Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Passion of the Christ (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#61 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 11.04.2004 - |20:40|

A co do waszej dyskusji - popatrzcie na to jako na film ZWYKŁY FILM - a nie dokument historyczny czy cos w tym stylu. I co zobaczymy - czysty bezsens, nudę i brak  sensu w tym filmie - pokazanie barbarzyństwa ma być czymś niezwykłym ???

Podpisuje się pod tym w 100%. Czekam teraz na głosy, że "Pasja" jest filmem wartościowym samym w sobie, nie jako relacja z 12 godzin życia Chrystusa.
  • 0

#62 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 12.04.2004 - |23:20|

"Pasja" aby zwrócić uwagę widza także używa realistycznie oddanego okrucieństwa. Tylko, że jeśli wyjąć, że ten Żyd to Chrystus a film opowiada o 12 ostatnich godzinach życia Zbawiciela, najważniejszej postaci chrześcijaństwa, to okazuje się, że "Pasja" jest filmem pusty i całkowicie bezsensownym. Bo co zostaje po odjęciu tych elementów? Realistyczne tortury? Wspaniale, dajmy ten film studentom anatomii. Tylko czemu w takim razie reklamuje się go w taki a nie inny sposób? "Pasja" inaczej odbierana jest przez ludzi, którzy są wierzący, wiedzą kto to Chrystus, itd., itp. a inaczej przez tych którzy odbierają "Pasję" tylko jako FILM. I powiedzcie mi, że ten film ma jakiś sens.

Cała ta dyskusja o Pasji jest bezsensu, jeśli dzielicie sobie film na jakieś czynniki pierwsze, wywalacie te które są najważniejsze, a zostawiacie tortury, krew i okrucieństwo. Po jaką cholerę to robicie? Ale skoro już usuwacie 90% to już filmu jako filmu "Pasja" nie oceniacie i piszecie w złym temacie. Stosowny był by temat "Ukazywanie tortur w filmach jako bezsensowne działanie reżyserów". Chcecie oceniać Pasję to patrzcie na nią jako na całość, jako na coś co chciał przekazać Gibson Chrześcijanom tym co wierzą i tym co już nie za bardzo.

Teraz inna sprawa. Dzisiaj na TV4 leciał film Judasz z Kariotu- "Judas/Giuda". Był on raczej skupiony na tym co czynił Judasz, ale i o Jezusie na szczęście nie zapomnieli. Po obejrzeniu Pasji ten film[o Judaszu] wydaje się śmieszny. Wszyscy po angielsku napierają mimo iż film włoski, a Jezusa tak torturowali ze wyglądał jakby miał parę zadrapań, nie wspominając że nawet nie zauważył, gdy mu koronę cierniową założyli. Typowy film historyczny. Żadnych emocji. Nic. Każdy wie co się stanie, Judasz zdradzi, złapią Jezusa i ukrzyżują i koniec. Co ten film mi dał? A to ze jeszcze bardziej Pasja stała się dla mnie wartościowsza. Bo przekazuje to co żaden do tej pory film w historii o tej tematyce.

Nie jesteście wierzący to go lepiej nie oceniajcie. Czy jest gdzieś jakiś nakaz, byście go oglądali itp? Jeśli w TV leci program o uprawie marchewek to ja go za żadne skarby nie będę oglądał a tym bardziej oceniał, bo nie jest skierowany do mnie i być może dla mnie jest bez sensu, ale dla kogoś sens ma i dzięki temu wyrosną mu wielkie, ładne marchewy.

Użytkownik Seth edytował ten post 13.04.2004 - |13:46|

• 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#63 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 13.04.2004 - |14:08|

Nie jesteście wierzący to go lepiej nie oceniajcie.

Ech, to może ja się nie zgodzę z Tobą: oceniać może każdy, bez względu na wyznanie, czy brak wyznania. Po prostu, inaczej będzie widział ten film, inaczej go oceni.

gulus dalej przed obejrzeniem Pasji
  • 0

#64 Seth

Seth

Plutonowy

• VIP
  • 495 postów
  • MiastoWarszawa, Bielany

Napisano 13.04.2004 - |14:22|

Nie jesteście wierzący to go lepiej nie oceniajcie.

Ech, to może ja się nie zgodzę z Tobą: oceniać może każdy, bez względu na wyznanie, czy brak wyznania. Po prostu, inaczej będzie widział ten film, inaczej go oceni.

gulus dalej przed obejrzeniem Pasji

Prawda, troche się tutaj źle wyraziłem, ale chodziło mi oczywiście o to, że jeżeli ocenia się coś co nie jest skierowane do mnie to ocena nigdy nie będzie obiektywna, tylko negatywna...

Seth sprostujący ;)
  • 0
6.0 Babylon5, BSG, Friends, Heroes, That 70's Show
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel

#65 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 13.04.2004 - |14:33|

Dalej się z Tobą nie zgadzam, po pierwsze obiektywna i negatywna nie wykluczają się. Po drugie, nasze wypowiedzi zawsze są subiektywne. Wypowiedź obiektywna to takie samo zwierzę jak ciecz doskonała w fizyce, każdy o nim mówi, ale nikt go nie widział.

gulus
  • 0

#66 airs

airs

Szeregowy

• VIP
  • 45 postów
  • MiastoKraków (nadal... ;)

Napisano 23.04.2004 - |00:03|

Minelo kilka dni, emocje dyskusji opadly...
A ja dopisze jeden aspekt mojego spojrzenia na ten film. Moze uda mi sie kogos, kto jeszcze nie wiedzial, zachecic do obejrzenia tego filmu :)
Moim zdaniem taki film musial powstac.
Powstalo wiele dziel przedstawiajacych ten jeden dzien zycia/smierci Czlowieka/Boga we wszystkich "mediach" jakie istnieja w nowozytnym swiecie, ktory wyrosl na tym wydarzeniu sprzed 2 tysiecy lat i jest nim przesiakniety.
Powstawaly obrazy (cale mnostwo), wiele cukierkowych i nierzeczywistych, a niektore znaczace - takie, ktore zna kazdy historyk sztuki.
Powstawaly rzezby, wiele rozproszonych po zakatkach calej ziemi i kilka "wielkich", obok ktorych nie sposob przejsc obojetnie - Michal Aniol.
Powstawaly ksiazki, wiele cukierkowych/dewocyjnych bazgrolow i nieliczne, tlumaczone na setki jezykow - np. Tomasza a Kempis.
Powstawaly dziela muzyczne, kilka wielkich i przejmujacych, ktore niewprawne ucho moze odczytac jako zgielk bez ciekawszej zawartosci, jednak sluchacz z wyrobieniem/wyczuciem przezyje go i bedzie wracal, by poglebic swoje czlowieczenstwo...
Wszystko to oczywiscie "subiektywne" (uklon dla gulusa :) ), poruszajace to co najglebsze w nas (chyba, ze w kims nie "narodzil" sie jeszcze Czlowiek, lub juz "umarl" - moze zasnal ?, albo zakrzyczany ?).
Takim wlasnie w/g mnie materialem w tworzywie zwanym film/movie jest Pasja.

PS. Pamietnym widokiem w kinie byly te torby pelne popcornu, wypadajace z rak amatorow "niezlego filmu"...

Użytkownik airs edytował ten post 23.04.2004 - |00:06|

• 0

Wpadam tu naprawdę rzadko ostatnio...
Ale SG-1 oglądnąłem w całości 5,5 razy !! B)

#67 marcinssdd

marcinssdd

Plutonowy

• Email
  • 496 postów
  • MiastoJawornik

Napisano 17.09.2004 - |21:02|

Dopiero niedawno miałem okazję obejrzeć "Pasje" i mogę tylko powiedzieć tyle:
Ten film wywarł na mnie wielkie wrażenie.
Słyszałem, że obraz ten jest nudny (pomijam wszelkie głosy o brutalności i antysemityżmie, bo to na mnie żadnego wrażenia nie robi) - w końcy większość ludzi zna historię opowiedzianą w Ewangelii i ja ją również znam. Jednakże oglądałem go z zapartym tchem i jedno co mogę z całą pewnością powiedzieć to to, że jest to jeden z najlepszych filmów jakie od kilku lat widziałem na oczy.
Śmierć nigdy nie jest nudna i nie może taka być - to dramat, obok którego nie można przejść obojętnie, a przecież to właśnie śmierć i cierpienie jest temtem tego filmu. Takie ja odniosłem wrażenie.
Szacunek dla Mel'a Gibson'a i całej ekipy, która ten film realizowała.
"Pasją" to obowiąkowa pozycja w każdej filmotece.
Każdy musi to zobaczyć.
Polecam gorąco.
  • 0

Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Dołączona grafika

#68 Linaya Altair

Linaya Altair

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 03.12.2005 - |11:45|

Wstrzasający film.Niektórzy moi znajomi nie mogli go ogladnąc.Ja nie widziałam tam nic strasznego.Polecam,ale nie dla ludzi o słabych nerwach.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych