Bardzo ciekawy odcinek. Pojawiło się kilka odpowiedzi i kilka pytań. Jedna z moich teorii (kabel wychodzący z morza) została brutalnie obalona
, ale inna moja teoria nt. Czarnego Dymku została chyba trochę wzmocniona.
Przede wszytskim: Rosjanin jest rasowym Innym, tak jak Ben - kłamcą i manipulatorem. I, podobnie jak Ben, ma przygotowaną legendę na użytek rozbitków oraz miesza prawdę z kłamstwami.
1. Twierdzi, że do Dharmy trafił z ogłoszenia, a na Wyspę łodzię podwodną - tu akurat wg mnie mówi prawdę. Potwierdza to moją teorię o Czarnym Dymku - wokół Wyspy są co najmniej dwie strefy - strefa przybrzeżna , gdzie pływanie jednostek morskich jest dozwolone i dalej strefa zakazana, którą można bezpiecznie przepłynac tylko określonym kursem (Michael odpłynał kursem 325), w przypadku innego kursu CD atakuje. Ale jest osobny kurs dla jednostek odpływających i przypływających. Ani Inni, ani Dharma nie znają bezpiecznego kursu dla jednostek przypływających, dlatego do podróży przez strefę zakazaną używają łodzi podwodnej.
2. Twierdzi że Inni i Dharma to dwie różne organizacje i że wszyscy pracownicy Dharmy zginęli próbując oczyścić Wyspę z Innych - tu akurat kłamie. W odcinku 3x01 Jack pyta Juliet "A więc jesteście tym , co pozostało po DI ? " , Juliet odpowiada " To było dawno temu". Tak więc albo Juliet albo rosjanin kłamie. Wg mnie rosjanin. Dlaczego ? Rozbitkowie nie widzieli go z Innymi , on sam siedzi w stacji DI Flame i pilnuje anteny satelitarnej , która jest szansą Innych na odzyskanie łaczności ze swiatem . I dlatego przedstawia się jako ostatni żyjący pracownik Dharmy, która przecież nie zrobiła rozbitkom nic złego, a Innych przedstawia jako barbarzyńców, którzy wymordowali jego kolegów - po to żeby uzyskać współczucie i uspić ich czujnośc. Jest bardzo inteligentny i niebezpieczny (Kelvin Inmann pracował wcześniej w CIA, Michaił zapewne w radzieckim GRU albo KGB), opowiada rozbitkom legendę - historyjka o Czystce i rozejmie. Gdyby legenda była prawdziwa, a on sam żył na łasce Innych, to nie strzeliłby na dzień dobry do Sayida.
Wszyscy Inni byli kiedyś w Dharma Initiative. A powodem samobójstwa Radzinskiego mógł być fakt, że Michaił zdradził Dharmę i przystał do Innych. Jednooki wbrew pozorom jest bardzo ważny.
No Danielle ... która niestety okłamuje rozbitków. Twierdzi, że dzięki unikaniu takich spotkan , jak w stacji Flame jest wciąz przy zyciu. Ale przecież podmieniła komunikat radiowy, wiedziała, gdzie jest stacja medyczna. No i kabel do boi sonarowej ... Sayid go znalazł na plaży, poszedł za nim i wpadł w pułapkę Danielle. Wyciagnąłem z tego błedny wniosek, że kabel prowadził z zatopionego kutra geologów do obozu francuzki , a pułapka była zabezpieczeniem tego obozu. Tymczasem Danielle wcale nie unika spotkan z Innymi, Danielle poluje na nich zastawiając pułapki w dzungli. Kabel, który znalazł Sayid był uszkodzony, uszkodzony celowo przez Danielle, która wzdłuż kabla zastawiła pułapkę na ekipę naprawczą. W tą pułapkę wpadł oczywiście Sayid. Jestem bardzo ciekaw ilu Innych już złapała i torturowała, czego się od nich dowiedziała i co jeszcze ukrywa...