Co do Lyncha to powiem tak - Bluźnisz .bo poprzednie wersje Lyncha i Hallmark`owa były tragiczne
DIUNA
Napisano 14.02.2008 - |17:19|
Co do Lyncha to powiem tak - Bluźnisz smile.gif .
Każdy ma swoje zdanie i swoje gusty. Jak dla mnie film nie oddawał ducha książki, był słaby. Dlatego też obawiam się o tą następną ekranizację.
Napisano 28.02.2008 - |17:25|
Po drugie temat ma dotyczyc dyskusji o Diunie wiec.....
czy juz ktos przeczytal Dzihad i ma jakies opinie?
Napisano 28.02.2008 - |18:06|
Hallmark`owa - bardo mi sie podobala ale to juz inne czasy nagrywania i inne mozliwosci techniczne
Napisano 28.02.2008 - |18:47|
Mnie sie wydaje ze Lynch bardziej byl artysta i tworzyl sam dla siebie niz dla rzeszy fanow.
Dzieci Diuny podobaly mi sie, szczegolnie sceny kiedy po zamachu na Paula, sluzby specjalne zaczely likwidowac zamachowcow (gildianina;), siostre i innych)
Napisano 29.02.2008 - |01:21|
Fan jak fan . Znam wielu wiekszych . No i samą trylogie w kilku miejscach można spokojnie poprawić .Gdyby za Diune wzial sie taki fan jak Jackson za Wladce Pierscieni
Ale Lynch , tak samo jak jak jego wersja Diuny ma naprawde wielu fanów . Przecież nawte są ludzie którym książkowa wersja się nie podoba ( ale zgroza - jak się może Diuna nie podobać ) .Mnie sie wydaje ze Lynch bardziej byl artysta i tworzyl sam dla siebie niz dla rzeszy fanow.
Problemem Diuny jest to , ze Uniwersum jest niesamowicie plastyczne i każdy ma swoją wizje , która nie musi sie zgadzać z tą innych .
Dlatego mamy Diunę , która jest wolną interpretacją Lyncha i bliską orginałowi , ale kiepśko zagraną Halmarkową .
Napisano 07.08.2008 - |22:14|
Napisano 08.09.2008 - |13:35|
Napisano 08.09.2008 - |13:47|
->1019<-
Napisano 08.08.2009 - |16:51|
Teraz skończywszy czytać serię z Drizzitem czy Grę o Tron szukam czegoś wartościowego i chyba zabiorę się za cały cykl mimo że filmowo/serialowa Diuna tak dobrze jest mi znana.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 09.08.2009 - |15:35|
Napisano 29.08.2009 - |15:41|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
Napisano 12.10.2009 - |01:12|
mnie sie podobal. mial to cos magicznego czego niemialy zadne inne filmy.
pomysl z jaka polaczono (w filmie starano sie polaczyc) wizje przyszlosci i wszelkeigo
rodzaju technologia ze swiatem ducha, przynalerznoscia do przyrody kosmosu
i samej planety arrakis. niepowiem wzielo mnie, takiej glebi i wiezi pomiedzy
ludzmi a ich planeta nigdzie wczesniej niewidzialem, na dodatek byla to obca
ziemia arrakis, gdzie panoja inne zasady, po ktorej chodza lataja i pelzaja
inne zwierzeta. poprostu science fiction. wkarzdym badz razie ogladnolem
tez i drugi film niepamietam z ktorego roku niby lepiej zrobiony lepsze
efekty specjalne i wiele z klimatu poprzedniej diuny ale jakby gorszy.
moze jako dzieciak mialem lepsza wyobraznie i latwiej bylo ja pobudzic.
niewiem. tak czy siak ostatnio wzilem sie za czytanie diuny.
no i musze stwierdzic ze pod wieloma wzgledami autorzy filmow rozmineli
sie z wieloma ciekawymi watkami. ksiarzka diuna ktora ja mam jak wynika
z opisu nalerzy do gatunku sciencie fiction ezoteryka. zastanawialem sie czemu.
zaczolem czytac a tam wizje i sny prorocze, metody medytacyjne, symbolika
doroslosci jako odpowiedzialnosc ludzka itd. caly swiat technologia i oprawa
science fiction zeszly na kompletnie dalszy plan. przygoda to tylko przygoda
intrygi zgodnie z zasada kto kopie dolki ten sam w nie wpada wiadomo jak sie skoncza.
ale klimat tej ksiarzki to jest to. doczytalem do momentu gdy bohater z matka
zasypany w namiocie przezyl jakis rodzaj oswiecenia. orzesz w morde sobie mysle
toz to kosmiczny budda z innego swiata, ze swiata arrakis.
Napisano 12.10.2009 - |08:39|
Napisano 09.01.2010 - |13:23|
Mesjasz Diuny - dobry choć niestety nie ma porównania z częścią pierwszą. Kilka ciekawych pomysłów choć za dużo dzieje się w wizjach.
Napisano 09.01.2010 - |15:43|
Użytkownik Krusty edytował ten post 09.01.2010 - |15:46|
Napisano 14.01.2010 - |13:41|
Napisano 15.01.2010 - |09:28|
A z innej beczki: skończyłem ostatnio niesławne Preludium Diuny czytać. Gdyby wyciąć ponad połowę tekstu (w tym głupawki, które się zdarzają) i zostawić tylko to co ważne dla fabuły, może byłoby to nawet niezłe. Niedługo zabieram się za Butlerian Jihad, a potem ostatnie "nowe" tomy - Hunters of Dune i Sandworms of Dune.
Napisano 15.01.2010 - |10:19|
Napisano 15.01.2010 - |11:25|
Właśnie czytam Boga Imperatora Diuny i BEŁKOT to niesamowity. Z przygody, akcji nic nie zostało za to filozoficzne rozważania męczą niesamowicie.
P.S. Nadal poszukuję cyklów fantasy / SciFi pisanych w stylu Pieśni Lodu i Ognia, Martina czy Pan Lodowego Ogrodu, Grzędowicza czyli:
- dla dorosłych, realistycznych, z cynicznymi bohaterami, przemocą, seksem, akcją bez super hiper wynalazków/broni, podróży w czasie i innych bzdetów oraz filozoficzno/społecznego bełkotu.
Ewentualnie coś przygodowego jak cykl Drizzit, Honor
Użytkownik Quendi edytował ten post 15.01.2010 - |11:26|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych