The Tudors
Napisano 16.05.2010 - |01:47|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 29.06.2010 - |17:53|
Jak pokazali potem młodzieńcze lata Henryka i Karola, to aż smutno się zrobiło, że serial odchodzi.
Ogólnie to rządy Edwarda i Marii, to tak średnio mi pasują, ale za to Elżbiety chętnie bym zobaczył.
Czekamy na The Borgias.
Użytkownik cliffhanger edytował ten post 29.06.2010 - |17:56|
Napisano 29.06.2010 - |22:27|
Piękny, wspominkowy, pożegnalny odcinek ze wspaniałą muzyką i takimiż kostiumami.
Całość z biegnącym koniem, spadającymi liśćmi idealna plastycznie.
Za kostiumy należą się oddzielne, brawa. Zwłaszcza te skórzane, wyszywane, które pasowały by i dzisiaj to rewelacja np mlody Henryk w scenie z koniem.
Teraz, The Borgias
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 30.06.2010 - |23:15|
Napisano 01.07.2010 - |08:53|
Bo co bardziej rozpala wyobraźnię jak król z sześcioma żonami?
Papież a tabunem kochanek i jego mordercza i okrutna córka?
Tudorzy na zawsze zapisali się jako jeden z moich ulubionych seriali. W momencie, kiedy pokazywali lata młodzieńcze Henryka i Charlesa ryczałam i mam dziwne przeczucie, że powrócę do tego serialu jeszcze w wakacje.
Napisano 12.10.2010 - |13:34|
S01 jednak najlepszy z genialną kreacją Sama Neilla jako Kardynał Wolsey.
Cały serial to jedna wielka intryga z królem Henrykiem VIII w samym jej centrum.
Do plusów należy zaliczyć jeszcze świetne odwzorowanie realiów XVI-wiecznej Anglii, no i dobrze dobrani aktorzy co sprawiło, że serial oglądało się z zapartym tchem.
Oglądając ostatni odcinek aż mi się łza w oku kręciła, że to już niestety koniec. No i super scena z młodym Henrym na tle rozgwieżdżonego nocnego nieba, a za nim nadjeżdżająca na koniu śmierć - po prostu mistrzostwo.
Podłączam się pod komentarze przedmówców, że teraz czas na The Borgias. Myślę, że to może być coś jeszcze coś lepszego. Jeżeli będzie chociaż w połowie tak dobre jak książka Puzo to sukces gwarantowany.
Napisano 22.05.2011 - |21:38|
s01 i s02 co tu dużo pisać, były znakomite i pochłonęłam je błyskawicznie w ramach nadrabiania zaległości, bo wiele osób polecało mi serial. Słusznie
s03 zobaczyłam z rozpędu i podobał mi się już mniej. Czegoś zabrakło, a raczej kogoś - Anny Boleyn. Sytuację trochę ratował Cromwell, ale ogólnie postacie były mniej interesujące.
s04 oglądałam z przerwami przez... rok. I tylko dlatego żeby dokończyć. Pół sezonu zmarnowali na romanse Katarzyny Howard, ciągle pokazując to samo i zagłuszając wszystkie inne wydarzenia, jakby nie działo się wtedy w Anglii nic ciekawego. Na szczęście potem było lepiej. Do plusów sezonu zaliczam Surreya oraz córki Henryka, już dość wyraźne osobowości - Marię i Elżbietę. No i ładne zakończenie. Oglądając odcinki po kolei miałam wrażenie, że za mało postarzyli Henryka. Dopiero migawki na koniec pokazały wyraźną różnicę.
Serial jako całość polecam.
Kostiumy i wnętrza - wiadomo że super.
Muzyka też.
Aktorstwo - zależy kto.
Wiele świetnych scen.
Fabuła - raz lepiej, raz gorzej. Zależy od żony i stopnia zrównoważenia polityki i romansu. Patrząc całościowo, sporo się działo i na różnych frontach. Do tego dochodzą migawki z życia codziennego, np. potret malowany przez Holbeina.
Takie czasy, ale ja już chwilami miałam dość tych wszystkich wątków kościelnych. Oczywiście rewolucja w Kościele dla wielu była ciekawa i niemożliwa do pominięcia w serialu. Mnie akurat szlag trafiał gdy oglądałam te wszystkie intrygi i tortury (w każdym sezonie to samo), co nie znaczy, że uważam to za wadę.
A poza tym bardzo podobały mi się zmieniające się co jakiś czas czołówki.
Napisano 23.05.2011 - |12:18|
Najsłabsze ogniwo tego serialu to jak dla mnie Tamzin Merchant jako Katarzyna Howard, aktorsko bardzo słabo. W sumie do nikogo więcej bym się chyba nie przyczepił.Aktorstwo - zależy kto.
A z genialnych postaci to bez wątpienia Jonathan Rhys Meyers porównując jego jako króla i niejakiego Artura z Camelotu to dzieli ich ogromna przepaść. Kolo powinien obejrzeć sobie Tudorów to by wiedział jak przemawiają krolowie i by się nie kompromitował.
Napisano 23.05.2011 - |17:23|
porównując jego jako króla i niejakiego Artura z Camelotu to dzieli ich ogromna przepaść. Kolo powinien obejrzeć sobie Tudorów to by wiedział jak przemawiają krolowie i by się nie kompromitował.
Bo trzeba mieć coś co się nazywa charyzma. Bez tego nie ma co startować.
Napisano 23.12.2012 - |16:25|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych