Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 205 – S10E11 – The Quest (Part 2)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
129 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 205 – S10E11 – The Quest (Part 2) (179 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (53 głosów [34.87%])

Procent z głosów: 34.87%

2. 9.5 (29 głosów [19.08%])

Procent z głosów: 19.08%

3. 9 (31 głosów [20.39%])

Procent z głosów: 20.39%

4. 8.5 (7 głosów [4.61%])

Procent z głosów: 4.61%

5. 8 (11 głosów [7.24%])

Procent z głosów: 7.24%

6. 7.5 (4 głosów [2.63%])

Procent z głosów: 2.63%

7. 7 (5 głosów [3.29%])

Procent z głosów: 3.29%

8. 6.5 (2 głosów [1.32%])

Procent z głosów: 1.32%

9. 6 (4 głosów [2.63%])

Procent z głosów: 2.63%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [0.66%])

Procent z głosów: 0.66%

12. 4.5 (1 głosów [0.66%])

13. 4 (1 głosów [0.66%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.66%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [0.66%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [0.66%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Shinad

Shinad

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 13.01.2007 - |15:36|

Świeeetnie, dobry, odcinek pełen ciekawych wątków.
Co do kontroli pogody, Ayiana potrafiła leczyć, a była pradawną sprzed kilku milionów lat, moce Daniela trudno porównywać do jakiegokolwiek etapu rozwoju pradawnych. To chyba sztuczny rozwój sił mentalnych jak widać wykańczających nieprzystosowane fizjologicznie ciało...

Merlin a Orlin... Jak sami Ori pokazują - ascendant ascendatowi nie równy, Orlin był wyrzutkiem na cenzurowanym i Inni z pewnością go pilnowali i chcieli powstrzymać. Merlin przewodził radzie Atlantydy i pewnie dysponował większą mocą /wpływami/szacunkiem... taką mam teorię, tzn - merlin gdy wrócił był czymś bliższym Adrii niż Orlinowi, bo wiedział jak, w końcu ascendacja nie daje wszechwiedzy a tylko dostęp do nieograniczonego jej zdobywania. (Daniel nie wiedział, żę Inni to Pradawni, tylko przypuszczał, nawet po Ascendacji)

Jeszcze jedno - brakowało mi chociaż malutkiej wzmiance o dr Weir, w końcu Merlin ją poznał 10 000 lat temu.
  • 0

#62 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 13.01.2007 - |19:59|

Hmm.. NO dlaczego Daniel okielznal moce pierunów?
No sa trzy odpowiedzi:
- Albo maszyna zmienila jego strukture DNA, czego swiadkiem bylismy juz wielkrotnie w obu serialach
- Albo przypomnial sobie, jak sie to robi - w koncu jest zdymisjnowanym ascendenetem:P
- Albo w poblizu mial gdzies to fajne urzadzenie, co sie na palec zaklada, zeby wywolywac pioruny, ktore pojawilo sie w ktoryms odcinku 9 serii i uruchomil je myslami, tak samo, jak zrobil to z butelka wody..;)

Sklanialbym sie raczej do drugiej odpowiedzi, ale nigdy nie wiadomo ;) Heh
  • 0

#63 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 13.01.2007 - |20:40|

pewnie zostane troche zbesztany przez innych
dalem odcinkowi 5 na nic wiecej nie zasluzyl. jakos powiem szczeze juz zaczyma mi sie to przejadac fakt to forum SG ale hmmmmm wiele zeczy w serialu sie powtarza ale czego sie spodziewac po 10 sezonacch.

minusy

- smok boze jeszcze gorszego smoka nie widzialem
- czy nie bylo powiedziane ze w grocie Adria nie mogla uzywac swoich mocy? chyba tak a moze ?:)

plusy

- hmmm ciezko mi jakis znalezc moze Adria milo jest na nia popatrzec.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#64 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 13.01.2007 - |20:45|

adria nie użyła swoich mocy w grocie, rozszerzenie pola siłowego wcale nie było użyciem mocy (widocznie ta technologia jest sterowana umysłem)
  • 0

#65 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 13.01.2007 - |20:47|

moc to moc nie mogla wczesnie a mogla teraz nie starajmy sie jej jakos usprawiedliwic to poprostu niedopatrzenie scenarzysto
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#66 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 13.01.2007 - |20:59|

Sam jesteś niedopatrzeniem :P osłona to nie moc, tylko urządzenie technologiczne, które Adria nosi na łancuszku (medalion). Działa automatycznie, bez udziału jej woli, jednak może nią swobodnie operować, co zresztą udowodniła. I nikt tu niczego nie upsrawiedliwia-tak jest i tyle. I proszę bzdur nie chrzanić.
  • 0

#67 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.01.2007 - |21:04|

fakt, oslona to urzadzenie, troche jak ten zielony kamien pradawnych z Atlantis
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#68 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 13.01.2007 - |21:11|

czyzbym popelnil jakies swietokradztwo?
ja tak uwazam i koniec moze wy cos innego myslecie ok ale prosze troche delikatniej .
  • 0

#69 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.01.2007 - |21:16|

przeciez nikt nikogo nie bije ani nawet nie krzyczy :)

dobra zeby nie bylo offtopu : a propos mocy Daniela, mysle, ze bedzie mial ich duzo i ze cos z nich mu pozostanie nawet, jesli znowu sie "cofnie w rozwoju" :) tak sobie tylko mysle...
no i moze przyczyni sie do zalatwienia Orii...

chociaz tez bardzo licze na aktywny (i pozytywny) udzial w walce z Orii ze strony Ba'ala...
  • 0

#70 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 13.01.2007 - |21:55|

czyzbym popelnil jakies swietokradztwo?
ja tak uwazam i koniec moze wy cos innego myslecie ok ale prosze troche delikatniej .

Tu nie ma miejsca na osobiste dywagacje. Zobacz sobie jeszcze raz odcinek 10x07 Counter-Strike, oraz z Atlantis 1x03 Hide and Seek oraz 3x13 Irresponsible. W tych odcinkach masz pokazaną osobistą osłonę pradawnych w działaniu. Jak widać-niepotrzebna do tego żadna moc, a steruje się myślami. I dosyć już tych herezji wgdaywania, bo spalę na stosie :buu: :P
  • 0

#71 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 13.01.2007 - |22:06|

oO, Zarrow sie dzisiaj w kaplana Orii wczuwa, lepiej zejsc mu z drogi :D
- wy tu nie spamujcie, panowie, tylko odcinek komentujcie ! ;P
  • 0

#72 silent_

silent_

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 149 postów

Napisano 13.01.2007 - |23:21|

stary dobry SG1, poprostu lezka sie kreci pod okiem ogladajac takie odcinki. piekna orisai na poczatku a konczywszy na maly militarnym starciu, mam mala cichutka nadzieje ze inne odcinki pojda w slady tego tak bardzo udanego i sg1 przetrwa jeszcze jakis czas

no zeby nie bylo za pieknie, scenografia dawala wrazenie plastiku (cala jaskinia) chyba jakosc odcinka jest za dobre :bag: brawa :clap:
  • 0

#73 Wraith

Wraith

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 523 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 13.01.2007 - |23:34|

Mnie odcinek zawiódł. Był gorszy od pierwszej części, momentami ziewałam. Ale mimo wszystko smok mi się podobał, tylko ten wszechwiedzący Daniel nie bardzo. Trudno mi powiedzieć czego temu odcinkowi brakowało, chyba po prostu tego czegoś. 6
  • 0

#74 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 14.01.2007 - |07:42|

moim zdaniem i tak coraz wiecej niescislosci pojawia se w serialu coraz wiecej niedopztrzen i nie wyjasnionych sytuacji.
a i tak nie obawiam sie spalenia
  • 0

#75 Zar-an

Zar-an

Kapral

• Użytkownik
  • 153 postów

Napisano 14.01.2007 - |11:14|

Sam jesteś niedopatrzeniem :P osłona to nie moc, tylko urządzenie technologiczne, które Adria nosi na łancuszku (medalion). Działa automatycznie, bez udziału jej woli, jednak może nią swobodnie operować, co zresztą udowodniła. I nikt tu niczego nie upsrawiedliwia-tak jest i tyle. I proszę bzdur nie chrzanić.

Ciekawe czy tez działa jak ta Gouldow oslona osobista, im wieksza energia podana na oslone tym oslona mocniejsza (oczywiscie bez przesady z ta energia,m wybuchu jadrowego nie wytrzyma) chodzi mi o to ze O'neill swego czasu nozem rzucal ktory przechodzil przez ta oslone , a tu Adria wykonala pewien ruch jak pewien Goul'd Heru'ur tylko zamiast narecznego urzadzenia Gouldow miała moc Ori :P Daniel tez mogłby rzucic nozyk w jej dłon:) Pozdrawiam
  • 0

#76 wiesiek_n

wiesiek_n

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 14.01.2007 - |21:48|

Ciekawe co Danielowi zostalo z tej calej wiedzy?

Witam.
Dla mnie po obejrzeniu odcinka razi jedna rzecz. Kwestia priorytetów.
Jak na ludzi którzy wiedzą o mocy Arii nic nie robią w tej sprawie.
A czy tak trudno było obliczyć czas po jakim następuje kolejny transport
i uniemożliwić Ori podążanie tą drogą ? Przecież wystarczyłoby podminować główny kryształ DHD tak by ładunek wybuchł po opuszczeniu planety i to skutecznie uniemożliwiło jakikolwiek pościg! Carter i Baal całą swoją energię poświęcili na znalezieniu programu i wyłączenie go. Pytam się po co? Aria depce im po piętach a oni nie próbują zapobiec jej przybyciu tylko szukają powrotu do normalnej sieci wrót. A jak by przetransportowali laboratorium Merlina na ziemię? Na plecach? Skupili się na stworzeniu broni zapominając o niebezpieczeństwie.
  • 0

#77 wiesiek_n

wiesiek_n

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 14.01.2007 - |22:02|

+ Daniel na pokładzie statku Ori jako więzień Orisai - zapowiada sie ciekawa fabuła kolejnego odcinka
+ wreszcie są jakieś szanse na zniszczenie Ori a przynajmniej wygonienie ich z naszej galaktyki. Dzięki broni Merlina i pracy Daniela może uda się wygrać.

Witam.

Dlaczego Akcja SG1 nie jest bardziej prawdopodobna?
Normalnie teraz Ori powinni zmusić Daniela do przejścia na ich stronę a potem użyć go do zniszczenia pradawnych.
Jesli by się opierał to zawsze można wyciągnąć z niego tą wiedzę jak Anubis zrobił to z Thorem. I co reszta ziemian może zrobić? Zaatakować ich statki? Nie znając ich lokalizacji? Dlaczego nasi wrogowie są tacy nieporadni? Serial by na pewno zyskał gdyby nasi przeciwnicy mieli więcej sprytu i przedsiębiorczości niż przeciętny dziesięciolatek. Walka z zdziecinniałym przeciwnikiem to żadne wyzwanie. To jak zabrać dziecku lizaka.

Użytkownik wiesiek_n edytował ten post 14.01.2007 - |22:03|

• 0

#78 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 14.01.2007 - |22:03|

Carter i Baal całą swoją energię poświęcili na znalezieniu programu i wyłączenie go. Pytam się po co?

no wlasnie po to, zeby przerwac to wybieranie i moc wrocic do domu - powiedziane jest, ze program wybiera planety wylaczone z sieci wrot, nie mogi wybrac zadnego adresu...
  • 0

#79 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 15.01.2007 - |08:27|

@Karel - no i tu zaczęłabym się zastanawiać. człowiek z wykorzystywaną świadomie wiedzą i umiejętnościami ascendentów to nie nasz wszechświat; nawet adria ma ograniczenia wynikające z bycia w połowie człowiekiem. stąd mój wniosek o superjacksonie i supermerlinie jako istotach nie mających racji bytu.
..najlepszym przykładem jest orlin - halo, halo, też był ascendentem i nie poradził sobie fizycznie z zachowaną wiedzą :PP. gdyby to było takie proste, zrobiłby sobie to samo, co oma jacksonowi.
dlaczego daniel miałby być inny? bo jest jednym z głównych bohaterów? sprawa grubymi nićmi szyta jak dla mnie, jak dotąd wszystkie jego przeżycia zgadzały się z kanonem;P

zobaczymy za tydzień

@Katja - nawet adria? - przeciez ona jest zwyklym czlowiekiem (no troszke zmieniona genetycznie), i dostala wiecej mocy niz kaplani....
a orlin? dlaczego twierdzisz ze nie zachowal wiedzy? wedlug ciebie zbudowanie wrot z tostera - to jest pikus?
a to ze daniel bawil sie piorunami, to nie znaczy ze posiada w czaszce cala wiedze i umiejetnosci ascendentow, bylo wyraznie powiedziane, ze ta maszyna nie laduje calej wiedzy, tylko ta, ktora jest konieczna do zbudowania broni - moze wiec umiejetnosci sterowania pogoda sa konieczne.
b.t.w - Orlin mowil ze kontrolowanie sil natury jest proste :D
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#80 PYREK

PYREK

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 15.01.2007 - |08:40|

Odcinek na pełna 9! Adria w swoim zywiole-cos pieknego.Daniel z tak poterzna wiedza,moze i niepelna ascendentow ale wystarczy na zrobienie bigosu na stakach Ori - B) oj bedzie sie dzialo.........
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych