Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 053 - S03E20 - Crossroads (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
133 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (234 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (121 głosów [60.80%])

Procent z głosów: 60.80%

2. 9,5 (26 głosów [13.07%])

Procent z głosów: 13.07%

3. 9 (21 głosów [10.55%])

Procent z głosów: 10.55%

4. 8,5 (8 głosów [4.02%])

Procent z głosów: 4.02%

5. 8 (11 głosów [5.53%])

Procent z głosów: 5.53%

6. 7,5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

7. 7 (2 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (4 głosów [2.01%])

Procent z głosów: 2.01%

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.50%])

Procent z głosów: 0.50%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 27.03.2007 - |03:26|

O naszej czwórce???

Jocker, Thief, Businessman i Plowman. Cztery postacie. Kto jest kto?

Użytkownik Jonasz edytował ten post 27.03.2007 - |03:26|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#62 Grzesiu

Grzesiu

Sierżant sztabowy

• Tauri Graphics
  • 1 079 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.03.2007 - |05:57|

Starbuck. IMO to tylko wizja Lee, która będzie się zresztą przewijała przez s4. W końcu Katee jest chyba zakontraktowana na następny sezon. Jak już zauważyliście, nieoznakowany Viper, w dodatku czyściutki, nie może wskazywać na nic innego.

Moze byc inna mozliwosc :> Moze Kara to piata, brakujaca skora :> I ten czysciutki, nowy Viperek to efekt podlozenia przez Cylonow innego egzemplarza tej osoby. Oj, dzialo by sie wtedy :)
  • 0
Okładki DVD - Szukasz okladek do seriali i filmow? Znajdziesz je tam!

Eric Clapton - Polski nieoficjalny portal Artysty

Dołączona grafika

#63 quisatz

quisatz

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoPiotrkow

Napisano 27.03.2007 - |07:06|

9 miesiecy czekana na 4 sezon hohoho mysle ze jak juz doczekamy sie na niego nieco inaczej bedziemy spogladac na serial. Za dlugo ...zdazymy juz zatracic caly kimat BSG. Ten odcinek toche mi wyglada na zaimplikowanie jak najweiwkszej ilosci mocnych scen aby podzialaly na nas jak bateryjki przez 9miechow.

Do co proscesu wynik byl oczywisty i to bedzie pomost zgody obu Adamow ze mlodszy mial racje etc^^ i niech odzyska swoje stanowisko ^^

Baltar teraz chyba zostanie mnichem w klasztoze pod obrana amzonek ^^ - btw ciekawe jak krodko bedziemy czekac az kluczono pomoze flocie ;]]]] a w zamian dostanie stale odwiedzimy u 6stki^^

Tight wracajacy na slozbe zdajacy sobie sprawe ze zaraz moze sie przebudzic i usilowac zabic Adame^^
Tight wracajacy na slozbe zadajacy sobie sprawe ze asystentka prezydenta to potencjalny cylon i mozliwa zabojczyni p. prezydent^^

Czyli dosumowujmy jesli spiochy sie obudza to mozliwy taki scenariusz:
Adama ginie prezyden ginie szef robi sabotaz viperow a Adams sabotuje wprowadzajac panike i zdaje sobie sprawe z tego Tight pomimo tego wraca na slozbe^^

A Starback macha w Viperze "hej ja tez gram w tym serialu"
Mocny odcinek tak ale to wszysko sie nie trzyma ;]]]]]]]]
  • 0

A kiedy podniosł sie z kaluzy krwi jego serce ogarnol gniew.

#64 mrrisin

mrrisin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 27.03.2007 - |08:43|

Gaj - daj już spokój z tym zdjęciem finale 5, przecież to jasne że wzięli jakichkolwiek statystów. Po drugie - Leoben skąd niby miał wiedzieć że Adama jest Cylonem, skoro Xena cały czas chciała się dowiedzieć kto jest w finale 5... to znaczy ze nikt z cylonów nie wie tego, Leoben także. Zresztą wiele innych scen i tekstów także o tym absolutnie świadczy. Akurat Leoben zna jednego z Finale 5? Bzdura. Tak walnął o Adamie żeby zasiać zamęt w głowach ludzi i już.

Do kilku- Co wy z tymi jajnikami, biedna Starbuck. Nie jajniki wycięli tylko jajeczka pobrali, gdzie byliście w podstawówce na biologii?

Do kogoś kto się na tym zna (jakiś fizyk może?) - proszę mi podać choć jedną teorię z jakiejkolwiek dziedziny nauki, która tłumaczy pojawienie się w innym miejscu wszechświata Vipera który wybuchł i rozleciał się na kawałki, wraz z pilotem. Gdyby ona tylko wleciała w ten wir i zniknęła, ok, jakieś tunele czasoprzestrzenne, zakrzywienie przestrzeni, horyzont zdarzeń itp. Ale Viper się rozlatuje z nią w środku. Jedyne co udaje mi się wymyślić to że jej w tym Viperze nie było w momencie wybuchu, ale nie wiem jakim cudem. To by było zbyt naciągane. A więc - jest martwa i jest złudzeniem, albo jest Cylonem. Inne wytłumaczenei przyjmę z wielkim niesmakiem.

Użytkownik mrrisin edytował ten post 27.03.2007 - |08:56|

• 0

#65 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 27.03.2007 - |09:16|

Przywódcą będzie Roslin - w końcu rak wrócił. No i Starbuck do przywódcy trochę brakuje :P

Może niejasno napisałam... przywódca ludzi = Roslin, to chyba nie ulega watpliwości. Ale kto powiedział, że Cyloni nie mogą mieć własnego przewodnika - piątego członka Final Five.
Napiszę pewnie rzecz oczywistą, ale o wiele ciekawiej było zastanawiać się nad tajemniczymi tożsamościami całej piątki, niż mieć pewność, że są to te właśnie postacie... szczerze mówiąc - trochę się rozczarowałam, bo były to jedne z najbardziej ludzkich postaci...

Ale chyba to nie będzie muza z Ziemi :(.

Dla nas jest - i to najważniejsze :D

9 miesiecy czekana na 4 sezon hohoho mysle ze jak juz doczekamy sie na niego nieco inaczej bedziemy spogladac na serial. Za dlugo ...zdazymy juz zatracic caly kimat BSG. Ten odcinek toche mi wyglada na zaimplikowanie jak najweiwkszej ilosci mocnych scen aby podzialaly na nas jak bateryjki przez 9miechow.

Ano, właśnie. Boję się, że te 9 miesięcy zabije serial (tfu, tfu odpukać) - a na pewno zmniejszy liczbę widzów. Te ostatnie wydarzenia to zdecydowanie za mało, żeby naładować moje "bateryjki". Tym bardziej, że widać, że koncepcja serialu się rozmywa (RDM przyznający, że członków Final Five wymyślił na bieżąco;/). A myślałam, że they have a plan...
  • 0

#66 jareck_i

jareck_i

Szeregowy

• Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 27.03.2007 - |09:40|

Niewiem co napisac . Odcinek Niby Genialny , wszystko fajnie , ale sa kolejne pytania . Moze pierwsze 5 modeli powstalo wczesniej od reszty ? moze oto wlasnie chodzilo ze sie nie mogli resurektowac ? pozatym zaraz dojdzie nam chybryt . A moze zle to odbieramy ,. Moze oni nie sa tosterami . Wszyscy byli na New Caprica i wszyscy byli w Ruchu Oporu . Zadziwiajacy ten fakt . A co do Kary - Lee Adamie chyba juz odbija ... nie moze sie pozbierac i ma wizje ,,, , . Ale na Viperze widac obiekt ... .? gdzie jest haczyk
  • 0
Aurox 10.1 QuickSilver
PLD
FreeBSD
Mepis
Ubuntu

#67 Viliae

Viliae

Szeregowy

• Użytkownik
  • 14 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 27.03.2007 - |10:24|

Witam
Chciałem poruszyć temat świecącego kręgosłupa i od razu cytat:

gdzie byliście w podstawówce na biologii?

podczas orgazmu u ponad 70% badanych zanotowano takie rozszeżenie źrenic, że nic nie widzieli. U całej reszty, wg badań, wystąpiły inne objawy fizjologiczne, ale efekt zawsze był ten sam: nic, lub prawie nic, nie widzieli. Podobny efekt można zauważyć przy przejściu z ciemnego pomieszczenia do bardzo jasnego.

Ból głowy Roslin (Leoben siedział kilka godzin na Ragnarok nim rozbolała go głowa) moim zdaniem jest wywołany tym, że miała wizję po camali + skutki uboczne po tej kroplówce, którą jej podłączono po jakimś tam zabiegu.

A jako Final Five obstawiam starego Adamę.

Jocker, Thief, Businessman i Plowman. Cztery postacie. Kto jest kto?

Jocker (błazen, stańczyk) - Tigh (ukryty za dowódcą, a przeważnie lepiej zorientowany niż sam król);
Thief (łotrzyk, złodziej) - Sam Anders (łotrzyk do niego pasuje, a tak poza tym łotrzyków często wykorzystuje się jako zwiadowców, szpiegów itp)
Bussinesman - Tori, jak w mordę strzelił zimna subtelna analiza danych (ktoś siępytał co robiła podczas okupacji - opiekowała się Herą, razem z panią prezydent analizowała zdjęcia kto jest w tajnej policji i nauczała w szkole), załamała się tylko raz (konferencja prasowa);
Plowman (rolnik, robotnik, człowiek najemny) - Tyrol.
  • 0

#68 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 27.03.2007 - |13:18|

dobrze obstawiałam sobie, co się stanie

ostatnia scena - szacunek za tę mgławicę, w ogóle genialnie wyglądał ten 'rajd kamerą po kosmosie'

9.5 - czegoś brakowało w całości, może jakiejś jednej sceny, końcówka procesu baltara jakoś to wszystko rozmyła

I tu jest problem, bo w tej wizji pojawia się jeszcze Baltar ... w sumie 6 Cylonów ?

przy okazji - w operze to nie był czasem baltar-halucynacja? niby nie miał brody, ale z 2 strony: a) 6 wyglądała identycznie jak halun baltara z kobolu, b) roslin też ubrali i uczesali jakoś inaczej
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#69 InVer

InVer

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 27.03.2007 - |13:22|

co do testu Baltara z pierwszego sezonu - to chyba tylko on wiedział że ten test działa, nawet boomer powiedzial że ona nie jest cylonem, kiedy okazalo się że jest test stracił wiarygodność (nie baltar tylko test - wtedy baltar był bardzo wiarygodny). Czyli ludzie nie mają pojęcia żę ten test jest sprawny. Pozatym Baltar wydawal się najmądrzejszym naukowcem i skoro on nic nie wymyślił przy dużych zasobach jakie miał do dyspozycji nie podejmowano innych prób poszukiwania testu... aczkolwiek w filmie gdzieś zgubiono wątk poszukiwania testu..... wogóle poszukiwania cylonów wśród ludzi.
---
5 nowa puszka to chyba Roslin - albo to że brała leki oddziałujące na psychikę i ma raka .. "weszła na częstotliwość cylonów"... chyba to będzie coś w tym rodzaju.
  • 0

#70 Ragnus

Ragnus

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 27.03.2007 - |15:07|

Na upartego to na sławnym zdjęciu Final Five to postać 2 od prawej strony dałaby się spasować z kobietą, która w tym "sądzie"brała udział, ale nie pamiętam akurat jak się nazywała. DOdatkowo to właśnie tej postaci ze zdjęcia nie idzie ni chusteczki skojarzyć z nikim nam znanym i w dodatku mówimy o postaci, któą na zdjęciu najlepiej widać.

To była Seelix, teraz zapusciła włosy i wygląda troszkę inaczej. Teorio na pewno bierze w łeb. Nie słyszała muzyki, kiedy próbowała poderwać Sama w 19 odcinku.
Choć jeśli już teraz przyznają się do wybierania Cylonów praktycznie na ostatnią chwilę możemy spodziewać się dosłownie każdego. Od Kary po jej zniknięcie i pojawienie się, poprzez Lee za zwidy, Laurę za sen aż do Geaty za postawę wobec Baltara oraz potajemne popieranie ruchu oporu na New Caprica.

Edit:
Chyba, że chodzi Ci o Jean Barolay, która jednak pojawiała się imo zbyt rzadko by brać ją pod uwagę do bycia Cylonem.

Użytkownik Ragnus edytował ten post 27.03.2007 - |15:11|

• 0

#71 Kristof128

Kristof128

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 27.03.2007 - |16:58|

O ile ostatnie sekundy odcinku ukazuja rzeczywista pozycje floty to sa w drodze mlecznej i sa bardzo blisko przy tych napedach co maja zajmie im to kilka skokow!!! (chyba ze tak naprawde caly czas poruszali sie w obrebie drogi mlecznej ale tego nie wiem)

A skad Kara mogla sie wziasc nagle blisko ziemi nie dysponujac napedem FTL?
Być może ona wleciala do czarnej dziury ktora przniosla ja w okolice ziemi lub cos w tym rodzaju aszczatki statku co widzial Lee to mogly byc szczatki statku ktorego gonila Kara!? A co do nowosci statku Kary to moze Ziemianie przywitali ja z uprzejmoscia :D

Ogolnie 3 sezon zamkanal wszystkie watki z 1,2 sezonu nie wliczajac oczywisci watku glownego Ziemi.

Czekam z utesknieniem na Listopad kiedy bedzie mozna zobaczyc filmik.

W 3 sezonie tracilem nadzieje na poprawienie serialu i ogladalem z przyzwyczajenia ale ten odcinek byl najlepszym zakaczeniem ze wszystkich sezonow i teraz znow nie moge doczekac sie kolejnego odcinka.
  • 0
W oczekiwaniu na 2009 rok...
4.5 BSG....

#72 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 27.03.2007 - |17:06|

Ogolnie 3 sezon zamkanal wszystkie watki z 1,2 sezonu nie wliczajac oczywisci watku glownego Ziemi.

Rozsądny scenariusz ot co. Spadające ratingi itd. wiec na wszelki wypadek postanowili zrobić zakończenie sezonu tak by rzeczywiście mogło ono posłużyć za zakończenie serialu, ale też tak by możnabyło kontynuować.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#73 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 27.03.2007 - |17:27|

Jestem swieżo po odcineczku i musze przyznac ze finał 3 sezonu taki sobie w 1 i 2 sezonie finały były o wiele lepsze.

Ale podsumowując gdy Lee zaczoł swoje przemówienie byłem dosc pewny że werdykt będzie niewinny,a głos Admirała Adamy będzie za uniewinnieniem Baltara . Przejdzmy dalej z niby 4 ostatniej 5 już w poprzednim 19 odcinku cos zaczołem podejżewac a w tym to mnie tylko utwierdziło w moich przekonaniach ..., chodz jak ktoś juz pisał tutaj może być jakiś przekręt :blink:

No i koncóweczka .... W odcinku w którym ginie Sturbuck cos mi sie nie chciało wieżyc ze zginie coś przecówałem ze wróci ona do serialu no a jak pokazali LEE i cos UNKNOW na jego radarze to powiedziałem sobie to napewno STURBUCK no i proszę nasza pani sara wraca do serialu myślę ze to było dosc przewidujące .

Tylko teraz ciekawi mnie skąd miała nowego VIPERA :P bo tamten przeciez wybuchnoł chyba ze ja miałem jakieś złudzenie :/ a może to sturbuck jest ostatnim z 5 , to może być to kto wie .

Tak więc ogólnie Finałowy odcinek nie zachwycił ale działo sie w nim duzo . takl wiec czekam z niecierpliwoscia na 4 ostatni sezon BSG .

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

Użytkownik sneak127 edytował ten post 27.03.2007 - |17:28|

• 0

#74 franc77

franc77

Szeregowy

• Użytkownik
  • 17 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 27.03.2007 - |18:11|

A może to Kara spowodowała ten chwilowy brak energii we flocie. Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, że w odcinku "Maelstorm" przed samą rozmową Kary z Adamą i Panią Prezydent, Kara wchodzi do korytarza i w tym samym momencie gaśnie w nim światło. Gdy wychodzi z niego energia zostaje w cudowny sposób przywrócona. Ludzie, którzy pracują w tym korytarzu są zaskoczeni sytuacja nagłej utraty energii ale nie wiążą tego z obecnością Kary.
  • 0

#75 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 27.03.2007 - |18:24|

Odnośnie identycznych wizji Roslin, Szóstki i Ateny - tak mnie teraz naszło, czy wpłynąć na to nie mogła transfuzja krwi od dziecka Helo i Ateny... W końcu to była krew pół-Cylona... Może to trochę naciągane, ale w sf nigdy nic nie wiadomo :P
  • 0

#76 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 27.03.2007 - |22:29|

10/10

Początek może niezbyt błyskoyliwy ani nazbyt ciekawy, ale od pewnego momentu robi się naprawde świetny odcinek, a sama końcówka poprostu miodzio.
  • 0

#77 cardax

cardax

Szeregowy

• Email
  • 18 postów

Napisano 27.03.2007 - |23:07|

10/10

Do stycznia 2008 spróchnieje a może nie dożyję :P

Od pierwszej serii polubiłem Cylonów i nie wiem czy czasami serial nie dąży do smutnej kwitesencji ,że Cyloni są bardziej ludzcy niż sami ludzie.Przynajmniej taka migracja u scenarzysty ewoluuje.
Kompleks Dr. Frankensteina.

Spuchnę do 2008 roku pozdrawiam :)

Ps.Muzyczka i aranżacja tej piosenki Za...... :)

Jakby ktos posiadał w pełnej wersji to......... :)

Użytkownik cardax edytował ten post 27.03.2007 - |23:09|

• 0

#78 Christof

Christof

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoWarszawa, Bridgetown

Napisano 28.03.2007 - |08:40|

Z odcinka dowiedzieliśmy się kilku istotnych rzeczy:
- Ziemia jest mniej więcej (jeśli można tego określenia użyć przy odległościach kosmicznych) w tej samej części galaktyki co Galactica
- Rekha Sharma świetnie wygląda w bieliźnie

Więcej jednak jest pytań:
- Czy to faktycznie 4 z finalnej 5? (Jeśli tak to średnio udany pomysł, mam nadzieję że w wywiadzie to ściema była)
- Czy pani prezydent jest Cylonem? (współdzielona wizja, zasłabniecie w mgławicy)
- A może to mała Hera wysyła jakieś 'pole telepatyczne' działające na ćpunów, albo i sam narkotyk pozwala na włączanie się do Cylońskich wizji?
- Co ze Starbuck? Wizja? Cylon? Czy może ten wir wyglądający jak Oko Jowisza ze świątyni i z obrazu jest wejściem do wormhole prowadzącej np. do 'naszego' Oka Jowisza (Choć ta burza na Jowiszu jest wielokrotnie większa od Ziemi, trochę przytłaczający rozmiar w porównaniu do takiego stargejta ;))
- Czy Bob Dylan jest Cylonem?
- Czy twórcy mają jakiekolwiek pojęcie co chcą zrobić? Czy to szalona improwizacja z odcina na odcinek? Czy wyglada to tak?
- Czy to Ziemia współczesna (było by widać satelity w tej skali?), przyszła czy przeszła?

Inne uwagi:
- Końcówka piękna, ładnie się to z muzyką skomponowało, gdy ją oglądałem serce waliło mi jak młot, głownie dlatego że:
- miałem nadzieję że w mgławicy nie będzie statków Cylońskich a jakiś gigantyczny ziemski mothership otoczony rojem myśliwców, przez chwilę myślałem że to właśnie za czymś takim goni Lee, oczywiście przyleciała Starbuck i musiała zepsuć taką fajną wizję końcówki sezonu ;)
- 9 fraking miesięcy...
  • 0

#79 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 28.03.2007 - |12:12|

Ja dostanę szału z tym serialem!!!!
Świetne ale nie doskonałe wyjście z opresji po kilku na prawdę fatalnych odcinkach i frapujące zakończenie.
To że Sturbuck nie skasują odmownie to podejrzewałam, bo byłoby to dziwne posunięcie. Natomiast Ostateczne wybór Cylonów taki sobie.
Argumentów na "nie" nie ędę przytaczać po poprzednikach , IMHO poza Chieefem nie pasują mi tylko ideologicznie. Cyloni powinni być bardziej nawiedzeni, co już szczególnie dotyczy Sama, przecież on trafił na Galacticę w sumie przez całkowity przypadek. Co innego Roslyn, Baltar. Ale właściwie jest mi obojętne kto i dlaczego jest Cylonem. Szczerze mówiąc wolałabym jakieś ciekawsze rozwiązanie zagadki "Na około wieży" (polecam w wersji Brygady Kryzys - piękna wersja) :*

Użytkownik medusa edytował ten post 28.03.2007 - |12:13|

• 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#80 LooZ^

LooZ^

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 28.03.2007 - |18:15|

Ja uwazam, ze na 95% oni nie sa cylonami :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych