Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 52 – S03E12 - Echoes

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
92 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Odcinek 52 – S03E12 - Echoes (120 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek

1. 10 (9 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

2. 9.5 (9 głosów [9.09%])

3. 9 (22 głosów [22.22%])

Procent z głosów: 22.22%

4. 8.5 (17 głosów [17.17%])

Procent z głosów: 17.17%

5. 8 (13 głosów [13.13%])

Procent z głosów: 13.13%

6. 7.5 (8 głosów [8.08%])

Procent z głosów: 8.08%

7. 7 (9 głosów [9.09%])

8. 6.5 (3 głosów [3.03%])

Procent z głosów: 3.03%

9. 6 (4 głosów [4.04%])

Procent z głosów: 4.04%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (1 głosów [1.01%])

Procent z głosów: 1.01%

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (2 głosów [2.02%])

Procent z głosów: 2.02%

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (1 głosów [1.01%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [1.01%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 04.12.2006 - |20:59|

Drony znalezione w siostrzanym miescie andromedy w galaktyce Pegaza zostaly podzielone miedzy Antlantyde i Placowke pradawnych na ziemii. Czyli ziemia ma dosc dron by sie obronic ... przynajmniej przed tymi 3 pozostalymi okretami ORI.

Hm. Mam nadzieję, że nie podpadam pod tych "od Dedala" ale nie przypominam sobie, by gdziekolwiek wspominano o tym, że drony poszły po równo na Ziemię i Atlantis. Oczywiście, to logiczne założenie...Ale nie podparte dowodami.
  • 0

#62 mancus

mancus

Szeregowy

• Email
  • 17 postów

Napisano 04.12.2006 - |22:36|

Tak mnie zastanawia, skoro sa 3 nowe ZPMy to co sie stalo z tym 4 ktory byl w atlantis caly dotychczasowy czas?? Czy moze juz mnie skleroza ogarnela i on gdzes przepadl??
  • 0

#63 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.12.2006 - |22:47|

ZPM z Atlantydy wyczerpał się doszczętnie podczas "zabaw" Rodney'a i Zelenki kiedy to sprowadzili do naszej rzeczywistości alternatywnego Rodney'a.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#64 aphrodite

aphrodite

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 04.12.2006 - |22:59|

ta ciekawe, w SG-1 jedna z Pradawnych lezala zamrozona przez wieki na Antarktydzie.

Juz wtedy leczyli wlasnym cialem innych ludzi (uratowala cale sg1-team) jak dobrze pamietam.

Na atlantis wyruszyli po opuszczeniu ziemi, chcieli zaczac od nowa.

Czyli wymowka a to bylo 50, 5, lub 15 tys lat temu (kazdy na forum twierdzi inaczej ;)), jest bledna.

Wg mnie jest to po prostu nie dociagniecie, ktorych jest co raz wiecej w SGA i SG1. Co jak wiadomo skonczy sie dla nas, fanow, calkiem nie przyjemnie.
  • 0

#65 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 04.12.2006 - |23:03|

Pradawny Pradawnemu nierówny. Część z populacji ascendowała i ta z Antarktydy zapewne była na etapie przedascendentalnym, czyli dość zaawansowana. Reszta to zwykli "ludzie". Ci z Atlantydy byli jak najbardziej zwykli jak na swoją populację.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 04.12.2006 - |23:08|

• 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#66 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 04.12.2006 - |23:07|

Hm. Mam nadzieję, że nie podpadam pod tych "od Dedala" ale nie przypominam sobie, by gdziekolwiek wspominano o tym, że drony poszły po równo na Ziemię i Atlantis. Oczywiście, to logiczne założenie...Ale nie podparte dowodami.

Bylo to powiedziane w ktoryms odcinku SGA.

Część z populacji ascendowała i ta z Antarktydy zapewne była na etapie przedascendentalym, czyli dość zaawansowana. Reszta to zwykli "ludzie". Ci z Atlantydy byli jak najbardziej zwykli jak na swoją populację.

Jesli pod haslem "zwykli" miales na mysli ze nawet zwykly pradawny mogl ascendowac to dobrze tego zwrotu uzyles. Inaczej jestes w bledzie poniewaz podczas wojny z Wraith wieksza czesc pradawnych ascendowala i tylko czesc uciekla na Ziemie.

Użytkownik Modes edytował ten post 04.12.2006 - |23:16|

• 0

#67 mancus

mancus

Szeregowy

• Email
  • 17 postów

Napisano 04.12.2006 - |23:38|

ZPM z Atlantydy wyczerpał się doszczętnie podczas "zabaw" Rodney'a i Zelenki kiedy to sprowadzili do naszej rzeczywistości alternatywnego Rodney'a.

no tak wylacialo mi z glowy zupelnie, bo zaczelem od poczatku ogladac i pomieszalo mi sie ;]

Mi sie nie wydaje ze to niedociagniecie, poprostu to nagranie widzimy przez kilka sekund i z dosc duzej odleglosci, wiec nie mozna byc pewnym. Mi przyszla jeszcze do glowy taka mysl ze przeciez poparzona skora razem z materialem laczy sie(nie wime jak to okreslic), moze pradawni musieli oczyscic takie rany zanim zaczeli leczyc, bo przeciez tkanka zaczelaby sie regenerowac z ubraniem w "sobie".
  • 0

#68 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 05.12.2006 - |01:44|

Oj, nieważne, to szczegół. Wątpię, by bylo to niedopatrzenie, bo byłoby one kolosalne. Coś jak Thor z brodą. Popieram Lucasa-niekoniecznie ci musieli mieć zdolność leczenia. Jak wiadomo, przed ascendacją każdy ma inn ezdolności i tylko nieliczne pryzpadki mogą się cieszyć ogólnym "doładowaniem".
  • 0

#69 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.12.2006 - |12:44|

Ja sie kieruje ku przekonaniu ze rany byly zbyt duze by je wyleczyc. My chodz potrafimy wyleczyc duzo schorzen to gdy niektore choroby sa zbyt zaawansowane mozemy tylko patrzac jak ktos umiera. Dlaczego nie mozna zastosowac tych samych kryteriow do Pradawnych? Dlaczego uwazacie ze moc pradawnych byla tak wielka ze potrafili by uleczyc kazda chorobe niezaleznie od pochodzenia czy zaawansowania choroby?
A jesli tak uwazacie to wyjasncie mi jakim cudem pradawni nie byly wstanie uleczyc tej swojej plagi?
  • 0

#70 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 05.12.2006 - |13:26|

ja obstawiam, że dostali tę plagę w prezencie od ori

poza tym jestem zwolenniczką teorii regresu cywilizacyjnego pradawnych po opuszczeniu drogi mlecznej - może dlatego, że właśnie skończyłam 4 sezon babylon 5? nikt nie powiedział, że pradawni nie mogliby się 'cofnąć w rozwoju' i po wieluset tysiącach lat rozpocząć odbudowywanie cywilizacji.
podobną sytuację mieliśmy u schyłku starożytności - najazdy barbarzyńców spowodowały destrukcję starożytnego porządku świata i tysiącletni okres wieków ciemnych. to samo, tylko na większą skalę, mogło spotkać pradawnych :>.
  • 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#71 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.12.2006 - |13:49|

Napewno nie dostali Plagi w prezencie od ORI. Jest jeden dowod na to i jest on bardzo mocny:
1. Gdyby Pradawno dostali plage od ORI to znaczy ze ORI wiedzieliby gdzie sie znajduja pradawni. Zaden scendowany pradawny by ich nie ukryl przed ORI poniewaz nie bylo w tamtym czasie ascendowanych pradawnych (albo bylo ich za malo). NIe wierze ze ORI po zostawieniu plagi pozostawili by nasza galaktyke na pastwe losu.
  • 0

#72 Jason

Jason

Kapral

• VIP
  • 172 postów

Napisano 05.12.2006 - |14:30|

9/10
Dobry przykład jak z odcinka o ''wielorybach'' można zrobić coś co ogląda się z przyjemnością, a nie z niesmakiem i tylko po to żeby obejrzeć... Na plus przedewszystkim:
+ Wieloryb o uroczym imieniu Sam:) pozwole sobie zacytować:

- Sam?
- Wieloryb.
- Nazwałem go tak po Sam-ancie Carter. To sprawa osobista.
- Nazwałeś wieloryba po Samancie Carter....

A tak na marginesie sądze, że Samantha nie miała by nic przeciwko :D
+ Rozmowy ''głuchych'' i moment kiedy Shepard stara się zwrócić uwage Rodneya, i ta sama sytuacja z tym że już pod koniec :)

- Zaczęły odpływać niemal natychmiast.
- No to tak nam dziękują.
- Nie! To tobie dziękują!

Widać, że jeszcze nie wszystkim słuch wrócił do normy :D
+ Akcja Dedala. Jak to mówią ''najlepszą obroną jest atak'' w szczególności kiedy nie można się obronić. Może nie do końca był to atak, ale rozproszenie promienia zanim obejmie całą planete używając ZPM do wzmocnienia osłon wyszło całkiem całkiem. Dodatkowy plus za ładne zdjęcia. I fajnie, że przednia część kadłuba Dedala nie zaczęły się rozsypywać, że nie ponieśli jakiś ogromnych strat, i że nie trzeba było przez to urządzać dla nich akcji ratunkowej... Dramaturgia też jest potrzebna, ale bez przesady:) I dodatkowo pokazało to jaką potęgą dysponowali Pradawni (ZPM) wybuch o prędkości 4000 km/s, a technologia Pradawnych daje rade :clap: Szczerze mówiąc na początku sądziłem, że postacie Pradawnych to naprawde duchy, które snują się po korytarzach Atlantis... Wiadomo było tylko, że z tym wielorybem coś nie tak:) Kiedy Teyla zidentyfikowała pilota sądziłem, że statek lub placówka Pradawnych została zaatakowana i temu jednemu akurat udało się wrócić kiedy ostrzegł innych... Tylko pomyślałem sobie, że jeśli byli to Wraith albo inna nacja... To co ulicha mają z tym wspólnego wieloryby?:):):) Minusów nie będę wypisywać, wole chwalić niż wytykać jakieś drobne nieścisłości (chociaż każdy życzył by sobie żeby ich nie było lub żeby było ich jak najmniej, łącznie ze mną)
  • 0
" Kiedy w mieście ginie Inkwizytor, czarne płaszcze ruszają do tańca "

Mordimer Madderin licencjonowany Inkwizytor jego Ekscelencji Biskupa Hez Hezronu

#73 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.12.2006 - |16:13|

Inaczej jestes w bledzie poniewaz podczas wojny z Wraith wieksza czesc pradawnych ascendowala i tylko czesc uciekla na Ziemie.

Zastanawiam się ilu w takim razie było tych Pradawnych. Najpierw większość ascendowała podczas zarazy. Rozumiem, że większość w tym przypadku oznacza prawie wszyscy.
Skoro niewielu ich zostało w Pegazie i podczas wojny znowu większość ascendowała, to ilu wróciło na Ziemię? Pięciu? Skoro każdy mógł potencjalnie ascendować bez większego problemu, to po co w ogóle toczyli tę wojnę przez sto lat? Czemu większość ascendowała a reszta nie? Czemu nie zwiali wszyscy z Pegaza na Ziemię.

Jak dla mnie ci z Atlantydy to nie ci sami, którzy hurtowo ascendowali. Większość z nich zginęła albo uciekła na Ziemię.

Coś mi się zdaje scenarzyści już tak namieszali, że nigdy nie uda się określić ilu Pradawnych było albo chociaż określić procentowo ilu zmarło, ilu ascendowało a ilu wróciło na Ziemię.

W każdym razie zgadzam się, że tak jak my oni też nie potrafili leczyć wszystkiego. Może byli bardziej zaawansowani, ale kiedy tkanka się rozpływa to w komórki już się jej nie poskłada.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 05.12.2006 - |16:14|

• 0
Dołączona grafika

*

#74 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.12.2006 - |16:55|

Zastanawiam się ilu w takim razie było tych Pradawnych

Masz racje, nie wiekszosc. Czesc.

Najpierw większość ascendowała podczas zarazy. Rozumiem, że większość w tym przypadku oznacza prawie wszyscy.
Skoro niewielu ich zostało w Pegazie i podczas wojny znowu większość ascendowała, to ilu wróciło na Ziemię? Pięciu?.

1. Atlantis ma miejsce na kilka milionow ludzi.
2. Pomiedzy opuszczeniem Ziemii a powrotem jest od 5 do 10 milionow lat, myslisz ze co oni robili? Grali w bierka w tym czasie, przeciez odbudowali swoja cywilizacje i napewno w tym czasie sie pomnnozyli kilkaset milionow razy.
3. Na ziemie wrucilo kilka(-nascie) tysiecy.

Jak dla mnie ci z Atlantydy to nie ci sami, którzy hurtowo ascendowali. Większość z nich zginęła albo uciekła na Ziemię.

A tego nie rozumiem.
  • 0

#75 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.12.2006 - |17:11|

A tego nie rozumiem.

Może nie jasno się wyraziłem. Chodzi mi o to, że ci Pradawni ukazani w odcinku, to nie ci, którzy ascendowali, lecz ci, którzy w walce zginęli lub uciekli na Ziemię. Dodatkowo "hurtowo" oznacza masową ascendencję w obliczu wroga. Bardziej jestem skłonny uwierzyć, że ci Ascendenci ukazani w retrospekcjach w odcinku nigdy nie ascendowali. Ci, którzy mieli to zrobić zrobili to zapewne wcześniej. Reszta, która nie chciała lub nie mogła ascendować zwiała na Ziemię.

Wydawało mi się, że zaraza przetrzebiła Pradawnych do tego stopnia, że większość znaczy powiedzmy 90%. Niestety nie pamiętam kiedy "dokładnie" pandemia ich dotknęła w Pegazie i ile czasu mieli na odbudowę populacji. Jeśli długość ich życia była spora to i przyrost naturalny mieli niski. Zasadniczo Pradawnych w serialu nie przedstawia się jako dużej populacji a raczej jako grupę o bliżej nieokreślonej liczbie. Nigdy nie mówiło się, że było ich dużo albo podawało konkretne liczby.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 05.12.2006 - |18:24|

• 0
Dołączona grafika

*

#76 mancus

mancus

Szeregowy

• Email
  • 17 postów

Napisano 05.12.2006 - |17:40|

Ale w takim razie nasuwa sie jeszcze jedna mysl. Skoro wraith tak zaszli za skore pradawnym to czemu Ci po ascendacji poprostu ich nie wytepili? Co nagle postanowili ze sie nie beda mieszac?
  • 0

#77 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 05.12.2006 - |18:34|

nie pamiętam kiedy "dokładnie" pandemia ich dotknęła w Pegazie

Odpowiedz bedzie: NIGDY ;) Nie bylo plagi w Pegazie.

Zasadniczo Pradawnych w serialu nie przedstawia się jako dużej populacji a raczej jako grupę o bliżej nieokreślonej liczbie.

A fakt ze Pradawni zamieszkiwali nasza cala galaktyke?
W Pegazie znamy ich jako opiekunow cywilizacji.

Ale w takim razie nasuwa sie jeszcze jedna mysl. Skoro wraith tak zaszli za skore pradawnym to czemu Ci po ascendacji poprostu ich nie wytepili? Co nagle postanowili ze sie nie beda mieszac?

Zapewne nie idzie ascendowac majac do kogos uraze.
Pozatym ascendanci maja swoje reguly. Nie ingeruja w sprawy nizszych bytow.

Użytkownik Modes edytował ten post 05.12.2006 - |18:36|

• 0

#78 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 05.12.2006 - |18:41|

Prawdopodobnie Pradawni Ascendowali jeszcze na długo zanim pojawił się problem Wraith. W momencie, gdy było już po obiedzie, ostatnie zastępy Latian uciekły wszędzie tam gdzie można spokojnie ascendować, a na miejscu ci już ascendowani powiedzieli im coś w stylu "panowie, nie będzie żadnego niszczenia Wraith, mamy tu pewne zasady" i nawet jeśli chcieliby to zrobić, to zapewne nie mieli wiele do powiedzenia.
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#79 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 05.12.2006 - |22:27|

A fakt ze Pradawni zamieszkiwali nasza cala galaktyke?

Można też powiedzieć, że całą Saharę zamieszkują Beduini. Nie tak łatwo któregoś spotkać.
Asgard też opiekował się planetą, na której był Młot Thora choć wcale ich tam nie musiało być. Czasem wpadali też na Ziemię ale nie przebywali tam na stałe.

Pradawni mogli zakładać cywilizacje i na pewnym etapie ich rozwoju zostawiać je samym sobie. Nie myślisz chyba, że na każdej planecie w naszej galaktyce i w Pegazie mieli swoje lokalne oddziały wielkości Atlantydy czy chociażby jej ułamka. Zapewne też nie wszyscy Pradawni zajmowali się tym samym - altruistycznym szerzeniem życia w galaktykach. Żadna znana cywilizacja nie jest tak jednomyślna i jednokierunkowa. Dlaczego oni mieliby być?
  • 0
Dołączona grafika

*

#80 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 06.12.2006 - |13:28|

Napewno nie dostali Plagi w prezencie od ORI. Jest jeden dowod na to i jest on bardzo mocny:
1. Gdyby Pradawno dostali plage od ORI to znaczy ze ORI wiedzieliby gdzie sie znajduja pradawni. Zaden scendowany pradawny by ich nie ukryl przed ORI poniewaz nie bylo w tamtym czasie ascendowanych pradawnych (albo bylo ich za malo). NIe wierze ze ORI po zostawieniu plagi pozostawili by nasza galaktyke na pastwe losu.

Ja nie wiem. Prpzez całą tą dyskusję o Pradawnymi przewija się jeden motyw, bynajmniej nie związany z historią przedstawion a w serialu-nieumiejętność kombinowania fanów :rolleyes: Powyższy cytat jest koronnym dowodem tego (bez obrazy Modes). W tym czasie bowiem Ori niekoniecznie musieli być ascendatami. Nie wiemy, kiedy plaga wybuchła dokładnie, ale prawie na pewno można powiedzieć, ze było to przed ascendacją kogokolwiek, jakieś 10 milionów lat temu (Ayana). Dodaktowo wiemy, że Ori może nie wiedzieli, gdzie są Alteranie, ale Altreanie doskonale wiedizeli, gdzie są Ori. Być może przywlekli plagę z galaktyki Ori, jak tam wpadli ptzejazdem-ich pobratymcy zkazili ich tym świństwem, zżby ci zawlekli to do nas. Być może miało to w zamyśle zająć Alterna czymś innym niż ascendacja i przetrzebić ich liczbę, by Ori po swojej ascendacji mieli przewagę (proces wynalezienia ascendacji jako wynik wyścigu zbrojeń? Mnie się to założenie intrygującym wydaje). I sprawa rozwiązana.

A co, jak dlaczego-to kwestia tylko odpowiedniego przyłożenia się i opraocowania hipotetycznej historii. Trochę wiecej wiary i otwartego umysłu, ludziska.

Poza tym skąd przypuszczenie, że Atlantis ma miejsca na "pare milionów ludzi"? Jak na mój gust tam sie zmieści max 500 tysięcy. To mała wysepka, do licha. A wielgachne miasto replikatorów miało miliony mieszkanców, a Atlantis przy nim było maciupkie. Nadto ogólna wielkość bdunyków, ich rozległość etc. działają na niekorzyść tej jakiejś z sufitu wziętej tezy, że miasto może zamieszkiwać "pare milionów".
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych