Skocz do zawartości

Zdjęcie

Stargate i życie w "realu"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
115 odpowiedzi w tym temacie

#61 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 15.05.2004 - |20:10|

I nietylko on się tym bawił. W zależności od przyjętych założeń wychodziło badaczom, że rozumna cywilizacja powinna występować, w wariancie optymistycznym co około 10 lat świetlnych, w mniej optymistycznym, co 100 lat świetlnych.

gulus
  • 0

#62 kitpz2

kitpz2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 15.05.2004 - |21:47|

Hmm ja wierze w inne inteligętne cywilizacje i mam nadzieje ze wrota istnieją... ale popatrzmy na to z innej strony.
Gdyby sie okazało że jesteśmy pierwszą cywilizacja w całym wszechświecie która jest tak wysoko rozwinięta... jeżeli to my mielibyśmy spełnić role "pradawnych"? Za milion - dwa miliony lat będzie wiele cywiilizacji walczących ze soba korzystając z naszych osiągnięc a my wq tym czasie będziemy daleko ztąd np: w innym wszechświecie. Wszechświat jest wielką kulą i z innymi wszechświatami znajdują sie w gigantycznym nadwszechświecie i tam sa inne nadwszechświaty które znajdują sie w...
W końcu kto popwiedział że musi być cywilizacja inteligentniejsza (bardziej rozwinięta) od naszej, w końcu wszechświat może być młodszy niż nam się wydaje... A może nasz układ słoneczny to zwykłe elektrony (planety) i protony (asteroidy lub coś) krązące w okuł jądra atomu (słońca) który jest częścią kibelka na jakimś statku kosmicznym jakiejś cywilizacji...? Jezu co ja wymyśliłem :o
  • 0

#63 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 16.05.2004 - |12:16|

Czy ty ostatnio nie ogladales czasem MIB? Swoja droga ciekawa teoria :D
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#64 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 16.05.2004 - |13:36|

Gdyby sie okazało że jesteśmy pierwszą cywilizacja w całym wszechświecie która jest tak wysoko rozwinięta... jeżeli to my mielibyśmy spełnić role "pradawnych"? Za milion - dwa miliony lat będzie wiele cywiilizacji walczących ze soba korzystając z naszych osiągnięc a my wq tym czasie będziemy daleko ztąd np: w innym wszechświecie.

Pod warunkiem że się sami nie wybijemy . Bo na to wskazywała by nasza (jako gatunku)agresywność , głupota i chciwość tych przy władzy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#65 kitpz2

kitpz2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 16.05.2004 - |13:39|

MiB oglądałem ostatnio w kinie... nie pamietam wogule tego filmu... no moze poza ta fajną maszynką do kasowania pamięci :) możliwe że coś podświadomie nasuneło mi cos co było w tym filmie...
  • 0

#66 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 16.05.2004 - |14:07|

Katharn miał na myśli ostatnią scenę z pierwszej części. Kiedy obcy grają w kulki... ze wszystkimi :D :D
Ale ten temat był już wielokrotnie wykorzystywany. Chociażby w naszym rodzimym "Kingsajzie" :)
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#67 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 16.05.2004 - |14:07|

Możemy powiedzieć, że prawdopodobieństwo już znamy  :D

znamy?

Równanie Drake'a:
N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L

N - ilość zdolnych do komunikacji radiowej cywilizacji w naszej Galaktyce.
R* - ilosc gwiazd w galaktyce
fp - część powyższych gwiazd mająca układy planetarne
ne - ilość planet w ekosferze przypadająca na układ planetarny
fl - część powyższych planet, na której rozwinęło się życie
fi - część potencjalnych życiodajnych planet, na której rozwinelo sie inteligentne zycie.
fc - część powyższych planet, na której rozwiną się cywilizacje o wystarczająco wysoko rozwiniętej technologii.
L - czas istnienia zdolnej do komunikacji cywilizacji

co z niego wynika? na razie niewiele, gdyz mamy zbyt wiele niewiadomych. w zaleznosci od przyjetych danych moze wyjsc np 1 (czyli tylko my) albo setki tysiecy.
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#68 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 16.05.2004 - |14:09|

MiB oglądałem ostatnio w kinie... nie pamietam wogule tego filmu... no moze poza ta fajną maszynką do kasowania pamięci :) możliwe że coś podświadomie nasuneło mi cos co było w tym filmie...

Wlasnie na sam koniec spece od animacji i grafiki komputerowej zasuneli nam wlasnie taka teorie - nasza galaktyka w srodku kulki do gry jakiegos obcego :D (zreszta w tym filmie chodzilo o galaktyke obcych wlasnie zamknieta w kulce - wiszacej na pasku Oriona (kota) :D)
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#69 kitpz2

kitpz2

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 16.05.2004 - |19:09|

A tak już pamiętam:) rzeczywiście... Ale moja teoria wysuneła sie na chemi jak mieliśmy modele atomów :) ale to bez znaczenia...
  • 0

#70 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 16.05.2004 - |22:26|

znamy?

Równanie Drake'a:
N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L

N - ilość zdolnych do komunikacji radiowej cywilizacji w naszej Galaktyce.
R* - ilosc gwiazd w galaktyce
fp - część powyższych gwiazd mająca układy planetarne
ne - ilość planet w ekosferze przypadająca na układ planetarny
fl - część powyższych planet, na której rozwinęło się życie
fi - część potencjalnych życiodajnych planet, na której rozwinelo sie inteligentne zycie.
fc - część powyższych planet, na której rozwiną się cywilizacje o wystarczająco wysoko rozwiniętej technologii.
L - czas istnienia zdolnej do komunikacji cywilizacji

co z niego wynika? na razie niewiele, gdyz mamy zbyt wiele niewiadomych. w zaleznosci od przyjetych danych moze wyjsc np 1 (czyli tylko my) albo setki tysiecy.

Z tym prawdopodobieństwem to był żart :P . Bo jak pisałem sam w to równanie nie wierzę.
Poza tym gulus uzupełnił moją wypowiedź.

I nietylko on się tym bawił. W zależności od przyjętych założeń wychodziło badaczom, że rozumna cywilizacja powinna występować, w wariancie optymistycznym co około 10 lat świetlnych, w mniej optymistycznym, co 100 lat świetlnych.

gulus

czyli ogólnie pisząc to równanie się nie sprawdza bo mogą wyjść różne wyniki.

Użytkownik VinIc edytował ten post 16.05.2004 - |22:30|

• 0

#71 VipeR

VipeR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 19.05.2004 - |20:52|

A aj powroce chwilowo do glownego watku.

Na dzien dzisiejszy budowa wrot jest nierealna. Nawet majac wrota od obcej cywilizacji nie mielibysmy na tyle energii by je zasilic.
Carl Sagan napisal ksiazke "Kontakt" (nakrecili tez film :) ). Autor wczesniej poprosil swojego kolege fizyka, by pomogl okreslic mozliwosc podrozy podprzestrzennej. Razem z kolegami zrobili wiecej bo okreslili mniej wiecej budowe takiego urzadzenia i moc potrzebna do zasilenia. No coz wlosy sie ponoc zjezyc mogly po obliczeniach :) (No ale jest to realne i podstawa to teoria wzglednosci Einsteina i zagiec-mostow podprzestrzennych)

Ale, na chlopski rozum. Czarna dziura jest takimi powiedzmy wrotami. I sie cholera utrzymuje :) Co jest potrzebne do wytworzenia czarnej dziury? Bagatela: duze bum, zwiekszajaca sie grawitacja i jeszcze kilka pierdulek :)
A teraz pomyslcie co by trzeba bylo do wytworzenia stalego, ukierunkowanego, stabilnego tunelu podprzestrzennego? Hmmm kilka sloneczek to chybaby bylo malo, a co dopiero na caly system tuneli. Nawet jak juzby istnialy to dalej nie ma jak sie do nich dostac. Bo trzebaby bylo sie WEDRZEC do takiego tunelu i to w taki sposob, aby nie uszkodzic go. No coz tak 1/4 energi co na wytworzenie tunelu to mysle ze w sam raz :)

Prostsza wydaje sie juz teleportacja kwantowa (To istnieje na 100% :D niestety narazie przeteleportowano pojedyncze kwanty :( ). Mniej energii, tylko problemy z rozbiciem czlowieka na kwanty i jego powtorne zlozenie po teleportacji :blink:

Co do naszego (ludzkiego) postepu technologicznemu to sami sobie jestesmy winni. Przyklady:
-Samochody bylyby automatyczne (bezkolizyjne itp) i na taki napedzik, ze miodzio :D No, ale teksanczycy i arabowie bankrutuja (i inni wmieszani w rope), Koncerny samochodowe i ubezpieczeniowe bankrutuja (po co komu ubezpieczenie jak nie ma wypadkow? Jak nie ma wypadkow i takiego zluzycia elementow mechanicznych to po co komu tak czesto nowy samochod?), i w ogole zarobki na jakimkolwiek paliwie bylyby marne (Tesla wymyslil silnik elektryczny o duzej sprawnosci >90%)
-Energie elektryczna przesylalibysmy bezprzewodowo (Tesla wymyslil, no ale ile hut przerabiajacych miedz by padlo, pozatym utrudniona kontrola nad zluzyciem energii przez podbieraczy :) )
-Nie potrzebne bylyby wszelkie golarki do zarostu (ponoc polak wymyslil dawno temu krem na zarost, ale patent wykupily firmy od zyletek, a teraz kobiety maja uproszczone kremy do depilacji)

To tylko kilka przykladow. No coz postep hamuje ekonomia i zachlannosc. Poza tym jak na ludzkosc przystalo mielibysmy duzo broni i ani jednej tarczy (pozniej sie wymysli jak bedzie czas :unsure: no chyba ze nas ktos wczesniej sprzatnie :( )

No i ostatnia kwestia. A moze to my jestesmy inteligentni inaczej na tyle ze nie warto sie z nami komunikowac? Bo jak narazie to duzo slysze (nawet naukowych teorii), ze moze istniec cywilizacja co najwyzje tak inteligentna jak my lub mniej. Najglupsze stwierdzenie jakie slyszalem <_< Albo ze napewno beda wrogo nastawieni (cos mi sie wydaje ze to my jestesmy wrogo nastawieni nawet do siebie a co dopiero do obcej cywilizacji -_- )
  • 0

#72 Toht

Toht

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 20.05.2004 - |09:15|

Dużo tego...Ale się zgadzam z tym że sami jesteśmy sobie winni...A propo Tesli...
Moze o tym nie wiecie ale Tesla ,facetek od E=mc kwedrat :D i Neuman uczestniczyli w projekcie wojskowym mającym na celu "ukrycia" statku przed radarem...Projekt i owszem się udał ale miał coś nad programowo.Coś ciekawego :D Werby proszę :P
a) statek zniknął im z oczu (dosłownie)
b- Pojawił się po drugiej stronie USA po godzine
c) załoda statku została wtopiona w materie statku (w większości)
d) Jakiś facecik powiedział ze był w przyszłości!!! (ten akurat był cały ponieważ był bliski źródła energi )
Może wcale nie podczeba żadnych kosmitów może to my stworzymy GW!!!

A propos najniższa lidzba planet żywych wynosi 40tys.Drake"a i innych znam od dawna ^_^ A obecnie znamy ok 100 planet (tzw" gorących jowiszów") W tym jedną z najsztarszych planet liczączych sobie ,bagatelka 70 miliardów latek...Szach mat :lol:
Dodatkowo pierwszą planetę odkrył POLAK!!!

P.S. 51 pegaza...
P.S.S Nie powiem wam jaką nazwę nosił projekt .A co!? Koniec końcem jestem bogiem na miłość Boską!!! :P

Zdrówka życzy Toht ,bóg wiedzy :P :D :lol:
  • 0

#73 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.05.2004 - |09:30|

P.S.S Nie powiem wam jaką nazwę nosił projekt .A co!? Koniec końcem  jestem bogiem na miłość Boską!!! :P

Zdrówka życzy Toht ,bóg wiedzy :P  :D  :lol:

Coś słabo strzeżesz swoich tajemnic :P Projekt ten nazywał się Montauk, i określany jest też mianem "eksperymentu filadelfijskiego".
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#74 M.M

M.M

Starszy sierżant

• VIP
  • 808 postów
  • MiastoKraków

Napisano 20.05.2004 - |19:30|

Eksperyment Filadelfijlski to nie jedyny przykład projektu Montauk. On jest tylko najgłośniejszy. Oprócz niego, rzekomo miał/y być przeprowadzony jeszcze raz. USA miała je przeprowadzić po doniesieniach o eksperymencie Niemców. Kiedyś dwie pracownice pracujące w czasie wojny dla Niemców zeznały, że idące do pracy pewnego dnia nie mogły znaleźć na górze klasztoru. Pojawił się dopiero obok miejsca, gdzie do tej pory stał. Oczywiście nigdy tego nie potwierdzono. :D
W kosmosie istnieją pokłady olbrzymiej ilości energii. Jak nauczymy się z nich korzystać to Gwiezdne Wrota staną się możliwe.
Słyszałem jeszcze o takim czymś. Czasoprzestrzeń ma wyglądać jak gąbka. Ma takie małe dziurki. Naukowcy mają się zastanawiać czy można je powiększyć, albo stworzyć sztucznie. A potem czy człowiek może przeżyć w takich warunkach. Jeśli tak to GW gotowe. Przypomnę jeszcze, że kiedyś były czasy kiedy ludzie zastanawiali się czy można żyć w stanie nieważkości.
Tym optymistycznym akcentem chciałbym zakończyć tego posta. :D
  • 0

#75 Pałkownik O`Niet

Pałkownik O`Niet

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • MiastoLublin

Napisano 14.06.2004 - |21:41|

...

Ale, na chlopski rozum

...
Na chłopski rozum - to właśnie dokładnie to mają na myśli wysoko rozwinięte cywilizacje na myśl o kontakcie z nami.
Teoria "człowieka i mrówki ". Dla nie wtajemniczonych wyjaśniam - czy miałbyś ochotę poznać Człowieku rasę mrówek!? Być może nasze ramy naszego myślenia są tak wąskie i tak jesteśmy zapatrzeni w siebie, że nie dostrzegamy nawet tego że jest coś więcej daleko ponad naszym układem słonecznym. Oczywiście mam na myśli wszystkich krótkowzrocznych, którzy nie oglądają najlepszego serialu na świecie, który to choć po części stara się odpowiadać na nasze pytania.
Co do Tesli jego i innych wynalazków- święta prawda.
Polecam stronę :
http://www.zigzag.pl/jmte/default.htm (przeczytajcie sobie też o aspartamie- w życiu nie wypijecie żadnych dietetycznych napoi), a ztym kremem do golenia, nie wiedziałem :blink: . Teraz ja JEJ będę podbierał krem, a nie ONA mi nożyki ;] .
..... Dzięki za przypomnienie Ekperymenytu Filadelfia - bo pod takim tytułem oglądałem film jakieś 20 lat temu. Nie ukrywam, że był to mój ulubiony film :)
  • 0

#76 Dag

Dag

Plutonowy

• VIP
  • 485 postów

Napisano 15.06.2004 - |19:39|

Polecam stronę :
http://www.zigzag.pl/jmte/default.htm

zazwyczaj przegladam tego typu strony az nie znajde jakiejs oczywistej bzdury - i znalazlem. dzial "cewka tesli" jest napisany jakby wynaleziono perpetum mobile, a co najmniej nieograniczone zrodlo energii. jest to oczywiscie bzdura gdyz napiecie na kondensatorze wzrasta kosztem dostarczanego pradu - a nie z nikad (to dla tych ktorzy to przeczytali :D). nie ma zadnej energii z niczego (zasada zachowania energii sie klania). reszty strony nie przegladam gdyz pewnie tez jest nadinterpretacja zlepku informacji z roznych zrodel. a jak ktos nie wierzy moze sobie sam zrobic cewke tesli, oto linki
http://nauka.bydnet....esla/index.html
http://www.teslacoil.republika.pl/
  • 0
My jsme Borgove. Budete asimilovani. Odpor je marny.

#77 Ner`zhul

Ner`zhul

Szeregowy

• Użytkownik
  • 13 postów
  • MiastoWieszowa

Napisano 17.06.2004 - |20:17|

Tak naprawdę to nie możemy udowodnić czy istnieją czy nie........NIESTETY :D Ale biorąc pod uwagę wszystkie rzeczy ukrywane przez rządy wielu krajów (Tu przeważa USA ;) ) nigdy nic niewiadomo. Kiedys eksperymenty z bronią nuklearną też były ukrywane a teraz........hmm USA i ROSJA mają takich cacek po kilka tysięcy :D i każdy o tym wie.
  • 0

#78 Nox

Nox

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 13.08.2004 - |13:47|

A gdyby załozyc ze istnieja! Twozenie filmu a potem serialu to doskonały sposob na uswiadamianie ludzi lub ewentualnie zacieranie nieuniknionych przecieków. Idac tym tropem wydaje sie całkiem mozliwe isnienie wrot, lecz poszukiwanie odnosników z rzeczywistości jest daremne. Zapytacie dlaczego ? To proste! (zakładając ze to prawda) Tworcy serialu zostali wprowadzeni w temat po czym kontak sie urwał lub został znacząco ograniczony, a to co mamy okazje ogladac jest niczym wiecej tylko produktem komercyjnym. Odcinki MUSZA byc ciekawe, podczas gdy realja czesto nie są !!! Jednak zachecam do uwazniejszego spogladania w niebo ^_^
  • 0

#79 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 10.03.2005 - |03:22|

Wrot niema. I kropka. Tak samo spidermana i misia uszatka. :P
Ale obce cywilizacje na Ziemi? Moga byc, czemu nie? Tylko kto by z ta nasza rasa Tauri wytrzymal...jakis sado-maso chyba :>
  • 0
Dołączona grafika

#80 Thomass

Thomass

Plutonowy

• VIP
  • 424 postów
  • MiastoKraków

Napisano 10.03.2005 - |09:49|

Wrot niema. I kropka. Tak samo spidermana i misia uszatka. :P

Wyświetl post

Nie ma wrót, spidermana, uszatka... zaraz mi powiecie że batman i superman też nie istnieją....

A tak na serio. Mało prawdopodobne żeby jakaś starożytna super rasa zostawiła na ziemi wrota. Po trakiej rasie musiałoby zostać mnustwo dowodów archeologicznych...

Ale z drugiej strony.... Mamy piramidy w egipcie które są ustawione w stosunku do nilu dokładnie jak gwiazdy oriona do drogi mlecznej, mamy piramidy w ameryce południowej... Znaleziono ślady podobnego pisma w różnych zakątkach świata... Niektóe prymitywne plemiona mają zadziwiającą wiedze o gwiazdach i twierdzą że ich przodkowie stamtąd pochodzą (o ile się nie myle to lud który mam namyśli twierdzi że pochodzą z planety z gwiazdozbioru Orinoa)

Tak więc może mamy te dowody tylko nie potrafimy ich jeszcze połączyć w jedną całośc...
  • 0
Nienawidze poniedzałku...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych