Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 61 – S04E01 – Adrift

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
100 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 61 – S04E01 – Adrift (167 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (23 głosów [17.04%])

Procent z głosów: 17.04%

2. 9.5 (12 głosów [8.89%])

Procent z głosów: 8.89%

3. 9 (35 głosów [25.93%])

Procent z głosów: 25.93%

4. 8.5 (16 głosów [11.85%])

Procent z głosów: 11.85%

5. 8 (24 głosów [17.78%])

Procent z głosów: 17.78%

6. 7.5 (8 głosów [5.93%])

Procent z głosów: 5.93%

7. 7 (1 głosów [0.74%])

Procent z głosów: 0.74%

8. 6.5 (2 głosów [1.48%])

Procent z głosów: 1.48%

9. 6 (5 głosów [3.70%])

Procent z głosów: 3.70%

10. 5.5 (1 głosów [0.74%])

11. 5 (2 głosów [1.48%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (2 głosów [1.48%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [1.48%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.74%])

21. 0 (1 głosów [0.74%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 01.10.2007 - |16:09|

ciśnienie wody na dnie oceanu, a ciśnienie atmosferyczne różnią się o rzędy wielkości; jeśli się nie mylę każde 10m wodą nad Tobą to dodatkowa atmosfera; 1km pod wodą więc to 100 atm; jakbyś zanurzył wahadłowiec to też by przeciekał mimo, że w kosmosie jest szczelny(pomijając fakt, że najprawdopodobniej by go zgniotło);

Nie o takie porownanie inwe mi chodzilo, zauwaz ze skoczki wykonane sa z tego samego materialu co Atlantis i jakos nie przeciekaly pod woda (McKay wtedy zostal uwieziony pod woda i to dobre pare kilometrow), a atlantyda (drzwi zwlaszcza) przeciekaly.

Zaraz wiem co mi powiesz ze Atlantyda wielka, ze gleboko pod woda, ale i skoczek i Atlantis to statki kosmiczne, wiec skoro skoczek wytrzymal to i Atlantis powinno, zwlaszcza ze jest wieksza to i mocniejsza powinna byc ale tak nie bylo.
Mozna debatowac na ten temat godzinami, pewnie sami rezyserowie i scenarzysci nie wiedzieliby co na ten temat powiedziec :P
  • 0
www.jastrzebie.prv.pl <- Zapraszam!

#62 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 01.10.2007 - |16:43|

zauwaz ze skoczki wykonane sa z tego samego materialu co Atlantis

a skąd to wiemy??;

Zaraz wiem co mi powiesz ze Atlantyda wielka, ze gleboko pod woda, ale i skoczek i Atlantis to statki kosmiczne, wiec skoro skoczek wytrzymal to i Atlantis powinno, zwlaszcza ze jest wieksza to i mocniejsza powinna byc ale tak nie bylo.

1)[sarkazm]skoczek nie ma osłon jak leci, Atlantis ma czujesz różnicę w wykonaniu?[/sarkazm];
2)mniejsze obiekty lepiej znoszą nacisk niż duże;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#63 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 01.10.2007 - |17:06|

o ile zrozumiałem to dobrze to ta procedura była całkowicie automatyczna i ludzie w żaden sposób nie wpłynęli na jej działanie; została ona napisana przez Pradawnych co świadczy o ich niekompetencji

Procedura procedurą, ale śmiem w to wątpić. Po pierwsze, nie było żadnej procedury w ludzkim rozumowaniu tego słowa. To tylko miasto działało tak, jak uważało za słuszne. Można je uznać za żywy organizm, ale bez wyższych funkcji mózgu, czyli to taka bakteria. Po drugie-żadne "procedury" nie były potrzebne, bo Pradawni nie zakładali, że mogłoby sie tak zdarzyć, że na pokładzie miasta by ich nie było. A jak już to wielokrotnie widzieliśmy, operują oni swoimi tworami swobodnie i potrafią zdziałać cuda. Nie mówiąc już o tym, że w odcinku "Return" widzieliśmy, że mogą sobie systemy miast uruchamiać siłą woli i doskonale je znają. Po prostu-gdyby taki wypadek zdarzył się na Atlantis za czasów Pradawnych, ci po prostu w piec sekund wprowadziliby odpowiednie poprawki do zachowania miasta.

Co prawda, dosyć tu teoretykuję sobie swobodnie na temat tego, jak wygląda oprogramowanie miasta; nawet jeśli nie mam w tej kwestii racji to i tak bez wątpienia stwierdzenie, że Pradawni by sobie z tym poradzili jest słuszna.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#64 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 01.10.2007 - |17:09|

a skąd to wiemy??;
1)[sarkazm]skoczek nie ma osłon jak leci, Atlantis ma czujesz różnicę w wykonaniu?[/sarkazm];
2)mniejsze obiekty lepiej znoszą nacisk niż duże;

1. To nie znaczy ze jest slabiej wykonana, Atlantis to statek kosmiczny, ale nie zapominaj o tym ze to przede wszystkim miasto, u ciebie w miescie wszyscy maja szczelnie pozamykane okna po to zeby jak w razie czego ich osiedle odleci w kosmos to miec czym oddychac? Dodatkowo podczas licznych zalan i ostrzalow, czesc atlantydy mogla ulec uszkodzeniu (zreszta widac calkiem fajne uszkodzenie zwlaszcza w Adrift :P)

2. Uwazam ze jednak wiecej znaczy tutaj kształt i rodzaj materialu, oraz technika wykonania niz wielkosc, a w slad za mna uwazaja tak moje notatki z fizyki :P, ale wracajac do tematu to glownie chodzilo mi tutaj o drzwi (ot chocby sezon 1 gdzie wesola kompania odkryla nanowirusa i jeden z nich probowal sie wydostac z zakazonego terenu, a teraz porownaj mi drzwi od skoczka, przeciez to sa takie same drzwi, a mimo to, te na Atlantis przeciekaly a te w skoczku nie (w srodku gdy McKay zostal uwieziony pod woda)

Czy nie sadzisz ze idac tokiem rozumowania serialu to Lantianie nie mieliby po co robic z osobnego materialu drzwi tylko do skoczkow, a z calkiem osobnego do miasta? Poprostu nikt nie projektowal miasta tak aby bylo w zupelnosci szczelne bez oslon (bo po co jak sie ma ogromna ilosc energii i mozna zasilac tarcze, a statek glownie sluzyl jako stolica-siedziba-miasto niz jako srodek transportu)

Idac dalej mozna by wysnuc wniosek, ze Atlantis z poczatku moze nawet byla tylko i wylacznie miastem, ale z czasem dodano oslony i naped po to by przerobic ja na statek? No ale cos to juz sa tylko i wylacznie dywagacje :P

pozdrawiam
  • 0

#65 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 01.10.2007 - |18:39|

Atlantis to statek kosmiczny, ale nie zapominaj o tym ze to przede wszystkim miasto, u ciebie w miescie wszyscy maja szczelnie pozamykane okna po to zeby jak w razie czego ich osiedle odleci w kosmos to miec czym oddychac?

moje miasto nie było projektowane do podróży kosmicznych, a Atlantis tak; jeśli Pradawni go tak nie zaprojektowali to całkiem słusznie, że wymarli; głupota z reguły jest karana;

2. Uwazam ze jednak wiecej znaczy tutaj kształt i rodzaj materialu, oraz technika wykonania niz wielkosc, a w slad za mna uwazaja tak moje notatki z fizyki tongue.gif, ale wracajac do tematu to glownie chodzilo mi tutaj o drzwi (ot chocby sezon 1 gdzie wesola kompania odkryla nanowirusa i jeden z nich probowal sie wydostac z zakazonego terenu, a teraz porownaj mi drzwi od skoczka, przeciez to sa takie same drzwi, a mimo to, te na Atlantis przeciekaly a te w skoczku nie (w srodku gdy McKay zostal uwieziony pod woda)

no to pomyślmy statek zaprojektowany do podróży kosmicznych bez osłon versus miasto podróżujące z włączonymi osłonami; statek w kształcie walca versus nieregularny kształt miasta; [sarkazm] pomyślmy... materiał musiałby być lepszy i... TAK kształt też lepiej dostosowany do przenoszenia obciążenia...[/sarkazm];

Czy nie sadzisz ze idac tokiem rozumowania serialu to Lantianie nie mieliby po co robic z osobnego materialu drzwi tylko do skoczkow, a z calkiem osobnego do miasta?

[sarkazm] no przecież!!!; w naszych wahadłowcach kosmicznych też stosujemy drewniane drzwi; a jaka oszczędność; jedna linia produkcyjna i do miasta i do statku kosmicznego[/sarkazm];

podsumowując moje stanowisko:
1)Atlantis powinno być zaprojektowane tak by zatrzymywać powietrze w środku w razie awarii osłony;
2)Atlantis bez osłony nie wytrzyma tyle ile skoczek; skoczki z powodu swojego zastosowania są projektowane w zupełnie inny sposób z innych materiałów;

Użytkownik inwe edytował ten post 01.10.2007 - |18:49|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#66 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 01.10.2007 - |19:28|

podsumowując moje stanowisko:
1)Atlantis powinno być zaprojektowane tak by zatrzymywać powietrze w środku w razie awarii osłony;
2)Atlantis bez osłony nie wytrzyma tyle ile skoczek; skoczki z powodu swojego zastosowania są projektowane w zupełnie inny sposób z innych materiałów;

Ad.1) To przeciez oczywiste ze tak byc powinno, ale nie bylo :) albo bylo ale niestety rozliczne awarie byc moze uniemozliwily utrzymanie powietrza na obrzezach miasta, co sie moze nie tyczyc samej wiezy ktora jak wiadomo poza 2 odcinkami, nie byla uszkodzona :P no ale tutaj wraca znowu problem tych nieszczesnych drzwi :P byc moze one byly niesszczelne w miescie :P ? zreszta zauwazylem w serialu 2 typy: jedne przeszklone, drugie nie (takie jak w skoczkach po srodku)

Ad.2) no sa projektowane w inny sposob, bo od samego poczatku mialy sluzyc jako statki, a nie miejsce do mieszkania (nawet kibelka nie mialy :P - horror mieszkac w nim :P), ale co do innych materialow :P ?
pamietasz odbijanie atlantydy z rak replikatorow? tam bylo pokazane ze do naprawy wiezy Atlantis musieli rozebrac prawie caly swoj statek ktorym przylecieli, wiec materialy sa te same, a przeciez lecieli statkiem a nie miastem, a mimo to pasowaly :P ?

Po trzecie lubie z toba sie spierac i pewnie sie ze mna nie zgodzisz albo zgodzisz sie w czesci :P

P.S. Co do twojego osiedla, to skad wiesz ze nie projektowali go od razu jako statek kosmiczny :P ? tylko ci wredni komunisci... ;)
  • 0

#67 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 01.10.2007 - |19:32|

a tak by the way, kiedys byla dyskusja o tym, ile jest skoczkow w hangarze... co poniektorzy starali sie policzyc... no to juz wiemy, ze conajmniej 20...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#68 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 01.10.2007 - |20:15|

pewnie sie ze mna nie zgodzisz albo zgodzisz sie w czesci tongue.gif

i tutaj się zgadzamy :P ;

albo bylo ale niestety rozliczne awarie byc moze uniemozliwily utrzymanie powietrza na obrzezach miasta, co sie moze nie tyczyc samej wiezy ktora jak wiadomo poza 2 odcinkami, nie byla uszkodzona

Replikatory podobno naprawiły większość uszkodzeń; poza tym z rozmów McKay'a i Shepparda wynika(a przynajmniej ja tak to interpretuje), że problem dotyczy wszystkich obszarów poza tarczą, czyli problem nie był skutkiem awarii pojedynczych pomieszczeń, ale całego miasta;

tam bylo pokazane ze do naprawy wiezy Atlantis musieli rozebrac prawie caly swoj statek ktorym przylecieli, wiec materialy sa te same, a przeciez lecieli statkiem a nie miastem, a mimo to pasowaly tongue.gif ?

statkiem z osłonami??; bo jeśli z osłonami to możliwe, że materiały były podobne; ale nie wierzę, że materiały z których zbudowano skoczka i Atlantis są takie same; skoczek musi wytrzymać znacznie więcej np. podczas wchodzenia w atmosferę, czego IMHO Atlantis bez osłon na 100% nie wytrzyma;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#69 San-Rall

San-Rall

Kapral

• Użytkownik
  • 172 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.10.2007 - |20:50|

Post Elam zwrócił moją uwagę na pewną sprawę ... gdzie podziewały się te skoczki wcześniej ? Skoro są uzbrojone "po zęby" to czemu nie użyto ich
do zniszczenia dronami satelity replikatorów tudzież do bardziej przyziemnych celów jak ostrzał statków Wrait ?

Co się tyczy tarczy i powietrza to miasto zadziałało głupio ... jeśli drzwi nie miały "uszczelnić" miasta to po co je było zamykać marnując energię ??
Jeśli jednak były zamykane by uszczelnić miasto to znaczy że były tandetne ;) . No i jeszcze jedna sprawa mnie dziwi tarcza przy "zapadaniu się" nie wywiera żadnych efektów na pomieszczenia przez które przechodzi teoretycznie można by powiedzieć że przez tarcze od środka można się wydostać przykładem mogą być skoczki ale przez tarcze nie wydostaje się powietrze !!
  • 0

#70 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 01.10.2007 - |23:34|

skoczek musi wytrzymać znacznie więcej np. podczas wchodzenia w atmosferę, czego IMHO Atlantis bez osłon na 100% nie wytrzyma;

tak pod warunkiem ze bylby to skoczek ziemskiej produkcji, czyli obecne wahadlowce ;)
Po co mialby byc jakims super lepszym statkiem, z lepszego materialu i z wieksza wytrzymaloscia skoro ma oslony i nadodatek silniki, ktore hamuja przy wejsciu w atmosfere i mozna wchodzic pod katem i z predkoscia jaka sie tylko podoba :) ? Poza tym kazdy statek wysokorozwinietej cywilizacji ma oslony, skoro nawet skoczki maja, to statek replikatorow by nie mial :P

statki Asgardu tez przeciez sa zaawansowane a nawet oni nie mieli jakiegos super wytrzymalego, gdy SG-1 zdetonowalo silnik hamujacy :) ?

innymi slowy: arogancja pradawnych i wogole wszystkich wysoko rozwinietych ras jest wrecz ogromna :) skoro sie ma tarcze, energie i technologie, po co przewidywac ze statek moze wchodzic niekontrolowanie w atmosfere jakiejs planety :P ?

Podsumowujac po raz kolejny... ;) Materialy z ktorych zbudowane sa statki, miasta i wszystko, ktorych uzywali Pradawni, a uzywaja replikatory z pegazusa sa podobne, lub wrecz takie same :) a z punktu widzenia Pradawnych, nie mieli po co kombinowac z osobnymi materialami do skoczkow, do miasta i innych statkow, skoro od bezpieczenstwa wogole sa oslony :) ?

Jest to typowo ignoranckie podejscie do sprawy, ale przeciez nie bez uzasadnienia :) ?

Pozdrawiam i jak zwykle czekam na riposte ;)
  • 0

#71 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 01.10.2007 - |23:40|

Post Elam zwrócił moją uwagę na pewną sprawę ... gdzie podziewały się te skoczki wcześniej ? Skoro są uzbrojone "po zęby" to czemu nie użyto ich
do zniszczenia dronami satelity replikatorów tudzież do bardziej przyziemnych celów jak ostrzał statków Wrait ?

Nie ma tak dobrze. Po pierwsze, z danych wychodziło, że satelita ma osłony. Kilka dorn więc by różnicy nie zrobiło, poza tym taka osłona była zasilana z homerworldu repliakatorów.

Co do liczby skoczków, to mają ich tyle po tym, jak odkryli drugie miasto w odcinku "Tower" w drugim sezonie.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#72 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 02.10.2007 - |05:06|

Po co mialby byc jakims super lepszym statkiem, z lepszego materialu i z wieksza wytrzymaloscia skoro ma oslony i nadodatek silniki, ktore hamuja przy wejsciu w atmosfere i mozna wchodzic pod katem i z predkoscia jaka sie tylko podoba smile.gif ? Poza tym kazdy statek wysokorozwinietej cywilizacji ma oslony, skoro nawet skoczki maja, to statek replikatorow by nie mial tongue.gif

skoczki nie mają osłon!!!!!!!!!!!; mają maskowanie; to co widać np. w SGA 3x11,12 to modyfikacja MCkay'a; zamienił on kamuflaż na osłony; wahadłowce też mogą wejść w atmosferę pod dowolnym kątem, ale nawet optymalny kąt naraża konstrukcje na nagrzewanie do olbrzymiej temperatury; co do statku replikatorów to we wcześniejszym poście chodziło mi o to, że skoro ich statek MIAŁ osłony to mógł być zbudowany z materiałów podobnych do Atlantis(zwłaszcza, że replikatory naśladują technologię Pradawnych);

Pozdrawiam i jak zwykle czekam na riposte

teraz moja kolej na czekanie :P ;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#73 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 02.10.2007 - |06:50|

skoczki nie mają osłon!!!!!!!!!!!; mają maskowanie; to co widać np. w SGA 3x11,12 to modyfikacja MCkay'a; zamienił on kamuflaż na osłony;

No dobra, maly cytacik, z odcinka 2x14 ;) kiedy trzeba bylo wylowic McKay'a (znowu powoluje sie na ten sam odcinek :P to jakas obsesja :P)

[12718][12762]Kiedy Wraith zaatakowali miasto,|potrafiłeś przełączyć osłony na maskowanie.
[12762][12783]/- Tak.|- Dlaczego nie możemy zrobić odwrotnie?
[12789][12811]Zmienić maskowanie skoczka w osłony.

czyli skoczek jak i miasto posiadaja jakis generator (lub generatory) w skoczku akurat jest on w standardzie tylko na maskowaniu, a w atlantis na innym biegu (oslony), ale skoro sie da przelaczac, to widac jest to ten sam generator i mozna mu zmieniac "biegi" nadodatek :P

Wiec nie sadze aby jakies super mocne i elastyczne materialy byly uzyte do konstrukcji skoczka, skoro w SG-1 Jaffa z zattow potrafili gruchotac (o dziwo) skoczka :P (sam O'Neill sie wsciekal ze niby super statek, a psuja jak zabawke :P)

Jeszcze nie zabrales sie do mojej tezy z silnikami, przypuszczam ze albo sie zgadzasz, albo wylecialo ci z glowy ;)
A powazniej mowiac, to jesli sie ma silniki o odpowiednim ciagu to mozna wyhamowywac przy wejsciu w atmosfere tak, ze statek moze byc wykonany z cienkiej warstwy aluminium, a i tak mozna bezpiecznie wyladowac :)

P.S. teraz tylko czekac az inwe znowu mi "odda" ;)

Użytkownik xmichal0 edytował ten post 02.10.2007 - |06:58|

• 0

#74 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 02.10.2007 - |12:58|

czyli skoczek jak i miasto posiadaja jakis generator (lub generatory) w skoczku akurat jest on w standardzie tylko na maskowaniu, a w atlantis na innym biegu (oslony), ale skoro sie da przelaczac, to widac jest to ten sam generator i mozna mu zmieniac "biegi" nadodatek tongue.gif

ale trzeba w to włożyć trochę pracy, jakoś nie widziałem jak Sheppard przełącza osłony w maskowanie; IMHO to jak z gazem w samochodzie; można sprawić, że samochód pojedzie na gazie, ale nie obędzie się bez poważnych przeróbek, co oznacza, że samochód bez przeróbek nie ma możliwości pojechania na gazie(mam nadzieję, że analogia jest klarowna);

Wiec nie sadze aby jakies super mocne i elastyczne materialy byly uzyte do konstrukcji skoczka, skoro w SG-1 Jaffa z zattow potrafili gruchotac (o dziwo) skoczka tongue.gif (sam O'Neill sie wsciekal ze niby super statek, a psuja jak zabawke tongue.gif)

chodzi ci o staffy z 8x19 i 20??; jeśli tak to przypomnij sobie, że Jaffa stanęli przed szybą(przypuszczalnie najsłabszą częścią konstrukcji) i zaczęli ze staffów napażac i trochę wytrzymało;

nie wiem jak dokładnie działają silniki i asgardzkie i skoczka; ale wydaje mi się, że Thor wspominał, iż silnik hamujący został dodany z jakiś powodów powiązanych z hipernapędem; co oczywiście nie zachodzi w skoczku; poza tym pozostaje otwarte pytanie na ile technologia Asgardczyków i Pradawnych są podobne?;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#75 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 02.10.2007 - |13:03|

[ironia] nie wiem czy zauważyłeś, ale mówimy o wnętrzu miasta, a ono może być szczelne, albo nie[/ironia]; to co dzieje się wokół miasta w ogóle mnie nie interesuje(bo jest logiczne, że tarcza to trzyma);

A ja mowilem o powietrzu i ogolnie wyrazilem swoja opinie a Ty ja wziales do siebie :)

Ale mniejsza o to. Kontynuujac temat miasta: wcale nie musi byc jakos mega wytrzymale. Miasto sluzylo do mieszkania w nim, a nie jako "battleship". Tarcza to dodatek zeby sie bronic przed atakiem, a naped zeby w razie czego zmienic planete a nie zeby podrozowac se w kosmosie i niszczyc wroga. Skoro pradawni mieli nieograniczone zrodlo energii (mieli ZPM i wiedzieli jak je produkowac) to wystarczyla im tarcza na wszystko

Użytkownik Drusek edytował ten post 02.10.2007 - |13:03|

• 0

#76 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 02.10.2007 - |13:43|

chodzi ci o staffy z 8x19 i 20??; jeśli tak to przypomnij sobie, że Jaffa stanęli przed szybą(przypuszczalnie najsłabszą częścią konstrukcji) i zaczęli ze staffów napażac i trochę wytrzymało;

Staffy jak wiadomo to bron energetyczna, wiec jesli skoczek zbudowany jest z tych samych materialow co atlantis (w tym jej korytarze) to moga sie zachowywac jak nadprzewodniki (tutaj sie klania odcinek z sezonu 1 "The Storm" czy jakos tak, jesli ktos nie wie co to nadprzewodnik, to wysylam do wikipedi, jednakze pewna specyficzna cecha nadprzewodnikow jest magazynowanie energi w taki sposob ze nawet po dziesiatkach lat nie bedzie strat energetycznych, lub beda one minimalne -> jak widac obojetnie czy strzelali w skoczka czy w szybe (ktora jest dodatkowo ekranem, wiec nie jest to zwykla szyba, bo to tak jakby ktos na scianie powiesil 32'' monitor lcd i zalaczyl obraz widoku z okna, a potem powiedzial ze ma okno nowe w domu)

a co do niszczenia samych skoczkow, Staffy nie zniszczyly skoczka jak juz mowilem, tylko go nieco uszkodzily, jednakze skoro sa takie wytrzymale, to pamietam odcinek gdzie skoczka zniszczono z jakiejs smiesznej malej armatki/kuszy nie pamietam co to bylo, ale cholernie prymitywne w porownaniu do technologi pradawnych, a skoczek zostal zniszczony, wiec skoczek mimo tego jest i tak delikatnym pojazdem ergo materialy nie sa super trwale i niezniszczalne, ale przeciwnie, wrecz podobne lub takie same co w Atlantis :)

ale trzeba w to włożyć trochę pracy, jakoś nie widziałem jak Sheppard przełącza osłony w maskowanie; IMHO to jak z gazem w samochodzie; można sprawić, że samochód pojedzie na gazie, ale nie obędzie się bez poważnych przeróbek, co oznacza, że samochód bez przeróbek nie ma możliwości pojechania na gazie(mam nadzieję, że analogia jest klarowna);

mi to przypomina bardziej jak instalowanie na komputerze nowego systemu, niz przerobka i modyfikacja silnika pod gas (dlatego Shepard nie umie przelaczac, bo on Windowsa umie obslugiwac, pingwinka juz nie, a Zelenka jedzie na Linuxie, wiec Windows to dla niego pestka :P), zauwaz ze w odcinku ktorym ratowali McKaya, Zelenka w locie zmienial parametry tegoz "generatora" a nie jechal z nim na warsztat do mechanika, a potem dopiero na akcje ratunkowa...

P.S. rezyserowie i doradcy odrobili lekcje z zakresu fizyki i to co prezentuja ma sens (oczywiscie nie wszystko ;)

Użytkownik xmichal0 edytował ten post 02.10.2007 - |13:47|

• 0

#77 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 02.10.2007 - |14:11|

Staffy jak wiadomo to bron energetyczna, wiec jesli skoczek zbudowany jest z tych samych materialow co atlantis (w tym jej korytarze) to moga sie zachowywac jak nadprzewodniki (tutaj sie klania odcinek z sezonu 1 "The Storm" czy jakos tak, jesli ktos nie wie co to nadprzewodnik, to wysylam do wikipedi, jednakze pewna specyficzna cecha nadprzewodnikow jest magazynowanie energi w taki sposob ze nawet po dziesiatkach lat nie bedzie strat energetycznych, lub beda one minimalne -> jak widac obojetnie czy strzelali w skoczka czy w szybe

nie do końca rozumiem twoją linię argumentacji;

nie wiemy czym strzelają staffy(osobiście obstawiałbym wysokotemperaturową plazmę), nadprzewodniki charakteryzują się zerową rezystancją więc nie rozumiem co ma piernik do wiatraka; ta linia argumentacji ma większy sens dla zatów niż staffów;

to pamietam odcinek gdzie skoczka zniszczono z jakiejs smiesznej malej armatki/kuszy nie pamietam co to bylo, ale cholernie prymitywne w porownaniu do technologi pradawnych,

jeśli się nie mylę to trafili go w silnik; silniki odrzutowców są wykonywane z niezwykle wytrzymałych stopów, ale zróbmy eksperyment i wrzućmy do silnika kamień; jak myślisz co się stanie?; a kamień to taka prymitywna technologia B) ;

Skoro pradawni mieli nieograniczone zrodlo energii (mieli ZPM i wiedzieli jak je produkowac) to wystarczyla im tarcza na wszystko

jak wszystko działa wspaniale to tak; ale IMHO nie wzięcie pod uwagę możliwości awarii(z obojętnie jakich względów) i nie uszczelnienie miasta to dowód lekkomyślności;

Użytkownik inwe edytował ten post 02.10.2007 - |14:14|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#78 xmichal0

xmichal0

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 02.10.2007 - |16:17|

nie wiemy czym strzelają staffy(osobiście obstawiałbym wysokotemperaturową plazmę), nadprzewodniki charakteryzują się zerową rezystancją więc nie rozumiem co ma piernik do wiatraka; ta linia argumentacji ma większy sens dla zatów niż staffów;

Staffy jak i Zaty to bron energetyczna, w serialu podkreslono, ze strzela energia (nie wiem, elektryczna? cos ala piorun kulisty tyle ze z mniejszym ladunkiem i ukierunkowanym lotem?) a nie plazma, poza tym jak sobie wyobrazasz strzelac nawet zimna plazma (ktorej temp. zaczyna sie od nieco ponad 3700 stopni Celcjusza? przeciez to stopiloby prawie kazdy stop metalu? (Tytan topi sie w temp. ok 1660 stopni celcjusza!) oczywiscie plazma zimna zamyka sie w granicach 29700 stopni celcjusza) a goraca np. ma taka temperature jak slonce...

a co do nadprzewodnikow, chodzi o to, ze sa to przewodniki, a jesli sa przewodnikami, moga przyjac jakas ilosc energii i bez problemu przekazac dalej (np. uziemic?) i tutaj mianowicie chodzilo o ta szybke w ktora strzelali i o ktorej nadmieniles ze nie rozstrzaskali (no ale rowniez o calego skoczka)

Użytkownik xmichal0 edytował ten post 02.10.2007 - |16:18|

• 0

#79 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.10.2007 - |16:41|

plazmę można trzymać w ryzach strumienia magnetycznego.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#80 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 02.10.2007 - |16:57|

a co do nadprzewodnikow, chodzi o to, ze sa to przewodniki, a jesli sa przewodnikami, moga przyjac jakas ilosc energii i bez problemu przekazac dalej (np. uziemic?) i tutaj mianowicie chodzilo o ta szybke w ktora strzelali i o ktorej nadmieniles ze nie rozstrzaskali (no ale rowniez o calego skoczka)

gdyby strzelały jakimś rodzajem ładunku elektrycznego to każde trafienie z staffa byłoby śmiertelne; każdy impuls zdolny poparzyć tak jak to robi staff zatrzymałby akcję serca; fakt, że po strzale ze staffa występuje poparzenie, ale zazwyczaj nie ma porażenia elektrycznego wskazuje na plazmę(IMHO);

Staffy jak i Zaty to bron energetyczna, w serialu podkreslono, ze strzela energia

energia ma wiele postaci; może np. być cieplana :P ;

cos ala piorun kulisty tyle ze z mniejszym ladunkiem i ukierunkowanym lotem?)

na marginesie pozwolę sobie stwierdzić, iż piorun kulisty prawdopodobnie jest to kula zjonizowanego gazu(chociaż możliwości jest multum, ja obstawiam tą);

zimna plazma (ktorej temp. zaczyna sie od nieco ponad 3700 stopni Celcjusza?

plazma może zostać wytworzona np. przez przyłożenie wysokiego napięcia i może mieć o wiele niższą temperaturę; nie ma to co prawda znaczenia dla mojej argumentacji bo ja zakładam plazmę wysokotemperaturową;

co więcej jak zauważył Hans można plazmę trzymać w polu magnetycznym;

Użytkownik inwe edytował ten post 02.10.2007 - |17:07|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych