Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 208 – S10E14 – The Shroud

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 208 – S10E14 – The Shroud (181 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (84 głosów [52.50%])

Procent z głosów: 52.50%

2. 9.5 (33 głosów [20.62%])

Procent z głosów: 20.62%

3. 9 (29 głosów [18.12%])

Procent z głosów: 18.12%

4. 8.5 (3 głosów [1.88%])

Procent z głosów: 1.88%

5. 8 (5 głosów [3.12%])

Procent z głosów: 3.12%

6. 7.5 (1 głosów [0.62%])

Procent z głosów: 0.62%

7. 7 (2 głosów [1.25%])

Procent z głosów: 1.25%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (1 głosów [0.62%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (1 głosów [0.62%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (1 głosów [0.62%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 02.02.2007 - |17:44|

Sama końcówka, gdy Jack prosi Daniela, aby udowodnił, że jest sobą.
Ten wykonuje gest rycerzy Jedi, gdy ci narzucali komuś swoją wolę. Przynajmniej tak kojarzę, dawno nie oglądałem SW.

Daniel mówi "If I was Merlin you would know". Więc raczej chodzi o akcję z S10E11, kiedy to Merlin odebrał głos Baal'owi, też wtedy machnął ręką, trochę inaczej, ale zawsze coś, zwłaszcza, że Daniel odnosi się do Merlina w swojej wypowiedzi.

Pod sam koniec jak Vala uruchamia urządzenie wyciągając kryształ i wkładając ten niby ostatni.
Albo to celowa pomyłka żeby wyszło że broń nie odpaliła i Ori dalej działają albo miało wyglądać efektownie i Claudia obiąc to z rozmachem "zrobiła miejsce pod nowy kryształ".

Trzeba pamiętać, że Mitchell powiedział, że jeden kryształ został, czyli nie ma go gdzie dać, to sugeruje, że "timer" podmienia inny, a tak to jest tylko gotowe do działania, podmieniamy i jest 5 minut do detonacji.
  • 0
Master of possimpible ;)

#62 elbereth

elbereth

Kapral

• Email
  • 234 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.02.2007 - |18:24|

zauważylem coś fajnego, może to celowe nawiązanie twórców do odcinka Window of opportunity, mianowicie identyczne kwestie Jacka w obu odcinkach "(...) crazy, nuts, wacko (...)" tutaj wypowiada to opowiadajac Danielowi o planie sg-1 w WoO mowi to gdy zaczyna mieć dość pętli czasowej...
nie wiem czy to celowe w kazdym razie smiesznie bo niedawno ogladalem WoO i teraz ten sam tekst...
  • 0

#63 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.02.2007 - |18:32|

Odcinek extra, ale jak dla mnie zbyt szybki i hmm czegoś mi brakowało. Chyba chodzi i brak zrównoważenia ocinka, gdyż to co miało być z założenia śmieszne takie wcale nie było, a ta część poważna też nie była wcale az taka wzniosła.

Ocena: 9

PLUSY:

+ chodziły słuchy na forum, że Daniel moze być kapłanem, ale mimo to jego widok był niesamowity :D Brawo za charakteryzację :clap:
+ Adria w tym odcinku (głównie w retrospekcjach Daniela) wyglądała prześlicznie :slina: Aż dziw bierze, że Daniel nie dał się skusić tak uroczej Orisai ;)
+ plus za to, że udało się widza trzymać w niepewności co do intencji Daniela. Przyznaję, że scenarzystom udało się mnie przechytrzyc. Prawie do końca odcinka byłem przekonany, że Daniel kłamie i tylko bawi się swoim dawnym przyjaciółmi, a tak naprawdę to służy już Ori. Zamiast tego, zostałem mile zaskoczony (choć nie powiem, ta druga możliwość też by była całkiem całkiem)
+ fantastyczna scena rozmowy Vali z Danielem odnośnie planu wydostania Jacksona. Vala świetnie tutaj wyszła, tłumacząc się, że dopiero musi obmyślić owy super plan.
+ końcówka odcinka, od momentu "chłopaki, lepiej tu przyjdźcie" to cudo :clap: Zapowiada się piękny koniec serialu i początek filmu. 7 nowych statków Ori w naszej galaktyce może rozpętać niezłe piekło :evil: Kapłani i żołnierze zapewne wyruszyli na krwawą zemstę wymierzoną okrutnym innowiercom (czyli nam ;) )

MINUSY:

- kompletnie nie byłem zaskoczony tym, iż ten nowy kapłan to jest Daniel. Można było wrzucić Daniela-Priora do tego odcinka w inny sposób, tak, aby bylo większe zaskoczenie.
- strasznie naciągana jest kwestia dokończenia budowy super broni mogącej zniszczyć Ori przez jakby niepatrzeć niezbyt inteligentną Valę
- głupiutka i mało smieszna scena rozmowy Jacka z przymocowanym do krzesła Danielem (i to bardziej ze strony Jacka, którego zachowanie nie przystaje generalowi i osobie w jego wieku. Pisałem już kiedyś o tym, że to co kiedyś było śmieszne w wykonaniu Jacka, obecnie jest już lekko żenujące)
- przegadana rola Daniela w tym odcinku (czy on musi tak szybko nawijać :P )
- bezsensowne jest to, że statek Ori z najcenniejszą dla nich rzeczą (czyli super bronią) był praktycznie w ogóle nie broniony. W samym pomieszczeniu z bronią nikogo nie ma, super broń Merlina, ktorą wszyscy szulai przez 2 sezony leży sobie beztrosko w pustym pomieszczeniu bez żadnej ochrony na statku prawie opustoszałym. :/
- sterowanie Orishipem przez Carter z laptopem w ręku z łączem USB :/ Wytłumaczenie Sam było jeszcze głupsze: "Daniel powiedział mi jak to mam zrobić" czy coś w tym stylu. Hmm, a od 9 sezonu cały czas było mowione w serialu, że statkami mogą sterować tylko kapłani za pomoca krzesła

Użytkownik Halavar edytował ten post 02.02.2007 - |18:45|

• 0
All Lies Lead To The Truth

W oczekiwaniu na BSG "Caprica"

#64 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 02.02.2007 - |18:36|

Super hiper mega odlotowo zajefajny odcinek 10\10

+ Daniel jako prior
+ Rozmowa Daniela z Jackiem
+ Broń Merlina ukończona włączona i ...
+ Odyseja z maskowaniem
+ humor w tym odcinku jest po prostu niesamowity
+ efekty specjalne m.i.n otwarcie superwrót miodzio
+ Wzmianka o ZPM z SGA myślałem że zapomnieli o tym
+ RDA
+ ADRIA
+ Więcej ORISHIPÓW

Żadnych minusów nie znalazłem może tylko to że brakowało mi Asendenta jakiegoś w tym odcinku ( nie licze Merlina )

Cud, miód i orzeszki
  • 0

#65 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.02.2007 - |18:59|

+5 nowa flota

Nowych statków pojawiło się w tym odcinku 7 :) Podaję czas: 41:02

Dołączona grafika
  • 0

#66 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.02.2007 - |19:02|

Halavar: Nie, 5 ;)

1 stal przy wrotach juz,
2 byl ten z bronia i adria
3-7 nowe ktore przylecialy
8 gdzies sobie lata
  • 0

#67 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.02.2007 - |19:34|

Halavar: Nie, 5 ;)

1 stal przy wrotach juz,
2 byl ten z bronia i adria
3-7 nowe ktore przylecialy
8 gdzies sobie lata

Tak i nie. Faktycznie zapomniałem o tym jedym orishipie przy wrotach. Jeden jak wiadomo przeszedł przez wrota do galaktyki Ori. Tak więc biorąc pod uwagę to, że obok wrot był tylko jeden statek oraz to, że na tym screenie jest wyraźnie 7 statków można stwierdzić, że nowych statków było 6.
Sprawa jasna :D
  • 0

#68 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 02.02.2007 - |20:15|

Halavar: A po co mieliby jeden sprawny statek zostawiac po tamtej stronie wrot? Nowych jest 5 ;)
  • 0

#69 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 02.02.2007 - |20:21|

Halavar: A po co mieliby jeden sprawny statek zostawiac po tamtej stronie wrot? Nowych jest 5 ;)

Hmm niewiem, może dlatego, że jest pusty i "przeklęty" tzn. własnie w nim znajdowała się ta przeklęta broń, która zniszczyła ich wielkich poteżnych bogów :P

Ok, nowych jest 5 :D
  • 0

#70 Mystral

Mystral

Kapral

• Email
  • 207 postów
  • MiastoWałbrzych

Napisano 02.02.2007 - |21:16|

Jedyne co mnie irytuje, to że Daniel był tym priorem krótko i w sumei w ogóle nim nie był. Miałem nadzieję na jakiś ORI-odwyk czy coś, ale poszli po najmniejszej linii oporu. Z drugiej strony trzeba kończyć serial więc co się dziwić ? ;/
  • 0

#71 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 02.02.2007 - |21:21|

10/10

Wymaga wyjaśnień? :)

Ja się nie zgodzę na dobijanie Atlantis, lepiej skończyć Sg-1 w czasie świetności niż czekać aż zgrzybieje i odejdzie w niesławie. Z SGA świat wrót może trwać dalej, o ile scenarzyści się zreflektują, że na razie brakuje im wątku przewodniego - potrzebne jest jakieś dążenie, zagrożenie, tak jak Goa'uldowie czy teraz Ori.
Kto teraz naprawdę boi się krwiopijców czy replikatorów? No właśnie... Wróg musi być wrogiem, a nie kimś kto się pojawia, gdy mu się sami w łapy wepchamy...
  • 0

#72 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 02.02.2007 - |22:24|

9.5 / 10

suuper odcinek tylko troche za bardzo zamieszane z tymi wszystkimi planami ... moja nie rozumiec :D dlatego odejmuje pol punkcika.

Daniel z mocami byl cool :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#73 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 02.02.2007 - |22:45|

Dobra, do tych słodkości w ocenach odcinka mnie już mdli :P Więc dodam trochę dziegciowego pytania: wszyscy chwalą pojawienie się RDA. A niech ktoś mi wyjaśni...PO CO on się tam pokazał? Nie było go, i nagle ni z gruszki ni z pietruszki przychodzi, przebiera sie w zielony fatałaszek i paraduje po bazie? Dla mnie to jest bez sensu. Zabrakło wytłumaczenia i krztyny realizmu... (przy okazji-wiecie, czemu się nie pokazał RDA w poprzednim odcinku? Bo jakby go dali, to by ich nie było stać na jego występ w tym. Ten człowiek to istny rozp***alator budżetu :/ )
  • 0

#74 kozuch

kozuch

Plutonowy

• Użytkownik
  • 394 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 02.02.2007 - |23:12|

Po to by porozmawiać z Danielem i sprawdzić czy mówi prawde bo Jack ma z nim najlepszy kontakt nawet w odcinku jest rozmowa o tym jak to Daniel był przy Jacku gdy ten był zabijany przez Ba'ala, więc tak mi sie wydaje że to chodzi o to że to są tacy przyjaciele i takie tam.
  • 0

#75 xede

xede

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 02.02.2007 - |23:48|

odcinek kozacki, dobry zwrot akcji na koniec :]
bardzo sie podobac ten odcinek ;)
moim zdaniem Ori znikneli, a motyw ze statkami? skad wezma wiecej zpm'ow? dedal mial zpm dlatego byl taki fajny : ]
  • 0

#76 rahl

rahl

Kapral

• VIP
  • 162 postów

Napisano 03.02.2007 - |00:04|

Hmm niewiem, może dlatego, że jest pusty i "przeklęty" tzn. własnie w nim znajdowała się ta przeklęta broń, która zniszczyła ich wielkich poteżnych bogów :P

Ok, nowych jest 5 :D

Hmmm..... - było coś tam powiedziane we wcześniejszym odcinku (chyba Hermiod rozmawiał o tym z Carter), ale nie jestem pewien, czy broń miała wytwarzać jakąś falę anty-ascendentną, czy może musiała się przenieść do wymiaru w którym żyją ascendenci i dopiero tam odpalić - było by to nawet logiczne. Stawiam na tą drugą możliwość - broni nie ma na pokładzie Ori-shipa.
I jeszcze jedno skojarzenie - wychodzi, na to, że każda zaawansowana broń pradawnych działa na podobnej zasadzie, prawdopodobnie dałoby się zmusić urządzenie z Dakary (choć to właściwie nie broń, ale tak została użyta) do wyemitowania podobnej fali (gdyby jeszcze istniała).

Użytkownik rahl edytował ten post 03.02.2007 - |00:08|

• 0

#77 Halavar

Halavar

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 637 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 03.02.2007 - |10:13|

Hmmm..... - było coś tam powiedziane we wcześniejszym odcinku (chyba Hermiod rozmawiał o tym z Carter)

Hermiod z Carter? :blink: Przecież ten szarak pracuje na Dedalu i lata sobie po galaktyce Pegaza. :)
  • 0

#78 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 03.02.2007 - |12:07|

9.5/10

Jedyne co mnie irytuje, to że Daniel był tym priorem krótko i w sumei w ogóle nim nie był. Miałem nadzieję na jakiś ORI-odwyk czy coś, ale poszli po najmniejszej linii oporu. Z drugiej strony trzeba kończyć serial więc co się dziwić ? ;/

Ano właśnie niby był, a jednak nie. Dzięki Merlinowi nie stał się kolejnym kapłanem Ori, chociaż ja też osobiście liczyłem że potrwa to troche dłużej... Nie wiem złapią go i pójdzie na jakiś odwyk czy coś :P Wiem, że chyba już każdy wymienił swoje plusy i minusy, ale nie moge się powstrzymać :D a więc:
+ szybka akcja porwania Daniela, przeniesienie, kajdanki od razu w nadprzestrzeń bez zbędnego gadania:)
+ charakteryzacja Daniela :D oczywiście musiałem przeczytać, że zostanie kapłanem... chociaż można się było zorientować po głosie :)
+ scena w której pojawia przed Mitchellem i Teal'cem oni trzymają zaty a on stoi z księgą źródła i wylatuje z tekstem "Co tak długo?" :D
+ właściwie niepewność do samego końca czy Danielowi jednak nie zrobiono małego brainwasha i nie załatwi Ascendentów...
+ RDA miło go zobaczyć naprawde, ale facet zrobił co swoje a jego gadki chociaż było ich sporo były takie sobie...
+ Rozmowa Vali z Danielem... (siedzenie na kolanach:)) Co byś zrobił gdybyś był na moim miejscu?
+ biedny Woolsey... Jego powinni zamrozić na Antarktydzie:] powininien się cieszyć, że Daniel nie zrobił mu małekgo kuku :D
+

- Oni nas wykryją.
- Jesteśmy zamaskowani.
- Statek nie ma tej możliwości.
- Teraz już ma.

:D Pytanie czy dowiedzą się jak ją wyłączyć? :P
+ za to że Daniel nie został na statku Ori, w jego pierwotnym planie miał wszystko zrobić solo, a w scenie w której siedzi wyczerpany na fotelu kapłana przez chwile myślałem że go tam zostawią...
+ Orisai i te płomienie w oczach :D

Adria w tym odcinku (głównie w retrospekcjach Daniela) wyglądała prześlicznie (IMG:style_emoticons/nowe_sg/slina.gif) Aż dziw bierze, że Daniel nie dał się skusić tak uroczej Orisai (IMG:style_emoticons/nowe_sg/wink.gif)

No wiesz... Daniel nie wspomniał o wszystkim:) Ja napewno dałbym się skusić :D
+ Kolejne statki Ori w naszej galaktyce:D wiadomo było, że nawet jeśli powstrzymamy Ori to nie powstrzymamy ich wojsk a tu następna fala... oj będzie ciekawie :D
No to by było chyba tyle, gdyby coś mi się przypomniało zawsze jest opcja edytuj :P "Drobna" pomyłka koledzy wybaczą :]

Użytkownik Jason edytował ten post 03.02.2007 - |15:46|

• 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#79 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 03.02.2007 - |12:50|

9.5/10
No to by było chyba tyle, gdyby coś mi się przypomniało zawsze jest opcja edytuj :P Ironią jest fakt, że SG-1 rozkręciło się pod koniec kiedy został jeden odcinek a na reszte musimy czekać do lata... :(

A ja mam nieodparte wrazenie, ze jeszcze 6 odcinkow zostao ;) hihi..
  • 0

#80 bazyl71

bazyl71

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 03.02.2007 - |13:51|

heeh No tak został jeden odcinek i faktycznie do lata trzeba czekać ale SGA :D komuś się seriale pokopały :) A propos tego odcinka to z planem przerwania połączenia prze zbombeczkę ?? Jakoś tak pominęli ten fakcik :D albo ja czegoś niedorozumiałem :) Jestem mimo wszystko za dokończeniem SG-1 chocby na zasadzie Farscape :) Dwa 1,5h odcinki a nie jeden film w zasadzie :) Albo niech dalej ciagną serial , bo SGA nie wydaje mi sie że bedzie sztandarowym mysle ze STARGATE 3 przejmie funkcję SG-1 choć dalej twierdze ze rozbudowanie EUREKI(serial) mogło by zastapić godnie cały swiat SG.Jak znam zycie będą rózne permutacje SG tak jak to się dzieje z StarTreckiem:) A i dobrze jestem za :) Dobrego nigdy za wiele :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych