Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tajemnica twierdzy szyfrów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
74 odpowiedzi w tym temacie

#61 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 05.12.2007 - |02:26|

Zobaczyłem, tak mogę szczerze i otwarcie powiedzieć, zobaczyłem wszystkie 13 odcinków.

Może pokrótce spróbuję opisać/zrecenzować serial.
Prawdą jest, że widać w tym serialu ciężką rękę Wołoszańskiego i jego słynny cykl Sensacje XX Wieku, ale to nie szkodzi temu serialowi, a wręcz przeciwnie, w moim odczuciu mu pomaga - pamiętajmy, że przez n lat (nie pamiętam jak długo Sensacje leciały w tv), Wołoszański tak nam pokazywał historię, tą prawdziwą(?) historię tamtego okresu. Więc takie sceny dodawały prawdziwości fikcji.
Co do obsady, tu właściwie nie wiele można zarzucić.
Cezary Żak w roli zbrodniarza, narkomana i sadysty zagrał w moim odczuciu bardzo dobrze - szczególnie biorąc pod uwagę poprzednie role - i gdyby miał okazję dłużej ciągnąć rolę, na pewno nikt, nigdy nie wziął by go już za miłego motorniczego.
Niektóre postacie zdecydowanie za mało się rozwinęły. Np Czerny. niby jedna z kluczowych postaci, a tak naprawdę nic o nim nie wiemy. To już towarzyszący mu Compaigne był bardziej wyrazisty - i taki hamerykański ;)
Spodobał mi się za to Afgan :) fajną miał historię, szkoda, że był tylko tłem :/ - gdyby reżyser wplótł tu więcej fikcji, to pewno Afgan by się nam trochę wykazał, a tak przepadł gdzieś w Wałbrzychu....

Akcja. Akcji to w tym serialu za wiele nie ma, choć jak już jest, to nic jej zarzucić nie można. Efekty na pewno nie na poziomie BSG, czy Atlantis, ale zarzucić im nic nie można - poza małą ilością :)

I na koniec moje oczekiwania, do tego co zobaczyłem. Nie zawiodłem się, i to z kilku powodów.
Po pierwsze, jest to jeden z niewielu seriali w Polsce, nie kręconych na licencji z zagranicy (najczęściej z hameryki).
Po drugie, od czasów 4PiP, oraz Stawki większej niż życie, jest to pierwszy serial, który poruszał temat wojny i nie tylko.
Serial był czymś innym niż to co serwują nam w telewizji - Polskiej Telewizji, i mówię o Polskich Produkcjach. Nie był telenowelą, sitcomem, czy dramatem policyjnym
Oczywiście są i minusy - w każdej produkcji się znajdą. Największym jest koniec, a dokładnie brak powrotu do Czochy i oddania honorów Hamletowi. No po prostu brakuje tej sceny, tych pięciu minut. Ot zwykłego salut.
Trochę więcej akcji też by serialowi nie zaszkodziło, te kilka wybuchów, może jakieś zwalone drzewko, spalona ciężarówka, i trochę złomu na drogach - w 4 pancernych się jednak trochę tego walało po drogach :)

Serial jak na polskie warunki oceniam na 7 z plusem, i mogę go polecić każdemu, jako odmianę na polską politykę telewizyjną. Dałbym 8, ale Hamlet mi nie pozwala, szczególnie, że wspominają o tym, a jednak tego nie pokazują.

A teraz mam nadzieję, że np na Wielkanoc na półki sklepowe trafi piękne wydanie DVD, z dodatkami i w miarę przystępnej cenie :) miło byłoby, gdyby do wydania kolekcjonerskiego dołączyli książkę i np audiobooka (nie tyle lenistwo się tu kłania, co brak czasu), a jeszcze piękniej byłoby, jakby całość zamknęli w kuferku z kłódką na szyfr... ehh ta moja wyobraźnia, ale może któryś z wydawców to przeczyta i kto wie...

#62 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 09.12.2007 - |19:41|

Zawiodłem się na tym serialu. Miał być hit, a wyszedł, nie kit może nie ale średniak. Po pierwsze za długi - oczekiwałem akcji (nie, nie chodzi mi o wybuchy i walkę), ale myślałem że walka dwóch wywiadów o maszynę będzie bardziej zacięta. Poza tym to co jest bolączką polskich seriali - aktorzy. Kurde ja już nie dam rady oglądać Małaszyńskiego, Żaka, Frycza czy Gruszki! Frycz przynajmniej jest dobrym aktorem. Co do Żaka - jego postać wydała mi się przerysowana, bardziej śmieszna niz straszna.
  • 0

#63 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 10.12.2007 - |09:45|

Zgodze sie, aktorstwo nie bylo zbyt dobre.
Fryc i Szyc, byli OK... no moze jeszcze Dereszowska.
Ale reszta - Malasz, Gruszka czy Żak - kompletna porażka.
Małasz gral jak w Magdzie M, Gruszka jak w Francuskim Numerze, a Żak zapomnial, ze nie gra w teatrze ale w filmie TV.
Delag i Bosak tez niezbyt dobrze - sztucznie.

Nie podobalo mi sie rowniez, ze wszyscy mowili w polskim jezyku.
Przez to poczatkowo ciezko bylo sie wogole polapac, ze rosjanie to rosjanie, a amerykanie to amerykanie.
Oczywiscie mozna po mundurach - ale przeciez nie kazdy widz musi sie na nich znac :)
A juz sceny w Ameryce - to byl szczyt sztucznosci gry aktorskiej! Jak tak mozna wogole krecic filmy ???
Ten caly rezyser, to sie moze nadaje do krecenia Psiego Serca, ale nie filmow wojenno-sensacyjnych :D

Rowniez spodziewalem sie wiecej dreszczu, zagadek, jakis tajemnic.
Wcale nie chodzi o strzelanine czy wybuchy - tego mi nie brakowalo, bo to co bylo, bylo wystarczajaco kiepskie.
A tu niestety 3/4 filmu byla totalnie przegadane, a cos zaczelo siedziac w odcinkach koncowych.

Jesli dolozymy do tego jeszcze mnóstwo, mnóstwo wpadek - to mamy obraz tego serialu.
Jak np. mina zamiast oderwac noge, "farbuje" czlowiekowi twarz ? :D

Użytkownik DanielP edytował ten post 10.12.2007 - |09:48|

• 0

#64 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.12.2007 - |14:02|

Nie podobalo mi sie rowniez, ze wszyscy mowili w polskim jezyku.

Dziwny zarzut, bo jak w amerykańskich mowią po angielsku, to się nikt nie czepia...
Mogli by akcenty dorzucić, i harakterystyczne słówka... Ale zarzut moim zdaniem bez racji bytu.

Małasz gral jak w Magdzie M, Gruszka jak w Francuskim Numerze

Dobrze że tego nie znam, więc dla mnie te porówniania nie docierają :) (ale z tego się akurat cieszę...)

Żak zapomnial, ze nie gra w teatrze ale w filmie TV.

ale czy to jest minus?

Ten caly rezyser, to sie moze nadaje do krecenia Psiego Serca, ale nie filmow wojenno-sensacyjnych

A kogo byś widział zamiast Wołoszańskiego?

#65 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 10.12.2007 - |14:33|

Wołoszański nie był reżyserem, a jedynie scenarzystą.
  • 0

#66 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.12.2007 - |14:54|

przeprszam, moja wina.
sprawdziłem reżyserem jest Adek Drabiński, ale z tego co widzę to i on reżyserował Tajemnice XX Wieku...

#67 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 10.12.2007 - |15:19|

Dziwny zarzut, bo jak w amerykańskich mowią po angielsku, to się nikt nie czepia...

Ale w amerykanskich filmach jakos wiadomo kto jest kto.
Wiadomo ze ruscy to ruscy... A tu nie bylo to takie oczywiste - jesli ktos nie zna sie na mundurach albo historii.
A to przeciez serial dla zwyklego widza, a nie jakiegos "obcykanego".

Dobrze że tego nie znam, więc dla mnie te porówniania nie docierają :)

Malasz wogole w kazdym serialu jest taki sam.
Tak samo gra i jest tak samo dobry i szlachetny :)
Chociaz raz by sobie "szajse" powiedzial, ale nie... on musi byc idealem cnót wszelakich :D

ale czy to jest minus?

Tak, bo rola wyszla przerysowana, a powinna byc naturalna.
W teatrze tak sie gra, ale nie w filmie.

Woloszanski moglby zostac jako ekspert - chociaz z tym jego ekspertowaniem to wyszlo roznie.
Gdzies czytalem, ze w tym czasie, kiedy miala miejsce akcja serialu, to SS juz nie mialo czarnych mundurow.
Woloszanski tego nie wiedzial czy materialu nie mieli ? :)

A za rezysera wzialbym zdecydowanie Pasikowskiego!
Ten facet po prostu umie robic takie filmy. A nie jakies spec od telenowej...
No i wyszla z tego na wpol telenowela :)

Nie mowie, ze serial to jakas totalna kicha.
Nie byl moze az taki zly, jak wynika z moich tu wypowiedzi.
Moglby byc lepszy. A wyszedl taki sredniaczek.
  • 0

#68 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 10.12.2007 - |16:17|

A za rezysera wzialbym zdecydowanie Pasikowskiego!

Wiedziałem że jego zaproponujesz, i tu nie mogę się kłócić...

Ale w amerykanskich filmach jakos wiadomo kto jest kto.

No fakt, u nich ruskie zawsze mają "nadumundurowanie" i "przeczerwienione" :)

A Żaka będę bronił... i już :P

#69 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 19.12.2007 - |10:30|

Wiedziałem że jego zaproponujesz, i tu nie mogę się kłócić...
No fakt, u nich ruskie zawsze mają "nadumundurowanie" i "przeczerwienione" :)

Hm.... A wydawało mi sie, że to raczej amerykańce mają problemy z historią, nie Polacy. Jeżeli ktoś w ogole trochę uważal na historii nie powinien mieć wątpliwości kto jest kto w tym serialu. O poziomie aktorstwa nie wypowiadam się. Niestety w Polsce istnieje pewien sposób na aktorów. Prawie jak moda: dziś jest modny Linda (pamiętacie serię filmów parę lat temu z nim i Pazurą???), z jutro Małaszyński, nopotem jeszcze ktoś się znajdzie....
Realia historychna natomiast są OK, co sprawia, że jest to jeden z lepszch seriali dokumentaalnych ostatnich lat.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#70 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 20.01.2008 - |21:21|

Ostatnio oglądałem serial po raz drugi...
wpadki się zawsze mogą zdarzyć:
Dołączona grafika
45 rok, a hitlerowcy mają satelitę :P niby nic, ale to ujęcie wykorzystane jest kilka razy :P (znaczy się widziałem już dwa razy, a jestem na 5 odcinku :))

#71 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 22.01.2008 - |17:38|

he he he :)
Przecież nie wie nikt, jakie wynalazki i nowinki techniczne miała III Rzesza ! ;-)
  • 0

#72 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 16.10.2008 - |09:54|

Niedawno obejrzałem ten serial na TVP HD. Powiem że cieszę się że nie oglądałem tego gdy leciało na bodajże TVP1. Dzieki temu teraz miałem premierę tego serialu w rewelacyjnej jakości HD i z dźwiękiem 5.1.

Muszę przyznać że serial bardzo mi się podobał. Trzymał w napięciu do ostatniego odcinka. Było też kilka niezłych komputerowych efektów specjalnych, które świetnie się prezentowały właśnie w jakości HD. Krótko mówiąc jeden z lepiej zrobionych polskich seriali w ostatnim czasie.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#73 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.09.2010 - |13:05|

Jeden z lepszych seriali polskiej produkcji mimo że zrealizowany przez TVP ;) Niezła i zarazem świetnie dobrana obsada, a na dodatek bardzo dobrze zagrany. Momentami też nieźle trzymał w napięciu. Były tam pewne niodociągnięcia realizacyjny, ale ogólne wrażenie jak najbardziej na plus.
Bardzo fajnie w swojej roli wypadł Cezary Żak, którego głównie kojarzyłem z Miodowymi latami i Ranczem. Tutaj zagrał brutalnego oficera SS, który lubi dać sobie w kanał. Rola na duży plus.
Oby więcej takich seriali jak ten czy "Czas honoru".

Do moderatorów: wydaje mi się, że serial powinien zostać przeniesiony do działu wojenne/historyczne.

Użytkownik delta1908 edytował ten post 22.09.2010 - |13:30|

• 0

#74 Macmax

Macmax

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 696 postów
  • MiastoWrześnia

Napisano 22.09.2010 - |13:29|

delta, jeśli już porównujemy to dla mnie Czas Honoru jest o wiele lepszy od Twierdzy, trzyma w napięciu i jest zrobiony z większym sensem, pozbawiony typowych baboli, jakie przyplątały się przy twierdzy, nie pamiętam juz dzisiaj dokładnie, ale wiem że denerwował mnie wątek miłosny w tym serialu, Małaszyński zupełnie się pogubił w miłości do Dereszowskiej:) fakt że akurat te miłostki wkurzają mnie również w Czasie Honoru...
  • 0

6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair,  Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails

#75 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 22.09.2010 - |13:52|

Dla mnie Czas honoru też jest lepszy, ale Twierdzę też się nieźle oglądało. Bardzo lubię takie klimaty. II wojna światowa była dosyć ciekawym i dramatycznym okresem w dziejach naszego kraju. Jestem za tym aby kręcić jak najwięcej takich seriali. Wołoszański napisał jeszcze kilka innych książek na podstawie których można zrobić fajny film czy serial z tamtej epoki.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych