Skocz do zawartości

Zdjęcie

Blade Runner (1982)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
84 odpowiedzi w tym temacie

#61 Stalkaor

Stalkaor

Szeregowy

• VIP
  • 6 postów

Napisano 11.02.2005 - |14:22|

Miałem odpisać wcześniej, ale zdecydowałem się na stworzenie posta-monstrum :) Trochę to jeszcze potrwa. Będzie to bardzo dokładna lista wszystkich wersji BR wraz z różnicami.

View Post

czekam (i chyba nie tylko ja) z niecierpliwością na opis. Narosło już tyle legend na ten temat, że przyda sie rozwiać wszelkie wątpliwości. pozdrawiam
  • 0

#62 pastor

pastor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 14.03.2005 - |10:52|

Film świetny,niepowtarzalny,jeden z najlepszych jakie widziałem jak nie najlepszy i jeszcze na podstawie książki Philipa K. Dicka którego książki mają klimat jedyny w swoim rodzaju, załatwiam na DVD juz od dłóższego czasu ale zdobyć nie mogę,wszystkich fanów pozdrawiam.
  • 0

#63 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 18.03.2005 - |21:20|

Miałem odpisać wcześniej, ale zdecydowałem się na stworzenie posta-monstrum :) Trochę to jeszcze potrwa. Będzie to bardzo dokładna lista wszystkich wersji BR wraz z różnicami.

View Post

Powieść napiszesz? Muszę przyznać, że czekam na wyjaśnienie, bo po oglądnięciu kilkukrotnym filmu, nie wiedząc, którą wersję oglądam, poznałbym wreszcie różnice i dowiedział się która, jest którą.

gulus
  • 0

#64 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.03.2005 - |14:52|

Owszem gulus. :D Opieram się na jedynym wiarygodnym źródle i chciałbym przetłumaczyć to najdokładniej jak potrafię. A jest tego 15 stron formatu trochę mniejszego niż A4. Z czasem jest tak, jak napisałem w poście o organizacji zlotu we Wrocku, czyli krucho. Wybaczcie i cierpliwości życzę :D

P.S. Powiedz mi czy oglądałeś BR na DVD? Bo jeśli tak, to była to wersja reżyserska. Inna nie ukazała się na DVD.

Użytkownik Nexus edytował ten post 19.03.2005 - |14:54|

• 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#65 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 19.03.2005 - |15:16|

Mam obie wersje na płytkach "oryginalne inaczej". Nistetynzapomniałem zapisać, która wersja jest którą.

gulus
  • 0

#66 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.03.2005 - |23:50|

To taka szybka podpowiedź: wersja kinowa z 1982 roku posiada "voiceover'y", czyli Ford opowiada swoje przemyślenia w tle. Wersja reżyserska ma słynną scenę z jednorożcem :D i brak "voiceoverów". Wystarczy, że odpalisz film i na samym początku jest scena w chińskim barze. Jak usłyszysz głos Forda, który mówi, że żona nazywała go "cold fish" to oglądasz wersję kinową z 1982 :)
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#67 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 20.03.2005 - |12:13|

Nie rozpraszaj się, tylko pisz.

Cały mój problem polega na tym, że zaczynam oglądać film, ktoś przychodzi, albo coś muszę zrobić , wyjmuję film, robię swoje. Po jakimś czasie oglądam dalej, ale płytkę wkładam ponownie, a że mam nieopisane (i ciągle zapominam to zrobić) to nie wiem, którą wersję oglądam. Po prostu, przeważnie nie oglądam od początku, tylko od przerwanego momentu. Z tego powodu mam problemy, bo pamiętam i tę "cold fish" i pamiętam scenę z jednorożcem w jakimś ogrodzie. Tylko dla mnie to się zlewa w jeden film.

gulus
  • 0

#68 nomad

nomad

Szeregowy

• Email
  • 38 postów

Napisano 21.03.2005 - |16:52|

Powieść napiszesz? Muszę przyznać, że czekam na wyjaśnienie, bo po oglądnięciu kilkukrotnym filmu, nie wiedząc, którą wersję oglądam, poznałbym wreszcie różnice i dowiedział się która, jest którą.

gulus

View Post

W necie jest juz strona na ktorej sa wymienione wszystkie wersje... io nie trzeba bylo do tego powiesci ;)....
  • 0

#69 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.03.2005 - |22:47|

Nomad, ja nie wymienię tylko wersji BR, ja opiszę różnice między wersjami.
Ale skoro ludzi interesuje ilość, a nie jakość... to proszę bardzo:

1. Workprint (pierwsza surowa wersja filmu) - identyczna z pokazami przedpremierowymi w Denver i Dallas, wersją Fairfax Cut, UCLA Cut i Nu Art/Castro Cuts wyświetlanymi kolejno w 1982, 1990 i 1991 (dalej będę używał skrótu WP).
2. The San Diego Sneak Preview (skrót SDS) - wyświetlony tylko raz w maju 1982.
3. The Domestic Cut (DC) - oryginalna amerykańska wersja kinowa 1982.
4. The International Cut (IC) - światowa wersja wyświetlana w Europie i Azji.
5. The Director's Cut (BRDC) - wersja reżyserska z 1992.
6. The Broadcast Version (TV) - wersja wyświetlana w sieciach kablowych w USA w 1986.

Wystarczy? Jak tak, to nie będę tłumaczył reszty...
  • 0

#70 nomad

nomad

Szeregowy

• Email
  • 38 postów

Napisano 22.03.2005 - |14:08|

Wystarczy? Jak tak, to nie będę tłumaczył reszty...

View Post

Tlumacz, tlumacz. Byc moze mowimy o tych samych materialach. Znalazlem strone na ktorej sa opisane wszystkie roznice pomiedzy wersjami i duzo innych szczegolow. Mysle, ze ze nieangielskojezyczni Cie ozloca...a wersje Blade Runnera to jest bardzo ciekawy problem :D
  • 0

#71 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 25.04.2005 - |18:07|

Czekamy czekamy :)
Jestem szalenie ciekaw jakie są różnice i jak to wpływało na ogólny sens filmu :)
Pozdrawiam!
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

#72 morman

morman

Starszy plutonowy

• VIP
  • 524 postów
  • MiastoRabka - Zdrój/Kraków

Napisano 18.05.2005 - |12:27|

Ten czas oczekiwania możecie poświęcić na przeczytanie książki "Blade Runner" Philip K. Dicka", niesie ona ze sobą wiele wątków i możecia się w niej doszukać odpowiedzi na niektóre pytania które was nurtują po oglądnięciu książki. Powiem tylko tyle że czyta się ją tobże. Zachęcam do przeczytania innych książek tego autora zwłaszcza jego opowiadań. :afro:
  • 0
Każdą rewolucyjną ideę można podsumować trzema fazami - to niemożliwe, nie będę marnować czasu - to możliwe ale nie warte zachodu - mówiłem przez cały czas, że to był dobry pomysł
Prawo Clarke'a

#73 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 01.09.2005 - |18:31|

Film oglądałem kilka lat temy w TV, a potem poprzwiałem go wiele razy na VHS i DVD. To chyba od niego zacząłem siębardziej fascynować SF. Ale żeby było ciekawiej, to na film trafiłem przez muzykę Vangelisa. Od wielu lat jestem fanem tego gościa, jak i J.M. Jarre'a, Kitaro i wielu im podobnych. W każdym razie traktujęten film jak Wielkie widowisko. Zresztą sama muzyka jest obłędna. Sama wsobie niesie wielki ładunek emocji. A połączenie z filmem - superowe.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#74 wolfkiller

wolfkiller

Kapral

• Użytkownik
  • 159 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 16.10.2005 - |23:20|

Myślę że główny bohater jest replikantem, a przyszło mi to do głowy ze względu na jego rozmowę z jego twórca na temat tego czy przechodził on test na człowieczeństwo, Twórca był wyraźnie dumny :)
Jutro obejrze jeszcze raz jak godkopie film i coś bliżej napiszę.
  • 0
[url=http://www.stargatewars.com/recruit.php?uniqid=zv1160731286[/url]

#75 nomad

nomad

Szeregowy

• Email
  • 38 postów

Napisano 21.10.2005 - |18:07|

Myślę że główny bohater jest replikantem, a przyszło mi to do głowy ze względu na jego rozmowę z jego twórca na temat tego czy przechodził on test na człowieczeństwo, Twórca był wyraźnie dumny :)
Jutro obejrze jeszcze raz jak godkopie film i coś bliżej napiszę.

On jest dumny ze wszystkiego :). Swoją drogą temat, który poruszyłeś ma swoją dłuuuuuuugą historię. Zapoczątkowaną zresztą przez samego Scotta podczas jednej z konferencji prasowych. Jedynym istotnym elementem z tego co pamiętam było to, że oczy replikantów swięcą w specyficzny sposób w ciemnościach i oczy Deckarda też jeden jedyny raz zaświeciły w filmie ;) (Kto wie gdzie?). Za to temat ten zostal znacząco rozwinięty w książkach (innych autorów) Gdzie Deckard już definitywnie jest replikantem... Ale to już temat na zupełnie inną opowieść...

Acha.. Pojawiły się już dawno temu sugestie, że pojawiający się w filmie jednorożec jest częścią wszczepionych, fałszywych wspomnień Deckarda... Hmmm.....

...i TUTAJ pojawiają się wszystkie informacje jakie udało się ustalić ;) Wychodzi na to, że Dackard jest replikantem lub nie w zależności od wersji filmu.... ROTFL :)

Jeżeli będziecie potrzebować drobnego tłumaczenia, to prosze o PW

Użytkownik nomad edytował ten post 21.10.2005 - |18:14|

• 0

#76 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.02.2006 - |19:49|

Minął rok odkąd zadeklarowałem się przetłumaczyć fragment "Future Noir: Making of Blade Runner". Niestety życie spłatało mi figla i nowe obowiązki w pracy nie pozwoliły mi na szybkie skończenie zaczętej pracy. Będę próbował to robić powoli, w miarę moich obecnych skromnych możliwości czasowych.
Cierpliwości :)
  • 0

#77 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 26.08.2006 - |12:28|

Blade Runner jeden z moich "perełek" filmowych. Chyba nikt nie spodziewał się takiej końcówki :D, świetny psychologiczny film, z świetnym kunsztem aktorskim Hauer'a i Forda. 10/10
  • 0
Whatever happens, happens !!!

#78 małpka

małpka

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 29.09.2006 - |17:46|

Jeden z tych magicznych filmów które pamięta się do końca życia. Pozycja totalnie genialna, dopracowana w każdym aspekcie. Szkoda tylko że wersja reżyserska pozbawiona jest komentarzy Deckarta. Wnosiły one wiele do fabuły i mówiły sporo o samej postaci (monolog o strzelaniu w plecy kobiecie lub scena na dachu). Jestem jednym ze szcząśliwców posiadających BR na DVD oraz muzykę na CD z wersji reżyserskiej. Całość kupiłem kilka lat temu za mniej niż 80zł. W tej chwili BR na DVD na Allegro dochodzi do 100-150zł.
  • 0

#79 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 29.09.2006 - |22:23|

Już niedługo ceny spadną... za 10 dni pojawi się "odświerzona" wersja reżyserska na DVD. A w przyszłym roku... :D
  • 0

#80 Badas

Badas

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów
  • MiastoKraków

Napisano 30.09.2006 - |09:51|

A w przyszłym roku... :D

Co w przyszłym roku? :unsure: Podziel sie informacjami :D

Co do Łowcy Androidów to poprzednie osoby już wszystko napisały, film jest genialny, najwyższa klasa. Udało się w nim stworzyć specyficzny klimat, który mozna odczuć w niemalże każdej scenie. Pozatym efekty specjalne nie są aż tak rażące jak na dzisiejsze czasy, fani matrixa i innych kompiuterowych FX mogą obejrzeć :) No i oczywiście muzyka, BR Main Theme Vangelisa to jeden z moich numerów 1 w muzyce filmowej.

PS. Kiedyś szukałem plakatów z Blade Runnera (ale takich duuużych) i niestety nigdzie w Polsce nie mogłem znaleźć :( Skandal!
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych