Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 061 - S03E14 - Exposé

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
225 odpowiedzi w tym temacie

#61 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:06|

Odcinek bomba, 10/10.

Owszem, zapychacz, ale oglądanie go dostarczyło mi mnóstwo zabawy. Świetne teksty z poczatku nawiązujące do idei seriali ("wrócisz w następnym sezonie" ;) ) i mnóstwo mrugnięć do fanów odnośnie ich stosunku do NiP.

A tak poza tym Nikki bardzo fajna i seksowna przy okazji. Plus wielkie brawa dla twórców za sprytne wplecenie tych postaci we wcześniejsze wydarzenia (informacja dla niezorientowanych - część ujęć pochodziła ze starych odcinków, ale większość nakręcono na nowo) no i bardzo fajny wątek z diamentami (kibel w Perle) i epizodzik Bena i Juliet. Mniam.

Kiedy Paulo leży sparaliżowany, Nikki rozgląda się zaniepokojona - pogłośnijcie na maksa - słychać słynny odgłos dymku.

No i końcówka, rewelacyjna.

Kilka ciekawostek (PO LEWEJ ZDJĘCIA Z ORYGINALNYCH ODCINKÓW, PO PRAWEJ Z EXPOSE):

Krzycząca Shannon - całkiem ładnie to odtworzono.
Dołączona grafikaDołączona grafika

Widok wraku - widać że użyto ujęcia z pilota, ale lekko je zmodyfikowano.

Podczas przemowy Jacka w oryginale obok Hurleya nikt nie stoi. W Expose stoją obok niego Nikki, Paulo i Ethan :P

Jeszcze na koniec kwestia która pojawiła się jakiś czas temu (przepraszam, jeśli to już było): tatuaż Jacka który widać pod koniec 3x12 to nie jest żaden nowy tatuaż:
Dołączona grafika
  • 0

#62 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów
  • MiastoKrzesło przed kompem

Napisano 29.03.2007 - |21:07|

Czyli co- uznajemy jako naturalne sparaliżowanie przez pająki były duet balastów i nie mieszamy Wyspy w to ? :)

Ja od początku nie brałem tego w ogóle pod uwagę i nie zamierzam zacząć, a Ty rób co uważasz :)

Głupio tak pisać posta, który w zasadzie równoważny jest ze zwykłym "Tak", więc może dodam, żeby było trochę więcej, że tym razem ja dla odmiany nie rozumiem narzekania na odcinek (zwykle to ja narzekam :) ). Może i był zapełniaczem, ale przy okazji scenariusz do niego był w ogóle jednym z lepszych w całym serialu.
  • 0
Bezpłciowa sygnatura zgodna z regulaminem.

#63 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.03.2007 - |21:17|

Niestety, odcinek znacznie odbiega od poprzednich. Robiony jakby na sile. Tylko koncowy cliffhanger mi sie podobal, ale imo Nikki & Paul i tak nie przezyja. Dziwne tez ze miss N otworzyla oczy tuz przed tym, jak Sawyer zrzucil jej ziemie na twarz :)

Odcinek ma inną konstrukcję niż zwykle. Jest bardziej wstecz, ale jest to pierwszy tak bardzo 'odrębny' odcinek - stanowi osobną historię, dało sie go oglądać w oderwaniu od innych (przynajmniej z III sezonu), nie posuwa fabuły do przodu, prawdopodnie ta historia nie będzie też dalej rozwijana - słowem zamknięta całość. Nie był zły, choć oglądając go, cieszę się że LOST ma jednak inną konstrukcję (czyli inną od typowych seriali sensacyjnych),
No i jeszcze mamy tu opwtórkę z rozrywki (czyli xx days earlier), ale to już było w Lostach (vide historie ogonowców i Michela na Wyspie)
Niemniej jednak Expose był dobrze zaplanowany i zrealizowany, ja mu daję plus, ogladało się go pierwszorzędnie.
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#64 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 29.03.2007 - |21:24|

W czasie gdy Paolo leży sparaliżowany na 100% słychać w tle "Dymek". Nie sądzę, żeby sobie tak po prostu "spacerował". Więc jednak możliwe, że mieszał coś z tymi pajączkami.

Co do samolotu, rozumiem, że było tak:
-Paolo wszedł do Perły,
-Ben mówi, że trzeba zakryć właz samolotem,
-Boon spada z samolotem na właz.

Przypadkowo?:P Nierozumiem skąd pomysł u Bena zamaskowania włazu samolotem...
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#65 Piecho

Piecho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:28|

Bardzo fajny odcinek ładnie wpleciona historia parki Nikki i Paulo. Kilka rzeczy które pokazano w tym odcinku:
Ethan znalazł "przyajciół" w obozie lostowiczów , pomagał im i trobił co w jego mocy. Odkryli bunkier i nikomu nic nie powiedzieli, fajne rozmowy pokazujące konflikty jakie panowały na wyspie podczas rządów Locka i Jackiego, Dr. Arzt ekspert od owadów :) ,
Desmondo i jego flashe które jak dotąd są nieomylne, z Vincentem stworzyliby niezły team :)
Vincent jako pies wszystko wiedzący jest jak cisza przed burzą :)
Scenka Bena i Juliet - prawdziwe i pełne oblicze Bena jako jak to powiedziała Alex " he manipulate's people" .
Charlie sie przełamał i powiedział prawdę , Hugo jak ktoś juz dobrze powiedział wyrasta na lidera :)
No i oczywiście zakończenie ciekawe Nikki dostała za chciwość, a Paulo za bycie romantykiem.\
Ale i tak wydaje mi się że ktoś ich odkopie a najprędzej - Vincent. Zobaczymy jak to dalej się potoczy podsumowując bardzo mi się podobało :D
  • 0

#66 Quentin

Quentin

Starszy plutonowy

• Email
  • 581 postów
  • MiastoKrzesło przed kompem

Napisano 29.03.2007 - |21:29|

W czasie gdy Paolo leży sparaliżowany na 100% słychać w tle "Dymek".

Nieprawda! Gdy Paolo leży sparaliżowany w tle słychać Cindy ukrytą w krzakach i robiącą "szu szu szu"! Jestem na 200% pewny!!

Ręce opadają :)
  • 0
Bezpłciowa sygnatura zgodna z regulaminem.

#67 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:30|

Zapychacz , owszem ale bardzo dobry i jednak zawiera kilka istotnych wątków. Wiemy już , że The Others regularnie odwiedzali The Pearl. Paulo spotkał w Perle Juliet i Bena 49 dnia , wtedy Michael skontaktował się z Waltem lub kimś kto się za niego podawał. Ben i Juliet przyszli do stacji w szmatach a tydzień później Danielle znalazła Fenry`ego w normalnych ciuszkach , kolejna przesłanka mówiąca o tym , że Linus zaplanował pobyt u rozbitków.

Co do Nikki&Paulo. Sądzę , że przeżyją. Producenci raczej nie zatrudnialiby nowych aktorów , żeby nakręcić jeden odcinek , którego na dobrą sprawę mogłoby nie być. Ich moment w serialu jeszcze nie nadszedł więc pewnie się odkopią ;/

Słowa Bena rzucają też nowe światło na jego postawę względem Johna w poprzednim odcinku.

Użytkownik Šafráňský edytował ten post 29.03.2007 - |21:32|

• 0

#68 Emp

Emp

Kapral

• Użytkownik
  • 225 postów
  • MiastoKraków

Napisano 29.03.2007 - |21:38|

Co do Nikki&Paulo. Sądzę , że przeżyją. Producenci raczej nie zatrudnialiby nowych aktorów , żeby nakręcić jeden odcinek , którego na dobrą sprawę mogłoby nie być. Ich moment w serialu jeszcze nie nadszedł więc pewnie się odkopią ;/

Anna Lucia też była ważna, a zaplanowano ją na jeden sezon. Jak widzisz możliwość przeżycia po zakopaniu - po uduszeniu się? Przed? Ja nie widzę.
Nie czujesz, że cały ten odcinek to takie wyjście na przeciw krytyce ze strony fanów (że jest tyle balastów, którzy sa nikim)? To tak jak z dr Artzem (dr dr) - z nim też tak było.
Podskakiwał, że chce być ważniejszy to Twórcy go wysadzili :P
  • 0
"It only ends once. Anything that happens before that is just progress."
ΘΞΟΙ ΤΟΣΑ ΔΟΙΞΝ ΟΣΑΦΡΞΣΙ ΣΗΣΙ ΜΞΝΟΙΝΑΖ. The fire pit burns brightly to ash
"What lies in the shadow of the statue?" - "Ille qui nos omnes servabit"
8+15=23; 4+15+23=42 || Empty Existence

#69 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 29.03.2007 - |21:41|

Nieprawda! Gdy Paolo leży sparaliżowany w tle słychać Cindy ukrytą w krzakach i robiącą "szu szu szu"! Jestem na 200% pewny!!

Posłuchaj inne momenty serialu, gdzie pojawia się/ma się pojawić Dymek. Nie zaprzeczysz, że bardzo podobny dźwięk, jeśli nie ten sam. W wersji rmvb 14 odc słychać lepiej niż w avi, nie wiem czemu :huh:
  • 0

#70 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:41|

A nie zauwazyliscie z tym samolotem pewnej cholernie logicznej rzeczy? Kiedy Ben i Juliet wchodza do perly ogladaja JACKA SIEDZACEGO W BUNKRZE! a jak wiemy, samolot z Boonem spadl zanim Swan zostal otwarty ;)
  • 0

Dołączona grafika

#71 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:43|

Mnie też ręce opadają, kiedy ktoś zamiast włączyć ten moment i dać głos na MAX, od razu ironizuje.
  • 0

#72 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 29.03.2007 - |21:45|

A nie zauwazyliscie z tym samolotem pewnej cholernie logicznej rzeczy? Kiedy Ben i Juliet wchodza do perly ogladaja JACKA SIEDZACEGO W BUNKRZE! a jak wiemy, samolot z Boonem spadl zanim Swan zostal otwarty ;)

Nie wpadłem na to! Celna uwaga! Jeśli to błąd autorów to OGROMNY BYK :afro:
  • 0

#73 loky

loky

Kapral

• Użytkownik
  • 183 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.03.2007 - |21:50|

Posłuchaj inne momenty serialu, gdzie pojawia się/ma się pojawić Dymek. Nie zaprzeczysz, że bardzo podobny dźwięk, jeśli nie ten sam. W wersji rmvb 14 odc słychać lepiej niż w avi, nie wiem czemu :huh:

Nie dyskutuj z nim, już dawno zauważyłem że nie warto. Nie powie niczego konstruktywnego, niczego żeby udowodnić że to on ma rację. Będzie drwił, szydził i robił z ciebie ( ze mnie zresztą też ) idiotę. Jak on nie słyszy, to znaczy że nie ma i koniec. To już taki żałosny przypadek.
  • 0
Mam najstarszego warna na OT JUPPI!

#74 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:52|

A właśnie że to nie gafa!!! twórcy nie są [beeep]mi.

Przed tym jak Paulo i Nikki po raz pierwszy widzą samolot i właz do Perły jest napis 57 DNI WCZEŚNIEJ. Ale już kiedy Paulo chce zakopać diamenty na plaży, jest napis 32 DNI WCZEŚNIEJ. Dopiero wtedy idzie do Perły schować je w kiblu.

Użytkownik Eko edytował ten post 29.03.2007 - |21:53|

• 0

#75 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 29.03.2007 - |21:52|

Nie dyskutuj z nim, już dawno zauważyłem że nie warto. Nie powie niczego konstruktywnego, niczego żeby udowodnić że to on ma rację. Będzie drwił, szydził i robił z ciebie ( ze mnie zresztą też ) idiotę. Jak on nie słyszy, to znaczy że nie ma i koniec. To już taki żałosny przypadek.

hehe, mam nadzieję, że nie będzie tak źle ;) Przecież Quentin i ja tylko dyskutujemy :P, nie ?:)
  • 0

#76 Šafráňský

Šafráňský

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:53|

Anna Lucia też była ważna, a zaplanowano ją na jeden sezon. Jak widzisz możliwość przeżycia po zakopaniu - po uduszeniu się? Przed? Ja nie widzę.

Wybacz ale A-L wzięła udział prawie w całym sezonie a N&C mieli chwilę w jednym odcinku + ze 3 razy przewinęli się na kilka sekund w poprzednich epach. Nic jeszcze do serialu nie wnieśli a Ana owszem. Uśmiercanie ich byłoby idiotyzmem. Jak mogą przeżyć ? Mają jeszcze kilka minut zanim ich funkcje życiowe wrócą do normy (po paraliżu) zatem i czas pobyt w piachu się wydłuża. Jak już ktoś wspomniał pewnie przybiegnie Vincent,zacznie kopać a zanim inni. Inna możliwość...despekt.

EDIT:
Autorzy serialu nie popełnili żadnej gafy. Rozbitkowie weszli do The Swan 44 dnia/nocy. Ben i Juliet oglądają go na monitorze w Perle w dniu 49.

Użytkownik Šafráňský edytował ten post 29.03.2007 - |21:59|

• 0

#77 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:54|

Nie wpadłem na to! Celna uwaga! Jeśli to błąd autorów to OGROMNY BYK :afro:

to nie wpadka, Tom po prostu mial przesunac samolot z miejsca w ktorym spadl nad wlaz... w celu zakrycia go ;>
  • 0

Dołączona grafika

#78 not-Kate

not-Kate

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:54|

Scenario fantastico, naprawdę brawo dla twórców. Podzielam zdanie, że LOST od kilku odcinków robi się z powrotem ekscytującym serialem ( PB wręcz przeciwnie)... Fajnie bylo znowu pooglądać wrak i Boona, Shannon, ...Znaczący dialog Bena i Julie ( śmisznie wyglądala w "firmowych" szmatach), myślę, że ma to większe znaczenie niż można podejrzewać. Bena w końcu pokazano wprost jako manipulatora.
A że coś charakterystycznie cykalo w scenie pająkowej to slychać jak najbardziej. Acha, gdzie ja widzialam ( u kogo i w którym odc.) te matrioszki..???? W enter77? pomyślcie, czy ja mam zwidy, czy byly gdzieś ostatnio pokazane???A może seale mi sie p...... Może to Scofield w jednej takej schowal BrataBuraka...
  • 0

#79 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 29.03.2007 - |21:56|

Lost s03e13 co Lock ogląda w TV w swoim domu ? (5:02) :) Tak, tak, Expose ;P czy jak to się pisze...
  • 0

#80 confidence man

confidence man

Kapral

• Email
  • 236 postów

Napisano 29.03.2007 - |21:57|

A właśnie że to nie gafa!!! twórcy nie są [beeep]mi.

Przed tym jak Paulo i Nikki po raz pierwszy widzą samolot i właz do Perły jest napis 57 DNI WCZEŚNIEJ. Ale już kiedy Paulo chce zakopać diamenty na plaży, jest napis 32 DNI WCZEŚNIEJ. Dopiero wtedy idzie do Perły schować je w kiblu.

dokładnie. czyli samolot już leżał w pobliżu włazu, dlatego Ben kazał go przykryć

a tak w ogóle to odcinek bardzo dobry. trochę mnie zdziwiło zachowanie Sawyera ale już sie chyba pogodził z tym że nie opuści wyspy
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych