Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 058 - S03E11 - Enter 77

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#61 grav!toN

grav!toN

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 08.03.2007 - |20:41|

jak dla mnie odcinek poprostu genialny . W cholere akcji i to mi się podoba . Zresztą każdy odcinek LOSTa bardzo lubię . W każdym razie daję 9/10 z powodu wysadzenia Płomienia przez Locke'a ;c

Co do tego zapasu wódki . W 2 sezonie po odkryciu Swana przez Locke'a , Desmond uciekł gdzieś w dżunglę . Może właśnie do tego ruska ?? I może mu przyniósł troche wódy . Pytanie tylko , kiedy ją wziął bo jak Des uciekał gdzieś w dżunglę to nic przy sobie nie miał . Ewentualnie się w nocy zakradł do swana po wóde ;P

Użytkownik grav!toN edytował ten post 08.03.2007 - |20:45|

• 0

#62 Kiz

Kiz

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 08.03.2007 - |20:53|

Jeszcze jedno spostrzeżenie i pytanie- Zwróćcie uwagę na logo na fartuchu osoby z instruktażu -to Flame

A teraz pytanie- czy ktoś może pamięta jakie logo miał "nasz" azjata z instruktarzy z innych bunkrów ? Bo chyba nie po to by utożsamiali się z nim osoby z projektów DHARMA'y ?? Ciekawe czy to ma jakieś znaczenie
  • 0

#63 gregorysl

gregorysl

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 08.03.2007 - |20:55|

Jeszcze jedno spostrzeżenie i pytanie- Zwróćcie uwagę na logo na fartuchu osoby z instruktażu -to Flame

A teraz pytanie- czy ktoś może pamięta jakie logo miał "nasz" azjata z instruktarzy z innych bunkrów ? Bo chyba nie po to by utożsamiali się z nim osoby z projektów DHARMA'y ?? Ciekawe czy to ma jakieś znaczenie

wogole nie mieli znaczkow
  • 0

#64 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 08.03.2007 - |20:58|

Już wcześniej mnie denerwował swoim zachowaniem w stosunku do Eko pod koniec 2 sezonu, a jego opętańcze zachowanie doprowadziło do wielkiego wybuchu i naraziło życie innych.

Chyba zbyt obsesyjnie chciał rozwiązać tę zagadkę.
A poza tym nie zapominaj, że wina leży min. po stronie Bena, który powiedział że nie wpisał kodu. Ni o po tym co Locke zobaczył w Perle, miał powody by myśleć, że to pic.

Mam nadzieję że w przyszłych odcinkach znowu będą mieć do czynienia z jakimś komputerem, i gdy Locke będzie chciał do niego podejść, np. Sayid powie "John, myślę że powinieneś trzymać się z dala od komputerów" :D
  • 0

#65 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 08.03.2007 - |21:02|

+ plus za ciekawe rozwiązanie techniczne zastosoane w tym komputerze w bunkrze, czyli za dość specyficzne menu. Aby dostać się do opcji, trezba wpierw wygrać w szachy. Potem znany już nam Japonczyk oprowadza nas po opcjach wyboru, niczym pani z TPSA.

Sądzę, ża za czasów Dharmy te Menu było dostępne na rządanie operatora. Bakunin pewnie dla zabezpieczenia przed nieporzadanym wejściem zabezpieczył dostęp programem szachowym. Jako Rosjanin mógł być dobrym szachistą i w razie neibezpieczeństwa mógł szubko wygrac, lub znał tylne wejście. Pewnie okłamał Locke, że nigdy nie wygrał z tym komputerem. Nie przewidział jednak, że Locke tez dobrze w szachy gra.

jak dla mnie odcinek poprostu genialny . W cholere akcji i to mi się podoba . Zresztą każdy odcinek LOSTa bardzo lubię . W każdym razie daję 9/10 z powodu wysadzenia Płomienia przez Locke'a ;c

Co do tego zapasu wódki . W 2 sezonie po odkryciu Swana przez Locke'a , Desmond uciekł gdzieś w dżunglę . Może właśnie do tego ruska ?? I może mu przyniósł troche wódy . Pytanie tylko , kiedy ją wziął bo jak Des uciekał gdzieś w dżunglę to nic przy sobie nie miał . Ewentualnie się w nocy zakradł do swana po wóde ;P

Po pierwsze Desmond nie zabrał z sobą wódki a tylko leki. Po drugie pobiegł prosto do przystani, gdzie stała jego łodź.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 08.03.2007 - |21:06|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#66 lead

lead

Kapral

• Użytkownik
  • 205 postów

Napisano 08.03.2007 - |21:09|

wogole nie mieli znaczkow

mylisz sie, w orientation dla swan mial logo swan ;>
  • 0

Dołączona grafika

#67 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 08.03.2007 - |21:12|

Mówisz mi o głupocie a sam stawiasz na równi informację o odcinku w postaci imienia bohatera z trailerem, który pokazuje czasem bardzo spoilerowe sceny. Halo, czy leci z nami mózg? Chyba nie.
Gdybym ja unikał informacji o następnych odcinkach w aż tak przesadzony sposób, przede wszystkim nie wchodziłbym na żadne forum. Ale to nie mój problem.
O łodzi podwodnej wiadomo od 3x02.

Postawmy sobie prostą definicję: nie było jeszcze odcinka, ujawniona zostaje istotna informacja na jego temat - mamy spoiler. O trailerach rozmawiacie w topicu o trailerach (tak samo ze spoilerami) wszelkie wybryki będę tępił, bo jakby nie patrzeć trailery często pełne są spoilerów. Dlatego przez jakiś czas temat był zamknięty i nadal jest pod ścisłą obserwacją.

Ogólnie to zero tolerancji dla nie zakrytych spoilerów w tematach dla nich nie przeznaczonych. To jest temat o tym jednym odcinku i onim macie gadać, wiecej o tym nie będę wspominał. Tak samo z następnymi.

Nie interesuje mnie takze to czy trailery są oficjalne, czy wypowiedzi reżyserów są oficjalne i sam nie wiem co jeszcze. Spoiler is spoiler.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 08.03.2007 - |21:26|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#68 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 08.03.2007 - |21:19|

Na filmie z Perły Candle miał marynarkę.

Właśnie dotarło do mnie jaki fajny - chyba - smaczek umieścili twórcy. W The Flame Sayid mówi o Mikhailu że chyba jest "One of them". Taki tytuł miał ostatni odcinek z flashbackami Sayida :)
  • 0

#69 greavity

greavity

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 08.03.2007 - |21:20|

Sądzę, ża za czasów Dharmy te Menu było dostępne na rządanie operatora. Bakunin pewnie dla zabezpieczenia przed nieporzadanym wejściem zabezpieczył dostęp programem szachowym. Jako Rosjanin mógł być dobrym szachistą i w razie neibezpieczeństwa mógł szubko wygrac, lub znał tylne wejście.

Według mnie byś świetnym szachistą w końcu wiekszośc najlepszych na świecie graczy to Rosjanie. A ogolnie jeden z lepszych odcinkow III sezonu! Oby tak dalej :D
  • 0

#70 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 08.03.2007 - |21:29|

A zauważyliście że w tym odcinku pojawiło się też dharmowe jedzonko bez loga konkretnej stacji? Ciekawe.

Dołączona grafika
  • 0

#71 Asignion

Asignion

Starszy plutonowy

• LAMER
  • 628 postów

Napisano 08.03.2007 - |21:41|

Bardzo ciekawy odcinek. Pojawiło się kilka odpowiedzi i kilka pytań. Jedna z moich teorii (kabel wychodzący z morza) została brutalnie obalona :( , ale inna moja teoria nt. Czarnego Dymku została chyba trochę wzmocniona.

Przede wszytskim: Rosjanin jest rasowym Innym, tak jak Ben - kłamcą i manipulatorem. I, podobnie jak Ben, ma przygotowaną legendę na użytek rozbitków oraz miesza prawdę z kłamstwami.
1. Twierdzi, że do Dharmy trafił z ogłoszenia, a na Wyspę łodzię podwodną - tu akurat wg mnie mówi prawdę. Potwierdza to moją teorię o Czarnym Dymku - wokół Wyspy są co najmniej dwie strefy - strefa przybrzeżna , gdzie pływanie jednostek morskich jest dozwolone i dalej strefa zakazana, którą można bezpiecznie przepłynac tylko określonym kursem (Michael odpłynał kursem 325), w przypadku innego kursu CD atakuje. Ale jest osobny kurs dla jednostek odpływających i przypływających. Ani Inni, ani Dharma nie znają bezpiecznego kursu dla jednostek przypływających, dlatego do podróży przez strefę zakazaną używają łodzi podwodnej.
2. Twierdzi że Inni i Dharma to dwie różne organizacje i że wszyscy pracownicy Dharmy zginęli próbując oczyścić Wyspę z Innych - tu akurat kłamie. W odcinku 3x01 Jack pyta Juliet "A więc jesteście tym , co pozostało po DI ? " , Juliet odpowiada " To było dawno temu". Tak więc albo Juliet albo rosjanin kłamie. Wg mnie rosjanin. Dlaczego ? Rozbitkowie nie widzieli go z Innymi , on sam siedzi w stacji DI Flame i pilnuje anteny satelitarnej , która jest szansą Innych na odzyskanie łaczności ze swiatem . I dlatego przedstawia się jako ostatni żyjący pracownik Dharmy, która przecież nie zrobiła rozbitkom nic złego, a Innych przedstawia jako barbarzyńców, którzy wymordowali jego kolegów - po to żeby uzyskać współczucie i uspić ich czujnośc. Jest bardzo inteligentny i niebezpieczny (Kelvin Inmann pracował wcześniej w CIA, Michaił zapewne w radzieckim GRU albo KGB), opowiada rozbitkom legendę - historyjka o Czystce i rozejmie. Gdyby legenda była prawdziwa, a on sam żył na łasce Innych, to nie strzeliłby na dzień dobry do Sayida.
Wszyscy Inni byli kiedyś w Dharma Initiative. A powodem samobójstwa Radzinskiego mógł być fakt, że Michaił zdradził Dharmę i przystał do Innych. Jednooki wbrew pozorom jest bardzo ważny.

No Danielle ... która niestety okłamuje rozbitków. Twierdzi, że dzięki unikaniu takich spotkan , jak w stacji Flame jest wciąz przy zyciu. Ale przecież podmieniła komunikat radiowy, wiedziała, gdzie jest stacja medyczna. No i kabel do boi sonarowej ... Sayid go znalazł na plaży, poszedł za nim i wpadł w pułapkę Danielle. Wyciagnąłem z tego błedny wniosek, że kabel prowadził z zatopionego kutra geologów do obozu francuzki , a pułapka była zabezpieczeniem tego obozu. Tymczasem Danielle wcale nie unika spotkan z Innymi, Danielle poluje na nich zastawiając pułapki w dzungli. Kabel, który znalazł Sayid był uszkodzony, uszkodzony celowo przez Danielle, która wzdłuż kabla zastawiła pułapkę na ekipę naprawczą. W tą pułapkę wpadł oczywiście Sayid. Jestem bardzo ciekaw ilu Innych już złapała i torturowała, czego się od nich dowiedziała i co jeszcze ukrywa...
  • 0

#72 Twarz

Twarz

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów

Napisano 08.03.2007 - |21:48|

Ale ona kazała mu, żeby ją zabił. A potem zabił siebie, co zresztą chciał zrobić, ale nie zdążył. Taka była procedura, żeby się pozabijać co by na ewentualnych torturach nie mieć okazji do sypnięcia czy zdradzenia jakichś tajemnic. Sprzeciwiał się, bo nie chciał zabijać.

No na lostpedii bylo tak:

Woman: Mikhail! You know what to do. Mikhail: We still have another way. Woman: We cannot risk. Woman: You know what to do. Mikhail: We still have another way. Woman: We cannot risk. You know the conditions. Mikhail: We have another way. Woman: They know us. We will ot let them [unintelligible]. You know what to do. It is an order. Mikhail: But we still have another way! (pause) I'm sorry! (shoots)
Source: Lostpedia

Zdawalo mi sie, ze jednak nie chciala byc zabita. Ale jak sie okazuje na lostpedii jest rowniez napisane, ze owszem chciala. :|
  • 0

#73 wieszak

wieszak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 08.03.2007 - |22:30|

mnie interesuje jedna rzecz. Przeciez jak Locke wysłał komunikat z komputerka to chyba powinna przyjsc jakas pomoc albo cos a tu wybuch bunkra. Cos tu nie gra jak ktos wysyla komunikat ze stacji dharma do centrali dharmy to chyba sie nie wysadza swojego bunkra. Jak dla mnie to Inni mogli przechwycic wiadomosc i wysadzic bunkier przez C4
  • 0

#74 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 08.03.2007 - |23:05|

Mówcie co chcecie. W Commando też jest wiele akcji, ale film i tak jest głupi - podobnie ten odcinek.
Ciągle ten sam bełkot. Nigdy poważnie nie pogadali z Danielle i kolejna okazja na pogadanie i wyciśnięcie z niej czegoś istotnego, niewykorzystana.
Zachowanie Locke co najmniej dwukrotnie całkiem idiotyczne, nieprzemyślane i nieodpowiedzialne. Zaczynam wręcz myśleć, że jest jednym z innych - to co robi to jest już jawna V kolumna. DLa mnie odcinek był żenująco słaby i nieudany. Szkoda gadać.

Rozbitkowie żyjący poza cywilizacją, którzy od iluś tygodni robią kupę po krzakach, bez wody i zapasów żywności. Bez podtsawowych artykułów medycznych, sanitarnych (kobiety), bez zapasu naboi, baterii etc... - po prostu Locke wykonuje instrukcję na wypadek ataku obcych, gdzie nawet dziecko by się domyśliło, że to jakaś forma samoobrony i/lub poinformowania właścicieli, że dzieje się źle. No ręce opadają.

A akcja z ping pongiem mnie już po prostu doprowadziło do stanu załamania wszelkiej nadziei.
Trochę grałem kiedyś w ping ponga i na pewno na plaży przy morzu grać się nie da. Lekki podmych wiatru i nie ma żadnej rywalizacji tylko loteria kto trafi w piłeczkę. Dlatego w ping ponga da się tylko grać w pomieszczeniach zamkniętych.
Poza tym absurdalność tej rozgrywki, stawki - naprawdę przekracza granice dobrego smaku.

Nie ma tam chorób, nie ma konfliktów, nie ma narad co robić i co się wokół dzieje. Nie wybrali żadnych władz, żadnej mini milicji czy straży do pilnowania porządku i jakiegoś bezpieczeństwa nocą. Nie ma nic, ale jest Ping Pong i fajny wozik z dżungli (poprzedni odcinek).

Użytkownik Gaj edytował ten post 09.03.2007 - |00:45|

• 0

#75 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 08.03.2007 - |23:07|

Odcinek bardzo dobry. Szkoda tylko że Sawyer nie poszedł z Johnem, Sayidem i Kate. Trochę idiotyczna ta scena z tenisem stołowym. John jest chyba uzależniony od komputerów :). Retrospekcje słabsze, ale nigdy nie byłem zachwycony retrospekcjami Sayida. Ciekawe czy teraz będą szukać innych bunkrów.

Ocena odcinka: 8,5/10. :)
  • 0

#76 Radzinsky

Radzinsky

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08.03.2007 - |23:10|

Zawsze mnie zastanawiało w jakich okolicznościach powstała mapa z odcinka (Lockdown). Ponoć Razinsky miał świetną pamięc fotograficzną, no ale czymś ją musiał zapełniać ;)
Po dzisiejszym odcinku (a w szczególności po odkryciu wódy z łabędzia) jest to dla mnie nieomalże pewne, że Razinsky miał kumpla we Flame, do któego chodził na zakrapiane imprezy, albo coś w stylu ;). Pewnie stąd dobre zorientowanie w terenie, które postanowił uwiecznić na drzwiach już nieistniejącego bunkra.
O ile ta teoria może być przynajmniej w części realna, to może być szansa na poznanie choć trochę historii ciekawej postaci jaką był Razinsky (zakładając że pojawią się retrospekcje Michaiła i że Radzinsky się w nich pojawi), bo przecież mało tego że stworzył mapę, to posiadał całkiem szerokie know-how na temat Dharmowej instalacji na wyspie.

Co do 7-7 - jak tylko zobaczyłem c4 na ścianach, to krzyczałem do Locka(ale chyba mnie nie usłyszał hehe :D): wciśnij coś innego!!! gdyż w tym momencie łatwo było domyślić się co znaczy opcja "Jeśli do stacji wdarli się wrogowie..." :D
  • 0

#77 Eko

Eko

Kapral

• Użytkownik
  • 243 postów

Napisano 08.03.2007 - |23:10|

Mówcie co chcecie. W Commando też jest wiele akcji, ale film i tak jest głupi - podobnie ten odcinek.
Ciągle ten sam bełkot.

Jaki bełkot? Gdzie w tym odcinku jest bełkot? Skoro CIĄGLE ten sam bełkot, dlaczego oglądasz ten serial?
  • 0

#78 Piecho

Piecho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 08.03.2007 - |23:14|

Moim zdaniem super odcinek. Bardzo mi się podobał. Lubię Sayida z racji iż jest najinteligentniejszy ze wszystkich rozbitków, jest bardzo spostrzegawczy(chociażby motyw z siodłem konia) racjonalnie podchodzi do każdej sytuacji (oprócz tortur) i przede wszystkim zachowuję spokój.
- Co do rosyjskiego mrs.Clue to Inni znają wiele języków na przykład pani Szeryf Isabell znała tajski i odczytała tatuaż jackiego.
- Locke mnie zirytował tym co zrobił bo wysadził już drugi bunkier. Jak tak można najpierw! Chyba trzeba zbadać całą okolice spokojnie obejrzeć wszystkie urządzenia i cały bunkier, a nie pchać łapy we wszystko co można :angry: Szkoda tych wszystkich dokumentów jedzenie zapasów satelit i tego wszystkiego...
- Postać Mikhaiła - Rosjanin, żołnierz właściwie to rosyjskie odzwierciedlenie Kelvina Inmana.(może nawet razem pili wódkę ze Swana :) )Kłamie i manipuluje tak samo jak Ben, jest jeszcze wiele pytań dotyczących jego osoby. I tutaj Sayid znowu zbiera punkty od razu wykrywa co jest kłamstwem. :clap:
W sumie to tak wywnioskowałem że incydent o którym mówił doktorek z filmu instruktażowego to być może była właśnie wojna między Dharmą a ludźmi będącymi na tej wyspie wcześniej(Ekipa Bena).
- Sawyer mięknie bez Kate, ale humorek teksty i przezwiska utrzymuje nadal na swoim poziomie.
Dostaliśmy odpowiedzi na kilka pytań wiec co niektórzy powinni zapełnić już swój niedosyt po ostatnich odcinkach.
Chciałbym dowiedzieć się coś o Danielle, bo ona też jest niesamowicie zagadkowa.
Ogólnie rzecz biorąc świetny odcinek więcej takich zwłaszcza z udziałem Sayida :)
  • 0

#79 robercik

robercik

Plutonowy

• Użytkownik
  • 393 postów
  • MiastoWLKP

Napisano 09.03.2007 - |00:14|

Miała być bomba i jest bomba, zgadzam sie z wypowiedziami powyżej na temat Locka, Saida, Sawyera i Rosjanina... Co do Danielle to dawno swoje wiem...
  • 0

mieć wszystko to za mało

DOBRY ZE MNIE CHŁOPAK

#80 Drusek

Drusek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 09.03.2007 - |00:43|

1. Ja sie zastanawiam jak ten rusek (czy kimkolwiek on byl) wydostal sie po tym jak Said (SAID!) go zwiazal...
2. To bylo wiadome ze Lock wysadzi ta stacje kiedy tylko dowiedzielismy sie o C4 a Lock zasiadl do komputera... On ma chyba dar do tego :P
3. Jedno z mozliwych rozwiazan, dlaczego rusek nie chcial zabic Saida i reszty moglo by byc to ze chcial namowic Said zeby naprawil antene. Mozliwe ze inni nie maja fachowca od elektroniki tak samo jak nie maja chirurga rdzenia kregowego :)
4. Ciekawe gdzie Said bedzie trzymal swojego wieznia....

Użytkownik Drusek edytował ten post 09.03.2007 - |00:44|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych