Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 214 – S10E20 – Unending

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
278 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 214 – S10E20 – Unending (409 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (232 głosów [67.05%])

Procent z głosów: 67.05%

2. 9.5 (30 głosów [8.67%])

Procent z głosów: 8.67%

3. 9 (32 głosów [9.25%])

Procent z głosów: 9.25%

4. 8.5 (5 głosów [1.45%])

Procent z głosów: 1.45%

5. 8 (10 głosów [2.89%])

Procent z głosów: 2.89%

6. 7.5 (2 głosów [0.58%])

Procent z głosów: 0.58%

7. 7 (5 głosów [1.45%])

Procent z głosów: 1.45%

8. 6.5 (2 głosów [0.58%])

9. 6 (4 głosów [1.16%])

Procent z głosów: 1.16%

10. 5.5 (1 głosów [0.29%])

Procent z głosów: 0.29%

11. 5 (8 głosów [2.31%])

Procent z głosów: 2.31%

12. 4.5 (1 głosów [0.29%])

13. 4 (1 głosów [0.29%])

14. 3.5 (2 głosów [0.58%])

15. 3 (2 głosów [0.58%])

16. 2.5 (2 głosów [0.58%])

17. 2 (1 głosów [0.29%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

19. 1 (1 głosów [0.29%])

20. 0.5 (4 głosów [1.16%])

Procent z głosów: 1.16%

21. 0 (1 głosów [0.29%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 15.03.2007 - |14:03|

Musisz wziąć poprawkę ,że te rzeczy biorą się z energii czyli nie uda się tak stworzyć źródła energii
Musi być zachowana równowaga energetyczna

Myślałem bardziej o czymś z serii "łączymy się z równoległym światem i czerpiemy z niego energię" zmodyfikowane o pomysł z odcinka w którym Carter do równoległego świata trafiła "Łączymy się na ułamek sekundy z równoległym wszechświatem, czerpiemy z niego energię i łączymy się z innym zanim wyrządzone szkody będą odczuwalne wewnątrz tego wszechświata"
Oczywiście to ambitny projekt ale mieli 50lat albo więcej:) - Jednym słowem dzieło życia:)

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 15.03.2007 - |14:05|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#62 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.03.2007 - |14:04|

Musisz wziąć poprawkę ,że te rzeczy biorą się z energii czyli nie uda się tak stworzyć źródła energii

Indeed :)

Dalem 10/10. W sumie to nie wiem czemu. bo cały czas byłem sceptycznie do tego odcinka nastawiony. chyba mnie zaskoczył i to bardzo :).

Mam jedno pytanie ? Skoro byli w polu dylatacji i czas u nich biegł bardzo szybko to mogli przecierz poczekać aż im sie tarcze naładują wylaczyć i uciec. Przy pełnej tarczy na pewno by wytrzymali uderzenie. Ale to w sumie trudno wytłumaczyć bo zabawy z czasem są wogóle nie spójne :)

R.I.P SG-1.!!!!!!!!!!!!!
  • 0

#63 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 15.03.2007 - |14:07|

bardzo wątpliwej klasy założenie; pojęcie entropii jako takiej jest "ciężko" zastosować do naszego wszechświata jako całości; jeśli energię czerpiemy z zabutelkowanego wszechświata w ZPM-ie to wtedy to ograniczenie może zupełnie nie mieć zastosowania i generalnie 2. zasada termodynamiki pójdzie sprawdzić gdzie jej nie ma :) , tym samym pozwalając nam mieć naprawdę niewyczerpane źródło energii;

Użytkownik inwe edytował ten post 15.03.2007 - |14:08|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#64 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 15.03.2007 - |14:20|

Mam jedno pytanie ? Skoro byli w polu dylatacji i czas u nich biegł bardzo szybko to mogli przecierz poczekać aż im sie tarcze naładują wylaczyć i uciec. Przy pełnej tarczy na pewno by wytrzymali uderzenie. Ale to w sumie trudno wytłumaczyć bo zabawy z czasem są wogóle nie spójne

Nie do konca, tarcza nie byla w tym polu ;). Jak latwo zauwazyc tarcza tworzy banke wokol Odysei a nie przylega bezposrednio do kadluba. Pole natomiast obejmowalo obszar bliski kadlubowi okretu (inaczej pod koniec promien by wlecial do pola i poruszal sie zgodnie z ich czasem a to sie nie stalo).
  • 0

#65 qub

qub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 15.03.2007 - |14:25|

Tak to jest jak sie nie czyta wiadomosci ze swiata Stargate ;) Juz od pol roku wiemy ze watek ORI zostanie zakonczony w pierwszym filmie na podstawie serialu (Stargate: The Ark of Truth), wiec logiczne dla wiekszosci z nas bylo ze nie rozwiaza tego problemu w ostatnim odcinku serialu.

Nie czytam, fakt moja wina. To i tak nie zmienia faktu że odcinek był słabiutki, a jak na odcinek kończący to wręcz marny.

Po co ja sie fatyguje mu to tlumaczyc? Moge isc o zaklad ze w calym swoim zyciu drugi raz nie spojrzy do tego watku ... co wiecej przeczytac kogos innego posty.

Masz racje, nie fatyguj się. Przecież nie warto, i tak już tu więcej nie zaglądne. Przelałem swoje żale i kompleksy i czuj się wolny .. pff. Gratuluje nastawienia, mam się pokajać żeby Ci poprawić samopoczucie ?

Użytkownik qub edytował ten post 15.03.2007 - |14:27|

• 0

#66 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.03.2007 - |14:40|

Nie do konca, tarcza nie byla w tym polu ;). Jak latwo zauwazyc tarcza tworzy banke wokol Odysei a nie przylega bezposrednio do kadluba. Pole natomiast obejmowalo obszar bliski kadlubowi okretu (inaczej pod koniec promien by wlecial do pola i poruszal sie zgodnie z ich czasem a to sie nie stalo).

No możliwe ale generator tarczy był na pewno na statku i w polu :), więc mógł sie "zregenrować" i zajełoby to krócej niż 50 lat :), wtedy wylączamy pole i włączamy tarcze, mieliby na to chyba coś w okolicach sekundy powinno wystarczyć :)

No ale wtedy odcinek miałby 15 minut, trochę nie bardzo by to było ;)

Użytkownik gzeho_p edytował ten post 15.03.2007 - |14:41|

• 0

#67 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 15.03.2007 - |14:48|

Najśmieszniejsze jest to że w odcinku jest jasno powiedziane ,że mieli poniżej sekundy:P
  • 0

#68 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.03.2007 - |14:52|

Nie do konca, tarcza nie byla w tym polu

a właśnie że nie... tarcza to pole energii wytworzone przez generatory na statku, regeneracja osłony, to nic innego jak ponowne naładowanie tych generatorów...

a skoro generatory nie umiały się naładować przez 50 lat....

Odległość jest zapewne sztucznie ustawiania, jako że jest to pomysł żywcem zerżnięty ze Star Treka, to śmiem twierdzić, że można spokojnie ustawić ich odległość od kadłuba (ileż to razy w ST jeden statek krył drugi?

Nikt nie zwrócił uwagi na moje PSTRYK a szkoda :P

ale wracając do niespójności w odcinku:
Nagle dostaliśmy Star Trekowe replikatory a wszystko co przez nie robimy to tlen, papka białkowa oraz instrumenty muzyczne, a to przecież takie nie wykorzystane źródło pomysłów...
Skoro byli w polu które zwalniało czas, to jakim cudem światło z zewnątrz do nich docierało? Przecież mogli być dla siebie jedynym źródłem światła, to z zewnątrz potrzebowało by tysięcy lat by dobić do pola, przecież promień nie doleciał przez 50 lat... a ciągle go widzieli...

Czemu nie przesunęli okrętu z linii strzału?

i to cofnięcie czasu, nie proście i bardziej ekonomicznie było by po prostu wysłać Teal'ca w przeszłość, niż cofać czas... ciekawe jakim cudem pole osłaniające Teal'ca nie uległo degradacji podczas cofania się w czasie, w końcu w przeszłości to pole nie istniało...
A tu powstaje paradoks, bo chociaż czas zaczął płynąć w przeciwną stronę, to jednak ciągle do przodu...

#69 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 15.03.2007 - |15:42|

a właśnie że nie... tarcza to pole energii wytworzone przez generatory na statku, regeneracja osłony, to nic innego jak ponowne naładowanie tych generatorów...

Też tak uważałem. Jednak jeśli mają ZPM to powinni mieć osłony do momentu kompletnego rozładowania ZPM`a (nie trzeba jakiś super kondensatorów naładowywać bo ZPM sam daje dostateczną ilość energii - jak w atlantis, osłona przestaje działać gdy kończy się prąd, a póki jest prąd tak długo jest osłona). Tutaj mieli dużo prądu który starczył im na utrzymanie pola dylatacji czasu przez 50lat. Tak więc osłony Asgardu muszą być o tyle gorsze (od osłon pradawnych) że nie wystarcza sam prąd - tylko osłona musi coś naprodukować (cząstki jakieś/coś innego) i to trwa trochę czasu niezależnie od tego jaką ilość energii dostarczamy -> Czyli gdy to coś się zużyje to możemy mieć 50 pełnych ZPM`ów a niemieć osłony póki to "coś" niezostanie nasyntezowane do potrzebnej ilości.

Użytkownik michal_zxc edytował ten post 15.03.2007 - |15:50|

• 0

"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam

#70 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.03.2007 - |16:02|

Też tak uważałem. Jednak jeśli mają ZPM to powinni mieć osłony do momentu kompletnego rozładowania ZPM`a (nie trzeba jakiś super kondensatorów naładowywać bo ZPM sam daje dostateczną ilość energii - jak w atlantis, osłona przestaje działać gdy kończy się prąd, a póki jest prąd tak długo jest osłona). T

Niby tak, ale z tego co pamiętam na statkach osłony zachowywały sie zawsze tak samo tzn. potrzebowały czasu na regeneracje, nie ważne czy był na nich ZPM czy nie, jeśli miały ZPM to wytrzymywały dłużej ale zawsze musiały sie ładować, na atlantis jest tak jak mówisz jak np. podczas atku replakatorow w ostatnim odcinku tarcza miała działać dopóki jest prad, może to jakiś inny rodzaj tarczy?

Najśmieszniejsze jest to że w odcinku jest jasno powiedziane ,że mieli poniżej sekundy:P

Dlaczego najśmieszniejsze?

Poniżej sekundy zawiera sie chyba w stwierdzeniu "Około sekundy" jeśli o to miałoby chodzić?

Użytkownik gzeho_p edytował ten post 15.03.2007 - |16:05|

• 0

#71 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 15.03.2007 - |16:03|

To już są czyste spekulacje ale Polacy tacy są w USA nawet na to nie wpadną
Po prostu pradawni mają inna lepszą technologie osłonę musi coś tworzyć generator i tu jest problem a Azgard przy pradawnych to bardzo młoda rasa i przy pradawnych to dzieci :)
Noxowie i tolanie byli mniej więcej na poziomie Azgardu o Ferligach nic nie wiemy to pradawni są najstarsi i wyginęli tak mi się wydaje właśnie dlatego
W tym kontekście trochę nie rozumiem przymierza.
Teraz zapaliła mi się lampka Thor mówi ,że zostawia im upgredy Odyseji i swoją wiedzę Historyczną ale nie wiem czy to jet równoważne z całą wiedzą ale to tylko spekulacje.
Po za tym jestem dość pewny ,że Azgard nie był na poziomie technologi ZPM
jest to widoczne kiedy spotykamy replikatory po raz 1 Thor mówi ,że statek jest napędzany przez kilka reaktorów a nie 2 ZPM.
Wiec nie dziwcie się osłonom po prostu osłony są ulepszone ale nie da się połączyć 3 technologi pradawnych ZPM ludzi i Azgardu w kilka godzin.
Co do pytania gzeho_p to bardzo proste nie zdążysz postawić osłon :)

Użytkownik Raptorek edytował ten post 15.03.2007 - |16:05|

• 0

#72 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.03.2007 - |16:07|

Wiec nie dziwcie się osłonom po prostu osłony są ulepszone ale nie da się połączyć 3 technologi pradawnych ZPM ludzi i Azgardu w kilka godzin.

ale tu chodzi o to że 50 lat nie wystarczyło by je odnowić.. wiec bez komentarza...
a co do Regeneracji, to pewno u pradawnych udaje się regenerować je w trakcie pracy, a te od Asgardu trzeba wyłączyć...

#73 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.03.2007 - |16:36|

A jak ugryźć sprawę odsunięcia sie z lini strzału?

Niby mają generator na statku więc mozna sie pokusić o stwierdzenie że mogliby sie poprostu przesunać (statek wraz z polem które go otacza) co o tym myślicie?

Ktoś wcześniej pisał że światło nie powinno dotrzec do odysei, to już wogóle zakręcona sprawa :) Skoro czas płynie szybciej w polu to np. fale radiowe z odysei dla statku Ori pownny sie przesunąć w kierunku wyższych częstotliwości chyba?
  • 0

#74 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 15.03.2007 - |16:55|

Prosta odpowiedz po prostu może jeśli się poruszasz pola nie da się stworzyć
:P
  • 0

#75 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.03.2007 - |17:28|

Prosta odpowiedz po prostu może jeśli się poruszasz pola nie da się stworzyć

a widziałeś jakikolwiek obiekt, który w kosmosie by się nie poruszał?

#76 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.03.2007 - |17:38|

No wlaśnie. Pokręcone to.

Jak tak sobie popatrzyć na te nasze dyskusje to wiadomo dlaczego u nas niema seriali sci-fi :) Ciężko nas zadowolić samym "weapans at maks"

Pozdrawiam
  • 0

#77 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 15.03.2007 - |17:48|

5/10. Dla mnie niestety zapchajdziura :/ Czego innego się spodziewałem, i po 10 sezonach tego świetnego serialu miałem prawo. Żal mnie sciska po prostu... niestety ale 2 czesc 10 sezonu taka sobie. Niewiem czym sie tutaj podniecac :( Niestety, ale to moja prywatna opinia, może zbyt wygórowane wymagania miałem, niewiem.... ale i tak dziękuje za wspaniałe 10 lat, wspaniałego serialu! Teraz nic, tylko czekać na te 2 obiecane filmy, mam nadzieję, że one jak kiedyś wgniotą mnie w fotel.
  • 0
Dołączona grafika

#78 michal_zxc

michal_zxc

Plutonowy

• Użytkownik
  • 382 postów

Napisano 15.03.2007 - |17:55|

Jest jakaś energia/cząstki które powodują zaburzenie czasu (Pierw przelatuje jakaś cząstka/fala przez jakiś obszar i niemal natychmiast po tym, czas na danym obszarze zaczyna płynąć wolniej). Gdy niema pola dylatacji czasu, to fala która wywoła to zaburzenie poruszająca się z jakąś dużą prędkością przenosi to "oddziaływanie" (zaburzenie płynięcia czasu) niemal natychmiast. Jeśli jednak znajdujemy się w polu dylatacji czasu to fala która ma zaburzyć prędkość płynięcia czasu na jakimś obszarze poza polem w którym aktualnie się znajduje statek, potrzebowała by lat by to zrobić dla obserwatora wewnątrz statku -> jak tylko fala zaburzająca czas wyszła by z pola w którym znajduje się statek to dla obserwatorów wewnątrz statku była by tak samo spowolniona jak broń Ori. Więc zanim fala przeniosła by "zaburzenie czasu" na obszar obok to wewnątrz statku minęło by przynajmniej kolejne 50lat.
  • 0

The Secret <- Polecam

#79 gzeho_p

gzeho_p

Szeregowy

• Użytkownik
  • 57 postów
  • MiastoGłogowiany

Napisano 15.03.2007 - |18:21|

Dlatego nas tak kochają za granicą bo Amerykanin gwoździa wbić nie potrafi a polak postawi dom naprawi hydraulikę itd.

A jak już potrafi to do wyrywania potrzebuje kogoś innego :P

jak tylko fala zaburzająca czas wyszła by z pola w którym znajduje się statek to dla obserwatorów wewnątrz statku była by tak samo spowolniona jak broń Ori. Więc zanim fala przeniosła by "zaburzenie czasu" na obszar obok to wewnątrz statku minęło by przynajmniej kolejne 50lat.

Nie do końca rozumie o co Ci chodzi, a własciwie to chyba wcale :)

Ale czy nie pomyliłeś jednaj rzeczy(bo nie moge tego wywnioskować z twojego postu) To nie statek Ori był spowolniony tylko odyseja była w bąblu w którym czas płynał tysiące razy szybciej.

Ale i tak nie zmienia to faktu że źródło tego czegos. jest wewntątrz statku, więc porusza sie razem z nim.
Ale mniejsza o to pewnie jakiś fizyk miałby pracę na całe życie przy tym problemie lol.
  • 0

#80 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.03.2007 - |18:26|

Ale mniejsza o to pewnie jakiś fizyk miałby pracę na całe życie przy tym problemie lol.

zapewne :)

michal_zxc ale przecież wystarczyło by przesunąć okręt wewnątrz bąbla, byle tylko wyjść z linii strzału...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych