie jest to wszystko takie łatwe - trzeba tam ustalić wiele rzeczy związanych z prawami autorskimi, zainwestować itp. Mimo, że nie znam się na tym jakoś szczególnie - wiem, że nie jest to przedsięwzięcie lekkie, łatwe i przyjemne (przynajmniej na początku). Muszę też przerobić gotowy materiał, żeby się nikt nie doczepił, że okradłem uczelnię :/ Inspirowałem się Lostpedią w zakresie powiązań religijno-książkowo-filozoficznych, jednak nic nie kopiowałem i podałem w przypisach info o Lostpedii. Na dobrą sprawę wiele rzeczy z Lostpedii można wynieść z samego serialu, albo po prostu wpisując w google nazwiska bohaterów. Tak naprawdę najciekawsze i najobszerniejsze sa moim zdaniem fragmenty z moimi wnioskami i obserwacjami (poparte wczesniejszymi publikacjami). Zawarłem w pracy również obserwacje zaczerpnięte z forum :) Oczywiście nie analizowałem każdego działu po kolei, ale wziąłem pod uwagę to, co dla mnie było przydatne, czyli np. wypowiedzi o tym, że Lost dał komuś do myślenia w jakiś tam sposób...

Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 24.06.2007 - |17:39|

• 0

#72 lost in you

lost in you

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 06.03.2008 - |18:12|

wow, dopiero teraz trafiłam na ten wątek. praca magisterka na taki temat i to na taką ocenę - rewelacja !
  • 0

#73 rafiki-sc

rafiki-sc

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 05.05.2008 - |13:09|

No i jak ? ruszyło się coś z tą książką/pdf ? Chętnie przeczytam w czym by to nie było.
  • 0

#74 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 11.05.2008 - |13:07|

Było z moją pracą trochę zamieszania, ogólnie nadal nie mam do tego głowy - życie...
Ale na osłodę zamieszczam próbny fragment o reality show...

http://www.speedysha.../813240728.html

pozdrawiam
Odnaleziony
  • 0

#75 kaczor

kaczor

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 17.05.2008 - |00:18|

Było z moją pracą trochę zamieszania, ogólnie nadal nie mam do tego głowy - życie...
Ale na osłodę zamieszczam próbny fragment o reality show...

http://www.speedysha.../813240728.html

pozdrawiam
Odnaleziony

link nie dziala:(
  • 0

#76 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 18.05.2008 - |15:12|

działa - kopiuj/wklej do przeglądarki linka, zapisz docelowo jako... i masz plik na dysku :)
  • 0

#77 Cez

Cez

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoTczew

Napisano 13.07.2011 - |15:09|

Hej, czy ktos moglby wrzucic to na nowo? Link juz niestety nie dziala.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych