jack mógłbyś podać źródła; pozatym troszkę wiem na temat optymalizacji i jestem ciekaw metod matematycznych, które zastosowano do udowodnienia, że optimum przy wysokiej inteligencji to humanoid; bo jeśli ci naukowcy takowych nie użyli(znaczy narzędzi matematycznych) to mamy do czynienia z prymitywnym antopocentryzmem;
NIestety, nie prowadzę kronik magazynów i czasopism które czytam. Ale o ile wiem i pamiętam problem wynikł przy programie SETI. Chodziło o określenie wyglądu i pewnych cech morfologicznych obcych. O tym też była mowa w jakimś programie Discovery, ale znając ich uproszczenia, raczej na to sie nie powołuje
Problem obecności ludzi i tego, czy istaniały starsze rasy humanoidów, coraz częsciej pojawia sięw różnych magazynach naukowych lub popularno naukowych. Ale na ile jest to prawdopodobna hipoteza, pewnie przyjdzie nam jeszcze poczekać, żeby się dowiedzieć.
Inna sprawa, to obecność obcych na Ziemi. Co prawda, w myśl zasady, że po wytworach można poznaćtwórcę, często spekuluje się, czy niektóre pozostałości archeologiczne nie są tworem obcej (pozaziemskiej) cywilizacji. Ale to teżciężko stwierdzić. Nie ma niepodważalnych argumentów za i przeciw. Więc jakby nie patrzył, większość takich spraw nadal pozostaje w sferze prawdopodobieństw.