Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 046 - S03E13 - Taking a Break from All Your Worries

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (109 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (6 głosów [6.59%])

Procent z głosów: 6.59%

2. 9,5 (10 głosów [10.99%])

Procent z głosów: 10.99%

3. 9 (21 głosów [23.08%])

Procent z głosów: 23.08%

4. 8,5 (10 głosów [10.99%])

5. 8 (18 głosów [19.78%])

Procent z głosów: 19.78%

6. 7,5 (7 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

7. 7 (10 głosów [10.99%])

8. 6,5 (1 głosów [1.10%])

Procent z głosów: 1.10%

9. 6 (4 głosów [4.40%])

Procent z głosów: 4.40%

10. 5,5 (1 głosów [1.10%])

11. 5 (1 głosów [1.10%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (1 głosów [1.10%])

14. 3,5 (1 głosów [1.10%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#61 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 06.02.2007 - |16:45|

dla mnie odcinek ok tak jak niektórzy mówią ze mogło być mało wątków. A tren czworokąt już mnie irytuję jak chol... niech sie juz skonczy .

a co do skór to ja stawiam na Starbuck :P
  • 0

#62 Bard13

Bard13

Starszy szeregowy

• VIP
  • 143 postów
  • MiastoŚrodek lasu

Napisano 08.02.2007 - |12:22|

Długo myślałem nad komentarzem.

W głosowaniu dałem 6, bo już kiedyś wkurzył mnie wątek kwadratury związków.

Z drugiej strony, czyż nie to czyni bohaterów BSG bardziej ludzkimi?
Moja 6 jest trochę krzywdzące.

Przesłuchanie Baltara wcale nie rzuca na kolana.
Szczerze mówiąc daleko im nawet do współczesnych nam technik, a nie mówię tu o wyrywaniu paznokci.
  • 0

#63 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 08.02.2007 - |12:54|

Szczerze mówiąc daleko im nawet do współczesnych nam technik, a nie mówię tu o wyrywaniu paznokci.

Masz na myśli metody psychologiczne? Zauważ, że Baltar jest geniuszem o nieprzeciętnej inteligencji. Przewyższa każdego ze swych przesłuchujących, dla tego tak łatwo ich rozgrywa. Poza tym w jego głowie panuje taki mętlik, że nawet w hipnozie nie udało uzyskać wiele.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 08.02.2007 - |12:56|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#64 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 08.02.2007 - |13:34|

W odcinku najbardziej podobało mi się jak Batlar załatwił Gaetę. Może dlatego, że tego drugiego nie lubię ;).
Odnośnie tego, kto może być Cylonem: pamiętacie odcinek, gdy Roslin wyrzuciła jednego Cylona przez airlock? Ten Cylon wcześniej szepnął jej na ucho "Adama jest Cylonem". Podejrzewany był stary Adama, ale ja od poczatku stawiałem na Apollo i do dzisiaj się zastanawiam, czy nie jest Cylonem.
Odnośnie całego odcinka: taki sobie, od czasu zabicia kapitan Pegasusa BSG nie podoba mi się już tak bardzo, wydaje mi się, że od tamtego odcinka poziom spadł (z małymi wyjątkami - jak ucieczka z Nowej Caprici), brakuje czegoś, jest zbyt chaotycznie i zbyt dużo odcinków o niczym i wątków pobocznych bez znaczenia.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#65 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 09.02.2007 - |12:15|

Nie jestem specjalistą od wydobywania informacji, myślę też ze względu na poprawność polityczną nie mogły być pokazane tortury fizyczne, ale w porównaniu z metodami Cylonów ludzie wypadli zdecydowanie lepiej, zarówno grając na strachu Baltara, jak i używając narkotyku.

Ogólnie odcinek. który uważam za lekki przerywnik, aby zbyt szybko nie wyjaśnić zagadkowych wątków, aczkolwiek trochę informacji zostało w nim zaserwowanych.

Oceniłem odcinek na 8/10, czyli jak na BSG średnio.
  • 0

#66 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 11.02.2007 - |00:14|

medusa: A jak sie okaze ze Apollo albo Sturback lub obaj sa Cylonami to nagle okaze sie ze to bylo bardzo wazne dla fabuly.
Pozatym zauwaz ze watek dramatu milosnego nie zszedl ani na chwile zfabuly. Najpierw Szef i Boomer, potem Athena i ten gosciu (zpomnialem jego ksywki) a teraz Starbuck i Apolllo co juz bylo w serialu z kilka razy napomniane by teraz temu sie dokladniej przyjrzec.

nie mam nic przeciwko wątkom miłosnym :sam6:
ale niech odcinek nie będzie przez nie nachalnie zdominowany bo aż zęby bolą jak się na to patrzy i patrzy i patrzy :sam7:
na początku serii też się mieli ku sobie i było to całkiem intrygujące a teraz :blush: :angry: :X szkoda słów

Nie jestem specjalistą od wydobywania informacji, myślę też ze względu na poprawność polityczną nie mogły być pokazane tortury fizyczne, ale w porównaniu z metodami Cylonów ludzie wypadli zdecydowanie lepiej, zarówno grając na strachu Baltara, jak i używając narkotyku.

po pierwsze to nie wszyscy byli zawsze tacy milusi - przypominam co się działo z jedną z szóstek jak sie dostała w ręce sympatycznej załogi
po drugie nawet podczas tortur można łgać - metody farmakologiczne mają temu zapobiegać, taka skopolamina powoduje np, że człowiek gada wszystko nawet jak już nikt nie słucha. Jest parę "znieczulaczy", które też rozwiązują język aż miło słuchać. Taki specyfik w mojej ocenie dał by lepsze efekty niż ten ich narkotyk po którym Gaiusa całkiem pokręci
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#67 AnJay

AnJay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 12.02.2007 - |13:34|

hmmmmm mi wydaje sie ze tak. ale nadal stawiam na pania prezydent

Pani Prezydent nie może być cylonem, bo nie chorowałaby na raka. Nadto jak się wydaje w swojej karierze przechodziła grypę - śmiertelną dla skór.

po pierwsze to nie wszyscy byli zawsze tacy milusi - przypominam co się działo z jedną z szóstek jak sie dostała w ręce sympatycznej załogi
po drugie nawet podczas tortur można łgać - metody farmakologiczne mają temu zapobiegać, taka skopolamina powoduje np, że człowiek gada wszystko nawet jak już nikt nie słucha. Jest parę "znieczulaczy", które też rozwiązują język aż miło słuchać. Taki specyfik w mojej ocenie dał by lepsze efekty niż ten ich narkotyk po którym Gaiusa całkiem pokręci

Gdyby to było takie łatwe jak się wydaje to nie potrzeba by stosować tortur. Na pokładzie BSG mają tylko to co zabrali ze sobą, jak się wydaje nie fabrykują niczego z farmaceutyków na miejscu.

Farmakoterapia ma za zadanie wyłączyć wyższe instynkty kontrolujące zachowanie i kalkulujące wypowiedzi. Z uzyskanego słowotoku powinno uzyskać się potrzebne informacje. Niestety ludzki mózg jest bardziej skomplikowany niż można to sobie wyobrazić. W dobrze wyćwiczonym mózgu istnieje możliwość dokonywania licznych projekcji i przeinaczeń, które w rezultacie nie dają jakiejkolwiek informacji, ale po zaistnieniu jakiejś określonej sytuacji, lub pojawieniu się klucza składają się w całość, nie jest natomiast zakodowane co może być kluczem.

Pokazana metoda przesłuchania jest szalenie ciekawa, opiera się na niebycie i strachu przed śmiercią. Podobną metodę opisał Suworow w którejś ze swoich książek. Tam jednak dodatkowo zastosowano odwracacz dźwięków niwelujący wszelkie odgłosy do progu niesłyszalności.
  • 0

#68 matlas

matlas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 402 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2007 - |02:24|

odcinek bardzo mi sie podobał :D
-co do motywu "czworokata" moze jednak niesie cos wiecej ze soba niz milosne uniesienia i upadki, moze cos wiecej ciagnie Kare i Apollo do siebie? moze wyjdzie ze obaj sa Cylonami ? (wyrzucony Cylon mowil ze Adama jest Cylonem, w tym odcinku przez te rysunki wskazywanie ze Kara jest Cylonem)
- co do Gajusa , najbardziej mnie ciekawi co powiedzial Gajecie
  • 0
O serialach i nie tylko: matlas blog
--- > Mój ranking seriali < ---

#69 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 13.02.2007 - |14:55|

- co do Gajusa , najbardziej mnie ciekawi co powiedzial Gajecie

IMO nic nie powiedział, względnie powiedział coś bez znaczenia - tylko po to, żeby ci, którzy ich obserwują, pomyśleli, że są w zmowie.
  • 0

#70 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 13.02.2007 - |16:47|

IMO nic nie powiedział, względnie powiedział coś bez znaczenia - tylko po to, żeby ci, którzy ich obserwują, pomyśleli, że są w zmowie.

Mysiał powiedzieć cos bardzo istotnego, skoro Geta zdecydowął się go zabić.
  • 0
Genesis

#71 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.02.2007 - |17:23|

Mysiał powiedzieć cos bardzo istotnego, skoro Geta zdecydowął się go zabić.

przecież chciał go zabić od samego początku :huh:
  • 0

#72 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 13.02.2007 - |17:53|

przecież chciał go zabić od samego początku :huh:

Obstaje przy twierdzeniu, ze Geta na coś powaznego na sumieniu z okresu okupacji. Baltar o tym wie. Dla tego Geta chciał go wyeliminować.
  • 0
Genesis

#73 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.02.2007 - |20:21|

Obstaje przy twierdzeniu, ze Geta na coś powaznego na sumieniu z okresu okupacji. Baltar o tym wie. Dla tego Geta chciał go wyeliminować.

obstawaj, ale to nie zmienia faktu, że Gata chciał zabić Baltara od początku odcinka. On twierdzi, że to dlatego, że Gajus robił tak wstrętne rzeczy, że on juz nie wyrabia z obrzydzenia a teraz nie grozi mu za to przerobienie przez tosterki na biopaliwo
ale kto wie, może jest w tym "drugie dno", :huh:
chociaż znając Baltara, jeśli ma coś na Gatę to nie szeptał by mu o tym na uszko tylko od razu wyrecytował płynnie Adamie i Roslyn

A czemu nikt nie przesłuchuje 6-ki, nie chcą z nią gadać??? :unsure:
  • 0

#74 Pandora

Pandora

Kapral

• Użytkownik
  • 222 postów
  • MiastoŚląsk

Napisano 13.02.2007 - |20:43|

Z podcastów RDM wynika (chyba), że problem Sagittarian był już na NC i znowu (chyba) Gaeta ma z nim coś wspólnego, a przynajmniej Baltar tak zamotał sprawę, że spadło na niego.
  • 0

#75 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 13.02.2007 - |20:47|

Z podcastów RDM wynika (chyba), że problem Sagittarian był już na NC i znowu (chyba) Gaeta ma z nim coś wspólnego, a przynajmniej Baltar tak zamotał sprawę, że spadło na niego.

O, to by było ciekawe... idę posłuchać podcasta :)
  • 0

#76 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 13.02.2007 - |21:03|

obstawaj, ale to nie zmienia faktu, że Gata chciał zabić Baltara od początku odcinka.

Chciał się z nim zobaczyć, to fakt, ze zabić to juz tylko interpretacja tego faktu.
  • 0
Genesis

#77 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 13.02.2007 - |21:36|

Chciał się z nim zobaczyć, to fakt, ze zabić to juz tylko interpretacja tego faktu.

interpretacja przebiegała tak:

[5246][5273]Panie Gaeta,
[5275][5323]co pan właściwie zamierzał robić u dr Baltara w środku nocy?
[5324][5347]Cóż...

[24144][24179]Panie Gaeta, proszę. Niech pan na mnie spojrzy.
[24179][24195]Rozumiem co pan czuje.
[24196][24222]- Nie rozumie pani.
|- Rozumiem.
[24222][24301]Tamtej nocy nie przyszedł pan przesłuchać doktora.|Przyszedł go pan zabić. Rozumiem to, naprawdę.

ja tez rozumiem
  • 0

#78 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 13.02.2007 - |21:45|

interpretacja przebiegała tak:
ja tez rozumiem

Jednym słowem interpretujesz to podobnie jak Laura. Moze ma to cos w spólnego z kobiecoscia. Ja to rozumiem bardziej po męsku. Geta miał sktręta butelkę wódki sobie z Gajuszem wypis i powspominac stare, dobre czasy na NC.
  • 0
Genesis

#79 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 25.02.2007 - |01:46|

jak ja nie lubie Baltara... ostatnio go wcale juz nie trawie. denerwuje mnie, mogliby go zostawic na jakiejs bezludnej planecie....
odcinek na 7.5.
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#80 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 12.03.2008 - |18:30|

Przesluchania Baltara swietnie zrobione.

Jakos skupiliscie sie na tej formie narkotycznej. A mi sie strasznie podobala ta gra w badguys. Jak Tigh i Roslin krzyczeli, byli agresywni. Grozili mu smiercia. Te sceny byly zatrwazajace po prostu. Ki diabel w nich wstapił..
Z kolei walka z umyslem Baltara mysle, ze na remis.. Bo przyznal sie poniekad, mowiac, ze nie mozna mowic o kolaboracji bez takiej intencji.. czy cos na te modłę.

Gaeta.. Hmm.. Cos ma na sumieniu. Mialem wrazenie, ze Pani Prezydent nie jest potrzebne zadne zamieszanie i dlatego szybko wymysla powod wizyty Gaety u Baltara w srodku nocy.. To bylo czuc... Poza tym.. przeciez by go potem tam nie wpuszczali ponownie. Jesli raz chcial zabic, to czemu drugi raz ma tego nie uczynic..
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych